Svindal za SK: Kostelić u januaru 2011. najbolji u istoriji

Alpsko skijanje 26. maj 202110:00 > 11:00 1 komentar
Aksel Lund Svindal
Erich Spiess / ASP / Red Bull Content Pool

Osvojio je sve što se osvojiti može, ali je mogao još više, samo su ga povrede onemogućile da to i učini. Definitivno je obeležio jedan period u istoriji alpskog skijanja, a što je još najvažnije mnoge je naveo da se zaljube u taj sport. Jednostavno, Aksel Lund Svindal.

Tokom trofejne karijere, norveški skijaš je osvojio dva velika Kristalna globusa, uz devet malih, dva olimpijska zlata i pet svetskih. Trijumfovao je na 36 trka u Svetskom kupu, u kojem je ukupno 80 puta bio na podijumu, bio je specijalista za brzinske discipline, a skije je okačio o klin u februaru 2019, osvajanjem srebra u spustu na Svetskom prvenstvu u Oreu.

U ekskluzivnom intervjuu za Sport Klub, Svindal je pričao o brojnim temama, od svojih najboljih i najgorih trka, preko onoga za čim žali do toga ko su mu bili najveći rivali i šta misli ko su buduće zvezde svetskog skijanja. Norvežanin je pričao i o tome čime se bavi sada, po završetku karijere, a ne samo to… Već smo otkrili šta smatra svojim najvećim dostignućima, a iako kaže da je zadovoljan u penziji, kaže da žali što u pojedinim trenucima nije dovoljno uživao.

Ne razmišljam previše o onome za čime žalim. Pokušavate da naučite iz svega i da budete bolji sledećeg puta. Ipak, mislim da sve u svemu nemam velike stvari za kojima žalim, ali, naravno, to što ste u mogućnosti da vam hobi i strast budu na neki način posao i životni stil je nešto zaista jedinstveno. Možda žalim što nisam još više uživao u tome. Kada ste na trkama toliko ste fokusirani i besni ste ako niste dovoljno dobri i razočarani ste. Možda bi bilo lepo da ste češće zastali i pomislili da zaista imate sreće. Ako ikada to budem radio opet, što je nemoguće, barem u prvim godinama karijere bih pokušao da više razmišljam o tome, kako je kul samo biti na Olimpijskim igrama, na primer, da neće sve trke biti savršene, ali takmičiti se na Igrama je zaista sjajno iskustvo“, naglašava Svindal.

Aksel Lund Svindal
Erich Spiess / ASP / Red Bull Content Pool

Norvežanin je imao tu sreću da mu je skijanje hobi, ali i posao, a šta ga je učinilo najboljim sportom, pa tako i poslom za njega?

Kao prvo, to je jedini sport koji poznajem do tančina, do najvišeg nivoa. Zapravo znam šta je njegova svrha od toga kada sam bio klinac do vrhunskog nivoa. Mislim da se svodi na to, barem za mene, da kada osećate strast prema nečemu i učite sve više i više o tome, to i volite sve više. Mislim da je isto kada imate hobi ili gledate neku seriju ili čitate knjigu, sve više ulazite u detalje i što bolje poznajete likove i sve u tome osećate sve veću strast, osećate neku povezanost sa time. Za mene je to sport koji čini veći deo moj života, ali isto tako moram da kažem da u skijanju zbog samog načina postoji nekoliko stvari koje zaista volim. Volim dinamiku, ako razmišljate o tome na jedan način, to je zaista jednostavno jer stojite na vrhu planine i pokušavate da odskijate niz nju najbrže što možete. Ali, u tome, naravno, postoje i aerodinamika, koliko su brze vaše skije, za koju liniju se odlučujete, postoji velika kompleksnost… To nekad može da bude izazov, tolika kompleksnost, ali je isto tako i izazov ono što je kul jer savršena vožnja praktično i ne postoji, pa uvek pokušavate da budete sve bolji i bolji. Takođe, što se samog takmičenja tiče, to je sport koji je izuzetno fer. Skijate protiv štoperice, a vreme ne laže. Ne možete da budete pametni ili nekad previše pametni i izvučete tako neku prednost jer ste uradili nešto što je u granicama pravila ili nije u skladu sa njima. Kao jedan primer, da igram fudbal nekad bih baš pobesneo kada bih video da je sudija napravio očiglednu grešku jer je nekome dosuđen penal jer je simulirao… Nema ničega lošeg u tome jer je to deo sporta, ali… Ono što volim kod skijanja je činjenica da je to sport koji je toliko otvoren i fer tako da je skoro nemoguće ići prečicom jer je to zapravo stvarno nemoguće. Vreme nikada ne laže, pa nikada nema bilo kakvih rasprava o rezultatima. Kada se dodeljuju medalje na ceremoniji to je uvek rezultat koji svi poštuju 100 odsto i to je nešto generalno u čemu bi sport mogao da poduči svet. Na primer, u politici nikad ne znate šta se dešava, a u sportu je jasno. I skijanje je jedan od sportova koji ima zaista pravednu kulturu i rezultat je uvek onaj pravi“.

Aksel Lund Svindal
Erich Spiess / ASP / Red Bull Content Pool

Pored toga što je predivan sport, skijanje je i jednako zastrašujuć. Pored svih pobeda, Svindalovu karijeru je obeležilo i nekoliko teških padova, posebno onaj u Biver Kriku 2007. godine, ali je svaki put uspeo da se vrati na stazu i dođe do novih uspeha. Odgovor na pitanje kako je to uspeo za njega je jednostavan.

Postoje padovi koji mogu da budu poprilično ozbiljni, u smislu sporta, možete da slomite nogu, koleno ili nešto slično. Ali, ponekad, nažalost, u skijanju, posebno u spustu, postoje povrede koje nisu samo lom noge, već uključuju neke stvari koje ne bi trebalo da se dešavaju u sportu. To su povrede koje češće viđate u saobraćajnim nesrećama, nečemu što ne bi trebalo da bude deo sporta. Doživeo sam povredu, bilo je to 2007, koja je bila baš teška. Znate da su ivice skija izuzetno oštre i ako nemate sreće kada se kotrljate niz planinu skije mogu da vas poseku. I nisam imao sreće, posekao sam se, ali i kada se to desilo mogu reći da sam imao sreće da je posekotina bila na mestu gde postoji veliki broj mišića, a ne toliko arterija. Izgledalo je užasno, naravno, zbog krvi i snega i svega ostalog, a to je nešto što se obično ne dešava u skijanju, to moram da naglasim. Važna stvar oko toga nije bilo to šta je zapravo bila povreda i koliko je bila teška, već zašto se to desilo. I do povrede je došlo jer sam ja napravio grešku. I to je glavna stvar o kojoj treba razmišljati. Jer ako znate šta se desilo, znate kakvu ste grešku napravili. I, naravno, nije jednostavno kao što zvuči, ali u teoriji morate da se postarate da ne ponovite takvu grešku i onda neće biti toliko opasno. To je na neki način mentalna vežba. Ako vam se sviđa ili volite to što radite onda vredan rad da biste se vratili nije toliko težak. Potrebno je da odradite šta treba, ali ako iskreno mislite da je ovo ono što želite da radite u životu nije toliko teško pronaći motivaciju. Za mene je to bila mešavina mentalnog shvatanja da je to bilo loše, ali da je greška bila moja i mogu da je ispravim. Činjenica je da nije postojalo ništa drugo što sam želeo da uradim, osim da se vratim skijanju, tako da nije bilo teško vredno raditi da bih u tome uspeo“.

Svojim najvećim dostignućem Svindal smatra svoje poslednje zlato, koje je osvojio u spustu na Olimpijskim igrama u Pjongčangu 2018. godine. Kada je upitan da izabere svoju najbolju trku nije se odlučio za tu.

Aksel Lund Svindal
REUTERS/Mark Leffingwell

Hajde da stavimo najbolju trku u tehničku kategoriju, ali i što se tiče mentalne pripreme. Pričali smo o tom padu 2007. u Biver Kriku i zato je možda moja najbolja trka bila godinu dana kasnije. Pošto sam pauzirao punu godinu, vratio sam se 2008. i uspeo sam da pobedim na istoj trci na kojoj sam završio u bolnici na mesec dana, godinu dana ranije. To je sa strane mentalne pripreme verovatno bila moja najbolja trka, a takođe skijao sam veoma dobro jer u suprotnom ne bih mogao da pobedim. To je pobeda na koju sam možda najviše ponosan jer mi je za nju bilo potrebno dobro skijanje, ali i veoma važna mentalna priprema. I, naravno, za američke navijače je to kao savršena priča jer možda i više od Olimpijskih igara, Amerikanci cene dobre priče o povratku. To je bilo dobro za moju reputaciju u Denveru i Biver Kriku“.

A koja je najgora?

Mislim da postoji gomila iz koje bi mogla da se bira. Ako ste kao skijaš zadovoljni sa 10 odsto svojih trka, onda ste jedan od najboljih u istoriji verovatno. Takva je jednostavno konkurencija protiv koje se borite, a takođe su razlike izuzetno male. Verovatno je to bilo u drugoj godini kada sam skijao u Kicbilu. Prve godine su uslovi bili normalniji i mislio sam da zapravo sve imam pod kontrolom, a druge godine to su bili jedni od najtežih uslova sa kojima smo se susreli u Kicbilu i nisam se uopšte osećao komforno, verovatno sam tada najviše bio uplašen na skijama. I to se definitivno videlo u načinu kako sam skijao, tako da je to bio jedan od trenutaka kada je izazov veći od onoga šta sam ja bio spreman da prihvatim ili prebrodim. To je verovatno bilo moje najgore skijanje kada se poredi ono što sam ja uradio u poređenju sa najboljima na svetu“.

Aksel Lund Svindal, Marsel Hiršer
REUTERS/Leonhard Foeger

Svoja dva velika Kristalna globusa Svindal je osvojio 2007. i 2009. godine, a od tada je bez uspeha pokušavao i pokušavao i ostajao kratkih rukava. U godinama dominacije Marsela Hiršera dva puta je bio drugi i dva puta treći, ali Austrijanac je jednostavno bio previše dobar.

Mislim da je ono što je on uspeo bilo poprilično spektakularno jer ako pogledate koliko je on bio agresivan… Bilo je zima kada sam skijao superdži i spust i pobedio bih i bio na podijumu na skoro svakoj trci ili barem svakoj drugoj. I onda pomislite da je normalno da u slalomu i veleslalomu kada ste toliko agresivni nekad morate i da izletite ili će vas neko drugi pobediti, napravićete grešku. Izgledalo je da je davao 100 odsto, kao da nikada nije usporavao, uvek je išao 100 odsto. I uprkos tome je uspevao da stigne do cilja skoro svaki put i kada bi napravio grešku uspevao je da se povrati, dok većina drugih ljudi ne bi uspela da završi trku. Naravno, kompletan paket je Hiršera učinio toliko brzim, ali ako bih morao da izdvojim jednu karakteristiku koju je imao to bi bilo da je mogao da skija, barem kako je spolja to izgledalo, na 100 odsto, a da uz to ima fizičku i mentalnu sposobnost da se izbori u svakoj situaciji. Kada je neko tako agresivan trebalo bi da izleti sa staze u 50 odsto trka u tehničkim disciplinama, ali bi on uspevao da završava i pobeđuje na skoro svakoj… Nikada ne bi trebalo da poredite ko je najbolji svih vremena, ali ako pogledate neke od njegovih trka, teško je reći da je bio on, barem za mene, koji je pokušavao da ga pobedi u borbi za Kristalni globus, verovatno najbolji kojeg smo videli u skijanju, kada se uzme u obzir šta je radio. On je zaista impresivan sportista“.

Zbog činjenice da su skijali različite discipline, nismo bili svedoci mnogih Svindalovih i Hiršerovih okršaja. Uprkos tome, svakako mu je Austrijanac bio jedan od najvećih rivala, ali nije jedini.

Bodi Miler, Aksel Lund Svindal
REUTERS/Mike Segar

Imao sam drugačije najveće rivale u različitim fazama. Na početku karijere bih rekao da je to bio Benjamin Rajh jer sam tada više skijao veleslalom i slalom, takođe, i borili smo se u generalnom plasmanu. Rajh je takođe više skijao superveleslalom, tako da je on nekako bio moj najveći rival. Iako se Bodi Miler i ja nismo borili u generalnom plasmanu jer kada je on pobedio ja sam bio treći, a kada sam ja bio prvi on nije bio drugi, on mi je definitivno bio veliki rival. Samo pogledajte Olimpijske igre u Vankuveru 2010, on je bio taj koji je vodio u našim trkama. Olimpijske igre su, on je Amerikanac, u Kanadi smo, to je veliki trenutak, ja se spuštam i ispred njega sam, a u superdžiju je bilo isto. Imali smo nekakvo prijateljstvo, ali i veliko rivalstvo. Sećam se trke u superdžiju, kada sam se spustio, kamera je njega snimala i on je pomalo iz šale, ali pomalo i ozbiljno, rekao nešto što ne bi smelo da se kaže na televiziji, da kažemo tako. I, naravno, u kasnijim godinama, tu je bio Hiršer, iako se nismo sretali na istim trkama, vodili smo dobru borbu za generalni plasman nekoliko puta. I, naravno, svako ko je pobeđivao na velikom broju trka u godinama kada je Hiršer dominirao mora da kaže da je on bio najveći rival jer je on predstavljao veliki karakter u Svetskom kupu“.

Posle Hiršerovog povlačenja došlo je do promene dinamike u Svetskom kupu, a nijedan skijaš nije uspeo da uspostavi potpunu kontrolu. Austrijanca je na tronu nasledio Henrik Kristofersen, kojeg je povreda onemogućila da odbrani Kristalni globus. On je otišao u ruke Aleksija Pantiroa, koji je konačno dočekao svojih pet minuta. A šta Svindal misli, ko će biti sledeća velika skijaška zvezda?

Mislim da ih postoji nekoliko. Videli smo ove godine Pantiroa, on je bio blizu godinama, ali verujem da je ove sezone napravio veliki korak. I Odermat je napravio veliki korak ove godine, on će biti zvezda mnogo godina. Momak koji nije napredovao ove sezone jer je bio povređen je Kilde, ali ako pogledate njegovu prošlu sezonu, kao i ovu do povrede, vidite da će on biti u konkurenciji za generalni plasman u mnogim godinama koje slede i takođe će biti važna ličnost u Svetskom kupu. Kada se neko povuče neko novi se uvek pojavi,. Ako pogledate širu sliku, Odermat, Kilde i Pantiro će za mene biti trojica najjačih u narednim godinama. Ljudi su mislili da će kada se Hiršer povukao Kristofersonu biti lako da pobeđuje na više trka, ali uvek se neko novi, mlađi pojavi. Ali, ni za njega nije bio lako, imao je neke loše trke, a posle ni samopouzdanje više nije isto. Tehnički on ima sposobnost, naravno, da se vrati i pobeđuje na velikom broju trka i ako to učini i on će biti u toj konkurenciji. Samo smatram da će morati da skija i superdži da bi osvojio Kristalni globus“.

Ivica Kostelić
REUTERS/Dominic Ebenbichler

Svindal i te kako dobro poznaje skijaše sa prostora bivše Jugoslavije, posebno jer je sa najboljim od njih koji se pojavio poslednjih decenija vodio sjajne borbe. Norvežanin ne krije svoje divljenje Ivicom Kostelićem, a takođe se osvrće na sadašnje zvezde.

Ivica je kada je bio najbolji definitivno bio jedan od najimpresivnijih skijaša koje sam ikada video. Svi se verovatno sećamo januara 2011. što je verovatno najbolji januar koji je jedan skijaš imao u istoriji. Ivica je impresivan sportista“, istakao je Svindal i nastavio, „Ako pogledate ono što Hrvatska gradi sada… Filipu Zubčiću je njegova fizička snaga, isto kao i kod Kildea, najveća prednost. Isti takav slučaj je bio i sa Hiršerom. Njegova brzina u veleslalomu je ove godine bila dobra, ali je u pojedinim trenucima ekstremno dobra i takođe je počeo da skija slalom. Verujem da će biti još jači sledeće sezone, da će imati više trka na najvišem nivou. Pomalo mi je žao Žana Kranjeca ove godine, imao je tešku situaciju zbog oca oko Božića, nije pokazao svoj potencijal, to osećam. U Hrvatskoj i Sloveniji postoji istorija za ponos. Možda neće biti sjajne svake godine, biće uspona i padova, ali postoji istorija, oduvek su imali sjajne sportiste, a i dalje će ih imati. Jer imate ljude kao što je Ivica, koji može da pomogne da se izgradi tim, a kada se odradi na pravi način, to nema cenu“.

Iako se povukao iz skijanja, Svindal mu nije rekao zbogom. I dalje je tu za norveški tim, doduše ne u zvaničnoj ulozi, a pored toga radi na raznim projektima. Napisao je knjigu, film o kraju njegove karijere imaće premijeru na jesen, postao je preduzetnik, a zauzet je i ulogom ambasadora Poršea, posebno modela Tajkan Kros Turizmo, na šta je ponosan.

Aksel Lund Svindal
Porsche

Zaljubljenik sam u automobile, voleo sam ih od malena, a kada nešto volite onda sve više i više saznajete o tome i onda kada birate sužava se izbor šta vam se zapravo sviđa. Veliki sam fan Poršea godinama i, naravno, dizajn je prvo ono što primetite, to je nešto kao poruka da je manje više. Imate tu moć iznenađenja, ako može da se tako kaže, ne morate da pokažete sve što imate odmah jer imate to samopouzdanje. Ali, takođe su tu i performanse jer je to pravi DNK auto-moto sporta, a onda imate i stalno razvijanje, stalno traženje onoga što je moguće, šta možemo da uradimo sledeće, kako možemo da unapredimo ovo. Taj DNK performansi je nešto što mi se mnogo sviđa i ta strast prema tome šta brend predstavlja, uz trkački DNK i da sam s lične strane veliki fan dizajna i jezika takođe, a to je upravo ono što je pokrenulo prve razgovore. I onda, deo performansi je gledanje u budućnost, a uz Tajkana i većim ulaskom u električnu industriju, gledanje šta je moguće tu, ali i druge produkcijske linije. Kada se pogleda iz ugla održivosti, ali i drugih uglova, kada se pogleda šta je moguće, da smo ovako nekada radili, ali hajde da vidimo da li je to karbonski otisak ili iz drugih uglova, kako uvek možemo da budemo bolji. To za mene sve polazi od trkačkog DNK i čak iako pričamo o održivosti sada to potiče iz te prošlosti, da uvek želim da budem bolji. I to se za mene sjajno uklapa, takođe, jer ako pogledamo Tajkan, veoma verujem u električne automobile, doći će do evolucije, u budućnosti će biti i drugih tehnologija, ali sama volja za stalnim napretkom i u ovom slučaju Tajkan je neverovatan automobil, da budem iskren. U pitanju je sportski automobil, neverovatno je brz, ali je takođe veoma komforan, to je na neki način pogled u budućnost. A kada ste u poziciji u kakvoj je Porše, na neki način to i ne morate da radite jer je 911 ikona, ali to radite jer želite ne jer morate. A takođe verujem da premijum brendovi i ono što mi vidimo kao trendsetere, ne ostavljaju najveći utisak u pogledu broja prodatih modela, zbog više cene, naravno, već najveći utisak kada se pogleda to na šta se ljudi ugledaju i čemu teže i šta ih inspiriše. Ako imate to, hajde da kažemo poštovanje prema brendu i voljni ste da budete jedan od igrača koji gleda u budućnost i izaziva ono što je moguće onda imate uticaj koji je veći od onoga što se vidi u samim brojevima. Poprilično sam ponosan ovom saradnjom, da budem iskren, i počastvovan“.

Svindal ne krije da je veliki ljubitelj auto-moto sporta, koji često može da se vidi na trkama Formule 1 i Moto GP šampionata, a kaže da je to sve zbog ljubavi prema krivinama. Iako ima vezu sa Poršeom, a nekolicina njegovih kolega je u prošlosti zamenila skije trkačkim automobilima, on ne planira da krene tim putem.

Aksel Lund Svindal
Porsche

To mogu samo iz zabave, što pomalo već i radim. Mislim da za sve u životu, ljudi koji su dobri u nečemu oni su ekstremno dobri i bilo im je potrebno mnogo sati da bi dostigli taj nivo… Imam veliko poštovanje prema najboljim vozačima i tome koliko su dobri, zabavno je raditi neke projekte, ali… Možemo da pričamo o momcima kao što je bio Franc Klamer u prošlosti, mislim da je on osvojio pol poziciju u DTM, da nikada nije pobedio, ali je bio najbrži u kvalifikacijama jednom ili dva puta. To je poprilično impresivno, a ja znam da nikada neću biti toliko dobar u vožnji automobila“.

Za kraj, Svindal je imao posebnu poruku za sve svoje najvijače ne samo u Srbiji, već i regionu…

Prvenstveno, hvala vam na podršci dok sam se takmičio. Mislim da je to takođe bila jedna od stvari u kojima sam uživao dok sam se trkao, nisam morao da skijam u Norveškoj da bih se osećao kao da sam na svom terenu, osećao sam se kao da je Svetski kup moj teren jer su ljubitelji skijanja kul navijači i podržavaju sve. To ne uzimam zdravo za gotovo i zbog toga hvala za početak. Uz to, skijanje je kul sport, nastavite da budete ljubitelji skijanja, ono što vidite na televiziji je veoma uzbudljivo, ali iskreno mogu da kažem da iza kulisa postoji veliki broj zaista dobrih ljudi u skijaškoj industriji i nema nikakvih spletkarenja. Ono što vidite zapravo je tako, a to je čisto trkanje i pobednici su fer pobednici, a tu ima i nekoliko lekcija koje mogu da se iskoriste u drugim sferama života. Zato, nastavite da gledate skijanje“, rekao je Aksel Lund Svindal u ekskluzivnom intervjuu za Sport Klub.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare