Pravila nisu ista za sve, zar ne?

Podeli:
Chris Graythen/Getty Images

Ako prekršite zakon, da li treba da snosite posledice? Verovatno to pitanje ni ne treba postavljati, pošto odgovor 100 odsto mora da bude potvrdan, ma šta da je u pitanju. To posebno važi za najboljeg biciklistu na svetu, koji je na pragu toga da uskoro bude uvršten među legende svog sporta.

Biciklizam je odavno sport obeležen dopingom, a taman pošto je sport krenuo pravim putem u borbi protiv dopinga, u sredu se pojavila informacija da je Kris Frum blizu toga da ostane bez titule na ovogodišnjoj Vuelti. Biciklista tima Skaj je tokom 18. etape poslednjeg Gran tura sezone imao dvostruko viši nivo salbutamola u urinu nego što je dozvoljeno, o čemu je obavešten manje od dve nedelje kasnije. I to baš u toku Svetskog prvenstva na kojem je osvojio dve bronze – na invidualnom i timskom hronometru.

Javnost je za to saznala sa zakašnjenjem od tri meseca, isto kao i to da Frum nije suspendovan, već da je Međunarodna biciklistička federacija tražila od njega objašnjenje za takav nalaz. Zanimljivo je i da se za ceo slučaj saznalo posle promene na čelu vladajućeg tela biciklizma, pošto je Britanca Brajana Kuksona na mestu predsednika zamenio David Lapartijen, baš u vreme planetarnog šampionata. Da li je to zaista slučajnost?

Mislim da su se Britanci previše opustili sa time lako ćemo, da su najsuperiorniji jer imaju najveći, najjači, najbogatiji tim na svetu, a na čelu Međunarodne biciklističke unije je čovek kojeg su sami postavili. Nisu ni Francuzi mačji kašalj jer Lapartijen nije došao na čelo UCI zahvaljujući fensi odelima i lepim očima. Francuzima nikako ne odgovara da Frum pobedi pet puta na Turu, što se moglo videti i prošlog leta, kada su prvo od Bernara Inoa krenuli dobronamerni saveti Frumu da vozi Điro kako bi bio najveći vozač novije generacije“, rekao je za Sport Klub Đorđe Pejković, komentator Eurosporta.

Chris Graythen/Getty Images

Salbutamol, kod nas poznatiji pod imenom Ventolin, koriste astmatičari, a sportistima za njega nije potrebno izuzeće za terapeutsku upotrebu. Postoje, ipak, ograničenja, a ona se postavljaju na osnovu terapeutske doze za odraslog čoveka. Pravila jasno kažu: „Prisustvo salbutamola u urinu u koncentraciji većoj od 1.000 ng/mL će se smatrati nepovoljnim analitičkim nalazom, a ne posledicom terapijske primene, osim ukoliko sportista dokaže kroz kontrolisano farmakokinetsko praćenje, da je abnormalni nalaz posledica primene terapijske doze (maksimalno 1.600 mikrograma tokom 24h) inhaliranog salbutamola„.

Astma je poslednjih godina i te kako česta u sportu, a glavna teorija je da naporni treninzi, posebno u sportovima u kojima je izdržljivost važna, mogu da oštete disajne puteve. Sportisti koji boluju od astme često treniraju više od onih koji nemaju probleme sa disanjem, pa zato vrlo često uspevaju i da ih pobede. Tako je 17 odsto biciklista koji su učestvovali na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine bolovalo od astme, a ti vozači su osvojili 29 odsto medalja od ukupno 54 podeljene. I zanimljivo je da je takav slučaj sa trećinom biciklista tima Skaja i svi oni su prijavili da boluju od astme, ali su dobili jasna uputstva koje su im granice po pitanju lekova.

I upravo u tome se vidi jasan problem – Frum je imao 2.000 ng/mL u uzorku koji je dao 7. septembra, posle 18. etape Trke oko Španije. Nijednog drugog dana njegovi uzorci nisu imali prekoračenje granice ni za jedan jedini odsto. I sad treba sve to staviti u kontekst toga šta se dešavalo tog dana na Vuelti, što nekima samo povećava sumnju. Bila je to etapa dva dana posle poslednjeg slobodnog, od Suansesa do Santo Toribija de Ljebane, duga 169 kilometara.

Dennis Doyle/Getty Images

Na etapi je trijumfovao Sander Arme iz Loto-Sudala, a Frum je kroz cilj prošao deset minuta kasnije, na 23. poziciji. Britanac je još posle trećeg dana preuzeo crvenu majicu i sigurno je održavao svoju prednost, a tokom većeg dela te etape se držao u glavnoj grupi sa rivalima za trofej, da bi se kod poslednjeg uspona odvojio. Tako je svoju prednost povećao za 19 sekundi u odnosu na biciklistu Bahrein-Meride Vinčenca Nibalija u generalnom plasmanu.

Frum posle te etape jeste delovao izmoždeno i činilo se da jedva diše, a njegova odbrana sada je da mu je timski lekar rekao da uzme veću dozu leka zbog simptoma koje je osećao. Cela situacija je mogla da bude rešena još tog dana, možda i pre, a trebalo je da da podnese zahtev za terapeutsku upotrebu, pa kada bi pozitivan rezultat stigao, imao bi objašnjenje za to, a takođe niko ne bi ni znao šta se desilo. Samo što to nije učinio, pa se sada opravdano postavlja pitanje zašto i da li je ikakvu prednost dobio time što je uzeo veću dozu, posebno jer pumpice za astmu različito deluju od osobe do osobe.

Svaki lek ima terapeutsku dozu, tako da je time teoretski imao prednost. Kada je uzeo pumpicu, verovatno su mu se proširili disajni putevi, imao je veći dotok kiseonika, viši nivo raspoloženja, bio je orniji i brži„, rekao je za Sport Klub dr Nenad Dikić, predsednik odbora za doping kontrolu Antidoping agencije Srbije, koji naglašava i da nije logično da je Frum uzeo dvostruko veću dozu leka, što njegovi rezultati ukazuju.

Chris Graythen/Getty Images

To samo po sebi automatski ne znači da se Frum dopingovao, pošto godinama boluje od astme, a lek koji je koristio nije na listi zabranjenih, već je nivo koji je ustanovljen kod njega povišen. Uz to, svi astmatičari na svetu vrlo dobro znaju šta može da se desi ukoliko ne uzmu pumpicu kada osete da im je potrebna. Ipak, prekršio je pravila, iako mnoge studije ukazuju da salbutamol pomaže astmatičarima da uopšte imaju mogućnost da se takmiče, ne toliko da im daje prednost u odnosu na ostale, koji nemaju disajne probleme.

Siva je zona to šta on da radi ako mu je nešto stvarno potrebno i lekar mu kaže da koristi, a to njemu može da spase život. Da li treba da bira između toga da spase sebi život ili ne pređe granicu u sportu. Ne može da mu se kaže da ne spase sebi život„, rekao je komentator Sport Kluba Pavle Stašić.

Prilikom svakog doping testa na Vuelti Frum je prijavljivao korišćenje pumpice za astmu, tako da to nije nešto što je pokušao da sakrije. Ipak, opet se vraćamo na to da je morao da traži izuzeće za terapeutsku upotrebu ako mu je lekar rekao da uzme više nego što je dozvoljeno. Jer, kada dođe do saslušanja, Međunarodna biciklistička unija ne može tek tako da veruje na reč britanskom biciklisti, a ni njegovom lekaru.

Chris Graythen/Getty Images

Razumem da ljudima ovo predstavlja veliki šok. Definitivno nisam prekršio nikakva pravila„, istakao je Frum i dodao da je sve radio ispravno, pa zbog toga nema čega da se boji.

U timu Skaj su morali da znaju bolje šta treba da se uradi, posebno zbog istrage koju je vodila Antidoping agencija Velike Britanije u poslednjih godinu i po dana. Na udaru nije bio Frum, već Bredli Vigins, koji je dobio izuzeće za terapeutsku upotrebu za kortikosteroide pred Tur d’Frans 2012. godine, između ostalog, a pominjali su se i misteriozni paketi koje je dobijao. Upravo na toj trci Vigins je trijumfovao, a manje od mesec dana kasnije osvojio je i olimpijsko zlato u vožnji na hronometar. Antidoping agencija je nedavno objavila da ipak nije mogla izvan svake sumnje da dokaže šta je bilo u tim paketima, ali to ne znači da Skaj i Vigins nisu za nešto krivi. Svi i te kako znaju da je mnogo veći procenat onih koji su varali, a to je ustanovljeno naknadno, nego onih koji su uhvaćeni u prevari istog trenutka.

Frum je prvo bio podrška Viginsu u Skaju, a potom je preuzeo mesto vođe, a zatim ga je i nasledio na tronu na najvećoj trci na svetu. Od 2013. do ove godine četiri puta je slavio na Turu, a više titula od njega trenutno imaju samo Žak Anketil, Edi Merks, Bernar Ino i Migel Indurain – po pet. Ove sezone je postao tek treći biciklista koji je uspeo u istoj godini da veže trijumfe na Turu i Vuelti, a čak je najavio da će učestvovati na Điru u maju.

Chris Graythen/Getty Images

Kada u svojim redovima imate tako dominantnog vozača, očekuje se da nećete ostaviti prostor da neka sitnica sve može da sruši kao da je u pitanju kula od karata. Pravila su za sve ista, bili prvi ili poslednji, bili iz Velike Britanije ili Srbije, dozvoljeno vam je da uzmete maksimalno 1.600 mikrograma tokom 24 sata u podeljenim dozama, a ne više od 800 mikrograma za 12 sati. I u uzorku urina ne sme da vam se nađe više od 1.000 ng/mL. Apsolutno ne sme.

Za sada je ustanovljeno da osim upotrebe veće količine leka jedino što može da utiče na pozitivne rezultate je dihidratacija. Jedna studija koju je obavio dr Džon Dikinson sa Univerziteta Kent pokazala je da je 12 od 34 testiranih imalo veći nivo od dozvoljenog kada je zabeležena dehidratacija veća od dva odsto njihove težine. Ipak, Dikinson je naveo da sportisti koji koriste salbutamol moraju da se edukuju da bi smanjili rizik da se u njihovom urinu nađe koncentracija veća od 1.200 ng/mL.

Tu dolazimo do novog problema – kako su u timu kakav je Skaj, koji je oštro negirao bilo kakvu umešanost u doping od prvog dana postojanja, dozvolili da se tako nešto desi. Da njihova najveća zvezda ima koncentraciju dvostruko veću od dozvoljene. Odavno je jasno da će britanski tim učiniti sve da ne prekrši zakon, ali će hodati po ivici i tako doći do uspeha. Sada je ta ivica pređena, a u takvim situacijama jasno su u prošlosti pokazali da im moral neće biti toliko važan, pošto traže način da sebe obezbede.

Dennis Doyle/Getty Images

To je prevelika mašinerija da bi rizikovali. Ali, imaju stav kao Lens Armstrong – da je napad najbolja odbrana. Prošle godine je Dejv Brejlsford znao oštro da odgovori na sva pitanja. Ako je lepota u oku posmatrača, krivica je u njegovom odgovoru, tako normalan čovek ne odgovara na takva pitanja„, naglašava Stašić.

Ovoga puta su zakazali i Frum i Brejlsford i svi ostali u timu, pošto su sebe doveli u nezgodnu poziciju iz koje još mogu da se izvuku, ali izuzetno teško. Jedina šansa za Fruma je da dokaže kroz kontrolisano farmakokinetsko praćenje da je abnormalni nalaz posledica primene terapijske doze inhaliranog salbutamola. To može da se učini u laboratoriji gde će imati težak zadatak da reprodukuje svoje stanje na kraju te etape, a da nalazi budu identični.

To je lakše reći, nego učiniti, a dokaz za to je i slučaj od pre tri godine Dijega Ulisija, koji je takođe astmatičar. Nalaz italijanskog bicikliste pokazao je da je on tada imao u urinu 1.920 ng/mL salbutamola, a tokom specijalnog testa u Švajcarskoj nije uspeo da ponovi takav rezultat. Ulisi je zbog toga morao da odradi devet meseci suspenzije, a to nije jedini prethodni slučaj kada je u pitanju salbutamol.

Chris Graythen/Getty Images

Na isti lek je bio pozitivan i njegov sunarodnik Alesandro Petaki, koji je zbog astme imao dozvolu da ga koristi, zbog čega je propustio Tur 2007. godine. Iako je oslobođen krivice za prekomernu upotrebu leka za astmu, Sud za arbitražu u sportu je u maju naredne godine suspendovao Petakija retroaktivno od novembra 2007. do avgusta i poništio mu je sve rezultate, pa je, između ostalog, ostao i bez pet etapnih pobeda na Điru. U objašnjenju suspenzije navodi se da je jasno da Italijan nije imao nameru da vara, da je slučajno konzumirao previše salbutamola, ali da nije bio pažljiv.

Imamo i slučaj Alberta Kontadora, koji se mnogo razlikuje, ali ga to što je najveća zvezda biciklizma u tom trenutku nije spaslo. Kontador je tokom Tura 2010. godine bio pozitivan na malu količinu klenbuterola, a odbrana španskog bicikliste je bila da je za nalaz krivo meso koje je jeo tokom trke. To objašnjenje nije prihvaćeno, pa je kasnije ostao bez titule na toj trci, a takođe je odradio dvogodišnju suspenziju. Sve to zajedno dovodi do pitanja kako će se vladajuće telo svetskog biciklizma i Svetska antidoping agencija reagovati kada je u pitanju Frum.

Verovatnoća za kaznu je mala, pošto kao astmatičar ima dozvolu da koristi taj lek. Moje mišljenje je da je cela buka oko svega nepotrebna, posebno jer sumnjam da će odlučiti da ga kazne, ipak je on veliki sportista„, naglašava Dikić.

Chris Graythen/Getty Images

Mnogi su mišljenja da Frum neće biti kažnjen baš zato što je Frum. I zbog toga je pravo pitanje da li zbog toga zaslužuje poseban tretman? Baš zato i ne treba da ga dobije, pošto ako su Ulisi i Petaki morali da odrade suspenziju, zašto ne bi bio isti slučaj sa najboljim na svetu? Ili ćemo ponovo videti nejednake aršine u punoj snazi. Jer, drugi timovi su godinama bili primoravani da sami sebe suspenduju i povuku se sa trka zbog sličnih slučajeva, dok još nije urađena analiza B uzorka.

Možda baš zato što je Frum u pitanju, pravila treba da budu stroža? Imamo primer iz fudbala od pre 14 godina, kada je tadašnji fudbaler Mančester Sitija Kristijan Negue propustio doping test i kažnjen je sa 2.000 funti. Isto se desilo i zvezdi drugog kraja Mančestera Riju Ferdinandu, koji je suspendovan na osam meseci i morao je da plati 50.000 funti, a za to vreme je ostao bez milion i 750 miliona funti, što bi primio kao platu. Ferdinand, inače, nijednom tokom karijere nije pao na doping testu, kao i svi fudbaleri tokom istorije Junajteda.

Imamo slučaj Armstrong, koji ozbiljno dovodi u pitanje svačiju dominaciju. Pojavio se Frum – čistunac je, fin, oženjen, nema smisao za humor, stvarno je robot i radi, što vas navodi na zaključak da je moguće da neko tako uspe. Ali, opet, pojavi se ovakva vest, koja ostavlja znatno veće posledice jer ćemo imati dva velika slučaja dopinga u kratkom vremenskom periodu. Deluje da je Armstrongov slučaj bio odavno, a sad kada su njemu oduzete titule sa Tura najviše što neko ima je pet. Frum je na leto trebalo da pokuša da osvoji petu, a sigurno može da vozi još dve-tri sezone posle i ima šansu da se uz ceo tim iza sebe izjednači sa legendama, a možda i bude prvi sa šest titula. To je sada ozbiljno poljuljano„, istakao je Stašić.

Bryn Lennon/Getty Images

Upravo zbog toga kakvim se predstavlja u javnosti, velika je šansa da Frum neće tek tako moći da zanemari šta se dešava. Pitanje je koliko će ga sve omesti u narednim mesecima, kako što se tiče treninga, tako i odnosima prema medijima. Nezgodnih pitanja je bilo i do sada, ali je rezultatima mogao da odgovori na njih, a sada će sve biti pod još većom lupom.

Do sada je ima standarne rečenice radnika iz Mekdonaldsa kao odgovore, a sada će biti mnogo više bezobraznijih pitanja. Videćemo kako će se nositi sa time, ali ja mislim da će u pitanju biti ‚papagaj‘ varijanta i ponavljanje: ‚Nisam prekršio pravila‘. Skaj će standardno imati neko objašnjenje jer je samo pitanje koliko duboko će ostatak sveta kopati po tome, a kopaće. Sve je veoma sveže i čudno je, a pauza je između dve sezone i fali onih klikova kakvih ima mnogo u julu na biciklističkim sajtovima, što je dovoljan razlog da novinari zadovoljno trljaju ruke“, naglašava Pejković.

Zbog dobrobiti biciklizma, očekuje se da će situacija biti rešena po hitnom postupku, iako su tri meseca već prošla od pozitivnog nalaza. Šta god da se desi, izvesno je da će svaki Frumov uspeh biti pod lupom, bilo dosadašnji ili budući, tako da će još mnogo vremena proći pre nego što zaista budemo mogli sa sigurnošću da kažemo da je doping stvar prošlosti u biciklizmu.