Nothing ever comes close

Podeli:
Alexis Boichard/Agence Zoom/Getty Images

Kicbil – toliko jednostavna reč, a toliko velika. Njenoj veličini u potpunosti doprinosi legendarni spust, čiji je tradicionalno domaćin još od 1931. godine, a koji mnogi upoređuju sa Vimbldonom u tenisu ili Velikom nagradom Monaka u Formuli 1.

Međutim, spust na legendarnom Štrajfu je možda čak i veće sportsko takmičenje zbog svih prepreka koje čekaju sve one koji žele da ga pokore. Počevši od same opasnosti, preko neverovatne brzine koja se postiže do kompleksnosti same staze.

Vikend u Kicbilu je zaista jedinstven u kalendaru Svetskog kupa u alpskom skijanju, zato što ne postoji veća trka od tog spusta koji je zakazan za subotu. Ranije su ljubitelji skijanja dobijali gratis priliku da uživaju u još tri trke, kao retko gde tokom sezone, ali se to promenilo baš ove godine.

Za petak je zakazan superveleslalom, koji se u poslednje tri godine bodovao i za alpsku kombinaciju zajedno sa jednom vožnjom slaloma, ali je kombinacija izbačena iz programa od ove godine. Tako je posle spusta, za kraj ostavljen pravi slalom, koji se skija u nedelju. Svemu tome prethode treninzi, koji su bili održani od utorka do četvrtka.

Alexis Boichard/Agence Zoom/Getty Images

Pomenusmo već da je Kicbil domaćin trka još od 1931. godine, ali je u kalendar Svetskog kupa Štrajf uvršten tek 36 godina kasnije. Nije bilo potrebno mnogo vremena da Štrajf ponese titulu legendarne staze, kao i one na kojoj svaki skijaš želi da pobedi. Za to je zaslužno sve ono što skijaše čeka duž 3.312 metara, koliko je duga staza na planini Hanenkam u Alpima.

Start legendarne piste nalazi se na nadmorskoj visini od 1.665, ima veliki broj krivina do cilja koji se nalazi praktično u centru mesta koje ima tek oko 8.000 stanovnika, na visini od 802 metra. Najizazovniji deo staze skijaše čeka vrlo brzo posle starta, a zove se Mausefale (mišolovka) posle prolaska kroz njega vidi se ko ima dovoljnu brzinu, a ko ne. Razlog je u činjenici da taj deo ima pad od čak 85 stepeni, a skijaši u njemu dostižu brzinu od čak 140 km/h pošto lete skoro 80 metara.

Donji deo Štrajfa koristi se i za superveleslalom, koji startuje na drugom mestu, a staza za tu disciplinu nosi ime Štrajfalm. Staza za slalom nalazi se praktično uz donji deo staze za brzinske discipline, a zove seGanselernhang. Ranije su joj skijaši mnogo više posvećivali pažnje zbog činjenice da se trka u slalomu zajedno sa spustom bodovala za klasičnu kombinaciju, ali se poslednjih godina to promenilo.

Alain Grosclaude/Agence Zoom/Getty Images

Štrajf svojom stazom može da nazove Didije Kuš, koji je čak pet puta uspeo da ga pokori, ali je od toga dva puta start bio pomeran naniže. Zbog toga i Švajcarac sam voli da kaže da u stvari ima četiri kompletne pobede, a da je stvarno tako jedini ravan bi mu bio legendarni Austrijanac Franc Klamer, koji je četiri puta podigao pobednički pehar posle najprestižnije trke na svetu.

Od aktuelnih skijaša, pobede na Štrajfu imaju samo četvorica – Dominik Pariz, Hanes Rajhelt, Ćetil Jansrud i Peter Fil. Zbog činjenice da su zbog vremenskih uslova u dosadašnjem delu sezone umesto šest trka u spustu održane samo dve, to mnogo otežava bilo kakvu prognozu. Uz to, mnogo će zavisiti od toga da li će se skijati na kompletnom Štrajfu ili će start biti pomeren, pošto je druga opcija poslednjih godina doprinela iznenađenjima.

Jansrud je posle četiri pobede u brzinskim disciplinama očekivan favorit pred Kicbil, ali je Rajhelt opet skijaš kojem Štrajf najviše odgovara. Uz njih dvojicu, među favorite bi normalno bio ubrojan još jedan Norvežanin – Aksel Lund Svindal, ali je za njega sezona završena, pošto je u utorak operisan posle višenedeljnih problema sa bolovima u kolenu.

Alexis Boichard/Agence Zoom/Getty Images

U Svindalovom odsustvu, pažnju bi trebalo obratiti na njegovog sunarodnika Aleksandera Omota Kildea, a Pariz bi definitivno mogao da bude opasan. Isti slučaj kao sa Italijanom je i sa domaćim skijašem Maksom Francom, koji je jedini uz Jansruda ove sezone uspeo da slavi u spustu, i to na veoma zahtevnoj stazi uz Val Gardeni. Svoju šansu će tražiti i Francuz Adrijen Teo, Erik Gej iz Kanade, a što da ne i Amerikanac Stiven Najmen. Ako vreme umeša ’prste’, možda nas čeka još neko iznenađenje kao ono prošlog petka, kada je u Vengenu u kombinaciji najbolji bio Švajcarac Nils Hinterman.

Jansrud je pre dolaska u Kicbil slavio na sve tri trke u superveleslalomu u ovogodišnjem izdanju Svetskog kupa, pa će u petak glavno pitanje biti može li da nastavi svoj niz. Njegov loš dan spremno čekaju redom Pariz, Kilde, Rajhelt i Franc.

U prethodne tri godine, otkako je promenjen format, nezaustavljiv u kombinaciji u Kicbilu bio je Francuz Aleksi Pantiro, koji će svoju pažnju morati da prebaci samo na slalom. Međutim, ove sezone je u centru pažnje u toj disciplini, ipak, borba između aktuelnog osvajača Svetskog kupa Marsela Hiršera i mladog Norvežanina Henrika Kristofersena.

Alexis Boichard/Agence Zoom/Getty Images

Kristofersen je ostvario četiri pobede u slalomu, a Hiršer je tri puta bio odmah iza njega, a taj četvrti put je bio na trećem stepeniku pobedničkog postolja. Osvajač pet velikih Kristalnih globusa je upisao samo dve pobede od početka sezone, ali samo jednu trku u tehničkim disciplinama nije završio na podijumu – slalom u Zagrebu, kada je bio šesti. Otuda njegova ubedljiva prednost u generalnom plasmanu Svetskog kupa u odnosu na Kristofersena i Pantiroa.

I Kristofersen i Hiršer su u dosadašnjem delu sezone imali koristi od svog stila. 22-godišnji Norvežanin skija pametno, dok branilac titule u Svetskom kupu skija agresivno. Zbog konfiguracije staze Ganselernhang, veće šanse u nedelju verovatno ima Hiršer, ali ni Kristofersen, ni Pantiro nisu daleko. Ne treba zaboraviti ni Manfreda Melga iz Italije, Nemca Feliksa Nojrojtera i još jednog domaćeg skijaša Mihaela Mata.

Sve to nam garantuje mnogo uzbuđenja od petka do nedelje, a pravim ljubiteljima skijanja preporučujemo da se spreme za višečasovno uživanje. Onima koji još nisu upoznali svu lepotu Štrajfa, predlažemo da ne propuste trku koja startuje u subotu u 11.30, a Sport klub će, naravno, sve ispratiti za one koji budu imali druge obaveze…

Video