Brno u čast Nijeta, Dukatijeva ’čekićara’ i ekskluziva

Skener 4. avg 201720:01 > 20:13
Marko Trajković

Vest o smrti Anhela Nijeta potresla je kompletan padok Svetskog šampionata u motociklizmu, ali su se vozači uprkos šoku postarali da mu na najbolji način odaju počast prvog dana akcije u Brnu.

Nijetova smrt bila je povod za konferenciju za medije prvog čoveka Dorne Karmela Espelete, koji je najavio minut ćutanja u čast osvajača 13 titula u nedelju posle zagrevanja za Veliku nagradu Češke. Espeleta je tom prilikom rekao da će biti teško zamisliti trke bez prisustva legendarnog Španca, koji će biti upamćen zbog energije koju je širio. Uz to, napomenuo je i važnu činjenicu – pre Nijeta motociklizam praktično nije ni postojao.

Pre Espeletinog obraćanja, promenljivi uslovi su uveliko začinili sam početak Velike nagrade Češke, pa su tako prvi treninzi voženi po kiši, a drugi po suvom. Vozači u sve tri klase su vrlo retko odlazili u boksove, za razliku od većine prethodnih trka, a razlog za to je činjenica da ne znaju šta ih čeka tokom vikenda.

Da su okolnosti normalne, da nas pitate kakva je situacija u Brnu, odgovor bi bio: Standardna. Vreme se, kao i svake godine, poigrava prvenstveno sa vozačima, a potom i svima ostalima. Kada smo jutros pogledali prognozu, ona je ukazivala da nas možda, da možda, čeka kiša oko podneva. Premotajte deset minuta unapred, kiša pjušti napolju.

Jelena Trajković

Od jutra do večeri promenili smo tri godišnja doba, samo nam je sneg falio da bismo upotpunili doživljaj. Ali, srećom, nema ga u avgustu, barem ne za sada u Češkoj. U takvim uslovima najbolje se snašao Andrea Doviciozo na Dukatiju, koji je svoju prvu pobedu u karijeri ostvario u uslovima kakve Britanci opisuju ’raining cats and dogs’. Biće dovoljno ako vam kažem da smo bili blizu da kažemo da su takvi bili i danas.

Doviciozo je bio impresivan kada se staza već prosušila, za četiri desetinke je iza sebe ostavio Jonasa Folgera na Jamahi Teh 3. Glavni rivali italijanskog motocikliste u borbi za titulu bili su daleko, a od njih samo Mark Markes je po rezultatima prvih treninga obezbedio mesto u drugom delu kvalifikacija.

Aktuelni šampion je imao deseto vreme, sledio ga je Maverik Vinjales na Jamahi, a daleko od svog sunarodnika bio je i devetostruki svetski šampion Valentino Rosi. Svi oni će imati izuzetno težak posao na trećem treningu, a ako je verovati vremenskoj prognozi, koja nas je više puta prevarila, tada nas čeka sunce.

Marko Trajković

  Ali, da se vratimo Doviciozu, tačnije Dukatiju. Italijanski tim je na drugom treningu predstavio zanimljivo aerodinamičko rešenje oplate, popularno nazvano ’čekićara’. Ono je neki vid zamene za ’krilca’, koja su zabranjena od ove sezone, a imala su velikog udela u buđenju Dukatija prošle sezone. Zanimljivo je da je jedino Honda izrazila negodovanje zbog tog rešenja, pa ostaje da se vidi da li će ga ostali proizvođači kopirati ili će naći neko svoje.

Za ekipu Sport kluba drugi dan u Brnu nije bio toliko naporan kao prvi, a imali smo zadovoljstvo da intervjuišemo Matiju Pasinija. Vozač Italtransa, koji je pobedom u Muđelu pokazao da je sposoban da se i dalje bori za sam vrh, otkrio nam je da je baš u Češkoj dogovorio ostanak u Moto2 kategoriji sa istom ekipom naredne sezone. Pre Sport Kluba niko nije imao tu potvrdu, tako da se može reći da smo došli do prave ekskluzive, koju je, između ostalih, preneo i italijanski Skaj.

Polovina vikenda u Brnu je tek pred nama, a u subotu nas čeka i zanimljiva reportaža o Mišelinu. Pored toga, imaćemo intervjui sa jednim od glavnih kandidata za titulu, ali vam nećemo reći sa kim tačno. Na neke stvari ćete morati da sačekate do subotnjeg bloga, a do tada vam velike pozdrave šalje ekipa Sport Kluba sa Brna.