Nejmar, tehnologija i blickrig đavola

Skener 21. avg 201715:14 > 15:14
Aurelien Meunier/Getty Images

Prethodni vikend bio je bogat fudbalskim događajima, Nejmar je dobio desetku za šou protiv Tuluza, u Nemačkoj je počela da se primenjuje video tehnologija, a u Premijer ligi uz tri gola za tri ipo minuta Mančestera treba izdvojiti i magičnog Markosa Alonsa

MAGIJA NEJMARA

Navijači PSŽ-a već uživaju u majstorijama Nejmara. Jeste koštao 222 miliona evra, ali gazde mogu da budu prezadovoljne učinkom brazilskog superstara. Možete da ga volite ili ne, ali da je majstor fudbalske igre dobro su zapamtili igrači Tuluza. Driblao ih je na sve moguće načine, čak je i prebacio loptu preko glave i na taj način zaobišao protivničkog igrača, a šesti gol svetaca je priča za sebe. Igra se čovek fudbala… Dovoljno je to reći. I da, PSŽ je imao igrača manje od 69.minuta i rezultata 2:1, a meč je završen 6:2.

https://youtube.com/watch?v=EgGPdzeRTiA

Ali vikend u Francuskoj obeležilo je još nekoliko stvari, prvo remi Liona i Bordoa 3:3 uz nekoliko sjajnih golova – Fekir sa centra, Traore iz slobodnog udarca sa više od 25 metara i za kraj prelep pogodak Malkolma, koji je u sudijskoj nadoknadi doneo bod gostima (do 87.minuta bilo je 3:1).

I za kraj tuča Kilijana Mbapea i Andree Rađija na treningu… Mbape želi da ode iz Monaka, nije zahvalan klubu koji ga je stvorio, a to se ni malo nije dopalo Rađiju. Tuča je prekinuta, Žardim je rekao Mbapeu da se udalji sa treninga što je ovaj odbio, pa se ceo tim Monaka prebacio na drugi teren?! Lično se nadam da će Monako kazniti bezobraznog klinca koji misli da je novi Pele (pa čak i da jeste ne sme ovo da radi) i da ga pri tom neće ni prodati do kraja prelaznog roka. Preko nekih stvari jednostavno ne treba preći.

ĐAVOLSKI BLICKRIG

Mančester Junajted je novu sezonu u Premijer ligi počeo sa dve pobede od po 4:0. U prvom kolu stradao je Vest Hem, a u ovom je Svonsi bio žrtva. Mada je sve moglo da bude drugačije, pošto su labudovi u prvom poluvremenu bili čak i bolji rival, ali je onda u finišu Junajted odigrao furiozno. Sve do 80.minuta bilo je 1:0, delovalo je da labdovi možda mogu i do boda, a onda za tri ipo minuta Lukaku, Pogba i Marsijal za 4:0… Delovalo je da Junajted do kraja može da postigne još neki gol, ali da ne želi da staje na muku Polu Klementu i navijačima Svonsija. Crveni đavoli jesu odlično započeli sezonu, ali ipak ni rivali nisu bili oni najjači, pa je još rano za procenu da li Murinjo može do titule.

MARKOS „PAUK“ ALONSO

Čelsi je izgubio od Barnlija na startu sezone, odbrana je delovala loše, Kejhil i Fabregas su dobili crvene kartone… Posle toga niko nije mogao da zamisli da će aktuelni šampion doći na Vembli i savladati Totenhem. Niko, sem Markosa Alonsa. Španac je postigao najlepši gol kola direktno iz slobodnog udarca, kada je, žargonski rečeno, ubio pauka. Drugi gol koji je dao na Vembliju je bio za pobedu, a ide na dušu golmana Totenhema. Totenhem je imao inicijativu, imao više šansi, a Hari Kejn još nije skinuo „prokletstvo avgusta“ i došao do stotog gola u dresu Totenhema.

https://youtube.com/watch?v=otZJ2CYwYgU

Iz Premijer lige izdvajamo i poraz Arsenala od Stouka, koji je sada klub koji ima najviše igrača koji su osvojili ligu šampiona, a upravo je poslednji koji je došao Hese rešio meč. Arsenal ovoga puta nije uspeo da se izvuče kao protiv Lestera, a Aleksisa Sančeza i dalje nema… Buru je izazvao i poništeni gol Lakazeta zbog ofsajda, a svako ima mišljenje o tome, iako se vidi da je francuski napadač nogom bio najbliži golmanu Batlandu. Istina je da pomoćni sudija taj detalj nije mogao da vidi sem ako nema „supervid“ kao Supermen, ali da je bio u pravu to stoji… Uz mnogo sreće.

VIDEO TEHNOLOGIJA U BUNDESLIGI

Najavili su odavno Nemci da će od ove sezone uvesti video tehnologiju i već na prvom meču je korišćena, a penal je dosuđen za Bajern zbog faula nad Levandovskim, koji je glavni arbitar propustio da dosudi. Poljak jeste bio povučen i sprečen da krene ka lopti, pa je video tehnologija bila od pomoći u ovoj situaciji. I u još nekoliko mečeva korišćena je video tehnologija, a nijednom to nije trajalo duže od 28 sekundi… Nemci su to. Start sezone su, pored video tehnologije, obeležile pobede Bajerna i Dormunda, kao i poraz Lajpciga u Gelzenkirhenu od Šalkea. Golove za Bajern su na debiju u Bundesligi dali i Zile i Toliso, a odličan je bio još jedan novajlija Sebastijan Rudi.

I da, treba istaći i to da je Nikolai Miler dao gol za HSV i onda se povredio, pa ga neće biti sedam meseci na terenu. Šta ti je maler…

ĐIRONIN DEBI UZ OBLAKE

Richard Heathcote, Getty Images

Počela je i Primera, a prvi meč ikada u elitnom rangu odigrala je Đirona. Na stadionu Montilivi domaćin je bio na korak od pobede protiv velikog Atletiko Madrida, Stuani je dao dva gola glavom za tri minuta za 2:0 i postao prvi igrač od kada je Simeone na klupi jorgandžija koji je dao dva gola glavom Atletiku. U prvom poluvremenu je Đirona mogla sve da reši, ali je Oblak fantastično intervenisao i sa gol linije izbio loptu, iako je pre toga već jednom završio na zemlji. U nastavku meča Atletiko je ostao i sa igračem manje, ali je preko Koree i zatim Himeneza uspeo da dođe do boda. Za gol Himeneza je direktan krivac bio golman Iraizoz, koji je istrčao u prazno. A u finišu je Đirona mogla do trećeg gola, međutim udarac Kajodea je maestralno zaustavio Oblak i tako pokvario debi Đirone u Primeri. Ali ako gledamo iz drugog ugla, da im je neko ponudio bod pred početak meča sigurno bi ga prihvatili.