Kako izgubiti prvo mesto, sudije i Realov košmar

Skener 4. mar 201920:46 > 21:03
Michael Regan, Getty Images Sport

Liverpul i Borusija Dortmund u akciji kako ispustiti bodovnu prednost, sudije u centru pažnje u Italiji i Engleskoj s razlogom ili ne? Barsa u četiri dana dva puta slavila u Madridu, a navijači Hetafea sanjaju Ligu šampiona.

Kako izgubiti prvo mesto, prvi deo

Da li će Liverpul ponovo ostati bez titule? Još uvek je rano, ali Redsi su u lošoj formi, što potvrđuje novi remi i to u gradskom derbiju protiv Evertona, što je peti remi na poslednjih sedam mečeva (računajući utakmicu sa Bajernom u LŠ). A ovaj je najbolniji, jer je Liverpul prepustio prvo mesto Mančester Sitiju. Građani su uspeli da upišu još jednu minimalnu pobedu, protiv Bornmuta u gostima, pa sada imaju bod više u odnosu na jedinog konkurenta za šampionsku titulu, jer je Totenhem sam sebe izbacio iz iste porazima od Bornmuta i Čelsija i remijem sa Arsenalom.

Jirgen Klop je posle meča rekao da je njegovom timu smetao vetar i to je treći put ove sezone da je vetar „uzrok“ problema za Liverpul… Bar prema rečima nemačkog stručnjaka, koji je na konferenciji ušao u sukob sa novinarima nakon što ga je neko upitao da li mu nedostaje napadač (aludirajući da je Mane bio najistureniji i da je Firmino igrao povređen u nastavku). Klop je besno odgovorio da fudbal nije video igrica gde ubacite još jednog napadača i da to ne funkcioniše tako. A na pet od poslednjih sedam mečeva njegov tim tri puta nije dao gol,a dva puta je postizao po jedan.

A meč će pamtiti i jedan školarac koji navija za Everton, koji je na kraju meča ironično aplaudirao Klopu. Danas je verovatno bio buran dan za njega u školi…

Kako izgubiti prvo mesto, drugi deo

Ruku pod ruku sa Liverpulom mogu i fudbaleri Borusije Dortmund, koji još uvek drže prvu poziciju, ali sa istim brojem bodova kao Bajern i za sada su zbog bolje gol razlike lideri (za dva bolja gol razlika). Ne bi se ovoliko ni pričalo o tome da Borusija nije imala veliki plus u odnosu na Bajern početkom februara i da je igrala nekoliko derbija u nizu. Ali milioneri su gubili bodove od Ajntrahta u gostima, Hofenhajma kod kuće kada su vodili sa 3:0, Nirnberga u gostima i sada od Augzburga u gostima, gde su poraženi, a odbrana Borusije je izgledala kao da prvi put igra zajedno. Dong Von Đi je dao oba gola za Augzburg u pobedi od 2:1, a drugi gol je bila majstorija napadača iz Južne Koreje, kome su zahvalni navijači Bajerna.

A aktuelni šampion je demolirao Borusiju Menhengladbah u gostima sa 5:1 i osvetio se za poraz u prvom delu sezone. Bajern je odigrao najbolji meč u sezoni, mogao je da postigne i duplo više golova da je Levandovski bio malo bolji u završnici, jer iako je potigao dva pogotka propustio je još četiri zicera. Ovo je prvi meč u sezoni u Bundesligi u kom je Bajern dao pet golova, a deluje da Bavarci dižu formu pred finiš sezone. Menš je i dalje četvrti, ali mora da popravi igru što pre, jer ima samo tri boda više od Ajntrahta, a na poslednja tri meča na Boruisja Parku je svaki put primao bar tri gola.

Kada sam pomenuo Ajntraht, on je u derbiju bio bolji od Hofenhajma u ludom meču gde je do 89.minuta gubio 2:1, ali je golovima Alea i Pasiensije preokrenuo i došao do vrednog trijumfa.

Sudije sa i bez tehnologije

Deluje da je sasvim svejedno, jer se greške dešavaju. U Engleskoj se podigla bura zbog gradskog derbija između Totenhema i Arsenala, koji je završen 1:1. Penal koji je dosuđen za Totenhem je izazvao veliku polemiku, jer je Kejn prilikom centaršuta bio u ofsajdu, a fauliran je dok lopta još nije bila u njegovom posedu. Iz fudbalskog saveza je stiglo objašnjenje da je sudija Tejlor doneo dobru odluku i prema pravilniku. Kako? U pravilniku piše: „ukoliko igrač koji je u ofsajd poziciji krene napred kako bi igrao loptom i fauliran je pre nego što je pokušao da prihvati loptu ili šutira, faul se svira jer se dogodio pre nego što se igrač aktivirao iz ofsajda.“ Velika polemika u Engleksoj se i dalje vodi oko ovoga.

A ludilo oko sudijskih odluka najveće je u Italiji. Derbi između Napoli i JUventusa obeležen je upravo sudijskim odlukama. Glavni arbitar bio je Roki koji je u 25.minutu isključio golmana domaćih Mereta posle starta nad Ronaldom. Namerno je napisano starta, jer kontakt nije postojao, a zanimljivo u svemu ovome je da sudije nije konsultovao VAR zbog čega je Anćeloti besneo posle utakmice. Meret jeste loše istrčao, promašio loptu, ali kontakt sa Ronaldom nije postojao što se vidi na snimku.

Navijači Juventusa smatraju da crveni karton opravdan, jer je Ronaldo pokušao da izbegne oštar start protivničkog golmana, dok je navijačima drugih klubova ovo samo još jedan dokaz u teoriji da sudije pomažu staroj dami. Može se diskutovati o ovoj odluci Rokija, ali je definitivno najkomičnija situacija kada je dosudio faul za Juventus posle sudara dvojice igrača stare dame… I sa i bez sudijske pomoći Juventus je ubedljivo najjači tim u ligi i ima čak +16 u odnosu na Napoli i sigurno ide ka novoj tituli, a Italijani definitivno moraju da se pozabave korišćenjem VAR tehnologije i svojim sudijama.

A iz Italije treba izdvojiti ubedljiv trijumf Lacija u gradskom derbiju protiv Rome od 3:0, kao i poraz Intera od Kaljarija, pa je sve otvoreno u borbi za treće i četvrto mesto u Seriji A. A svi mečevi su u 13.minutu prekidani u znak sećanja na Davidea Astorija… Počivaj u miru.

Barsa opet bolja od Reala, Hetafe sanja LŠ

Dva El Klasika u samo četiri dana na Santijago Bernabeu i dve pobede Barselone bez primljenog gola. U kupu kralja bilo je 3:0, a u La Ligi 1:0, a gol odluke psotigao je Rakitić. Realov san o titule je sada praktično završen, pošto Barsa ima čak 12 bodova više 12 kola pre kraja sezone. Ponovo je Valverde nadmudrio Solarija, koji je sve dalje od stalnog posla u Realu, a dodatne problem za Madriđane jesu navijači koji su razočarani. Zviždali su Bejlu, koji je takođe na izlaznim vratima, čak je posle meča njegov menadžer rekao da je Velšanin zaslužio mnogo više poštovanja…

A navijači Barselone slave duplu pobedu nad velikim rivalom i svi se sećaju izjave Marija Balotelija da Barsa ima dva stadiona, Kamp Nou na kom igra i Santijago Bernabeu, gde trenira (o Baloteliju ponovo malo kasnije u ovom tekstu).
Realu je pobegao i Atletiko na drugom mestu koji je sa dva gola Alvara Morate slavio u San Sebastijanu protiv Sosijedada sa 2:0.

Navijačima Čelsija verovatno ništa nije jasno u ovim trenucima – Batšuaji je dao gol za Palas, a Morata igra odlično za Atletiko.
Na četvrtom mestu je neverovatni Hetafe koji ima 42 boda posle pobede nad Betisom u Sevilji i ima +2 u odnosu na Alaves i +5 u odnosu na Sevilju. U ovom trenutku deluje da ćemo videti veliko iznenađenje i da će Hetafe ili Alaves ući u LŠ, a ne Sevilja ili Valensija…

Super Mario live

Da je bio disciplinovan i da nije imao ispade van terena bio bi jedan od najboljih na svetu – Mario Baloteli. Ali i ovako je jedinstven. Marsej je u derbiju kola u Ligi 1 savladao Sent Etjen sa 2:0, Baloteli je postigao prelep gol, a proslavio ga je tako što je uzeo svoj mobilni, otišao na Instagram i snimio lajv sa saigračima. Kada završi fudbalsku karijeru može da se bavi marketingom, jer je njegova proslava gola obišla ceo svet i u Francuskoj je zanimljivija čak i od pobede kluba sa Velodroma.

Marsej je ovim trijumfom pretekao Sent Etjen na četvrtom mestu i sada juri lion na trećoj poziciji, ali je razlika ostala ista u odnosu na četu Bruna Ženesija koja je pregazila Tuluz sa 5:1. Lil drži drugo mesto, pošto je sa 1:0 savladao Dižon, a sada se samo čeka kada će PSŽ proslaviti titulu, +17 uz meč manje posle 27.kola… Samo još matematički da potvrde titulu.

Teatar prelepih golova

Mančester Junajted je savladao Sautempton sa 3:2 u 29.kolu PL, a meč na Old Trafordu obeležila su tri fantastična pogotka. Izaberite koji je najlepši, strelci su bili Jan Valeri, Andreas Pereira i Džejms Vord Praus. Uživajte!