Andrea za SK: Za neke stvari treba da budete rođeni

Jelena Trajković 2. nov. 201713:00 > 12:54
Podeli:
Streljački savez Srbije

Drugu godinu zaredom pokazala je da joj nema ravne u Svetskom kupu. Oba Kristalna globusa došla su posle razočaravajućih izdanja na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, za koji se prva kvalifikovala prva od svih srpskih sportista.

Za Rio kaže da joj je bila važna lekcija i da se greške koje je napravila tamo neće ponoviti. Iako je do narednih Igara, čiji domaćin će biti Tokio, deli nešto manje od tri godine, uveliko razmišlja o onome što je čeka tamo. Upravo o uspesima i razočaranjima, kao i tome šta je tera da ide dalje, Andrea Arsović pričala je u intervjuu za Sport Klub.

Andrea je prošle nedelje osvojila drugi veliki Kristalni globus u karijeri, iza sebe u Nju Delhiju ostavivši i olimpijsku šampionku Virdžiniju Trešer i sjajne Kineskinje. Takođe, uspela je da prebrodi zdravstvene probleme, pošto su gotovo svi članovi srpskog tima u Indiji ‚zakačili‘ stomačni virus.

Osećam se fantastično, sezona je završena na najbolji mogući način. Izašla je svetska rang lista, godinu završavam kao treća. Osvajanje ovog Kristalnog globusa je izuzetno važno, generalno za ovu sezonu, koja je meni bitna jer je početak olimpijskog ciklusa, sve je podređeno 2020. godini i Olimpijskim igrama u Tokiju“, rekla je Andrea na početku intervjua za Sport Klub.

30-godišnja strelkinja istakla je da je uprkos propratnim stvarima na koje nije mogla da utiče uspela da se koncentriše na ono što što joj je zadatak u Nju Delhiju. Za to su, sama kaže, zaslužne godine iskustva.

Godine iskustva su mi donele to da znam šta u određenom periodu treba da radim, na velikom takmičenju, bilo da je to pritisak ili sama trema ili takmičenje kao takvo. Posle toliko godina se sve svodi na trening, način na koji radite. Imam sreću da mi moj trener Dragan Donević vrlo često na treninzima pravi atmosferu kakva će nam se otprilike desiti na takmičenjima, razmišlja o nepredviđenim situacijama“, naglasila je Arsovićeva.

Getty Image/ Matthias Hangst

Andrea ističe da je koncentracija ključ dobrih rezultata u streljaštvu. Naglašava da želi da osvoji medalju na svakom takmičenju i da je to ono što je tera da bude još bolja, posebno pod pritiskom,

Već godinama radim sa sportskim psihologom Marijom Srećković, ona mi je mnogo pomogla da mnoge stvari prebrodim. U pitanju su godine vežbanja, za neke stvari treba da budete rođeni, da u određenoj situaciji treba da znate kako da odreagujete. Svaki vrhunski sportista tačno zna u nekim trenucima šta treba da radi i kako da odreaguje, to je ono što ih deli od onih, da kažem, prosečnih. Ta njegova moć i inat koji nas probudi i da nam dodatnu snagu da nas pogura napred“, otkriva Andrea.

Srpska reprezentativka osvrnula se i na sve što se desilo u Riju, za koji se kvalifikovala dve godine pre samih Igara. Na kraju je bila 26. vazdušnom puškom na deset metara, što je daleko od rezultata koji je očekivala.

Rio je bio velika lekcija koja mi je pomogla, Kristalni globus je dokaz, a jesam bila razočarana. Ne mogu da kažem potpuno. Ali, nekad u datom trenutku ne možete da odreagujete. To će biti odlična lekcija za Tokio, mislim da takvo iskustvo neće ponoviti“, kaže Andrea, „Rio nije bio smak sveta, sve što se desilo ne smem da ponovim, sve to je uticalo na mene, promenilo je celu sezonu koja je usledila. Pokazatelj kako treba da radim i da budem još vrednija i zaista sam mnogo bolja“.

Iako je prošla sezona tek gotova, nova već počinje ove nedelje, a Arsovićeva ističe da se raduje novim izazovima.

Sledeća godina će biti teška i nezgodna jer imamo Evropsko prvenstvo u februaru, a Svetsko prvenstvo u septembru, ali smo navikli na kratke predahe. Cilj je tu, trener je zadužen za to, ja želim da znam samo sitnice, to mi je posao, tome sam posvećena“, rekla je Andrea Arsović za Sport Klub.

Kompletan intervju sa Andreom Arsović možete da pogledate u pratećem videu.