Juri, padni, juri, padni i Pedrosa klasa za sebe…

Jelena Trajković 10. jun. 201721:25 > 21:34
Podeli:
Jelena Trajković

Treći dan na stazi „Katalunja“ nije bio podjednako zanimljiv što se tiče intervjua, ali je bio izuzetno ispunjen. Srđan je veći deo dana proveo u komentatorskoj kabini, ostali momci su snimili neverovatan video materijal, a ja sam dobila priliku da uživam u akciji sa najboljeg mesta.

sport klub

Međutim, to ne znači da nismo uradili nijedan intervju, naprotiv, pošto smo posetili Kliniku mobile i konačno pred kamerama razgovarali sa Ervom Ponšaralom, prvim čovekom Jamahe Teh 3. Ono što je zanimljivo je to da je izuzetno harizmatični Francuz rekao gotovo istu stvar kao njegov vozač Žoan Zarko – njihovo je da sanjaju, a ispunjenje tih snova će doći, samo moraju da budu strpljivi.

Upravo strpljenje je možda i reč koja će biti od izuzetne važnosti svim učesnicima Velike nagrade Katalonije. Vremenski uslovi znatno su teži nego što je slučaj tokom slobodnih treninga u petak, a zadatak svim timovima dodatno je otežalo prebacivanje na konfiguraciju staze na kakvoj je vožena prošlogodišnja trka. U pitanju je izmena dela od 14. do 15. krivine, do koje je došlo posle pogibije Luisa Saloma na „Katalunji“ prošle sezone.

Najbolje se u novonastalim uslovima snašao vozač Repsol Honde Dani Pedrosa, za kojeg je odavno jasno da se možda i najbolje vozi po visokim temperaturama. Dok su trajale kvalifikacije, temperatura staze prešla je 50 stepeni, što je za 20 podeoka više nego što je slučaj bio nekoliko sati ranije, na trećem treningu, jedinom na kojem su vozači testirali novu konfiguraciju staze.

Jelena Trajković

Pedrosa je u subotu popodne bio klasa za sebe u Montmelu, a za iznenađenje dana postarao se Horhe Lorenco na Dukatiju. Petostruki svetski šampion će se u nedelju prvi put u karijeri naći u prvom startnom redu kao vozač Dukatija. Ono što je posebno interesantno je činjenica da španski motociklista u poslednjih 14 godina nijednom nije bio van prvog reda, a to je uspeo sa pet različitih proizvođača motora.

Gotovo jednako impresivan bio je vozač Pramak Dukatija Danilo Petruči, koji je posle podijuma u Muđelu došao do trećeg mesta na startu nedeljne trke koja je sedma po redu ove sezone. I dok su njih trojica imali praktično savršen dan, to se ne može reći za branioca titule Marka Markesa, koji je izborio četvrto mesto, ali je isto tako imao četiri pada. Kada je na brifingu posle kvalifikacija upitan šta se dešava, mladi Španac je rekao: „Jurim, pada, jurim ponovo, padam ponovo, tražim granice. Znam da bi bilo bolje da nije tako…“.

Markes je čak imao sreće što će uopšte biti četvrti na startu, pošto je poslednji od pad doživeo u samom finišu kvalifikacija, a Aleš Espargaro mu je bio baš blizu. Svetski šampion je starijeg od braće Espargaro pobedio za 28 hiljaditinki, što jasno govori da nije bilo nemoguće da se tako nešto desi. Dalje su sledili Ektor Barbera na Avintiji, drugi vozač Dukatija Andrea Doviciozo i Jonas Folger, koji je bio najbolji među vozačima Jamahe.

Japanski tim je praktično imao dan za zaborav, pošto su glavne zvezde Valentino Rosi i Maverik Vinjales kroz prvi deo kvalifikacija morali da traže prolaz u drugi jer su na trećem treningu bili van najbolje desetorice. Vinjales je uspeo da prođe dalje, ali su se problemi za njega nastavili, pa je uspeo da osvoji tek deveto mesto, dok je ’Doktor’ morao da se zadovolji 13. mestom. Novinari su devetostrukog svetskog šampiona pitali da li misli da može da izvede još neko čudo kao prošle godine na „Filip Ajlandu“, kada je sa 15. mesta došao do drugog, na šta se nasmejao i rekao da sumnja.

Rosi je čak otkrio da veruje da su loši rezultati na „Heresu“ i „Katalunji“ u odnosu na prošlu godinu, kada je trijumfovao na tim stazama verovatno do motora, a ne do pneumatika ili samih vozača. Gore od Italijana prošli su, između ostalih, Zarko, Bredli Smit i Silvan Žintoli. Vozač Jamahe Teh3 bio je odmah iza Rosija, dok su Smit i Žintoli propustili kvalifikacije. Britanac je povredio mali prst, pa će posle pregleda šest sati pre trke biti poznato da li će uopšte startovati, dok je Žintolija, koji menja povređenog Aleksa Rinsa, mučila vrtoglavica, a za njega se već zna da neće voziti.

Ono što je evidentno posle kompletirane akcije u subotu je to da se svi muče, pa je samo pitanje ko će se bolje snaći u datim uslovima. Oni bi u nedelju trebalo da budu mnogo teži, najavljeno je još toplije vreme, koje će zbog rasporeda najviše uticati na kraljevsku klasu. Ipak, to ne znači i da okršaji u Moto3 i Moto2 kategorijama neće biti zabavni, pa vam preporučujemo da budete uz Sport klub 1 već pod 8.35.

Veliki pozdrav iz Barselone,
Jelena

PS Takođe smo poželeli i srećan rođendan Polu Espargaru i sreli Fabija Fonjinija i Flaviju Penetu, ali ćemo više o tome na društvenim mrežama.:-)