Ruši se tradicija, ko će najbolje leteti?

Matthias Hangst/Bongarts/Getty Images

Skokovi u Visli ovog vikenda označiće početak sezone u ski skokovima. Tokom nje, najbolji skakači će se boriti na tri fronta, ali na nešto drugačiji način u odnosu na prethodne sezone. Kristalni globus u Svetskom kupu brani Štefan Kraft, a lista onih koji žele da ga svrgnu je podugačka.

Predstojeće izdanje elitnog takmičenja brojaće ukupno 31 takmičenje na 18 različitih skakaonica i letaonica, a biće prekinuto u dva navrata. Prvo zbog Svetskog prvenstva u ski letovima u Oberstdorfu, a potom i Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu.

Za razliku od prethodnih 26 sezona, nijedan ski skakač neće zahvaljujući svom mestu u generalnom plasmanu izboriti mesto u glavnom takmičenju. Poznato je da su najbolji vrlo često preskakali kvalifikacije, ali to više neće biti moguće – da bi se borili za bodove, prvo će morati da izbore mesto na tim skokovima.

Najveću promenu ćemo verovatno zapaziti tokom turneje Četiri skakaonice, kada su ski skakači najviše koristili tu privilegiju što su među najboljom desetoricom u poretku. Tako se često dešavalo da je vodeći u generalnom plasmanu Svetskog kupa propuštao kvalifikacije da bi skakao u poslednjoj rundi, sa startnim brojem 50. Sada će to moći samo ukoliko zaista bude 50, a odluka o toj promeni doneta je posle uspešnih testiranja tokom leta.

Richard Heathcote/Getty Images

Iako pripreme između dve sezone ne mogu da budu pravi pokazatelj šta nas čeka tokom zime, Krafta zbog svega prikazanog prošle sezone svi vide kao glavnog favorita. Ne samo za titulu u Svetskom kupu, već i na Zimskim olimpijskim igrama, posle dva svetska zlata u Lahtiju. 24-godišnji Austrijanac je tokom prošle sezone ostvario osam trijumfa, što je dvostruko više nego u svim prethodnim zajedno.

U borbi za Kristalni globus pobedio je Poljaka Kamila Stoha, za kojeg se činilo da će mu teško izmaći taj trofej posle Novogodišnje turneje. Ipak, sedam trijumfa na poslednjih 11 takmičenja omogućilo je Austrijancu da za 141 bod pobedi dvostrukog olimpijskog šampiona. Pored njih dvojice, ostali skakači koji su bili među najboljom desetoricom prošle sezone mogu nečemu da se nadaju, samo će morati da podignu svoj nivo.

Kraft je prošle sezone od februara do kraja marta bio nezaustavljiv, a pored svih već pomenutih trofeja postavio je i novi rekord u ski letovima, koji sada iznosi 253,5 metra. Ukoliko uspe da odbrani titulu u Svetskom kupu, austrijski ski skakač će biti najmlađi kojem je to pošlo za rukom od Janea Ahonena, koji je to učinio 2005. godine. Do sada su, inače, samo dvojica Austrijanaca osvojila dva Kristalna globusa zaredom – Armin Kogler i Andreas Goldberger, a više od jedne titule imaju još i Gregor Šlirencauer i Tomas Morgenštern.

Adam Pretty/Getty Images

Stoh je tokom prethodne olimpijske sezone zasijao – u Sočiju je osvojio oba individualna zlata, a takođe se domogao i Kristalnog globusa. U dve sezone koje su sledile imao je probleme sa povredama i upisao je samo dve pobede, da bi prošle godine istakao kandidaturu za povratak na vrh. Uspeo je da osvoji turneju Četiri skakaonice, ali je potom njegova forma previše varirala da bi mogao da parira na Kraftu.

Mnogi veruju da je došlo vreme da se poljski skakač ponovo pokaže u najboljem svetlu, a ukoliko uspe da ponovo trijumfuje u Svetskom kupu, postaće najstariji osvajač Kristalnog globusa. Trenutno rekord drži Norvežanin Anders Bardal sa 29 godina i 207 dana, a Stoh je u maju napunio 30 godina.

Nikako ne smemo da zaboravimo Petera Prevca, koji je imao izuzetno lošu sezonu posle svoje najuspešnije u karijeri. Mladi Slovenac je tokom odbrane titule zabeležio samo jedan trijumf, i to u japanskom Saporou u februaru, a tada se uveliko oprostio od Kristalnog globusa. Podsetimo da je samo godinu dana ranije Prevc postavio novi rekord od 15 pobeda tokom jedne sezone, a pored Svetskog kupa pokorio je i Novogodišnju turneju.

Matthias Hangst/Bongarts/Getty Images

Pored toga što je prošle sezone bio u potpunoj senci Krafta i Štoha, Peter čak nije bio najbolji Prevc, pošto je njegov najmlađi brat Domen zaludeo kompletan svet ski skokova. Kao 17-godišnjak, Domen je ostvario četiri pobede za nešto više od tri nedelje i pred Četiri skakaonice svi su ga gledali kao glavnog favorita za trofej ‘Zlatnog orla’. Pritisak je učinio svoje i do kraja sezone mladi Slovenac je samo još jednom bio na podijumu.

U međuvremenu, najmlađi od trojice braće Prevc (tu je i Cene) postao je punoletan. Njega bi svakako trebalo ubrojati među kandidate za Kristalni globus, a zanimljivo je da su samo dvojica skakača u istoriji bila mlađa od njega trenutno kada su stigli do titule u elitnom takmičenju. Toni Nieminen je trofej podigao sa 16 godina i 268 dana, a prvi slovenački osvajač Svetskog kupa Primož Peterka samo tri nedelje pošto je napunio 18 godina.

Kada se izuzmu po jedan Austrijanac i Poljak, kao i braća Prevc, u konkurenciji mora da bude i neki norveški ski skakač. Trenutno se kao najbolji ističe Danijel-Andre Tande, posle trećeg mesta prošle sezone u Svetskom kupu, ali i Novogodišnjoj turneji. 23-godišnji Norvežanin je trijumfovao na dve stanice Četiri skakaonice – u Garmišu i Insbruku, ali mu je konstantnost falila da bi mogao generalno da parira vodećem dvojcu. Isti slučaj je i sa najvećom nadom Nemaca Andreasom Velingerom, koji jeste bio četvrti u elitnom takmičenju, ali se samo jednom našao na najvišem stepeniku pobedničkog postolja.

Stanko Gruden/Agence Zoom/Getty Images

Skoro ista stvar može da se kaže i za ostale skakače koji su se na kraju sezone našli među najboljom desetoricom. Među njima su još dvojica Austrijanaca Mihael Hajbek i Manuel Fetner, Maćiej Kot iz Poljske, nemački skakač Markus Ajsenbihler i braća Prevc. Svaki od njih bi mogao da pripreti i ove sezone, a na listu treba da se doda još jedno ime – Norijaki Kasai.

Japanski ski skakač nema nameru da stane, iako je u junu napunio 45 godina. Kasai je odavno rekorder po broju nastupa u Svetskom kupu, do sada ih je sakupio 528, a takođe je i najstariji pobednik u istoriji. Poslednju pobedu ostvario je u Kusamu u novembru 2014. godine, a na podijumu se poslednji put našao prošle sezone na Planici. Od veterana je tu i Simon Aman, a možda je preterano očekivati da će moći da pariraju klincima u borbi za Kristalni globus, a da će nas zabavljati, to je sigurno.

Nažalost, već znamo da nas neki skakači neće oduševljavati ove sezone, pošto je ona za njih završena pre nego što je uopšte počela. Osvajač Kristalnog globusa iz 2015. godine Zeverin Frojnd pokidao je prednji ukršteni ligament kolena, a isti slučaj je i sa Norvežaninom Kenetom Gangnesom. Nešto lakšu povredu doživeo je rekorder Svetskog kupa po broju pobeda Gregor Šlirencauer, koji bi mogao da se vrati na skakaonicu do kraja sezone, ali ostaje da se vidi tačno kada.

Jan Hetfleisch/Bongarts/Getty Images

Što se tiče Kupa nacija, Poljska brani titulu, svoju prvu u istoriji. Poslednji tim koji je uspeo da odbrani trofej je Austrija, koja je bila nezaustavljiva tokom osam sezona, od 2005. do 2012. godine. Upravo Austrijanci su najuspešniji u toj konkurenciji sa 18 titula, ali su poslednju osvojili 2014. godine, a slede ih Norvežani i Finci. Slovenci su svoj najbolji rezultat ostvarili prošle godine, kada su bili drugi, a samo još jednom su bili na podijumu – 2014. godine.

U odnosu na prethodnu sezonu, ova će brojati četiri takmičenja manje, ali je to očekivano zbog pauze koja će biti napravljena za Zimske olimpijske igre. Ove godine Visla je dobila priliku da bude domaćin otvaranja sezone, a razlike između kalendara su u tome da u njemu nije bilo mesta za nemački Kligental i japanski Saporo. Uprkos tome, biće dovoljno skokova i letovima da uživamo u magiji najboljih skakača današnjice.

Matthias Hangst/Bongarts/Getty Images

Kalendar Svetskog kupa:
18. novembar Visla (Poljska) timski skokovi
19. novembar Visla (Poljska) ski skokovi
25. novembar Kusamo (Finska) timski skokovi
26. novembar Kusamo (Finska) ski skokovi
2. decembar Nižnji Tagil (Rusija) ski skokovi
3. decembar Nižnji Tagil (Rusija) ski skokovi
9. decembar Titise-Nojštat (Nemačka) timski skokovi
10. decembar Titise-Nojštat (Nemačka) ski skokovi
16. decembar Engelberg (Švajcarska) ski skokovi
17. decembar Engelberg (Švajcarska) ski skokovi
30. decembar Oberstdorf (Nemačka) ski skokovi * Četiri skakaonice
1. januar Garmiš-Partenkirhen (Nemačka) ski skokovi * Četiri skakaonice
4. januar Insbruk (Austrija) ski skokovi * Četiri skakaonice
6. januar Bišofshofen (Austrija) ski skokovi * Četiri skakaonice
13. januar Bad Mitendorf (Austrija) ski letovi
14. januar Bad Mitendorf (Austrija) ski letovi
27. januar Zakopane (Poljska) timski skokovi
28. januar Zakopane (Poljska) ski skokovi
3. februar Vilingen (Nemačka) ski skokovi
4. februar Vilingen (Nemačka) ski skokovi
3. mart Lahti (Finska) timski skokovi
4. mart Lahti (Finska) ski skokovi
10. mart Oslo (Norveška) timski skokovi
11. mart Oslo (Norveška) ski skokovi
13. mart Lilehamer (Norveška) ski skokovi
15. mart Trondhajm (Norveška) ski skokovi
17. mart Vikersund (Norveška) timski letovi
18. mart Vikersund (Norveška) ski letovi
23. mart Planica (Slovenija) ski letovi
24. mart Planica (Slovenija) timski letovi
25. mart Planica (Slovenija) ski letovi
* Svetsko prvenstvo u ski letovima na programu je od 18. do 21. januara
** Zimske olimpijske igre biće održane od 9. do 25. februara.