Žuti zid budućnosti

Skener 10. okt 201610:37 > 10:46
Lars Baron/Bongarts/Getty Images

Borusija Dortmund je već godinama glavni konkurent Bajernu u Nemačkoj, ali nikako milioneri ne uspevaju da skinu sa trona Bavarce, koji su već četiri godine u nizu prvaci države.

Osnovni problem milionera jeste to što najbolji igrači odlaze i često kao novi klub biraju Bajern. Gece, Levandovski, sada Humels…

Ali otišli su još mnogi bitni igrači, samo prethodnog leta Mhitarijan i Gundogan uz pomenutog Humelsa. Sada su čelnici kluba rešili da naprave tim za budućnost, stiglo je bezbroj mladih i talentovanih fudbalera, koji su potpisali višegodišnje ugovore i mogli bi da ostanu na Signal Iduna Parku i budu generacija koja će srušiti Bajern a ko zna, možda i pokoriti Evropu.

Stigli su supertalentovani Emre Mor i Usman Dembele, koji je pri tom uzet ispred nosa Bajernu, jer su čelnici Bavaraca pregovarali sa starim agentom mladog Francuza. Mor i Dembele već sada mogu da imaju veliki uticaj na igru milionera, a šta će biti kada u potpunosti stasaju, to je ono o čemu maštaju svi navijači Borusije. Mor je jedan od najbržih igrača u Bundesligi već sada, uz to poseduje izvanrednu tehniku i kontrolu lopte i ima odličan udarac. Dembele je takođe izuzetno brz, prodoran igrač, sa odličnim centaršutem i dobrim pregledom igre, a prošle sezone je za Ren postigao 12 golova. Njih dvojica su zajedno plaćeni samo 16 miliona evra (bez uključenih eventualnih bonusa). Njima dvojici u ofanzivnom delu reda priključite Kristijana Pulišića, koji je godinu dana mlađi i produkt je Dortmundove škole i jedan od najtalentovanijih igrača sveta, jasno je kakav trio iza napadača već sada ima Borusija.

Lukas Schulze/Bongarts/Getty Images

Ali to nije sve, kada se pogleda čitav tim milionera, jasno je da ova ekipa tek za koju godinu, ukoliko ostane na okupu, treba da pruži svoj maksimum. Roman Birki na golu (25 godina), desni bek Paslak (18 godina), centralni bekovi Bartra (25 godina) i Ginter (22 godine), levi bek još jedan novajlija Rafael Gereiro (22 godine), centralni vezni Julijan Vajgl (21 godina) i Mikel Merino (20 godina), ispred pomenuti trio Pulišić, Mor, Dembele, a samo se čeka mladi napadač, kog će čelnici Borusije sigurno pronaći kada i ako prodaju Pjera Emerika Obamejana. A na klupi Tomas Tuhel, koji obožava da radi sa mladim igračima.

Ne treba zaboraviti da su i pred Širleom, Geceom, Rodeom najbolje igračke godine, ali da bi njihovim eventualnim prodajama milioneri mogli dobro da zarade, a imaju već spremne zamene.

Žuti zid se s pravom uskoro nada novoj, devetoj tituli prvaka Nemačke, a nakon toga ukoliko Borusija zadrži ove igrače na okupu, možda i drugoj tituli u Ligi šampiona. Takvi navijači zaslužuju da se raduju trofejima, ali ne pitaju se samo oni i njihov klub, već pre svih veliki Bajern, koji će sigurno imati odgovor na ovaj plan velikog rivala…