Od farme u Kladnu do legende

Mike Ehrmann/Getty Images

Njegove oči dok juri pak na ledu otkrivaju sreću. Kada ga vidite sa kolikim žarom igra hokej, nikada ne biste pomislili da je uveliko zagazio u petu deceniju života. I što je najbolje, ni na trenutak ne pokazuje da uopšte razmišlja o penziji, naprotiv.

Da, pogodili ste, reč je o Jaromiru Jagru, koji je nedavno započeo svoju 24. sezonu u NHL. Priliku su mu ukazali Kalgari Flejmsi, u čijem je dresu na samo nekoliko utakmica pokazao da nije za bacanje. Ne igra kao pre 20 godina, ali još može da drži korak za daleko mlađima.

Priča o jednom od najboljih hokejaša svih vremena počinje u Kladnu, gradu udaljenom 25 kilometara od Praga, koji ima oko 70.000 stanovnika. Kada je počeo da se kliza u trećoj godini, male su šanse da je iko pomislio da će taj klinac napraviti pravu revoluciju u najjačoj hokejaškoj ligi na svetu. Ali, upravo to se desilo.

Karijeru je započeo u rodnom gradu, u klubu svog oca, a već sa 15 godina je postao profesionalac i malo ko u narednim godinama nije znao za Jagra, ako je pratio hokej. Dobar glas se daleko čuje, pa je privukao pažnju nekoliko NHL klubova, ali je možda prelomni trenutak za njegovu karijeru došao još pre nego što je pomislio da napusti Češku.

Bruce Bennett/Getty Images

Do pred kraj osamdesetih godina prošlog veka, NHL je bila poprilično zatvorena za Evropljane. Amerikanci i Kanađani su smatrali da hokejašima sa ’Starog kontinenta’ nedostaje čvrstina kojom bi mogli da im pariraju, iako nisu mogli da negiraju da su i te kako brzi, ali i sposobni klizači. Verovatno najveće zasluge za promene idu Šveđaninu Berjeu Salmingu, koji je među prvima stigao u NHL i tamo se zadržao 17 sezona, od kojih je 16 odigrao za Toronto Mejpl Lifse. ’Kralj’, kako su ga zvali, i dalje je rekorder među defanzivcima koji nisu draftovani, sa zabeleženih 787 poena.

Najbolji timovi u NHL tada su se više oslanjali na fizičku nadmoć u odnosu na ostale, umesto na čist talenat, pa veliki broj hokejaša nije ni dobio pravu priliku zbog toga. Kako je vreme prolazilo, nešto je počelo da se menja, a švedski hokejaši prvi su se otisnuli na drugi kontinent, ostali su ih pratili. Izuzetak su bili Sovjeti, kojima je njihova Vlada zabranjivala da odu u Sjedinjene Države, pa tako jedan od najčudesnijih golmana svih vremena Vladislav Tretjak nije dobio priliku u NHL. I to iako su ga 1983. godine draftovali Montreal Kanedijansi.

Ključan trenutak za Evropljane u najjačoj ligi sveta desio se 1989. godine, posle nekih izuzetno važnih stvari po istoriju sveta – pad Berlinskog zida i nagoveštaj raspada SSSR. Baš tada je jedan hokejaš sa ’Starog kontinenta’ izabran za prvog na NHL draftu, a to je bio Mats Sundin. On je kasnije postao jedini švedski hokejaš koji je prešao broj od 500 golova i dostigao 1.000 poena. Može se reći da je NHL potom preuzela recept za koji je NBA liga već testirala, pošto su se 1989. godine u Ameriku u istom trenutku preselili neki od najboljih evropskih košarkaša svih vremena – Dražen Petrović, Vlade Divac i Šarunas Marčuljonis.

Doug Pensinger/Getty Images

Godinu dana kasnije, Jagra su kao petog pika na draftu izabrali Pitsburg Pengvinsi, a iste godine u NHL otišao je i sada već legendarni češki golman Dominik Hašek, iako je draftovan još 1983. godine. Hašek je u Čikago Blekhokse stigao kao 25-godišnjak, pošto zbog političke situacije u Evropi nije postojala mogućnost da ode ranije. Mnogi imaju utisak da su lišeni toga da gledaju njegovu magiju u najjačoj konkurenciji duže nego što je bio slučaj, pošto je bio jedinstven. Ljubitelji hokeja vole da kažu da pre njega Severna Amerika nije videla toliko koncentrisanog i fleksibilnog golmana.

Srećom po Jagra, on nije morao da čeka polovinu treće decenije života da bi se preselio na drugi kontinent i počeo da opčinjava kako one koji su znali da mu izgovore ime i prezime, tako i one koji nisu. Ono što je bilo karakteristično za evropske hokejaše u to vreme je to što su nešto  jedinstveno za hokej u svojoj zemlji preneli u NHL. Tako je češki hokejaš, koji igra na poziciji desnog krila, igri ’Pingvina’ doprineo svojom jačinom i brzinom, što se ispostavilo kao neverovatna kombinacija.

Zajedno sa Fincem Temuom Selanom i švedskim hokejašem Niklasom Lidstromom, Jagr je početkom devedesetih praktično otvorio oči ljudima u NHL. Izgledalo je kao da je to bilo baš ono što je potrebno da bi najjača liga na svetu počela da se seli sa severa prema jugu, a broj kanadskih hokejaša je počeo da opada, a evropskih da se povećava. Danas, više od dve i po decenije kasnije, sasvim je normalno da u NHL igraju i Švajcarci, Nemci i Belorusi, a Rusi, Česi i Skandinavci su već domaći i oni čine četvrtinu ukupnog broja igrača.

Doug Pensinger/Getty Images

Jagru nije bilo potrebno mnogo vremena da pokaže da su Pengvinsi napravili pravi potez, a on je iz sezone u sezonu svima potvđivao da je zaista jedan od velikana. To i dalje radi, iako ima 45 godina, ali na želji bi mogli da mu pozavide i oni koji nisu iskusili ni jedan odsto onoga što je on uradio tokom karijere. Hokej je njegov život i to je toliko evidentno svaki put kada se nađe na ledu.

Jagra izdvajaju jednostavnost i strast jer je poznat kao čovek koji je život podredio hokeju. On je jedan od igrača koji su hokej u mojim očima napravili najlepšom igrom na svetu. Čovek koji je perfektan klizač, brzog uma, što je u toj igri od presudnog značaja. Uvek je znao perfektno da asistira, da potezom razoruža odbranu rivala. Način na koji postiže golove, igra uz ogradu… Jednostavno je velikan“, kaže komentator Sport Kluba Pavle Živković.

Najduži period tokom svoje karijere češki hokejaš proveo je u Pitsburg Pengvinsima, gde se zadržao 11 godina. U ’Pingvinima’ ga je dočekao Mario Lemju, a ako pitate ljubitelje hokeja veliki broj će vam reći da su njih dvojica činili jedan od najlegendarnijih tandema. On je i doneo rezultate, pošto su Pengvinsi 1991. i 1992. godine osvojili Stenli kup, a Jagr je u svojoj prvoj sezoni postao najmlađi strelac u velikom finalu.

Iz godine u godinu, češki hokejaš je ispisivao nove stranice istorije Pengvinsa, ali je 2001. godine došlo vreme da se rastane sa njima. Lemju je ostao i karijeru završio kao ’Pingvin’, čiji je danas jedan od vlasnika. Jagr je nastavio da oduševljava ljude svojom igrom, ali nigde nije naišao na nekog sa kim bi se tako razumeo kao sa Lemjuom. U prilog tome govori činjenica da se samo još jednom našao u velikom finalu, 2013. godine, kada su njegovi Boston Bruinsi poraženi od Čikago Blekhoksa.

Kada ga gledate sada i pre 20 godina, teško da možete da pronađete neku suštinsku razliku u njegovoj igri. Igra glavom i, dok to čini, razmišlja o tome kako njegovi saigrači posmatraju igru, koji je njihov sledeći potez. To ga čini velikim“, rekao je za Sport Klub Marko Sredojević, doskorašnji portparol Saveza hokeja na ledu Srbije.

Po odlasku iz Pengvinsa, prešao je u Vašington Kapitalse, gde je proveo tri sezone, a u to vreme se u centru pažnje našao ne zbog svojih igara, već zbog kockarskih problema. Iako je više puta negirao da ima problem, što je bilo i očekivano, priznao je da je isplatio skoro milion dolara duga koji je napravio kockanjem preko interneta. Kompletna situacija nije dugo rešena, ali se slični incidenti od tada nisu ponovili, pošto se potpuno posvetio hokeju, ali i drugačijem momačkom životu.

Mitchell Layton/Getty Images

Uvek je dominirao snagom, bio je maksimalno spreman, često je govorio da je radio na hiljade sklekova u periodu kada teretana nije bila toliko dominantna u životima sportista. Kao klinac je u Kladnu radio na farmi, od jutra do sutra, što mu je pomoglo da se očeliči i izgradi karakter“, otkriva Živković, „Specifična je ličnost, pomalo je i narcisoidan, čovek koji voli žene i kroz sport negje i dobar izgled, koji je njemu izuzetno bitan. Hokej mu je i dalje prilika da bude u centru pažnje, posebno jer živi kao momak, a sportu i dalje ima šta da pruži“.

Kapitalse je napustio usred sezone 2003/04 i prešao u Njujork Rendžerse, pre povratka u domovinu, a potom i selidbe u Rusiju, zbog otkazivanja kompletne naredne sezone u NHL zbog ’lokauta’. Češki hokejaš nije želeo da sedi kod kuće i ne radi ništa, pa je zaigrao u Avangardu iz Omska, u koji se vratio nekoliko godina kasnije. Kada su problemi u najjačoj ligi rešeni, posle prve sezone tokom koje nije dodeljen Stenli kup od 1919. godine, kada to nije učinjeno zbog Španske groznice, Jagr se vratio u Rendžerse.

Slično kao u Pengvinsima, u Njujorku se osećao kao kod kuće, ali se tamo nije zadržao jednako dugo. Posle tri kompletne sezone, KHL je zamenila NHL u njegovom životu, a destinacija mu je ponovo bio Omsk. Prvi put u karijeri je 2008. godine postao slobodan agent, a uprkos ponudama brojnih klubova iz Amerike, Avangard je bio konkretniji, ali je sve vreme ostavljao prostor za povratak u najjaču ligu na svetu.

Bruce Bennett/Getty Images

Tokom perioda koji je proveo u Avangardu, Jagr je iskusio i jedan od najtežih trenutaka karijere, pošto mu je na rukama preminuo Aleksej Čerepanov, velika nada ruskog hokeja. Mladi Rus je zajedno sa Jagrom i Pavelom Rosom izašao iz igre i seo na klupu, da bi se samo srušio na češkog hokejaša, koji je dozvao pomoć, a uprkos brzoj reakciji nije mu bilo spasa.

Iako je izrazio želju da se vrati u NHL posle odrađenog dvogodišnjeg ugovora sa Avangardom, Jagr je godinu dana duže ostao u Omsku. Povratak je usledio 2011. godine, posle poziva Filadelfija Flajersa, gde se zadržao godinu dana, a potom je narednu sezonu podelio na periode u Dalas Starsima i Boston Bruinsima. Iako je zagazio u petu deceniju, nije pokazivao nameru da stane, pa je potom dve godine igrao za Nju Džersi Devilse, a zatim tri sezone proveo u Florida Pantersima.

’Panteri’ su proteklog leta odlučili da ne produže saradnju sa Jagrom i činilo se da je došao kraj. Stigao je oktobar i češki hokejaš nije imao klub, ali nije ni objavio povlačenje, niti se vratio u KHL ili Češku. Više puta je najavljivao da će se povući u rodnom gradu, ali nije bilo nikakvih vesti. Ipak, Jagr se na društvenoj mreži Tviter na zanimljiv način oglasio i nagovestio da postoji šansa da se vrati u NHL. Ispostavilo se da to nije šala, pošto je potpisao jednogodišnji ugovor sa Kalgari Flejmsima vredan milion dolara.

Niko ne bi mogao da traje toliko da nema istinsku strast ka igri. Ona je faktor koji ga vraća na ledenu ploču, čak i kada poželi da se od nje odmori. Morate nešto voleti mnogo da bi to trajalo četvrt veka. On se kao igrač apsolutno ostvario. Svime što je pružio hokeju i u hokeju svrstao se među najveće igrače koji su igrali tu igru. Osvajao je Stenli kup, Svetsko prvenstvo, Olimpijske igre, a i dalje miu nije dosta. Čak i ne mora da juri rekorde, oni sami dolaze iz odnosa koji ima prema hokeju“, ističe Sredojević.

Među aktivnim hokejašima, Jagru nema ravnog kada se pogledaju njegove godine. Samo dvojica su tokom istorije karijeru završili stariji od češkog hokejaša, a to su Gordi Hau, koji igrao do 52. godine, dok je Kris Čelios bio četiri godine mlađi, a dve i po stariji od Jagra sada. Po godinama, Čehu je trenutno u NHL najbliži centar Minesote Vajld Meta Kalen, koji će u novembru napuniti 41 godinu. Jagr je na početku ove sezone najavio da mu je ona poslednja, ali s obzirom na to da je ranije govorio da se neće povući do 50, šansa da će se predomisliti postoji, posebno kada se uzme u obzir kako igra.

Igraće još, ubeđen sam. O tome često i sâm govori, da mu je plan da igra do 50. I to nije neobično za hokej, Kris Čelios i Igor Larionov su igrali vrhunski hokej čak i kad su bili stariji od Jagra. Čuvena je jedna njegova izjava: ’Ne znam koliko ću živeti, ali voleo bih da vreme od kraja karijere do smrti bude kratko’. To najbolje govori o tome da on živi za hokej, a ima telo koje i dalje može da prati njegov mozak. Istina, karijera mu je bila na vrhuncu u Pitsburgu, a kada pričamo o igračima koji mogu da mu pariraju, tu su samo Lemju i Vejn Grecki. Niko nije imao uticaja na hokej kao ta trojka, iako ja volim i Sundina, najvećeg švedskog igrača svih vremena“, otkriva Živković, koji već godinama na Sport Klubu komentariše hokej, Formulu 1 i Naskar.

Derek Leung/Getty Images

Očekivano, Jagr se na debiju za Flejmse našao na centru pažnje, pa su mnogi posumnjali u ispravnost odluke da se angažuje jer za 14 minuta na ledu nije imao nijedan šut na gol. Ipak, samo nekoliko dana kasnije, na svojoj trećoj utakmici, zabeležio je asistenciju i pokazao da nije baš za ’staro gvožđe’. Ali, ono što je još važnije je činjenica da mladi igrači Flejmsa imaju uz sebe najbolju moguću osobu od koje mogu da uče.

Znate li kako ja sve gledam na ovo? Ne zanima me ono što je neko uradio pre 20 godina, pokažite mi šta možete da uradite sada. Ne radi se o meni, već o timu i mojim saigračima. Ne želim da budem ovde samo da bih mogao da kažem da sam tu. Želim da ih učinim boljima“, rekao je Jagr pred svoj debi za Flejmse.

Jagr je legenda, a to oni i te kako znaju, iako 11 njih od 24 nije ni rođeno kada su Pengvinsi draftovali češkog hokejaša. Najmlađi među njima je 19-godišnji Metju Tkačuk, koji je na svet stigao pošto su Jagr i Lemju uveliko oduševljavali svet. S druge strane, niko od igrača koji su draftovani kad i Čeh više nije aktivan, neki su postali treneri, neki su skauti ili stručni konsultanti, a neki su se potpuno odvojili od hokeja.

Derek Leung/Getty Images

Među njima je i Kori Osmak, koji je trenutno glavni zaduženi za opremu u Kalgari Flejmsima. Prilikom Jagrovog dolaska prvog dana u Flejmse, Osmak se našalio da je došlo vreme da se pozdrave dvojica koji su draftovani 1990. godine,  s tim što se on nikada nije okušao u NHL. Obojica pomoćnika generalnog menadžera Flejmsa Breda Trelivinga su izabrani istog dana kao Čeh – Bred Paskal u petoj rundi, a Kreg Konroj u šestoj.  

Neverovatno je da Jags i dalje igra“, rekao je Konroj, kojeg su na draftu izabrali Montreal Kanedijansi, „Eto, ja sam igrao do 39. godine i razmišljao sam da sam presrećan i ponosan što sam mogao da ostanem na ledu toliko. To što je on u stanju da igra u svojim godinama, i to na izuzetno visokom nivou, izuzetno je impresivno“. 

Konroj je jedan od 13 hokejaša draftovanih 1990. godine koji stigao do broja od 1.000 utakmica u regularnoj sezoni NHL. Očekivano, Jagr je takođe među njima, ali njegova dostignuća ne mogu da se mere sa većinom ostalih, pošto je u istoriji malo onih koji su se pokazali boljim od njega. Trenutno ima 765 golova, a ispred njega su samo Grecki sa 894 i Hau sa 801, dok je po broju poena drugi sa 1.914. Ispred je samo legendarni Grecki sa 2.857, a zajedno sa njim i Hauijem se našao među 100 najboljih hokejaša u istoriji NHL prošle godine povodom 100. godišnjice.

Mike Ehrmann/Getty Images

Vlasnik je mnogih rekorda Pengvinsa i Rendžersa, dva puta je osvojio trofej „Art Ros“, za najboljeg poentera tokom sezone, a jedan je od 27 igrača koji su ušli u grupu zvanu „Zlatna trojka“. U njoj mesto imaju samo hokejaši koji su bar po jednom osvajali Stenli kup, titulu na Svetskom prvenstvu i olimpijsko zlato. Jagr je dva puta predvodio Češku do svetskog zlata – 2005. i 2010, a sa reprezentacijom je bio najbolji na Zimskim olimpijskim igrama u Naganu 1998. godine.

Sve to je zajedno potvrda da je Jagr odavno postao legenda. Zbog njegove sposobnosti da se odupre starenju broj njegovih navijača je sve veći, a među najvatrenije se ubrajaju „Putujući Jagrovi“ iz Kalgarija, koji nose perike i imaju frizuru koja je karakteristična za njega od početka karijere. Jednostavno, bilo da ste navijali za neki od njegovih klubova ili ne, nikada niste mogli da poreknete činjenicu da je majstor. Na njegovu veličinu je uticalo i to što odbija da stane, pa je možda i pravi primer za izreku: „Godine nisu važne osim ako ste sir“.