'Zlatni orao' doziva

Stanko Gruden/Agence Zoom

Iako pogledom kroz prozor ne možete da budete sigurni koje je doba godine, štaviše, sigurno ne biste pomislili da je decembar, pred nama je ono što će nas podsetiti da nas od Nove godine deli samo nekoliko dana. Naravno, u pitanju je turneja Četiri skakaonice.

Ne morate da budete ljubitelj ski skokova da biste pratili Novogodišnju turneju, njoj niko ne može da odoli. Bilo da znate ispravno da izgovorite sve njene stanice (doduše Insbruk nije toliko težak) ili ne, sigurno ćete biti kraj malih ekrana od 29. decembra do 6. januara. Jer, Četiri skakaonice nikako ne želite da propustite.

Razloga za to je mnogo, od toga da turneja izvlači ono najbolje iz skakača, pa sve do toga da je nezahvalno bilo šta predvideti. Na Četiri skakaonice ne pobeđuju uvek najbolji, ne trijumfuju uvek zvezde, slavi onaj ko trofej ‚Zlatnog orla‘ želi najviše. I zbog toga on za sve skakače ima gotovo istu vrednost kao Kristalni globus ili olimpijsko zlato, a nešto veću od svetskog zlata. Pobednici Novogodišnje turneje se pamte, jednostavno.

Već više od 50 godina, Austrija i Nemačka zajedno organizuju najprestižnije takmičenje u zimskim sportovima. Sve kreće iz Oberstdorfa, gde se održava jedino takmičenje u decembru, a potom se skijaši prvog dana Nove godine sele u Garmiš-Partenkirhen. Zatim sledi austrijski deo turneje, prvo skokovi u Insbruku 4. januara i na kraju veliko finale u Bišofshofenu. Sve četiri stanice deli tek nešto više od 400 kilometara, ali kada razmislite shvatite da skakači treba da izvedu 12 sjajnih skokova za devet dana, uključujući i kvalifikacije, što nije uopšte lako.

Matthias Hangst/Getty Images

Kvalifikacije ove godine dobijaju novu ulogu, pošto je u Svetskom kupu ukinuto pravilo po kojem prva desetorica imaju garantovano mesto na glavnom takmičenju. Tako više neće moći da se desi da prvoplasirani u elitnom takmičenju preskoči kvalifikacije i dobije starni broj 50, pa se u duelu sa najboljim u kvalifikacijama bori za prolazak u drugu rundu. Sada nema nikakvih popusta zbog statusa, što može da unese novu dozu neizvesnosti.

Upravo neizvesnost može da bude zajedničko za skoro sva izdanja turneje, iako je bilo i očekivanih, ali i iznenađujućih trijumfa. Od svih prethodnih 65 izdanja, jedno se izdvaja, a razlog je jednostavan – samo jednom u istoriji se desilo da jedan čovek slavi na sve četiri stanice Četiri skakaonice. To je pošlo za rukom Nemcu Svenu Hanavaldu u sezoni 2001/02, a svaki skakač koji je mislio da bi mogao da učini isto posle njega vrlo brzo je dobio otrežnjenje.

Taj trijumf je Hanavaldovu karijeru učinio velikom, ali je i mnogima dao privid da je bio mnogo uspešniji nego što u stvari jeste. Nemački skakač je dva puta bio svetski šampion u ski letovima, a ima i po jedno olimpijsko i svetsko srebro na normalnoj skakaonice. Titule olimpijskog i svetskog prvaka osvajao je sa svojim timom, ali individualno nije uspeo da ponovi takav uspeh.

Sandra Behne, Getty Images

Ako gledamo šta je suprotno od Hanavaldovog dostignuća što se tiče uspeha, to mora da bude ono što je učinio Jane Ahonen tri godine ranije. Legendarni Finac je do prve od svojih pet pobeda došao tako što se nijednom nije našao na najvišem stepeniku pobedničkog postolja. Jednostavno, bio je najkonstantniji i pokazao je da je upravo to ono što donosi uspeh kada je reč o Novogodišnjoj turneji.

Ahonen je bio i ostao upamćen baš po tome što je turneja uvek izvlačila nešto posebno iz njega, pa tako ove godine treba obratiti pažnju na njega, uprkos činjenici da sa 40 godina ne skače kao sa decenijom ili dve manje. Svog poslednjeg ‚Zlatnog orla‘ osvojio je pre devet godina, a dve sezone ranije je trijumf podelio sa Čehom Jakubom Jandom, pošto su njih dvojica imali identičan broj bodova. Zamislite to, posle osam skokova, dvojicu skakača nije delilo ni 0,1 boda, što samo pokazuje koliko su bili sjajni.

Legendarni Finac je, inače, rekorder po broju trijumfa na prestižnoj turneji, a osim pomenutih sezona, najbolji je bio i 2003. i 2005. godine. Po uspesima, najbliži mu je Jens Vajsflog, sa četiri trofeja, dok su Helmut Reknagel i Bjern Virkola osvojili po tri. Od aktivnih skakača, više od jedne pobede ima samo Austrijanac Gregor Šlirencauer, koji je dva puta uz vatromet u Bišofshofenu podizao ‚Zlatnog orla‘.

Richard Heathcote/Getty Images

Iznenađenja je bilo mnogo, a kao najveće može da se okarakteriše trijumf Tomasa Ditharta pre pet godina. Austrijski ski skakač do tog trenutka i od tada nijednom nije pokazao ni delić sjaja kao tokom tih devet dana, a to potvđuje i činjenica da je sva tri podijuma tokom karijere ostvario baš na toj Novogodišnjoj turneji. Njegov jedini preostali veliki uspeh je timsko olimpijsko srebro u Sočiju pre skoro četiri godine, ali su za taj rezultat jednako zaslužni bili i Mihael Hajbek, Tomas Morgenštern i Šlirencauer.

Kada smo već kod Austrijanaca, moramo da se osvrnemo na činjenicu da su od Ahonenove poslednje pobede, pa do pre dve godine bili apsolutno dominantni. Pored Dithartovog trijumfa, iznenađujući su i oni koje su ostvarili Volfgang Lojcl i Andreas Kefler, a možda i Štefan Kraft. Uz njih četvoricu, slast pobede na Četiri skakaonice iskusili su i Šlirencauer i Morgenštern, koji su u to vreme već bili deo elite ski skokova.

Dominaciji austrijskih ski skakača kraj je došao pre dve godine, kada je Slovenac Peter Prevc imao sezonu za pamćenje, a baš na turneji Četiri skakaonice mogli smo da vidimo nagoveštaj šta nas čeka do kraja zime. Prošle godine najbolji je bio Kamil Stoh, koji je tako kompletirao sve najveće uspehe u svom sportu – Poljak je pre skoro pet godina postao svetski šampion, godinu dana kasnije je postao dvostruki olimpijski šampion, kao i osvajač Svetskog kupa.

Stanko Gruden/Agence Zoom/Getty Images

Stoha sada čeka odbrana trona, a čini se da kandidata za trofej ima više nego ikada ranije. Ova sezona je specifična, pošto svi žele da najbolju formu dostignu u februaru, kada dolazi vreme za Zimske olimpijske igre u Pjongčangu, pa su spremni da žrtvuju Svetski kup. Dosadašnji deo sezone je i te kako zanimljiv i zamršen, a turneja Četiri skakaonice predstavlja pravi trenutak da se iskristališe situacija, koja trenutno ukazuje da je glavni favorit za trijumf Nemac Rihard Frajtag.

Frajtag je za 16 dana u decembru upisao tri trijumfa, pošto prethodno 35 meseci nije uspeo da se nađe na najvišem stepeniku pobedničkog postolja. Nemac pred početak turneje ima 151 bod više od svog sunarodnika Andreasa Velingera, koji je jedan od četvorice koji su uspeli da dođu do pobede na prvih sedam takmičenja ove sezone. To što je trenutno vodeći u generalnom plasmanu često ne mora da znači ništa, setimo se samo prošle godine i činjenice da je Domen Prevc oduševio sve, a kada je došao trenutak da pokaže zašto je favorit samo je nestao.

Radujem se punim stadionima, sjajnim navijačima i pažnji koju ski skokovi dobijaju tokom Četiri skakaonice. Poseban je osećaj sedeti na startu i pogledati dole, a motivacija je velika svake godine. Uživam u svemu što mi se dešava poslednjih nedelja, ali sve to ne garantuje uspeh na Četiri skakaonice. U ski skokovima nekad ne možete dugo da zadržite dobru formu, ali možete da uživate i da budete mirni. To je moj plan“, naglasio je Frajtag.

Matthias Hangst/Bongarts/Getty Images

Uz dvojicu nemačkih skakača, u dosadašnjem delu sezone istakao se i Norvežanin Danijel Andre Tande, koji nije uspeo da pobedi nijednom, ali je izuzetno konstantan. To potvrđuje i njegova treća pozicija u generalnom plasmanu, a dve pobede na prošlogodišnjim stanicama Novogodišnje turneje svakako ga svrstavaju među favorite. Svoje mesto među kandidatima za tron svakako imaju i Stoh, kao branilac titule, i Štefan Kraft, aktuelni osvajač Kristalnog globusa.

Za ostale skakače koji su uspeli da trijumfuju ove godine, pored Frajtaga i Velingera, ne može da se kaže da su bili sjajni na ostalim takmičenjima. Najbolji plasman od njih trenutno ima Japanac Juniširo Kobajaši, koji je napravio veliko iznenađenje pobedom na samom startu sezone i drži sedmo mesto. Ostali nisu došli ni do 200 bodova na prvih sedam takmičenja, uključujući Damjana, koji ima 177. Zbog toga bi pobeda bilo koga od njih bila pravo iznenađenje.

Kandidata koji bi mogli da učine upravo to, da naprave iznenađenje, mnogo je, ali treba pomenuti Nemca Markusa Ajsenbihlera, Pjotra Žilu iz Poljske, ali i Roberta Johansona, koji se izdvojio kao treću skakač Norveške. Toj listi bi mogli da se pridodaju i sada već legendarni Norijaki Kasai, Poljak David Kubački, Karl Gajger iz Nemačke i Austrijanac Manuel Fetner. Šlirencauer se nedavno vratio posle odsustva zbog povrede kolena, pa bi trebalo obratiti pažnju i na njega, isto kao i na moguće buđenje Prevca, koji je imao još lošiji start sezone od prošlogodišnjeg.

Stanko Gruden/Agence Zoom/Getty Images

Pred početak Četiri skakaonice, mi nećemo ništa predviđati šta će se desiti u narednih deset dana, osim da nas čeka mnogo uzbuđenja. Zbog toga vas savetujemo da budete uz Sport Klub i da zajedno ispratimo jedno od najmagičnijih takmičenja na svetu.

Raspored turneje Četiri skakaonice:
Oberstdorf
29. decembar 16.30 kvalifikacije
30. decembar 16.30 skokovi
Garmiš-Partenkirhen
31. decembar 14.00 kvalifikacije
1. januar 14.00 skokovi
Insbruk
3. januar 14.00 kvalifikacije
4. januar 14.00 skokovi
Bišofshofen
5. januar 17.00 kvalifikacije
6. januar 17.00 skokovi