Golmani, a strelci (VIDEO)

Getty images/Alexandre Schneider

Svi pamte pojedinačne izlete golmana u protivnički kazneni prostor, pa i golove poput onog koji je Jens Leman dao protiv Dortmunda u derbiju dok je branio za Šalke ili čuvenog pogotka Begovića nakon 13 sekundi ili gola Marka Amelije u Beogradu.

Ali ovde su tema golmani koji su golove postizali redovno

Svi verovatno znate koji golman je dao najviše golova u karijeri, u pitanju je Rožerio Seni, koji na svom kontu ima 131 pogodak (ukupno 61 iz slobodnog udarca). Branio je i za reprezentaciju, ali nikada nije dao gol u dresu Selesaoa. Zato je kao čuvar mreže Sao Paula rešetao mreže i iz slobodnih udaraca i iz penala. U periodu od 2005. do 2007.godine dao je čak 47 golova, a za sve one koji vole statistiku i lude podatke, u tom periodu je Emil Heski (nekadašnji reprezentativac Engleske i napadač Birmingema i Vigana u to vreme, a pre i Liverpula) dao samo 13. Stoti gol u karijeri dao je u derbiju protiv Korintijansa iz slobodnjaka sa 18 metara.

On je po tri osnova ušao u Ginisovu knjigu rekorda, kao golman koji je dao najviše golova, kao igrač sa najviše nastupa za jedan klub i kao igrač koji je najviše puta bio kapiten jednog tima. Odigrao je preko 1.000 mečeva za Sao Paulo, a ušao je u istoriji i kao igrač sa najviše postignutih golova iz slobodnih udaraca za klub u Brazilu – 60, pretekao je Marselinja Karioku (dao 59 za Korintijans). Da se sve kompletira, ušao je i u deset najboljih strelaca svih vremena Sao Paula. Trenutno je trener Fortaleze, a samo kratko je bio na klupi „svog“ Sao Paula.

Daleko iza Senija nalazi se Hoze Luis Čilavert. Dao je u karijeri 62 gola, ali može da se pohvali da je za selekciju Paragvaja dao osam golova. Za razliku od Senija Čilavert je branio za sedam različitih klubova, a sam je rekao da je dok je bio u Saragosi počeo da vežba ozbiljno izvođenje penala i slobodnih udaraca. Ostajao je posle treninga i izvodio između 80 i 120 slobodnjaka. Inače, dok je bio u Saragosi navijači su mu često dobacivali s tribina da ostavi loptu nekome i da se vrati na gol, ali ih nije slušao. Najefikasnija sezone bila mu je 1997/98 kada je postigao deset golova za Velez. Kao i Seni i Čilavert je ušao u istoriju i to kao prvi golman ikada koji je dao hettrik, 1999.godine kada je protiv Fero Karila tri puta bio precizan sa bele tačke.

Dve godine kasnije je za Strazbur u penal seriji finala Kupa dao odlučujući penal protiv Amijena. Pored toga što je proglašen najboljim golmanom sveta od strane IFFHS u tri navrata i toliko golova, ostaće upamćen i po mnogim drugim stvarima. U kvalifikacijama 1997.godine bio je isključen kao i Faustino Asprilja, koji je posle svega spasio Čilaverta od ubica (o ovome neki drugi put detaljnije). Nije hteo da igra 1999.godine na Kopa Amerika jer je smatrao da vlada Paragvaja treba da uloži novac u obrazovni sistem, a ne u fudbal. U kvalifikacijama za SP 2002 je pljunuo Roberta Karlosa i zaradio suspenziju zbog koje nije branio na prvom meču Mundijala. Ima tu još dosta ovakvog materijala, ali predugo bi trajalo, pa izdvajamo skorašnji ispad kaa je kao stručni konsultant na jednoj televiziji rekao uživo da je predsednik CONMEBOL Alehandro Domingez korumpiran tokom meča Paragvaja i Kolumbije. Naravno, skinut je sa ove pozicije momentalno.

Lažno treće mesto drži Horhe Kampos sa preko 40 golova. Zašto lažno? On nije davao golove kao golman, već kao napadač, pošto nije hteo da sedi na klupi na startu karijere ubedio je trenera UNAM Pumasa da ga pusti da igra napadača… Tako da se njegovi brojke ne važe, baz obzira na najluđi dres ikada.

Zbog toga treće mesto pripada Bugarinu Dimitaru Ivankovu, koji je u karijeri dao 42 gola. Vatreni navijač Levskog je upravo za ovaj klub dao većinu svojih golova, a ostatak je postigao u Turskoj za Kajzeri i Bursu. U finalu Kupa Turske 2008. godine protiv Genčlera odbranio je tri penala i dva puta bio precizan u penal seriji i tako je doneo Kajzeriju trofej (posle penala je bilo 11:10).

Kakva bi ovo lista bila da nema Ludaka? El Loco je bio nadimak Renea Igite. On je u karijeri dao 41 gol, a verovatno ga više ljudi pamti po čuvenoj škorpijon odbrani protiv Engleske… Ali kao i Čilaverta pratile su ga razne priče i dešavanja. Od toga da je bio hapšen jer je nosio novac za otkup ćerke narko bosa Karlosa Moline i za to dobio 64.000 dolara (kažnjivo jer je imao korist od kidnapovanja), preko toga da je 2005.godine na kratko završio karijeru pošto je bio pozitivan na doping testu (gle čuda na kokain i druži se sa Maradonom), pa do toga da je posećivao Pabla Eskobara u zatvoru…

Peti na listi je Džoni Vegas Fernandez, Peruanac koji je dao 39 golova, od čega 30 sa bele tačke, a devet iz igre. Od aktivnih golmana među prvih deset je samo Brazilac Marsio, ali u tačnost njegovih podataka sumnjam, jer trenutno nastupa za Ipatingu, a većinu golova je dao igrajući za Atletiko Gojanense, koji je 2019.godine ušao u brazilsku Seriju B. Tu je i Hans-Jerg But, koji je u istoriji kao golman koji je u Evropi dao najviše golova sa bele tačke u jednoj od najjačih liga – 26 u Bundesligi. Dao je i tri gola u evro-takmičenjima, a sva tri je dao Juventusu i to sa tri različita kluba – HSV, Leverkuzen i Bajern. Zanimljivo je i to da za Bajern nije dao gol u ligi, iako je šutirao jedan penal, protiv Majnca, ali je udarac odbranio Hajnc Miler.

Na listi se nalaze i Dragan Pantelić, Žarko Lučić i Ante Vulić, a tu je i Peter Šmajhel, koji je u karijeri dao 13 golova, a najpoznatiji je svakako onaj u UEFA Kupu protiv Rotora. I njegov sin Kasper je uspeo da se upiše, možda se i sećate, protiv Jeovila, ali na kraju taj pogodak je ipak pripisan Krisu Vudu, jer lopta nakon udarca Šmajhela mlađeg nije prešla gol liniju, već je Vud imao poslednji kontakt… Najbrži gol jednog golmana delo je Asmira Begovića, koji je nakon 13 sekundi savladao Artura Boruca sa 91,9 metara.

I za kraj podatak kada je prvi put upisano da su dva golmana bili strelci na jednom meču – utakmica Lanarka i Madervela 1910.godine. To je bio jedini takav slučaj u nekoj prvoj ligi sve do 2000.godine kada su u derbiju Veleza i Rivera golmani bili u glavnim ulogama. U pobedi Rivera 3:2, pogodak za River sa bele tačke dao je Roberto Bonano, a na drugoj strani je precizan bio, ko drugi nego Hoze Luis Čilavert.