Svetski kup 2017/18: Povrede kroje Kristalne globuse

Sean M. Haffey, Getty Images

Tradicionalno, veleslalom u austrijskom Zeldenu označava početak sezone u Svetskom kupu u alpskom skijanju. Predstojeću sezonu posebnom čine Zimske olimpijske igre u Pjongčangu, ali je zbog velikog broja povreda, kako skijaša, tako i skijašica, mnogo više nepoznanica nego ikada ranije.

Prošla sezona bila je po mnogo čemu istorijska, a posebno zbog činjenice da je Marsel Hiršer postao prvi skijaš kojem je pošlo za rukom da osvoji šest velikih Kristalnih globusa. U konkurenciji skijašica trijumfovala je Amerikanka Mihaela Šifrin, a oboje su izuzetno ubedljivo slavili ispred rivala kojima su specijalnost brzinske discipline.

Između dve sezone su se stvari, međutim, promenile zbog brojnih povreda u obe konkurencije, a među onima koji nespremni dočekuju početak sezone je i sâm Hiršer. Na listi nedavno povređenih ili nedovoljno oporavljenih su i Aksel Lund Svindal, Lindzi Von, Lara Gut, Ana Fajt i Ilka Štuhec, a čini se da se svaki dan dodaje neko novo ime.

I Hiršer i Šifrinova u poslednjem delu prošle sezone nisu imali sebi ravne, što zbog povreda, što zbog forme svojih rivala. S obzirom na činjenicu da svi već u glavama imaju i Pjongčang, izvesno je da ćemo ove sezone videti mnogo neizvesniju borbu, pa čak i neka nova imena u njoj. Svakako, sve ljubitelje skijanja očekuje i te kako uzbudljiva akcija do druge polovine marta.

Ezra Shaw/Getty Images

Zbog Zimskih olimpijskih igara, mnogi skijaši će malo kalkulisati sa tempiranjem forme, posebno oni iz vrha kojima nedostaje olimpijska medalja, koja marketinški donosi i dobre bonuse. Olimpijske igre su, naravno, specifične i sve se odlučuje u jednoj trci. U određenom danu treba pokazati maksimum. Krug kandidata za medalje ostaje isti kao i za Svetski kup, ali su, naravno, iznenađenja moguća, iako su u istoriji Igara bila izuzetno retka“, kaže za Sport Klub proslavljeni sportski novinar Momir Jelovac.

Vratimo se favoritima za najveći trofej u svetu skijanja – Kristalni globus. Zbog svega što je postigao i činjenice kako je skijao u prethodnih šest sezona, Hiršer je očigledan prvi pik. Međutim, austrijski skijaš je na samom početku priprema doživeo prelom potkolenice, a još nije sigurno kada će se vratiti takmičenjima. I da se to nije desilo, pitanje je koliko bi Hiršer ozbiljno pristupio samom Svetskom kupu, pošto je više nego očigledno da su njemu Zimske olimpijske igre glavni cilj. Jer, sedmi Kristani globus može da juri i naredne sezone, a olimpijsko zlato tek za četiri godine.

Najboljem skijašu današnjice od svih trofeja fali baš olimpijsko zlato, pošto je pre tri i po godine u Sočiju morao da se zadovolji srebrom. Austrijanac sigurno neće skijati u Zeldenu, pod znakom pitanja je i za Levi, ali ako bude i čak na 50 odsto svoje najbolje forme, nikad ga ne treba isključiti iz borbe. Ipak je on Marsel Hiršer.

Alexis Boichard/Agence Zoom/Getty Images

Broj toliko očiglednih kandidata da svrgnu Hiršera sa trona nije toliko veliki, već se svodi na tek nekoliko imena. Prvi na toj listi je Norvežanin Ćetil Jansrud, koji je dve od poslednje tri sezone elitnog takmičenja završio kao vicešampion. Jansrud, olimpijski šampion u superveleslalomu, uvek bude sjajan na početku sezone u brzinskim disciplinama, a potom mu nestane energije za borbu sa Hiršerom. Razlika između njih dvojice prošle sezone je bila 675 bodova, što mnogo toga govori.

Kada se već pominju Norvežani, Svindal mora da se nađe na listi, ali je pravo pitanje koliko je on uopšte spreman. Dvostruki osvajač Svetskog kupa je prošlu sezonu završio posle samo nekoliko nedelja zbog bolova u kolenu koje nije zalečio od pada u Kicbilu u januaru 2016. Prethodno je propustio kompletnu sezonu 2014/15 zbog povrede Ahilove tetive. Problemi sa povredama stavljaju veliki znak pitanja što se tiče njegovih mogućnosti u Svetskom kupu, pa je sva prilika da će se koncentrisati na Pjongčang, kada jedna trka odlučuje o svemu.

Nizu Norvežana tu nije kraj, pošto se sam po sebi nameće i Henrik Kristofersen, koji je prošle sezone zauzeo treće mesto u borbi za Kristalni globus. 23-godišnji norveški skijaš se takmiči samo u tehničkim disciplinama, slično kao Hiršer, ali će morati da radi na veleslalomu da bi dostigao nivo sličan Austrijancu. Kada to učini, mogao bi da bude istinski jedan od najboljih, a do tada će biti u senci svojih iskusnijih sunarodnika.

Ezra Shaw/Getty Images

Ne treba zaboraviti ni Francuza Aleksija Pantiroa, koji je dominantan u kombinaciji, samo što trka u toj disciplini ima malo. Odličan je u veleslalomu, a da bi bio u konkurenciji za titulu u generalnom plasmanu trebalo bi da unapredi ili slalom ili superveleslalom. Zanimljivo je da je peto mesto prošle sezone zauzeo Nemac Feliks Nojrojter, i to pošto se šest puta našao na pobedničkom postolju, a nijednom na najvišem stepeniku.

U odsustvu Hiršera, favoriti su Norvežani i Kristofersen. Prvi je nešto bliži brzinskim disciplinama i to povećava njegove šanse u odnosu na Kristofersena, kojem će biti teško da drži korak skijajući samo slalom i veleslalom. Svojevremeno je to uspevalo neprevaziđenom Ingemaru Stenmarku, ali je tada formula bodovanja bila drugačija, a brzih disciplina je bilo manje“, ističe Jelovac, „Možda bi primat Norvežana mogao da ugrozi Pantiro, a treba pomenuti još jednog Norvežanina, 25-godišnjeg Aleksandera Omota Kildea, šestoplasiranog u prošloj sezoni. Ostatak skijaša, među kojima su i Svindal, Dominik Pariz i Peter Fil, u veteranskim su vodama i nedostaje im svestranost u trci za ukupnu pobedu“.

Pored u generalnom plasmanu, Hiršer brani titule i u slalomu i veleslalomu. Uprkos tome što propušta sam početak sezone, ako se dovoljno oporavi, Austrijanac bi mogao da se bori za Kristalni globus u nekoj od svoje dve glavne discipline. U slalomu će mu konkurencija biti Kristofersen i Nojrojter, Italijan Manfred Melg i sunarodnik Mihael Mat, a u veleslalomu Pantiro, još jedan Francuz Matje Fevr, američki skijaš Ted Ligeti i Nojrojter. Što se tiče brzinskih disciplina, uz Jansruda tu su Peter Fil, Dominik Pariz, Beat Fojc, Erik Gej, Omot Kilde i Hanes Rajhelt. Od Pantiroa se očekuje da će ponovo biti glavni u kombinaciji.

Alain Grosclaude/Agence Zoom/Getty Images

Kod skijašica, izuzetno teško će biti zaustaviti Šifrinovu, posebno jer su njene prethodnice na tronu povređene, kao i većina glavnih rivalki od prošle sezone. Mlada Amerikanka je svoj slalom još odavno dovela do savršenstva, blizu je toga da isto učini i u veleslalomu, a to joj je i prošle sezone bilo više nego dovoljno. Prošle sezone je vodila sjajnu borbu sa Gutovom do povrede švajcarske skijašice na Svetskom prvenstvu u Zankt Moricu, a potom su joj pretile Ilka Štuhec i Sofija Gođa, ali joj nisu mogle ništa.

Štuhec je glavna uzdanica bivše Jugoslavije u Svetskom kupu, ali je za nju sezona završena pre nego što je počela, pošto je pokidala ligament kolena prošle nedelje. Gutova, osvajačica Kristalnog globusa iz pretprošle sezone, još se nije u potpunosti oporavila od povrede koju je doživela, a slična situacija je i sa austrijskom skijašicom Anom Fajt, koju je Švajcarkinja nasledila na tronu. Velika nepoznanica je i Lindzi Von, koju povrede muče već nekoliko godina, iako je iznenađujuće odlučila da skija u Zeldenu, pa se kao jedina, da kažemo, potpuno zdrava u tom društvu ističe Italijanka Sofija Gođa.

Biće teško zaustaviti Mikaelu Šifrin, prošlogodišnju pobednicu. Amerikanka je vidno napredovala u brzinskim disciplinama i njen skijaški opus je sada kompletan. Tu je, ipak, jedna skijašica na koju treba računati uz Šifrunovu – 25-godišnja Sofija Gođa, koja je prošle sezone bila treća. Da je uspela da kontroliše svoj vulkanski temperament i često preteranu agresivnost, Gođa bi imala koju pobedu više od samo dve i sigurno više od 13 podijuma, pa bi bila bliža Šifrinovoj“, naglašava Jelovac.

Sean M. Haffey, Getty Images

Iako Vonovu mnogi isključuju iz borbe za veliki Kristalni globus, sigurno je da ona ima šanse barem da se umeša u borbu za titule u svojim disciplinama – spustu i superveleslalomu. Ipak, čak i više od toga da li može da podigne novi trofej, mnoge zanima da li će tokom ove sezone stići legendarnog Ingemara Stenmarka po broju pobeda u Svetskom kupu. Šveđanin je rekorder sa 86 trijumfa, Vonova ima devet manje i ukupno 16 šansi da ga sustigne ako se gledaju samo brzinske discipline.

Statistički je moguće da stigne Stenmarka, naravno, pod uslovom da Vonova bude zdrava. Istorija, međutim, kaže da je imala nekoliko teških padova i povreda, pa da nije imala duge pauze verovatno bi i razlika između nje i Stenmarka bila manja. Bez obzira na to, obori li Ingemarov rekord, Šveđanin koji je proneo slavu Elana širom sveta ostaće najveći. Ako ni zbog čega drugog, onda zbog 13 uzastopnih pobeda na 13 trka zaredom u veleslalomu“, kaže Jelovac.

Četvorostruka osvajačica Svetskog kupa se poslednjih nedelja u centru pažnje našla zbog svog zahteva da se trka sa muškarcima. Međunarodna skijaška federacija je raspravu o tome odložila za narednu godinu, a koliko je Vonova ozbiljna u želji da odmeri snage sa skijašima govori i to da je spremna da ne skija u konkurenciji skijašica u novembru naredne godine u Lejk Luizu, gde je 18 puta slavila do sada.

Ezra Shaw/Getty Images

Baš u Lejk Luizu se voze prve trke u brzinskim disciplinama ove sezone, a tada bi trebalo da bude jasno koliko Vonova može ili ne može. Ukoliko bude stazom ovladala kao mnogo puta do sada, niko ne može da je isključi iz borbe ne samo za male Kristalne globuse, već i veliki. U spustu i superveleslalomu, trenutno se ističu Gođa i Tina Vajrater iz Lihtenštajna, ali bi trebalo obratiti pažnju i na neko potencijalno iznenađenje. U veleslalomu se očekuje da će Šifrinovoj pretnja biti Francuskinja Tesa Vorli, a u slalomu Frida Hansdoter iz Švedske, Švajcarkinja Vendi Holdener i slovačka skijašica Veronika Velez-Zuzulova.

Glavna uzdanica Srbije u Svetskom kupu ponovo će biti Nevena Ignjatović, koja će učestvovati na skoro svim trkama u slalomu, veleslalomu i alpskoj kombinaciji. Nevena iza sebe ima najuspešniju sezonu u elitnom takmičenju, pošto je četiri puta bila među osvajačicama bodova. Najbolji rezultat ostvarila je na slalomu na zagrebačkom Sljemenu, gde je zauzela 19. mesto.

Ignjatovićevoj će Svetski kup poslužiti kao sjajna priprema za Zimske olimpijske igre, koje će biti održane od 9. do 25. februara. Sport Klub će tokom cele sezone pratiti sva dešavanja u alpskom skijanju, a prave poslastice vas očekuju u februaru, kada na red dođe Pjongčang.

Kalendar Svetskog kupa za sezonu 2017/18

Tom Pennington/Getty Images

Skijaši
29. oktobar Zelden (Austrija) veleslalom
12. novembar Levi (Finska) slalom
25. novembar Lejk Luiz (Kanada) spust
26. novembar Lejk Luiz (Kanada) superveleslalom
1. decembar Biver Krik (SAD) spust
2. decembar Biver Krik (SAD) superveleslalom
3. decembar Biver Krik (SAD) veleslalom
9. decembar Val d’Izer (Francuska) veleslalom
10. decembar Val d’Izer (Francuska) slalom
15. decembar Val Gardena (Italija) superveleslalom
16. decembar Val Gardena (Italija) spust
17. decembar Alta Badija (Italija) veleslalom
18. decembar Alta Badija (Italija) paralelni veleslalom
22. decembar Madona di Kampiljo (Italija) slalom
28. decembar Bormio (Italija) spust
29. decembar Bormio (Italija) kombinacija
1. januar Oslo (Norveška) paralelni slalom
4. januar Zagreb (Hrvatska) slalom
6. januar Adelboden (Švajcarska) veleslalom
7. januar Adelboden (Švajcarska) slalom
12. januar Vengen (Švajcarska) kombinacija
13. januar Vengen (Švajcarska) spust
14. januar Vengen (Švajcarska) slalom
19. januar Kicbil (Austrija) superveleslalom
20. januar Kicbil (Austrija) spust
21. januar Kicbil (Austrija) slalom
23. januar Šladming (Austrija) slalom
27. januar Garmiš-Partenkirhen (Nemačka) spust
28. januar Garmiš-Partenkirhen (Nemačka) veleslalom
30. januar Stokholm (Švedska) paralelni slalom
3. mart Kranjska Gora (Slovenija) veleslalom
4. mart Kranjska Gora (Slovenija) slalom
10. mart Kvitfjel (Norveška) spust
11. mart Kvitfjel (Norveška) superveleslalom
14. mart Ore (Švedska) spust
15. mart Ore (Švedska) superveleslalom
17. mart Ore (Švedska) veleslalom
18. mart Ore (Švedska) slalom

Alain Grosclaude/Agence, Zoom Getty Images Sport

Skijašice:
28. oktobar Zelden (Austrija) veleslalom
12. novembar Levi (Finska) slalom
25. novembar Kilington (SAD) veleslalom
26. novembar Kilington (SAD) slalom
1. decembar Lejk Luiz (Kanada) spust
2. decembar Lejk Luiz (Kanada) spust
3. decembar Lejk Luiz (Kanada) superveleslalom
8. decembar Zankt Moric (Švajcarska) superveleslalom
9. decembar Zankt Moric (Švajcarska) superveleslalom
10. decembar Zankt Moric (Švajcarska) kombinacija
16. decembar Val d’Izer (Francuska) spust
17. decembar Val d’Izer (Francuska) superveleslalom
19. decembar Kurševel (Francuska) veleslalom
20. decembar Kurševel (Francuska) paralelni slaolom
28. decembar Linc (Austrija) veleslalom
29. decembar Linc (Austrija) slalom
1. januar Oslo (Norveška) paralelni slalom
4. januar Zagreb (Hrvatska) slalom
6. januar Maribor (Slovenija) veleslalom
7. januar Maribor (Slovenija) slalom
9. januar Flahau (Austrija) slalom
13. januar Bad Klajnkirhajm (Austrija) spust
14. januar Bad Klajnkirhajm (Austrija) superveleslalom
20. januar Kortina d’Ampeco (Italija) spust
21. januar Kortina d’Ampeco (Italija) superveleslalom
23. januar Kronplac (Italija) veleslalom
27. januar Lencerhajde (Švajcarska) veleslalom
28. januar Lencerhajde (Švajcarska) slalom
30. januar Stokholm (Švedska) paralelni slalom
3. februar Garmiš-Partenkirhen (Nemačka) spust
4. februar Garmiš-Partenkirhen (Nemačka) spust
3. mart Kran-Montana (Švajcarska) superveleslalom
4. mart Kran-Montana (Švajcarska) kombinacija
9. mart Ofteršvang (Nemačka) veleslalom
10. mart Ofteršvang (Nemačka) slalom
14. mart Ore (Švedska) spust
15. mart Ore (Švedska) superveleslalom
17. mart Ore (Švedska) slalom
18. mart Ore (Švedska) veleslalom


Na našem sajtu pročitajte i intervju sa najboljom srpskom skijašicom Nevenom Ignjatović.