Kad Totenhem časti, Zidanov sin i opet sudije

Skener 1. apr 201917:59 > 18:07
Clive Brunskill Getty Images Sport

Mnoštvo interesantnih mečeva odigrano je u najjačim evropskim ligama tokom vikenda, a u centru pažnje je bio derbi između Liverpula i Totenhema. Čelsi je zahvaljujući sudijama ostao u trci za mestom u LŠ, Zinedin Zidan je stavio sina Luku da brani, a klubovi iz Milana su se loše proveli.

Da li je ovo TA sezona?

Pitaju se navijači Liverpula da li će njihov voljeni klub konačno stići do titule, koju čeka još od 1990.godine. U subotu je Siti pobedom nad Fulamom izbio na čelo tabele, a kada je Mura pogodio za 1:1 na Enfildu u nedelju mnogima je delovalo da je ovo kraj sna, jer građani imaju meč manje i u tom trenutku isti broj bodova. A onda kontra Totenhema, dva na jedan, Sisoko i Son na Van Dajka. Svaki cent je isplatio Holanđanin ove sezone, a ponovo je pokazao da je trenutno najbolji defanzivac na svetu. Idealno se postavio, naterao Sisoka da on bude taj koji će završiti akciju i spasio svoj tim. A da ne bude da je Totenhem častio samo turu pića, već celo veče, pobrinuli su se golman Loris i Aldervereld. Količina sreće koju je Liverpul imao u 90.minutu je neverovatna, pošto je Salahov udarac bio slab, ali je Loris ispustio loptu, pogodio Aldereverlda i lopta je nekako prešla gol liniju.

Ponovo su Redsi prvi, bar do srede kada Siti dočekuje Kardif. A Totenhem? Njima visi plasman u Ligu šampiona posle petog vezanog meča bez pobede u ligi, Arsenal može da ga prestigne pobedom nad Njukaslom, a u ovom trenutku su Sparsi i Mančester Junajted izjednačeni po broju bodova – 61, dok Čelsi i Arsenal imaju po
jedan manje.

A navijači Liverpula će se uzdati baš u Totenhem kako bi mogli da dođu do titule, jer je četa Maurisija Poketina najteži rival Sitiju do kraja sezone. 

Leo Mesi i Luka Zidan, prve teme u Španiji

Barselona je sve bliže novoj tituli, a Mesi nastavlja svoj teror. Ponovo je stigao do 40+ golova u jednoj sezoni i upravo je Argentinac svojim majstorijama rešio gradski derbi protiv Espanjola. PRvo iz slobodnjaka, a zatim nakon lepe povratne Malkoma. Barsa drži deset bodova prednosti u odnosu na Atletiko, koji je prvi put ove sezone u La Ligi na jednom meču dao četiri gola. Protiv Alavesa se Simeoneu isplatila formacija sa Moratom, Kostom i Grizmanom.

A pored priče o Leu Mesiju španski mediji se najviše bave odlukom novog-starog trenera Reala Zinedina Zidana da šansu da svom sinu Luki, da brani pored Kurtoe i Navasa. Na kraju je Zidan na konferenciji pokušao da objasni svoju odluku rečima da se Kurtoa ne oseća dobro, a da je Navasa želeo malo da odmori… Nikome nije baš jasno od čega odmara Navas, ali niko neće ni postavljati suvišna pitanja. Zvuči vam poznato? Zvuči kao neka konferencija za medije na ovim prostorima?

Real je pobedio Uesku uz dosta problema, 3:2, mladi Zidan se nije proslavio, a junak je bio Karim Benzema, koji je stigao do svog 14.gola u sezoni u 89. minutu. On je najbolji strelac Reala i peti strelac lige, sa 17 golova manje na svom kontu od Mesija.

Krah Intera i Milana, ali i Rome

Nastavlja se velika bitka za mesta koja vode u Ligu šampiona u Seriji A. Juventus već može da proslavlja titulu, a Moize Ken pokazuje da će biti vođa stare dame u budućnosti – ušao je sa klupe i dao gol za pobedu nad Empolijem. Napoli je zacementiran na drugom mestu sa +10 u odnosu na najbližeg pratioca, a ovog vikenda su izabranici Karla Anćelotija održali lekciju Romu u sred Rima i slavili sa 4:1. Izgleda da ipak nije bilo do trenera… Roma izgleda loše na terenu i sve je dalje od top 4, sada je sedma sa 47 bodova.

Zato je Lacio ponovo u trci, a na Meaci je pao Inter. Ovo što se dešava u Interu je neprijatno za gledanje, jer Spaleti ponovo nije stavio Ikardija u tim, a na konferenciji posle meča je imao svašta da kaže i o Ikardiju i o njegovim advokatima. Ali to ne bi bio nikakav problem da je igra Intera ličila na nešto, ovako Spaleti nema osnova da priča o tome, već bi mogao da se okrene i svojim greškama prilikom postavljanja taktike. Jedini gol na meču dao je Sergej Milinković Savić, a Inter je igrao bez klasičnog špica, jer je Martinez povređen, pa ga je menjao nedovoljno spremni Keita Balde (krilni fudbaler).

Inter je i pored poraza ostao treći, a gradski rival Milan je doživeo drugi poraz u nizu, pošto je Donaruma poklonio gol Defrelu u Đenovi u prvom minutu i to je bio jedini pogodak na meču protiv Sampdorije. Milan je četvrti sa 51 bodom, Lacio ima tri manje uz meč manje, a Atalanta se takođe nada četvrtom mestu sa 48 bodova. Treba pomenuti još jednu veliku pobedu Bolonje i Siniše Mihajlovića, savladan je Sasuolo i to golom Destra u šestom minutu nadoknade. Mihajlović je probudio Bolonju, koja je konačno iznad crte sa 27 bodova.

Frajburg zaustavio Bajern, Pako 90+ Alkaser

Borusija Dortmund je ponovo lider u Bundesligi. U teškom meču milioneri su slavili protiv Volfsburga, a junak je još jednom bio Pako Alkaser koji je dao dva gola u sudijskoj nadoknadi i sada je drugi strelac lige sa 16 golova, koliko je dao i Luka Jović. Mučio se Dortmund protiv dobro organizovane odbrane vukova, ali je na kraju Alkaser prvo iz slobodnog udarca doneo prednost, da bi zatim zapečatio sudbinu gostiju.

A iz Dortmunda mogu da pošalju zahvalnicu Frajburgu, koji je odigrao 1:1 sa Bajernom. Novi kiks ekipe koju vodi Niko Kovač znači i da će sledeće nedelje njegov tim morati da slavi u Klasikeru protiv Dortmunda kako bi se vratio na vrh. A ono što je Levandovski promašio u 90.minutu je za priču… Možda će taj promašaj Bajern koštati titule.

Ajntraht je ubedljivo savladao Štutgart i došao do četvrtog mesta, a srpski igrači Filip Kostić i Luka Jović su bili strelci. Kostić je dao dva, a Jović jedan gol, a posebno zanimljiv je bio Jovićev gol, jer je Ante Rebić krenuo da se raduje pogotku i pre nego što je srpski napadač šutnuo. Ovo je dokaz u kakvoj formi igra Jović i koliko
mu saigrači veruju.

Sudije u Engleskoj, epizoda ko zna koja

Ko je gledao meč između Kardifa i Čelsija zna o čemu se radi, ko je prespavao vikend verovatno ne zna. Pogledajte snimak, biće vam jasno zašto je Nil Vornok besneo posle meča, a njegov tim je sada u jako teškoj situaciji i teško će izboriti opstanak u Premijer ligi. Možda su ga baš sudije i izbacile… Neverovatno je da pomoćni arbitar nije podigrao zastavicu, a mnogi se čude i kako Ridiger nije dobio crveni karton posle faula koji je napravio kao poslednji igrač u odbrani (jedino obrazloženje je da je Kepa istrčao i stigao do lopte, ali…).

Suze Jaga Aspasa

Selta se grčevito bori za opstanak, nalazi se u zoni ispadanja, a za vikend je u goste stigao direktan konkurent u toj borbi Viljareal i poveo za 15 minuta sa 2:0. Navijači su se uzdali samo u jednog čoveka – Jaga Aspasa, a on im je odgovorio sa dva gola za preokret i pobedu od 3:2. Na kraju je Aspas plakao na klupi kada je izašao, a da
je bio zdrav ove sezone verovatno njegova Selta ne bi bila u ovako teškoj sitauciji.

https://twitter.com/JuanDirection58/status/1112293592758784000

Propustio je dva i po meseca zbog povreda, ali sada je zdrav i ponovo rešeta, pa navijačima Selte može da bude bar malo lakše.