Ništa vam nije sveto

Alex Caparros/Getty Images

Rajan Frejzer i Artur su igrači koje mnogi kritikuju i to sa potpunim pravom. Nije sporan fudbalski kvalitet pomenute dvojice, već odluke koje su doneli.

Ian MacNicol/Getty Images

Bornmut je ispao iz lige. Navijači su ponosni na svoj tim. Menadžer zna da je urađeno sve što je bilo do njih. A procene svih koji su sa strane posmatrali bitku trešnjica za opstanak su da bi uspeli u svojoj nameri da je Rajan Frejzer ispao čovek i odigrao sezonu do kraja za tim koji ga je i lansirao u ozbiljan fudbal. Ali, on je odlučio da mu je bolje da „čuva noge“ i da ne pristane na produžetak ugovora do kraja sezone jer bi se možda povredio i ugrozio naredni angažman. Frejzer je u Bornmut došao 2013. godine kada je ovaj klub bio u Ligi 1, a platio je 400.000 funti da ga dovede iz Aberdina. Dao mu je šansu, napravio od njega reprezentativca Škotske, igrača kog bi svaka ekipa poželela u svojim redovima ako iz jednačine izbacimo one top klubove. I kako im je vratio za sve to? Odbijanjem da igra za klub u najtežim trenucima i kada je bio najpotrebniji. Ovo se ne prašta.

Čak su i mnogi mediji u Škotskoj osudili ovakav potez Frejzera, sajt scotsman navodi da je napravio pogrešan potez i da će zažaliti, a u tekstu se pominje brod Bornmut Bel koji je 1940. godine prešao preko kanala kako bi spasio trupe u Dankirku. I navode da je 80 godina kasnije Rajan Frejzer napravio „izdaju“ jer nije hteo da pomogne Bornmutu. Otišli su i toliko daleko da su rekli da je on bio skiper tog broda pre 80 godina da bi taj brod ostao u luci.

Da se razumemo, nije Frejzer jedini koji je odbio da produži ugovor na još nekoliko nedelja, uradili su to i neki igrači u Čempionšipu poput Lajla Tejlora iz Čarltona ili Erika Lihaja iz Hala, kao i mladi Ngakija iz Vest Hema u Premijer ligi. Gde je tu ljubav prema igri, gde je tu timski duh? To je sebičluk jer si sedam godina bio deo ekipe i onda je ostavio na cedilu uz koje obrazloženje? Povreda? Pa možeš da se povrediš i na drugim mestima i na individualnom treningu, da ne pričam o povredama koje mogu da se dogode kod kuće i zbog kojih su neki propuštali i Mundijale…

U Bornmutu su ugovore produžili kapiten Sajmon Frensis, zatim Surman, Boruc i Danijels. Mogao je Edi Hau da koristi Frejzera na dve utakmice kada se nastavio šampionat, ali je želeo samo igrače na koje može da računa do kraja sezone. Na kraju su trešnjice ispale u Čempionšip, nedostajao im je jedan bod… I možda bi baš taj presudni doneo Frejzer, ali šta bi bilo kad bi bilo je bespotrebno razmišljanje. Ispali su, a Frejzer traži novi klub. Verujem da će mu se smanjiti opcije nakon ovoga jer mnogi menadžeri razmišljaju i vode računa o ponašanju budućih igrača i stavu koji imaju. Frejzer se nije baš pokazao. Voleo bih da se Bornmut ekspresno vrati, pa da vidimo „dobrodošlicu“ za Frejzera. Može i žreb FA kupa da ih spoji sa njegovim budućim klubom.

Pomenuo sam na početku teksta i Artura. Brazilac je potpisao ugovor sa Juventusom u onoj čuvenoj transakciji u kojoj je Pjanić prešao u Barsu, a sve zarad peglanja finansijskih knjiga. Ok, to sada svi rade, moramo da se pomirimo sa takvim stvarima jer mi smo samo posmatrači. Ali, ono što je Artur uradio sada je, u najmanju ruku, čudno. On neće da se vrati da igra za Barselonu u završnici Lige šampiona. Prvo je otišao na odmor na Ibicu, što je bilo dopušteno, ali je zatim otputovao u Brazil bez dozvole kluba, a preko telefona je rekao čelnicima kluba da se neće vraćati za meč sa Napolijem i eventualno dalje takmičenje u Ligi šampiona. Neverovatno. Iz Barselone su najavili da će sankcionisati ovakav neprofesionalizam. A šta li tek misle u Juventusu o igraču koji tek treba da stigne… I šta mogu da očekuju da će uraditi kod njih i zbog čega će naredne sezone izostajati jer je ove u Barseloni propuštao mečeve pošto je zakačio neku od polno prenosivih bolesti (svi brazilski mediji su pisali o tom slučaju u decembru) i sada je uradio ovo.

A gde je želja za osvajanjem trofeja? Gde je fudbalska glad? Gde je poštovanje prema klubu i saigračima? Negde je nestalo, a i društvo u kom živimo i sve ono što nam serviraju su zaslužni za nedostatak poštovanja, kolegijalnosti, prijateljstva, profesionalizma…

Barselona će bez Artura odigrati revanš sa Napolijem, gde je prvi meč u Italiji završen 1:1. A onda pokušati da napadne trofej bez Brazilca kome nije stalo do pehara. A, nažalost, sve će biti više ovakvih igrača, koji gledaju samo sebe i novac, a nemaju uopšte ambicije i poštovanje. Takav sport i takav svet nije dobar, to mora da se menja.