Uzeo je sve

Podeli:
Stanko Gruden/Agence Zoom/Getty Images

Da olimpijska sezona može da izvuče iz sportista ono najbolje nije kliše. Ali, nisu u pitanju samo rezultati koje ostvare tokom Olimpijskih igara, već cele zime, a boljeg primera za to nema od Kamila Stoha.

Najbolje rezultate tokom svoje karijere poljski ski skakač je ostvarivao u sezonama kada su bile i Zimske olimpijske igre, a one su bile sastavni deo njegovog puta. Pre četiri godine njegovi uspesi su bili možda i iznenađujući, a sada već i očekivani, iako niko nije slutio da bi mogao baš da postigne sve što je uspeo. Ipak su mnogi pokušavali, ali su ostajali kratkih rukava, a njega je to ohrabrilo i učinilo jednim od najvećih koje smo ikada imali priliku da vidimo kako lete.

Bila je ovo neverovatna sezona… Posebno po pitanju kontinuiteta od početka do kraja“, rekao je Stoh pošto je podigao Kristalni globus pod Letalnicom u Planici.

Taj Kristalni globus je došao kao šlag na torti i nagrada za jednu od najboljih sezona koju je neki od ski skakača imao. Nije bila savršena, ali i takvoj joj ne fali ništa. Ostvario je više nego što je mogao da zamisli, pobedio svoje rivale, pobedio sebe, ali i istoriju. 

Stanko Gruden/Agence Zoom/Getty Images

Istoriju jer je postao postao prvi čovek posle Svena Hanavalda koji je trijumfovao na sve četiri stanice turneje Četiri skakaonice. Sebe jer je sâm umanjivao svoja očekivanja pred sve velike izazove na koje je naišao tokom sezone, a rivale jer su na kraju svi ostali daleko iza njega dok je stajao na najvišem stepeniku pobedničkog postolja.

Ako bismo se vratili četiri godine unazad, videli bismo da samo jedna od tih stavki ne može da važi i za prethodnu olimpijsku sezonu. Poljak je tada osvojio dva olimpijska zlata, uz Kristalni globus, ali četiri godine stariji Kamil Stoh je neuporedivo bolji skakač od onog kojeg smo gledali u sezoni Igara u Sočiju. Zreliji je, pametniji, ima sjajan tim, a sve probleme je ostavio iza sebe.

Kako to obično biva, posle uspeha u nekom trenutku stiže pad, a za njega je on usledio odmah posle šampionske sezone. Zbog povrede koju je doživeo na otvaranju sezone, ona je skoro cela protekla u istom tonu, a sve se nastavilo i tokom naredne, koju je završio na 22. mestu u generalnom plasmanu Svetskog kupa.

Stanko Gruden/Agence Zoom/Getty Images

Nije bilo dovoljno da se Stoh sâm trgne, već kompletan njegov tim, što se i desilo angažovanjem legendarnog Adama Mališa na mesto direktora i koordinatora. I tu nije bio kraj jer su Poljaci doveli nemačkog trenera Štefana Horngahera, koji mu je pomogao da svoju tehniku dovede do savršenstva. Mnogi smatraju da niko nema bolju tehniku od njega, a među onima koji to tvrde je i prvi trener austrijskog tima Hajnc Kutin.

Imamo veoma dobar timski duh. Svaki od nas veruje u sebe. Štefan je doveo do promene što se tiče mog pristupa i treninga, ali prvenstveno psiholoških stvari koje radi drugačije u odnosu na druge“, istakao je Stoh.

I promena je i te kako mogla da se vidi još prošle sezone, koju je Stoh završio kao drugoplasirani u Svetskom kupu, ali i kao vlasnik „Zlatnog orla“ koji je namenjen pobedniku turneje Četiri skakaonice. Poljaka je u borbi za Kristalni globus pobedio Austrijanac Štefan Kraft, koji je zaista imao neverovatan niz i od poslednjih 12 takmičenja samo jedno je završio van podijuma. Od preostalih 11, sedam je završio na prvom mestu, što je ukupni broj pobeda koji je Stoh imao te sezone.

Richard Heathcote/Getty Images

Izgubljena titula je bila vredna lekcija za Stoha, koji je samo do početka Novogodišnje turneje imao pravog konkurenta u Svetskom kupu – Riharda Frajtaga. Nemac je u padu u Inbruku doživeo povredu kuka, koja ga je onemogućila da u nastavku sezone barem pokuša da parira novom osvajaču Svetskog kupa. Poljski skakač je na prvih pet takmičenja sezone tražio svoj ritam, a da ga je našao bilo je jasno na glavnoj proveri pred Četiri skakaonice, kada je tokom vikenda u Engelbergu dva puta bio na podijumu.

Prvu pobedu sezone ostvario je u Oberstdorfu, potom je usledilo slavlje u Garmiš-Partenkirhenu, a zatim i Insbruku. Očekivano, uz njegove rezultate došla su u pitanja može li da učini ono što je praktično nemoguće i što je uradio samo Sven Hanavald 16 godina ranije? Odgovor se čekao u Bišofshofenu i bio je: I te kako može.

Samo, postoji velika razlika između Hanavalda i Stoha. Nemcu je trijumf na sva četiri takmičenja turneje Četiri skakaonice doneo mesto među legendama, dok je Stohovo time samo učvršćeno. Poljak je i pre tog dostignuća osvojio sve što je bilo moguće, dok Hanavald od individualnih uspeha ima još samo olimpijsko srebro i dve titule svetskog šampiona u ski letovima. To je daleko od tri olimpijska zlata, dva Kristalna globusa i titule svetskog šampiona, zar ne?

Alexander Hassenstein/Getty Images

Hanavald je kao pravi sportista oduševljeno ispratio Stohove trijumfe na Novogodišnjoj turneji, a među prvima mu je i čestitao. Tada je izgledalo da će se Poljak prošetati do Kristalnog globusa, što je praktično i učinio, a pre toga se okitio srebrom na Svetskom prvenstvu u Oberstdorfu, a ispred njega se našao samo Norvežanin Danijel Andre Tande. Odmah potom je usledio najlošiji rezultat sezone, i to pred njegovim navijačima u Zakopanima, kada je bio tek 38. Popravni je imao u Vilingenu, uspešno ga je prošao četvrtim i drugim mestom, a zatim je došlo vreme za odbranu olimpijskih zlata koje je osvojio pre četiri godine u Sočiju.

U Pjongčang je stigao kao favorit, što zbog onoga što je učinio na prethodnim Igrama, što zbog titule na Četiri skakaonice, što zbog toga što je prethodnih nedelja malo ko uopšte mogao da mu parira. Više puta je naglasio da nema nikakva očekivanja, ali razočaranje posle četvrtog mesta na maloj skakaonici nije mogao da sakrije. Zlato mu je oteo mladi Nemac Andreas Velinger, a njemu su se na podijumu pridružili norveški skakači Johan Andre Forfang i Robert Johanson. Stoha je od bronze delilo samo 0,4 boda.


Praktično je nedelju dana kovao osvetu i na kraju je i uspeo. Onemogućio je Velingera da ostvari dvostruki trijumf pobedivši za za skoro tri i po boda i tako je postao tek treći ski skakač sa barem tri olimpijska zlata. Tri takođe ima Finac Mati Nikenen, dok je četiri osvojio samo Simon Aman iz Švajcarske, pošto je bio nezaustavljiv u Solt Lejk Sitiju 2002. i osam godina kasnije u Vankuveru.

Lars Baron/Getty Images

Osećam se kao da i dalje sanjam, ali je ovo divan san i ne želim da se probudim. Ovu nedelju sam posvetio samo radu, pošto sam znao da nisam pokazao šta sve mogu. Želeo sam da pokažem najbolje skokove, posebno na velikoj skakaonici, a mislim da sam to i učinio“, naglasio je Poljak.

Posle Pjongčanga, Stoh je samo nastavio tamo gde je stao. Do kraja sezone je tada ostalo još sedam takmičenja, a on je trijumfovao na pet i preostala dva završio na šestom mestu. Pobedu u ukupnom poretku Svetskog kupa obezbedio je u norveškom Vikersundu, na kraju Nordijske turneje, na kojoj je takođe bio najbolji. Osvojio je i novoformirano takmičenje Planica7, u okviru kojeg se boduju svi zvanični skokovi na Letaonici koje skakači ostvare tokom četiri dana. To mu je omogućilo da sezonu završi sa 1.443 boda, 373 više od Frajtaga, a njima dvojici se na podijumu pridružio i Tande sa 985.

Svi smo pokušali da pobedimo Stoha ove sezone, ali sam ja oduvek uživao u tome da ga gledam. Ako jedan sportista može da uživa u onome što radi, ovo je sigurno jedan od najlepših trenutaka u njegovoj karijeri. Čini mi se da Kamil neće moći da ponovi ovakvu sezonu, tako da će mu ovo biti zima za pamćenje, a ja sam srećan što sam i sâm njen deo“, naglasio je Frajtag po završetku sezone.

Teško je sada, kada nas od početka nove sezone deli više od pola godine, suditi da li će Stoh moći da ponovi sve ono što je uradio poslednjih meseci. Sezona iza nas nam je pokazala da je definitivno radio više od svih da bi ostvario svoje ciljeve, a broj onih koji sebi ne mogu da dozvole još jedan kiks je veliki. Norvežani Kristalni globus čekaju već šest godina, Nemci nešto kraće, ali su Austrijanci ti koji su potpuno podbacili ove sezone. Ukoliko barem neki od njih budu iskoristili Stohovu skoro savršenu sezonu kao motivaciju, možda se niko neće tako lako prošetati do trofeja, a to je ono što bi svi ljubitelji ski skokova najviše želeli.