One su istinski nešto posebno – Četiri skakaonice

Skener 28. dec 20218:00 > 10:58 7 komentara
trofej Četiri skakaonice
Alexander Hassenstein/Getty Images

Nema boljeg pokazatelja da su novogodišnji praznici tu od turneje Četiri skakaonice. Iako će drugi put zaredom takmičenje biti održano bez prisustva gledalaca, to ne utiče na samu draž onoga što Novogodišnja turneja predstavlja.

Pred nama je jubilarno, 70. izdanje izvesno najpoznatijeg takmičenja u svetu zimskih sportova, na kojem titula za mnoge ski skakače vredi jednako ili čak više od olimpijske medalje ili velikog Kristalnog globusa. Uz to, čak i oni koji ne prate ski skokove redovno odgledaju barem poneki skok na četiri stanice, po dve u Nemačkoj i Austriji, koje se nalaze na razdaljini od 400 kilometara.

Kao što tradicija nalaže, turneja kreće iz Oberstdorfa, koji je jedini domaćin pre Nove godine, gde su kvalifikacije na programu 28. decembra, a glavno takmičenje dan kasnije. Potom se najbolji ski skakači današnjice sele u Garmiš-Partenkirhen poslednjeg dana stare i prvog dana Nove godine. Sledi slobodan dan, a zatim austrijska polovina turneje, u okviru koje se 3. i 4. januara skače u Insbruku, a veliko finale rezervisano je za Bišofshofena odmah za naredne dane.

Alexander Hassenstein/Getty Images

Ono po čemu se takmičenja u okviru Četiri skakaonice razlikuju u odnosu na standardna u Svetskom kupu je prva runda. Iz kvalifikacija 50 najboljih prolazi u glavno takmičenje, a oni se dele u 25 parova, koji se u direktnom duelu bore za drugu rundu. Njima se u borbi za trijumf pridružuje pet ‘laki luzera’, onih koji su bili najbolji među ostalima, ali nisu imali sreće da pobede svog rivala u duelu. Osvajača “Zlatnog orla” na kraju odlučuje ukupan broj osvojenih bodova iz osam skokova (po dva na svakoj stanici turneje), što znači da niko nema prava na grešku ne samo kod tih skokova, već i ona četiri u kvalifikacijama.

Tokom istorije nije bilo mnogo onih turneja koje je neko izveo praktično bez greške, zapravo bilo ih je samo tri. Pre tačno 20 godina Sven Hanavald je postao prvi koji je slavio na sve četiri stanice turneje, i ostao je upamćen po tome, a iako se činilo da će proći mnogo vremena pre nego što neko to ponovi, zapravo se čekalo ‘samo’ 15 godina. Taj uspeh ponovio je Poljak Kamil Stoh, da bi već naredne godine isto učinio i Rjoju Kobajaši iz Japana. S druge strane, Finac Jane Ahonen jedini je koji je do “Zlatnog orla” došao ne pobedivši ni na jednom takmičenju u okviru turneje, a to je učinio pre 23 godine.

Baš Ahonen je ostvario najviše pobeda na Novogodišnjoj turneji, i to pet, a pored toga što je do jednog trijumfa došao da se nije popeo na najviši stepenik pobedničkog postolja, jedan od preostala četiri je podelio sa Jakubom Jandom 2006. Nikada ranije, a nikada posle, nijednom se nije desilo da dvojica skakača budu izjednačeni po broju bodova posle osam skokova.

Jane Ahonen
REUTERS/Kai Pfaffenbach via Guliver

Četiri puta “Zlatnog orla” osvajalo je Nemac Jens Vajsflog, dok po tri trijumfa imaju njegov sunarodnik Helmut Reknagel, Norvežanin Bjern Virkola, kao i aktuelni pobednik Kamil Stoh, koji je prethodno slavio 2017. i 2018. godine. Poslednjih godina najviše uspeha imaju upravo Poljaci, pošto je pored Stoha David Kubacki uspeo da dođe do najvišeg stepenika pobedničkog postolja 2020. Dominaciju poljskih ski skakača (doduše samo dvojice) prekinuo je samo već pomenuti Kobajaši pre tri godine.

Među skakačima sa prostora bivše Jugoslavije po uspesima na Novogodišnjoj turneji izdvajaju se dvojica – Primož Peterka i Peter Prevc. Peterka je prvi ispisao nove stranice istorije pobedom na turneji 1997. godine, a isti uspeh ponovio je 2016. godine Prevc, koji je te godine bio nezaustavljiv i u pohodu na Kristalni globus. U sezoni koja je usledila Peterov mlađi brat Domen je bio veliki favorit, ali nije uspeo da trijumfuje, a zapravo od tada nijedan od slovenačkih skakača se nije našao ni na podijumu na skokovima u okviru turneje.

Od aktuelnih ski skakača pobedu na Četiri skakaonice ima još Austrijanac Štefan Kraft, ali samo Kobajaši zapravo i može da se ubroji među favorite i ove godine. Ono što je možda dobra stvar za sve ostale skakače jeste činjenica da epitet favorita često ne znači ništa na turneji. Tokom istorije dešavala su se brojna iznenađenja, a za možda najveće zaslužan je Tomas Dithart, kojem je pobeda u sezoni 2013/14 najveći i ujedno jedini uspeh u karijeri.

Karl Gajger
REUTERS/Annegret Hilse via Guliver

Dosadašnji deo sezone u Svetskom kupu govori nam da su Kobajaši i Nemac Karl Gajger glavni kandidati za trijumf na turneji, međutim, nije sve tako jednostavno. Skakač rođen u Oberstdorfu vodi u Svetskom kupu, pošto je upisao dve pobede i bio drugi tri puta, što nam govori da je u najboljoj formi u dosadašnjoj karijeri. Japanac ima jednu pobedu više, ali i 98 bodova manje od Gajgera u generalnom plasmanu, najviše jer je propustio nekoliko takmičenja jer je bio pozitivan na koronavirus.

Njih dvojica definitivno imaju najveće šanse, ali nas je istorija naučila da na Novogodišnjoj turneji ne pobeđuju uvek oni koji su u takvoj poziciji. Iz prikrajka vrebaju skakači koji se nisu toliko istakli ove sezone, a njih predvodi niko drugi do Stoh. Na njegovoj strani je iskustvo, posebno jer je pre samo godinu dana bio u sličnoj situaciji, a na kraju je završio turneju sa “Zlatnim orlom” u svojim rukama. Ukoliko popravi formu, ostali neće imati mnogo šanse da ga zaustave.

Prošle sezone niko nije mogao da zaustavi Halvor-Egnera Graneruda na pohodu na veliki Kristalni globus, ali je on Četiri skakaonice završio na tek četvrtom mestu. Norvežanin je jedan od četvorice skakača koji su pored Kobajašija i Gajgera uspeli da se nađu na najvišem stepeniku pobedničkog postolja, ali se od otvaranja sezone poprilično mučio, čemu u prilog ide činjenica da nije uspeo da se kvalifikuje za takmičenja u Kusamu. Čini se da je od tada popravio formu, što potvrđuje i sjajan skok u Engelbergu, koji mu, doduše, nije bio dovoljan za podijum na poslednjem takmičenju pred početak turneje.

Rjoju Kobajaši
REUTERS/Annegret Hilse via Guliver

Od Norvežana tu je i Marijus Lindvik, koji je u poslednje vreme u odličnoj formi, i spreman je da napravi veliko iznenađenje. Prošle sezone je zbog problema sa zubom propustio dva takmičenja na turneji, a to ga je koštalo i bolje pozicije na kraju sezone u generalnom plasmanu. Ipak, rezultati na preostale dve stanice pokazuju da mu Četiri skakaonice odgovaraju jer je u Oberstdorfu bio treći, a u Bišofshofenu drugi.

U sličnoj situaciji kao većina skakača koji nisu favoriti, i Austrijanac Štefan Kraft još nije ušao u najbolju formu. Kraft zna kako se pobeđuje na Novogodišnjoj turneji, zna kako se i osvajaju drugi najveći trofeji u ski skokovima, pošto ima i dva velika Kristalna globusa i dve titule svetskog šampiona, tako da ga ne treba otpisivati. Pored njega u austrijskom timu slast pobede ove sezone iskusio je i Jan Herl, koji nema dovoljno iskustva, ali možda baš iz njega Četiri skakaonice izvuku ono najbolje.

Pored svih njih posebnu pažnju treba obratiti i na Švajcarca Kilijana Pajera, koji bi mogao da uradi ono što njegovom sunarodniku Simonu Amanu nikada nije pošlo za rukom. Pajer je pred svojim navijačima u Engelbergu bio dva puta četvrti, forma mu ide uzlaznom putanjom, čemu u prilog ide konstantnost, pa ko zna. Među Slovencima najviše se očekuje od Anžea Lanišeka, koji je trenutno četvrtoplasirani u generalnom plasmanu, ali sa popriličnim zaostatkom u odnosu na Gajgera. Uz njega, šanse svakako imaju i Cene Prevc i Timi Zajc, a od ostalih skakača i Markus Ajsenbihler iz Nemačke, a sve to nam garantuje dobru zabavu tokom novogodišnjih i božićnih praznika.

Štefan Kraft
REUTERS/Lisi Niesner

Raspored turneje Četiri skakaonice:

  • 28. decembar 16.00 Oberstdorf kvalifikacije
  • 29. decembar 16.00 Oberstdorf takmičenje
  • 31. decembar 14.00 Garmiš-Partenkirhen kvalifikacije
  • 1. januar 14.00 Garmiš-Partenkirhen takmičenje
  • 3. januar 13.30 Insbruk kvalifikacije
  • 4. januar 13.30 Insbruk takmičenje
  • 5. januar 17.15 Bišofshofen kvalifikacije
  • 6. januar 17.30 Bišofshofen takmičenje

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare