Morbideli za SK: Mučenje vas čini jačima

Jelena Trajković 13. maj. 202110:00 > 16:1413 komentara
Podeli:
Franko Morbideli
Petronas SIC Racing Team

Prošle godine je napravio čudo i na godinu starom motoru bio je najbliži tome da spreči Đoana Mira da stigne do trona u kraljevskoj klasi. To nije bilo dovoljno da dobije najnoviju specifikaciju modela M1, ali su krivci za to Jamaha i Petronas, ne on, pošto je uradio sve što je u njegovoj moći.

Povezano

I uprkos tome što vozi motocikl iz 2019. godine, ali zbog činjenice da je pokazao da je mnogo bolji vozač nego što je većina mislila, Franko Morbideli je u ovu sezonu ušao kao jedan od favorita. Problemi sa Jamahom su ga onemogućili da odmah to i potvrdi, ali je podijum u Heresu pokazatelj da ide ka pravom putu, a srećom pred nama je još mnogo trka.

U ekskluzivnom intervjuu za Sport Klub italijanski motociklista je pričao o brojnim temama. O tome kako je podneo to što su ga mnogi potcenjivali, svom odnosu sa Valentinom Rosijem, sada kada mu je timski kolega, kao i ko bi mogao da donese sledeću titulu ’Doktorovoj’ akademiji.

Krećemo od toga da je popularni Frenki i te kako bio potcenjen u prve dve sezone u najjačoj kategoriji, posebno u drugoj, kada je njegov timski kolega Fabio Kvartararo kao debitant zadivio sve. To ga je nateralo da promeni svoj pristup, a čini se da ga je to iskustvo urodilo plodom.

Franko Morbideli
Petronas SIC Racing Team

Da, definitivno me je učinilo boljim. Mučenje vas čini jačima ako ste sposobni da ga prevaziđete. Mnogo sam radio posle moje prve dve sezone u Moto GP šampionatu, pokušao sam da shvatim šta mi je potrebno od motora, od celog paketa, i kako je trebalo da se suočim sa određenim situacijama. I uspeo sam da imam sjajnu sezonu prošle godine, kao i da pronađem lep balans između motocikla i tima, bilo je lepo to videti“.

Mnogo toga se promenilo od početka prošle sezone, od iznenađenja u borbi za titulu, postao je favorit, ali da li on sâm sebe vidi kao takvog?

Nadam se da jesam. Nadam se da ću biti jedan od glavnih kandidata za titulu zbog onoga što sam uradio prošle godine. Moram da kažem da nismo započeli sezonu veoma dobro, ali to ne znači da ne možemo da sustignemo i borimo se do kraja“.

Franko Morbideli
Petronas SIC Racing Team

I sâm Morbideli je više puta istakao nezadovoljstvo zbog činjenice da na raspolaganju nema fabrički motor, kakve su dobili fabrički vozači Maverik Vinjales i Fabio Kvartararo, kao i njegov timski kolega Valentino Rosi. Iz Jamahe su poručili da je Petronas dobio ono što je platio, iako je japanska kompanija sama obećala ’Doktoru’ fabrički model. Mnogi bi u njegovoj situaciji poklekli, ali Frenki ističe da je odlučan u nameri da dokaže da zaslužuje više.

Smatram da mi to daje dodatnu oštrinu, dodatnu injekciju energije. Paket koji imam na raspolaganju je veoma dobar, dobro se pokazuje na stazi, ali jasno nije ono što imaju fabrički vozači. To je dodatna motivacija za sebe da bih se gurao čak i više, da bih pokušao da ostvarim dobre rezultate i dokazao sebi da sam dobar vozač da bih zaslužio ono što mislim da zaslužujem“.

To što nema fabrički motor ima i druge posledice, s obzirom na činjenicu da Jamaha ima samo četvoricu vozača – njemu podaci koje prikupe Kvartararo, Vinjales i Rosi nisu od velike koristi. Ali, Morbideli ističe da je to njegov deo tima nateralo da budu fokusirani samo na sebe.

Franko Morbideli
Petronas SIC Racing Team

Nije da je moj motor loš ili lošiji od fabričkog, ali ono što može da se desi jeste to da sam ja usamljen u podešavanjima motora, sâm sam u pojedinim situacijama. Zaista moramo da budemo fokusirani na sebe jer smo jedina Jamaha sa tom specifikacijom i ne možemo mnogo da se poredimo sa drugima. To mi pomaže da se fokusiram na nas i da zaista gledam napred. To nekad može da bude dobro, nekad loše, ali se nadam da će biti mnogo boljih trenutaka nego lošijih“.

Morbideli ne krije da ga je Rosi na neki način spasao i da mu je iskreno zahvalan na podršci. Frenki je prvi polaznik Akademije VR46 koji je osvojio titulu, u Moto2 kategoriji 2017. godine, a njih dvojca su sada timske kolege, što je dodatno učvrstilo njihov odnos.

Sjajan je osećaj. Sjajno je imati Valentina u timu, on mi je veliki prijatelj. Zbog situacije sa koronavirusom, proveli smo mnogo vremena zajedno, a to je bilo istinski neverovatno. Mi možemo da pričamo o starima o kojima prijatelji pričaju, a to je zaista lepo. Takođe, tu su treninzi sa vozačima iz Akademije, koji su veoma važni i prvenstveno izuzetno teški, pošto su uvek naporni i nivo samog takmičenja između vozača je na visok. To nas priprema za sve, tako da bih rekao da su treninzi koje odrađujemo zajedno ključni za naš nivo u pravom trkanju“.

Franko Morbideli
Petronas SIC Racing Team

Već smo pomenuli da je Morbideli prvi vozač iz ’Doktorove’ akademije koji je osvojio titulu, a godinu dana posle njega na tron je došao Frančesko Banjaja. Priliku da donesu još jedan naslov prvaka Akademiji prethodnih godina imali su Frenki, Marko Beceki i Luka Marini u tri različite klase, a na pitanje ko će zaista osvojiti tu treću titulu, vozač Petronas Jamahe je odgovorio:

Ima mnogo sjajnih vozača u Akademiji, Marko Beceki je taj koji je bio veoma blizu titule prošle godine, i ima šansu da se bori za nju i ove sezone, pošto je započeo šampionat veoma dobro. Mislim da je on jedan od glavnih na listi koji bi mogao da donese treću titulu Akademiji, ali nije jedini, tu su i drugi vozači koji mogu da se bore za titulu, barem. Peka i sebe stavljam među druge koji mogu da donesu treću titulu, da“.

Morbideli ne krije da je pored Rosija velika inspiracija za njega još jedno veliko ime u svetu auto-moto sporta – Luis Hamilton. Italijanski motociklista kaže da nije siguran da li može da utiče na Moto GP svet kao što to čini sada već sedmostruki svetski šampion u Formuli 1, ali da pokušava da uči na njegovom primeru.

Franko Morbideli
Petronas SIC Racing Team

Luis radi sjajne stvari van staze i divim mu se zbog toga, ali, više od toga inspiriše me zbog onoga što radi na stazi. On je sjajan vozač, uvek je fokusiran na rezultat, sposoban je da uvek pobedi, a najviše od svega ostaje ljudsko biće. Živi svoj život, stalo mu je do toga šta se dešava u svetu i ovom društvu. Zaista mi se sviđa njegov stav, kao i njegovo ponašanje, ali najviše njegov pristup sportu. Samo ne znam kako bih ja mogao da promenim Moto GP svet, ne mislim da to mogu“.

Na konstataciju da je jedna osoba dovoljna da bi se nešto promenilo i da može da pita Valentina za savet, Morbideli se nasmešio, ali priznao da će mnogo toga zavisiti od toga kako se pokaže na stazi. Iako nije započeo sezonu kako je želeo, ima mnogo šansi da se vrati na pravi put…

Da, možemo da sustignemo vodeće. Ništa nije izgubljeno posle jedne trke, niti je išta osvojeno. Biće težak šampionat, dug, duži od prethodnog, i to je pozitivno, mnogo toga je pred nama, mnogo toga tek treba da se ispiše, a nadam se da ćemo mi to dobro ispisati. Kao što sam rekao, voleo bih da se borim za titulu, da se borim za podijume i da pobeđujem na trkama. Konačna pozicija u šampionatu je nešto sekundarno za mene, počeću da razmišljam o plasmanu koji mogu da ostvarim možda tri-četiri trke pre kraja sezone. Još je rano razmišljati o tome, sada je trenutak u kojem treba da se fokusiramo da pokušamo da se borimo za pobede, da se borimo za podijume“, rekao je Franko Morbideli za Sport Klub.

Komentari

Vaš komentar