Neki novi klinci vol. 2

Podeli:
Charles Coates/Getty Images

Pred svaku sezonu Formule 1 imamo mnogo pitanja na koje tražimo odgovore, a jedno se uvek ponavlja – kako će se novajlije pokazati. U odnosu na prethodne sezone, ove godine ih imamo manje, ali je prvi utisak da bi nova generacija rukija mogla da bude sjajna.

U ovogodišnjem šampionatu Formule 1 ćemo videti dvojicu debitanata, iako je jedan od njih već osvojio prvi bod, i to na svojoj prvoj trci. Obojica imaju važne titule iza sebe, za jednog mnogi govore da je još ranije trebalo da se nađe u šampionatu, a za drugog da je možda i požurio u društvo odraslih.

Očekivanja od obojice su ogromna, iako ne voze za timove koji važe za glavne favorite za borbu pri vrhu. Ali, priliku su dobili u legendarnim ekipama – Meklarenu i Vilijamsu, koje očajnički pokušavaju da se vrate na staze stare slave, a u njima vide svoju budućnost. Njihova imena su Stofel Vandorne i Lens Strol.

Njihove priče su različite, a opet imaju i sličnosti, pošto se ne radi o vozačima koji su slučajno dobili priliku da se nađu u Formuli 1. Prethodnih godina smo videli mnogo vozača koji su, može da se kaže, trajali jedno leto, koji su kupili svoje mesto u šampionatu. Stoji da je Strol sin kanadskog milijardera, ali je u dosadašnjem delu karijere imao vrhunske rezultate, za razliku od nekih od njih.

Obojica dolaze iz zemalja koje desetak godina nisu imale ozbiljnog vozača u Formuli 1. Strol je prvi Kanađanin u šampionatu još od šampiona iz 1997. godine Žaka Vilneva, koji je završio karijeru 2006. Poslednji Belgijanac koji je vozio u elitnom društvu je Žerom d’Ambrozio, koji je branio boje Marusje pre šest godina, a najuspešniji je Džeki Iks sa osam pobeda. Ali, vratimo se rukijima, prvo Vandorneu, a potom i Strolu.

Stofel Vandorne

Iako se vodi kao debitant pred početak sezone, Stofel Vandorne je svoj debi u Formuli 1 imao pre godinu dana, na Velikoj nagradi Bahreina. Mladi Belgijanac je kao rezervni vozač Meklarena uskočio na mesto Fernanda Alonsa, koji je dve nedelje ranije doživeo težak udes na otvaranju sezone na stazi „Albert park“. Vandorne je opravdao datu priliku, pošto je zauzeo deseto mesto, osvojio prvi bod, a tako i pokazao koliko zapravo želi da dobije stalno mesto u britanskom timu.

Dan Istitene/Getty Images

24-godišnji Belgijanac je tokom karijere osvojio tri titule u jakim kategorijama, od kojih najvažnija ona iz GP2 serije. Debitovao je u kartingu sa šest godina, a u jednosedima se prvi put okušao 2010. godine, u francuskoj Formuli 4, u kojoj je u prvoj sezoni osvojio titulu. Odmah potom je prešao u Formulu Reno, a do naslova prvaka je došao u drugoj godini, pobedivši vozača ekipe Toro Roso Danila Kvjata.

U sezoni koja je sledila napravio je korak napred i prešao u Svetsku seriju Reno, u kojoj je u borbi za titulu bolji od njega bio Kevin Magnusen, koji od ove godine brani boje Hasa. Već tada se pridružio Meklarenovom programu mladih vozača, a britanski tim ga je tri godine angažovao kao trećeg i rezervnog vozača.

Očekivano, naredni izazov našao je u GP2 seriji, i već na svom debiju se našao na najvišem stepeniku pobedničkog postolja. Upisao je još tri trijumfa i sezonu završio kao vicešampion, iza vozača Renoa Džoliona Palmera, a potom je nadoknadio sve propušteno. Imao je jednu od najdominantnijih sezona u istoriji kategorije, a Meklaren je čak razmatrao da li da zadrži Džensona Batona ili angažuje njega, da bi se na kraju odlučio za šampiona iz 2009. godine.

Dan Istitene/Getty Images

Vandorne je dobio utešnu ’nagradu’, ali uopšte ne tako lošu, pošto ga je sve što se desilo prošle godine dovelo do ostvarenja njegovih snova. U Bahreinu je postao prvi vozač od Sebastijana Fetela koji je na svom debiju osvojio bodove, a tokom prošle sezone je paralelno sa poslom u Meklarenu vozio u Super formuli. Pošto je još u septembru objavljeno da će biti timski kolega Fernanda Alonsa u britanskom timu, imao je više nego dovoljno vremena da se pripremi za ono što ga čeka ove godine.

Za mladog Belgijanca je dobro što u timu ima jednog od najboljih vozača u istoriji Formule 1, a loše to što Meklaren nikako ne uspeva da nađe pravi put od obnove saradnje sa Hondom. Očekivanja od njega nisu toliko velika, kao od Alonsa, ali je posle velikih promena u timu i odlaska Rona Denisa, za obojicu važno da redovno osvajaju bodove i napreduju. Testiranja govore da je pred njima gotovo nemoguća misija, ali, opet, nikada ne treba potceniti odlučnost jednog mladog vozača sa velikim potencijalom.

Lens Strol

Kanađanin Lens Strol nije imao vremena da ostvari rezultate približne svom novom rivalu, pošto je šest i po godina mlađi od njega, ali je bio impresivan poslednjih godina. 19-godišnji Strol iza sebe ima tek tri sezone u jednosedima, ali je tokom svake od njih vozio nekoliko kategorija i svaku je završio kao šampion. Prvo je bio najbolji u italijanskoj Formuli 4 2014. godine, potom u Tojotinoj trkačkoj seriji na Novom Zelandu i na kraju u evropskoj Formuli 3 prošle sezone.

Mark Thompson/Getty Images

Mladi vozač rođen u Montrealu prethodno je imao dobre rezultate u kartingu, što mu je i donelo mesto u Ferarijevoj akademiji od 2010. do 2015. godine. Sa nepunih 17 godina je postao razvojni vozač italijanskog tima, da bi prošle godine istu ulogu imao u Vilijamsu. Zbog toga vest da ga je legendarna ekipa angažovala kao zamenu za Felipea Masu, koji je objavio povlačenje, nije bila veliko iznenađenje.

Međutim, činjenica da je sin kanadskog milijardera Lorensa Strola nije mu pomogla, pošto su svi tražili pravi motiv za odluku Vilijamsa. Bogatstvo njegove porodice procenjuje se na oko dve i po milijarde dolara, ali mu otac nije kupio mesto u timu, već rezultati. Na kraju krajeva, novac nije taj koji vozi bolid, već vozač, a Vilijams će ga zaraditi ako mladi Kanađanin bude vozio dobro. Zbog godina, Strola mnogi porede sa Maksom Ferstapenom, što mu stvara dodatni pritisak, pošto se vozač kao mladi Holanđanin samo jednom rađa.

Istina je, ipak, da Strol ima veliki potencijal da zasija, a srećom imaće od koga nešto i da nauči. Takav bi slučaj bio i da je Valteri Botas ostao u timu, da nije prešao u Mercedes, a da se Masa nije vratio iz penzije. Može se reći da je Brazilac stavio novo poglavlje svog života na čekanje upravo zbog Strola, pošto Vilijams nije želeo da angažuje još jednog mladog vozača, već kombinaciju mladosti i iskustva.

Mark Thompson/Getty Images

Predsezonska testiranja su pokazala da je to bila ispravna odluka, posebno zbog činjenice da je Strol imao nekoliko udesa na stazi „Katalunja“. Neki će se zapitati kako je to pokazatelj da je to ispravna odluka? Odgovor je da je Masa bio taj koji je razvijao bolid, a Strol onaj koji je prolazio kroz proces učenja, a priznaćete da je bolje da uči i izleće pre početka sezone, nego tokom nje, zar ne?

Za Strola će dobro biti ako je izvukao pouke iz grešaka i udesa koje je imao tokom testiranja. Vilijams je u predsezoni pokazao da bi mogao da bude prijatno iznenađenje, a sada je na Strolu da iskoristi priliku koja mu se pruža. Prvi put posle deset godina, Kanađani će imati za koga da navijaju na stazi „Žil Vilnev“, a ako se na njoj dokaže, svašta je posle moguće…

Na našem sajtu možete da pročitate i priču o novajlijama u Moto GP šampionatu, a narednih dana čekaju vas najave sezona u oba šampionata. Budite uz Sport klub, uživaćete!