Boban Marjanović za SK: Nisam očekivao da neću igrati

Gregory Shamus/Getty Images

Solidna debitanska sezona u NBA ligi u dresu San Antonio Sparsa bila je dovoljna da mu Detroit Pistonsi ponude izuzetno unosan ugovor. Međutim, taj ugovor ne garantuje koliko će biti na parketu, a u slučaju Bobana Marjanovića to je u proseku pet minuta po utakmici.

Popularni Bobi je u dosadašnjem delu sezone odigrao samo 14 od 37 utakmica Pistonsa i prosečno je beležio 2,4 poena i 1,7 skokova. U poređenju sa prošlom sezonom, to je znatno manje, pošto je u Sparsima imao 4,9 poena i 3,2 skoka po utakmici za nešto manje od devet minuta u igri.

Upravo to je jedna od tema razgovora Sport kluba sa Marjanovićem, u kojem smo se dotakli i saveta Grega Popoviča i Tima Dankana, uspeha reprezentacije Srbije na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, ali i igara Crvene zvezde.

Za sam početak rezervisano je pitanje kako mu je u redovima Detroit Pistonsa. Tim iz grada automobila drži 11. mesto na ‚Istoku‘ sa 16 pobeda i 20 poraza.

Za sada nije loše. Realno, nisam očekivao da baš neću igrati uopšte, ali generalno sam tu, uz tim. Gledam da pomognem timu kako najbolje znam, da barem pružim podršku, da na momke utičem pozitivnom energijom i dam im neke savete, koji su svima potrebni. Želim da im pomognem na bilo kakav način, a kada bude došlo moje vreme, tada ću im pomoći na terenu. To spremno čekam i radim na tome da budem što bolji, da unapredim svoje sposobnosti i vrline, a svoje mane umanjim”, rekao je Marjanović.

Jonathan Daniel/Getty Images

Razlozi zbog kojih srpski košarkaš ne dobija veću šansu za sada nisu poznati, ali se zna ko o tome odlučuje – Sten van Gandi, trener Pistonsa.

Trener je motor ekipe i tačno zna šta joj je potrebno u kom trenutku, koga treba da upotrebi, tako da se i ja u potpunosti slažem sa tim. Naravno, on je moj ‘direktor’, ja moram da ga slušam, na meni je da radim i budem maksimalno profesionalan, a upravo to me je i dovelo do ovde. U budućnosti ću imati isti takav stav i uvek, naravno, biti spreman da uđem na teren, pošto je sezona duga. Igramo veliki broj utakmica, javlja se umor, bude manjih povreda, nadam se da ćemo veće izbeći, tako će biti prilika da ‘uskočim’ i pokažem se u pravom svetlu, kao mnogo puta do sada”, naglasio je Marjanović.

Domaći mediji poslednjih nedelja puni su kritika na račun Van Gandija, baš zbog Bobija, koji se ne obazire na takve vesti. Takođe, ističe da izuzetno poštuje svog trenera i da se sa njim odlično slaže.

Veoma je profesionalan i svakome posveti vreme i pažnje, ne samo što se tiče košarke, već i normalnog života. Ako je bilo kome neka pomoć potrebna, uvek može da se obrati njemu. Odnos sa trenerima ovde je mnogo drugačiji ovde, nego u Evropi, i to se vidi na njegovom primeru. Prijateljski je nastrojen, a to što ja imam perfektan odnos sa trenerom, ne utiče na to što ja ne igram, to je njegova odluka i ja je poštujem. Na meni je da se dokažem i da pokažem njemu da zaslužujem da mi da priliku. Iskreno, nikada ne bih sebi dozvolio da se ne slažem sa trenerom, ma šta on radio, a naročito kada je dobar prema meni”, ističe srpski košarkaš.

Vaughn Ridley/Getty Images

Prednost na poziciji centra u Pistonsima od početka sezone imaju Andre Dramond i Aron Bejns, što je za srpskog košarkaša drugačije iskustvo u odnosu na period u Sparsima. Tada je učio od legendarnog Tima Dankana, a sada sam pomaže svojim saigračima.

Pomažemo jedni drugima, nije kao u San Antoniju, kada sam upijao savete, ovde svako svakome pomaže. Nema potrebe da nabrajam imena, ali pomažem svakome time što odigram dobru odbranu na njemu i tako jedni druge činimo boljima. Što jače radimo na treningu, to će biti lakše na utakmici, to nije nikakva bajka, kao što mnogi misle”, otkriva Marjanović.

Što se tiče ciljeva Pistonsa ove sezone, po rečima Marjanovića, oni su jasni, ali na polovini sezone ne izgleda kao da su svi dostižni. Detroit je do sada tri puta bio šampionski košarkaški grad, poslednji put 2004. godine.

Bukvalno, kada prvi dan stanemo na teren i započnemo pripreme za novu sezonu, prvi cilj nam je plej-of, drugi da doguramo što dalje, a treći prsten. Niko ne počinje sezonu samo da bi igrao, treniramo da bismo uradili nešto. Atmosfera u timu je odlična, momci su sjajni, žele da se dokažu, vredno rade. Imam dobru grupu oko sebe, i što se tiče trenera, stručnog štaba i što se tiče saigrača, tako da mi je s te strane lepo, radim na sebi, na svakom treningu dajem 100 odsto od sebe, aktivan sam i spreman”, kaže Bobi.

Christian Petersen/Getty Images

Vraćamo se na vreme provedeno u Sparsima. Marjanović kaže da mu privikavanje na život i košarku u Sjedinjenim Državama nije bilo lako, ali da je imao veliku pomoć saigrača.

Čekali su me dva meseca da se ‘sredim’, posebno jer moja porodica nije bila sa mnom. Došao sam kao vlasnik nekoliko rekorda Evrolige, sa Zvezdom sam imao najbolju sezonu, nisam igrao i to je bio malo teži period. Ali, isto kao što je bilo u Sparsima, tako je i u Pistonsima sada – rad, red i disciplina“, otkriva Marjanović.

Među svim saigračima u redovima Teksašana, izdvaja se, očekivano, Dankan. Za legendarnog centra, koji je na kraju prošle sezone završio karijeru, srpski košarkaš je rekao da je ima velike zasluge za njegov napredak.

Mnogi su govorili o Timu Dankanu na povlačenju njegovog broja, a uzet je baš moj primer. Sve je super kada dođete, ali je opet sve i drugačije, od jezika, košarke, do samog života u odnosu na Evropu. Na sve to treba da se naviknete, a on je bio tu uz mene, pomogao mi je neverovatno mnogo, sve mi je bilo lakše. Bio sam profesionalan, dokazao sam šta mogu, ali kada Tim Dankan odvoji vreme za mene, da igra odbranu ili da mi pokaže neke cake i finese, da mi da savet, to mi mnogo znači. Svaki put kad nije igrao, kada je imao probleme sa kolenom ili su ga jednostavno odmarali, uvek je bio tu da mi pomogne savetima. Sve su to male stvari, koje imaš negde u sebi, ali nikada nisi toga bio svestan, neke stvari je probudio u meni. Isti slučaj je i sa Tonijem Parkerom, Manuom Đinobilijem i Borisom Dijaom, svi su mi pomagali, što se videlo i po tome što su hteli da me zadrže, ali i činjenici da me je tražilo još nekoliko NBA timova”, ističe srpski košarkaš.

Chris Covatta/Getty Images

Da su Sparsi želeli da zadrže Marjanovića, otkrio je još pre nekoliko meseci Greg Popovič. Međutim, baš legendarni trener savetovao je Bobija da je bolje za njega da ode u Pistonse.

Imao sam razgovore sa saigračima, trenerima i tako sam odlučio da odem u Pistonse. Razgovarao sam posebno sa Gregom, pokazao je da je veliki trener, ali i čovek zbog toga. Da se ne lažemo, svako bi voleo da zadrži igrača u svom timu za sledeću sezonu ako mu treba, a ne da ga savetuje šta je bolje za njega, a ne za tim. Time je pokazao svoju veličinu i da je veći trener nego što svi misle da jeste”, naglasio je Marjanović.

Zbog pregovora oko novog ugovora, Marjanović se nije odazvao pozivu selektora Aleksandra Đorđevića za kvalifikacije za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru. Zbog toga se nije našao u konkurenciji za tim u Riju, ali kaže da se nada da će biti u konkurenciji za tim za Evropsko prvenstvo.

Momci su napravili fenomenalan uspeh, momci su se sjajno borili. Navijao sam za njih, učinili su nas sve ponosnima, kao i svi koji su osvojili medalje na Olimpijskim igrama. Ostvaren je veliki uspeh“, rekao je Marjanović i potom nastavio, „Voleo bih da dobijem poziv, ja sam Srbin i želim da igram za reprezentaciju Srbije, a ako ga ne budem dobio, navijaću iz fotelje i uvek podržavati svoj tim. Da li ću im pomoći na terenu ili kao navijač, to ćemo da vidimo”.

Christian Petersen/Getty Images

Za kraj, dotakli smo se Crvene zvezde. Marjanović je dve sezone nosio crveno-beli dres i bio je najzaslužniji za početak Zvezdine dominacije u Srbiji i regionu, ali i sjajnih igara u Evroligi. Uprkos vremenskoj razlici, srpski košarkaš ne propušta da prati svoje bivše saigrače i kaže da za njega Zvezdini rezultati nisu iznenađenje.

Igraju stvarno fenomenalno, sve je lepo uklopljeno, kao što to zna da uradi Dejan Radonjić. Momci rade sjajan posao, zajedno sa stručnim štabom, uz pomoć navijača i lepe atmosfere, koja im daje krila da svaku utakmicu reše u svoju korist. Sve je lepo gledati, ali i lepo čuti, kada ne mogu da ih gledam“, rekao je Boban Marjanović u intervjuu za Sport klub.