Sport u doba koronavirusa – šta čitati? Vol. 3

Podeli:
Bongarts/Getty Images

Knjige su zaista najbolji način da prekratimo vreme, a one sa sportskom tematikom nam i te kako pružaju mogućnost da upoznamo novu dimenziju sporta ili sportiste o kojem su napisane.

Povezano

Već smo vam dali mnogo zanimljivih predloga, ali imamo još nekoliko, među kojima su se našle neke knjige koje ste nam vi preporučili u komentarima. Iako se ovde lista preporuka novinara Sport Kluba završava, što se tiče knjiga o sportu, pozivamo vas da nam napišete šta biste vi preporučili nama.

„Fudbalom protiv neprijatelja“, Sajmon Kuper (Branislav Jocić)
„Ako volite fudbal, pročitajte ovu knjigu. Ako ne volite fudbal, pročitajte ovu knjigu“, stoji u recenziji koju je objavio „Tajms“. Autor je obišao 22 zemlje da bi otkrio kakav je uticaj imao fudbal na njihovu politiku i kulturu, ali i da bi otkrio zašto se u svakoj od njih on igra potpuno drugačije. U pitanju je istinski zapanjujuća studija o fudbalu i njegovom mestu u svetu.

„Umetnost vožnje po kiši“, Gart Stajn (Jelena Trajković)
Ovo je istinski jedinstvena knjiga o auto-moto sportu, drugačija od svih koje ste ikada pročitali, pošto je pisana iz ugla jednog psa – Enca, koji je opčinjen trkanjem, a posebno Aertonom Senom. Ovo je izuzetno duhovita i dirljiva priča, koja će vas dovesti do suza, kako onih od smeha, tako onih od tuge, a posebno može da bude zanimljiva onima koji vole i trke i životinje.

Getty images/Michael Regan

„Crno-bela ideologija“, Filipa Jerinić i Ivan Lovrić (Branimir Smilić)
Knjiga na 300 strana obuhvata razgovore sa 12 eminentnih ljudi iz sveta sporta i umetnosti o njihovim doživljajima navijanja za Partizan. Zanimljive ispovesti Duška Vujoševića, Dževada Prekazija, Novice Veličkovića, Sergeja Trifunovića, Dejana Mijača, Gorčina Stojanovića…

„Moja autobiografija“, ser Aleks Ferguson (Jelena Trajković)
Bez sumnje, ser Aleks Ferguson je najpoznatiji i nauspešniji menadžer u istoriji fudbala, sve zahvaljujući periodu od 26 godina, koliko je proveo na klupi Mančester Junajteda. U svojoj autobiografiji škotski stručnjak govori o svim uspesima ’Crvenih đavola’, odnosima sa brojnim igračima sa kojima je sarađivao, između ostalog, Rojem Kinom, Vejnom Runijem, Dejvidom Bekamom i Erikom Kantonom, a poseban deo posvećen je i Nemanji Vidiću.

„Koš po koš“, Vladimir Stanković (Branislav Jocić)
Jedan od najpoznatijih srpskih košarkaških novinara piše o istoriji učešća Jugoslavije i kasnije Srbije na Evropskim prvenstvima. U ovoj knjizi se mogu naći svi detalji utakmica koje su odigrane do trenutka kada je napisana, zajedno sa kompletnom statistikom. Poseban bonus su zanimljivosti iz istorije kontinentalnih šampionata.

Ryan Pierse/Getty Images

„Zovem se El Dijego“, Dijego Maradona (Maja Todić)
Dijego Maradona nikada nije bio običan, pa takva ne može da bude ni njegova autobiografija. U njoj priča o svom putu, od Buenos Ajresa preko Napulja, pa sve do Havane, gde je živeo kada ju je pisao. Ova autobiografija je posebna na Maradonin način, čemu u prilog ide i to da je u nju uvrstio pesme koje je pisao svojoj supruzi i porodici.

„Život do granica“, Dženson Baton (Jelena Trajković)
U svojoj drugoj autobiografiji, napisanoj po završetku njegove karijere u Formuli 1, šampion sveta iz 2009. godine otkriva kompletnu priču o svom životu. Od odrastanja, preko debija za Vilijams i toga koliko su ga mnogi potcenjivali do ispunjavanja punog potencijala. Baton u ovoj knjizi otkriva i detalje svojih odnosa sa timskim kolegama, između ostalih Luisa Hamiltona i Fernanda Alonsa, ali i još mnoge zanimljivosti.

„Ćiro, preko trnja do zvezda“, Dinko Omeragić (Maja Todić)
Poznati sarajevski novinar Dinko Omeragić autor je knjige o jednom od najautentičnijih stručnjaka sa ovih prostora – Ćiru Blaževiću. U njoj Omeragić piše da je Blažević pored toga što je dobar trener uvek bio i odličan motivator svojim igračima i da im je ulivao nadu u uspeh, pa tako ih i dizao kada su padali.

Mike Powell/Getty Images

„50 NBA veličanstvenih“, Vladimir Stanković i Aleksandar Ostojić (Branislav Jocić)
U pitanju je još jedna knjiga proslavljenih košarkaških novinara, koja je i dalje aktuelna, uprkos tome što je napisana odavno. U njoj mogu da se pronađu kompletne biografije najboljih igrača u NBA, istorijat najjače lige na svetu, rezultati, tabele, ali i brojne zanimljivosti, uz poseban akcenat na igrače sa ovih prostora koji su igrali u Americi.

„Šezdeset olimpijskih godina“, Artur Takač (Branislav Jocić)
Artur Takač je bio legendarni jugoslovenski atletičar, član Međunarodnog olimpijskog komiteta, koji je nagrađen kako medaljom „Pjer de Kuberten“, tako i olimpijskim ordenom. U knjizi „Šezdeset olimpijskih godina“, Takač piše o svojim sećanjima na Olimpijske igre, ali i detaljima iz svog života.