Kirjos Niče, planeta ti kliče…

Nebojša Višković 5. jul 201915:09 > 15:14
Mike Hewitt, Getty Images Sport

Da bi neko ušao u sve pabove i restorane ovog sveta, ne u jelovnik, nego kao tema uz pivo ili biftek, mora biti: ozbiljan idiot poput Brejvika ili predsednika nekih zemalja, ili genije poput Mesija ili Abby the Spoon Lady (znam da ćete guglati, ko još normalan zna ko je Abby).

Ili da budeš nešto između. Poput Nika Kirjosa.

Svi mi imamo svoje Anđele i Demone koji se bore za vlast unutra. Vrlo prljava borba, skoro kao pred izbore. Ali Nik ima Anđela i – Sotonu. To je već neravnopravno.

Jer Anđeo mu šapuće: budi pravdoljubiv. Kao Kalimero, iako je utopija. Svet je užasno mesto, za pravdu se valja boriti do kraja. Budi iskren. Uvek reci ono što misliš. Nemoj taktizirati, budi ono što jesi. Pohvali, pomiluj.

I Nik sluša anđela.

A onda Sotona zagrmi: alo bre, šta ti priča ovaj u belom? Ko je on? Koliko zarađuje? Vidi kako mu je smešna harfa. Reci mu da je niko i ništa, smesti ga gde mu je mesto. Ti si faca, ostali su foliranti. Šta ima on tebe da hvali? To je neka podvala. Valjda sam najbolje znaš kakav si car. Oteraj ih sve u p.m. Ne biraj reči, fino vaspitanje je mit.

Moraš biti mizantrop. Sve je to prijatelju moj jedna velika zavera protiv tebe. Zato moraš da koristiš sve trikove. Serviraj iz ruke, legitimno je, još bolje što je nekorektno, iznerviraćeš ih. Gađaj ih lopticom, šta on tebi tu zabija vinere. Ionako nema pojma, samo je srećan. Sudije, novinari i navijači su niža rasa, vređaj ih. Samo tvoji fanovi su kul. Izašla FIFA 19, šta čekaš?

I dečko se raspadne.

I oko njega se lome koplja. Mrze ga i obožavaju. I verujem da svako od vas ima svoj stav, zato moj uzmite samo kao jedno skromno mišljenje.

A mislim da je Niku potrebna stručna pomoć. Možda ne baš hospitalizacija, ali neki lep, umirujuć glas od nekog ko će prepoznati kojim je mračnim tunelima krenuo. Zbog njega samog. Jer on je nesrećno biće, puno gneva i srdžbe. Ko zna kako je tu, umesto običnog demončića, uleteo Sotona lično. Ali, za sam tenis – nije apriori negativna stvar. Nije loše što postoji jedan svež povetarac, mada je više uragan, koji će malo prodrmati temelje ovog sporta. Sve dok je relativno benigno. Sve dok ne preti da postane kancer. Ali približava se. Sad je već preblizu granice, svi alarmi su upaljeni, svi su na gotovs. Prostora je još veoma, veoma malo.

I zato, Kirjos Niče, planeta ti kliče…

… da malo iskuliraš.