Kažem Flamengo, mislim na magiju Zika, Ramba, Ronaldinja…

Ostale lige - Fudbal 30. mar 20219:23 > 17. apr 2021 15:26 3 komentara
Dejan Petković Rambo Flamengo Brazil Makacana Marakana Brasil
REUTERS/Sergio Moraes

Flamengo, neodoljivi klub iz Rio de Žaneira, predstavlja sve ono što volimo u fudbalu, magiju driblinga i golova. Njegov dres nosili su neki od najvećih fudbalera Brazila i sveta, ali najveću snagu kluba čini baza od oko 40 miliona navijača.

Sport Klub počinje sa direktnim prenosima jedne od najatraktivnijih brazilskih liga Karioka u kojoj glavnu reč vode velikani iz Rio de Žaneira na čelu sa neodoljivim Flamengom.

To je povod da vam predstavimo jedan od najvoljenijih fudbalskih klubova na svetu. Ko je zapravo Flamengo?

„Clube de regatas do Flamengo“, originalan naziv kluba govori sam po sebi – Flamengo je osnovan kao veslački klub. Tek kasnije je formirao i fudbalsku sekciju. Čak su veslači smatrali one koji igraju fudbal – mlakonjama.

Klub je rođen u siromašnom ambijentu, u iznajmljenoj oronuloj kućici, kasnije simbolično nazvanoj „republika mira i ljubavi“. Osnivači su 18 mladića, čija su imena i dan-danas uklesana na tabli u ulici Rui Barbosa. Originalno ime bilo je „Grupo de Regatas do Flamengo“.

Momci su se najpre nadmetali u plavim majcama u kombinaciji za zlatnom, kupljenim u Evropi. Boju je predložio izvesni Mario Espinola, i ona je trebalo da asocira na zaliv Guanabara. Godinu dana kasnije, na prvoj godišnjici kluba, odlučeno je da plavu i zlatnu zastavu zameni crveno-crna kombinacija. Razlog je bio jasan – prethodna boja nije donela uspeh klubu i trebalo je nešto promeniti.

Veslači, fudbaleri i milioni navijača

Flamengo Brazil Makacana Marakana
REUTERS/Alexandre Loureiro

Niko tada nije ni pretpostavio da će nove boje dresa „rubro-negra“ postati simbol jednog od najpopularnijih timova na svetu, koji danas ima 40 miliona navijača!

Popularnost Flamenga neuporedivo je porasla osnivanjem fudbalske ekipe. Prvi meč i pobeda od 2:0 ostvareni su 9. novembra 1911. godine nad, u to vreme, velikim rivalom Amerikom. Nedugo zatim, 9. januara 1912, Flamengo započinje takmičenje u šampionatu Rio de Žaneira – prvenstvu Karioka.

Papagaji, zmajevi i predsednik golgeter

Fudbaleri u crveno-crnim dresovima vrlo brzo su, zbog šarenila, dobili nadimak „papagaji vintema“ (navijače su asocirali na jeftine zmajeve koje su mališani puštali u nebo).

Prvu zvaničnu utakmicu odigrali su protiv prigradskog kluba Sport Klub Hose, lako pobedili sa 16:2, a strelac istorijskog prvog gola bio je Gustavo de Karvaljo, kasnije i predsednik kluba (u periodu od 1939. do 1942).

Brazil Flamengo
REUTERS/Alexandre Loureiro

Rubro-negras i fudbaleri balerine

Izbačena bela pruga

Novi dresovi bili su pun pogodak, jer su odmah osvojene dve uzastopne titule (1914. i 1915. godine) ! Međutim, bilo je to vreme Prvog svetskog rata i navijače je iritirala „nemačka“ kombinacija boja na dresovima Flamenga, pa je bela pruga definitivno izbačena.

Prve utakmice fudbaleri Flamenga igrali su u dresovima sa velikim crvenim i crnim kvadratima, ali su zbog loše sreće i sujeverja (prve dve godine ostali bez titule i izgubili večiti derbi od Fluminensea) odlučili da ubuduće igraju u istim bojama, ali sa horizontalnim prugama. Istina, morali su da dodaju i jednu belu šraftu, da bi se razlikovali od veslača, koji su bili protiv toga da se „tamo neki fudbaleri“ takmiče u istim bojama kao oni. Veslači su smatrali da fudbal nije muški sport, igrači su ih „podsećali na balerine koje samo skači i prave čudne pokrete“.

Na Marakani samo velike utakmice

Prvi klupski stadion nalazio se u ulici Pajsandu, na ušću Guanabare (danas „Pine Axe“), izgrađen u drugoj deceniji 20. veka. Kasnije je prodat usled finansijske krize, da bi 4. septembra 1938. bio inaugurisan novi stadion „Hose Bastos Padilja“. Ime je dobio po jednom od najznačajnijih predsednika u klupskoj istoriji. Na tom fudbalskom zdanju ostvaren je prvi veliki uspeh, tri uzastopne titule (od 1942. do 1944). Bilo je to vreme Leonidasa da Silve, Domingoša da Guie i Zizinja

Tačno 1950. izgrađena je čuvena Marakana, koje je ubrzo „krštena“ sa tri uzastopne titule (1953-1955). U to vreme slavu Flamenga pronosii su Rubens, Evaristo, Benitez, Dida… Danas ovaj klub svoje utakmice i dalje igra u Gavei, na malom „Bastos Padilja“ stadionu (prima samo 8.000 gledalaca), dok na „Marakana“ bije velike fudbalske bitke, međunarodne i protiv ljutih gradskih rivala – Fluminensea, Vasko da Game i Botafoga.

Ziko ili jednostavno – beli Pele

Ziko Zico Flamengo Brazil
Action Images/REUTERS

Najveći fudbaler Flamenga svih vremena je Artur Antunes Koimbra, u svetu fudbala mnogo poznatiji po nadimku – Ziko. Nazivan je i „beli Pele“, zbog nezaboravne igre, ali i popularnosti koja se poredila sa Peleovom iz naslavinijih dana.

Ziko je bio najbolji brazilski fudbaler svog doba (za reprezentaticiju na 74 meča postigao 60 golova) i legenda Flamenga. Član „rubro-negras“ bio je deceniju i po (1968-1983). Standardni prvotimac postao je sa 18 godina. Za Flamengo je, dok nije otišao u Italiju 1983. (Udineze), postigao 630 golova na 635 utakmica! Posebno se pamti 1981. godina kad je postigao 89 golova, što je i danas rekord Brazila!

Prvaci sveta i lekcija Liverpulu

Sa Zikom na čelu tima navire i bujica trofeja: tri uzastopna nacionalana šampionata Brazila, četiri regionalna (šampionat Rija – „karioka“), Libertadores kup i kao vrhunac – Interkontinetalni kup 1981.

Najbolji na planeti

Fudbalski svet tada se divio Ziku, ali i Žunioru, Adiliu, Mozeru, Leandru, Nunesu, Titu, golmanu Raulu...

Klupski prvaci sveta postali su 13. decembra 1981. u Tokiju. Flamengo je rezultatski rasturio tada najbolji tim u Evropi, engleski Liverpul. Bilo je čak 3:0 za „rubro-negras“. Golove su postigli Nunjes (dva) i Adilio, ali su ključevi najnovije Tojote zasluženo otišli u Zikove ruke, kao najboljem igraču finalnog meča.

Bio je to prvi trijumf jedne brazilske ekipe u Interkontinetalnom kupu još od 1963. i slavlja Peleovog Santosa. Simbolično, „beli Pele“ je još jednom dostigao „kralja fudbala“.

Club World Cup Final Liverpool v Flamengo Roberto Firmino Liverpul

REUTERS/Corinna Kern (Brazilac Roberto Firmino postiže gol za Liverpul protiv Flamenga)

Poslednje decenije Flamengo je ponovo nastavio s trofejima, ali nikad više nije ponovio uspehe Zikove generacije.

Kopa Libartadores ponovo je osvojio 2019. i kao prvak Južne Amarike imao priliku da još jednom postane klupski prvak sveta. Sudbina je htela da se ponovo u borbi za svetsku krunu sastane sa engleskim Liverpulom. Međutim, ovog puta je izgubio, a gol za titulu Liverpula postigao je upravo jedan Brazilac – Roberto Firmino i to u podužetku (99. minutu).

Rambo – Pet osvajač

Brazil Flamengo Dejan Petkovic Rambo Adriano
REUTERS/Bruno Domingos (Deujan Petković i Adrijano)

Navijači Flamenga sa izuzetnim poštovanjem izgovaraju ime i jednog srpskog fudbalera. Dejan Petković Rambo je tokom dva mandata, koliko je nosio crveno-crni dres, ušao u anale kluba. Sa brojem 10 na leđima od 2000. do 2002. i od 2009. do 2011. učestvovao je u osvajanju nekoliko trofeja, a njegov spektakularni gol iz slobodnog udarca u 87. minutu protiv Vasko de Game (za titulu prvenstva Rija) jedna je od najuzbudljivijih priča u istoriji Flamenga.

„Pet“ je tada odlučio prvaka, trener Mario Zagalo plakao od sreće, a izveštači su pogodak proglasili jednim od najlepših ikad postignutih na čuvenoj Marakani.

Petković za reprezentaciju Brazila

Dejan Petković je u kasnije brazilsku karijeru obogatio igranjem i za Vasko da Gamu (prvo je igrao za Vitoriju iz Baie), zatim Fluminense, Goias, Santos, Atletiko Mineiro. Postigao je preko 150 golova u najfudbalskijoj zemlji na svetu i danas je najboji stranac u istoriji brazilskog fudbala. Možda i najveće priznanje dobio je je od slavnog Zagala, koji je oduševljen njegovim igrama predlagao da popularni Pet zaigra za reprezentaciju Brazila!

Kad se opraštao od fudbala 2011. svi fudaleri Flamenga su na dresovima imali njegovo ime ispisano na leđima!

Bebeto Romario Flamengo
REUTERS

Romario, Bebeto, Ronaldinjo, Adrijano…

Mnogo je velikih fudbalera u daljoj i bližoj prošlosti nosilo dres Flamenga.

Dovoljno je još samo pomenuti jednog Romarija (1995-1996 i 1997-1999, ukupno postigao 184 ligaških golova za Rubro-Negras i osvojio tri Karioka titule), Bebeta (1983-1989, 1996), Adrijana (u tri navrata igrao za Flamengo 2000-2001, 2009-2010, 2012) i naravno Ronaldinja (2011-2012)…

Svi oni činili su Flamengo neodoljivim, predstavljali sve ono što volimo u fudbalu, magiju driblinga i golova.

Ronaldinjo Ronaldinho Flamengo
REUTERS/Ricardo Moraes

Gabigol za novu slavu Flamenga

Danas boje kluba brane neki novi asovi, aktuelni šampioni Brasileira (Serija A).

Trener im je legendarni golman Sao Paula, Rožerio Seni. Zvezde tima su Gabrijel Barbosa „Gabigol“ (nekadašnji fudbaler Santosa i Intera iz Milana), veteran Dijego (Porto, Verder, Juventus, Volfsburg, Atletiko Madrid, Fenerbahče), golman Dijego Alveš (Valensija), Filipe Luis (Čelsi, Atletiko Madrid), Bruno Enrike, Žoržijan De Araskaeta, Rodrigo Kaio, Pedro, Vitinjo, Everton Ribeiro, Vilijan Arao

Flamengo je uvek u modi. Sedmostruki je šampion Brazila, dvostruki Južne Amerike i jednom sveta. I apsolutni šampion po broju navijača. Armija njegovih fanova veruje da će sadašnje zvezde dostići slavu Zika, Ramba, Romarija, Ronaldinja…

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare