Otac-sin iver-klada

Podeli:
Naomi Baker/Getty Images

Razgovor Bate Stojkovića i Miće Tomića iz čuvenog filma može da se primeni i u fudbalskom svetu.

A auto vozi moj sin pa on neka plaća. Šta se to mene tiče

To se vi dogovorite, otac-sin iver-klada. To ja ne znam. Jer vaše vozilo oštetilo moje vozilo…“.

Legendarna replika iz filma “Nacionalna klasa” mogla bi da se primeni i na dešavanja iz 10. kola Premijer lige, tačnije na utakmicu između Sautemptona i Lestera, u kojoj su lisice ostvarile najubedljiviju pobedu u istoriji Premijer lige – 9:0. Džejmi Vardi i Ajoze Perez su upisali po tri gola, Čilvel, Medison i Tilemans po gol, a mrežu je uspeo da sačuva Kasper Šmajhel.

A 4. marta 1995.godine Mančester Junajted je savladao Ipsvič sa 9:0 uz pet golova Endija Kola, dva pogotka Marka Hjuza i po jedan Insa i Kina. A mrežu je sačuvao Peter Šmajhel. Kasper i Peter će ostati upisani u istoriji Premijer liga kao otac i sin koji su u najubedljivijim pobedama sačuvali svoju mrežu. O tome da su i jedan i drugi osvajali PL ne treba ni da se piše, to već svi znate.

Drugi podatak je da je na golu Sautemptona stajao Angus Gan, primio je devet golova i tako pretekao svog oca… Nije Angus bio kriv za golove Lestera, daleko od toga.

A njegov otac Brajan, nekadašnji reprezentativac Škotske, prvi je golman u eri Premijer lige koji je primio sedam golova. Branio je za Norič u prvoj sezoni PL (1992/93), a njegov tim je u osmom kolu izgubio od Blekburna sa 7:1. Pogotke za Blekburn dali su Roj Vegerli i Alan Širer po dva, a po jedan Kovans, Ripli i Šervud.

Ali za ovaj meč se veže i jedna tragedija i bolna sećanja porodice Angus jer je dvogodišnja ćerka Brajana i Suzan Frančeska, preminula od leukemije samo nekolikko dana posle, a Brajan je branio i u narednom kolu protiv KPR. Na kraju sezone Brajan je proglašen najboljim igračem Noriča, koji je bio treći na tabeli (iza Mančester Junajteda i Aston Vile).

Četiri godine kasnije Brajan i Suzan dobili su sina Angusa, koji je branio za sve mlađe selekcije Engleske, a možda bude dobio šansu i u A timu.

Koga zanima, može da potraži i autobiografiju Brajana Gana: „In where it hurts“, gde je predgovor napisao njegov bivši menadžer ser Aleks Ferguson (iz vremena dok je Brajan Gan branio za Aberdin). Knjiga je izdata 2006.godine, a funta od svakog prodatog primerka išla je u fondaciju Bryan Gunn’s Leukaemia Appeal