"Znaš li da ja jedini u Srbiji navijam za Federera?"

Skener 9. jun 20200:12 > 0:14
SK

Najbolji teniser sveta Novak Đoković ispričao je u Wish & Go podkastu Sport Kluba anegdotu o nedavnom susretu sa ljubiteljem tenisa iz Beograda, koji mu je otvoreno objasnio zašto navija za Federera, a protiv njega, a podelio je i zanimljiv događaj iz Pekinga, koji se odigrao pre više od 10 godina.

Otprilike 40 odsto ljudi smatra da Viško previše navija za Đokovića, oko 30 odsto da navija premalo, a ostali nemaju zamerku. Upitan šta misli, kako treba komentarisati tenis, Novak je rekao:

Povezano

Daću vam odgovor na to pitanje kroz anegdotu od pre dva dana. Bio sam u šetnji sa ženom i sa decom i otišli smo na Savski kej. Naišli smo na igralište, vozili smo bajs, šetali smo se okolo… Našli smo neke ljuljaške i školice, na kojima su se igrala deca. Onda su došli i roditelji, stvorila se veća gužva. Prišao mi je jedan čovek i rekao mi: ‚Ti znaš da sam ja jedini čovek u Srbiji koji navija za Federera, a protiv tebe?‘ Odgovorio sam: ‚Nisam znao, mislio sam da ih ima više, ali ako si jedini to je super. Kako mogu da ti pomognem da navijaš za mene?‘ Onda smo se tako našalili malo i on me pitao da li mu zameram. Rekao sam da je to apsolutno njegov izbor. Pitao me je kakav je Federer kao osoba i tako, šalili smo se. Kada je odlazio kazao je da mu je drago što smo popričali, ali da on navija za Federera jer ima onaj volej i da on tome ne može da odoli. Svako preferira svog nekog igrača, ili komentatora. Boja glasa, način na koji ti pričaš nekoga iritira, a nekoga smiruje. Lično ne mogu tebi da kažem: ‚Navijaj više za mene‘. Po logici stvari, pošto dolazimo iz iste zemlje, očekuje se da ti simpatišeš više igrače iz Srbije, ali sa druge strane, zašto to mora da bude garancija i obaveza? Ne mora. Ako ti se sviđa Federer, ili bilo ko drugi, pričaš kako treba da pričaš. Volim kada komentatori izraze svoju ličnost kroz komentarisanje mečeva i volim kada su autentični i odgovorni, ali i kada postoji balans sa poštovanjem. Dakle, kada ne prelazi neku granicu pristojnosti. A, ima i takvih, baš ostrašćenih. Ali, razumem kada je to u Dejvis kupu, tada je sve dozvoljeno“.

SK

33-godišnjak je potom konstatovao da se ne zna da li je Svetsko prvenstvo u tenisu Dejvis kup ili ATP Kup.

ATP Kup, na primer, nije mogao da stavi ATP Svetski kup zbog Dejvis kupa, kao što ni Dejvis kup ne može da doda ‚svetski‘. Postoji i Lejver Kup i sada i Adria Kup. Nepredvidivo je i vrlo interesantno kako će se sve odvijati u narednom periodu za međunarodni tenis, sezonu i kalendar i kako će stvari vratiti u neku normalu. Iskreno se nadam i verujem da će se sve vratiti u normalu od pre“.

Upitan da sa slušaocima podeli neku ludu anegdotu, prisetio se:

Bila je 2009. u Pekingu. Osvojio sam taj turnir i pošto sam igrao i Šangaj ubrzo potom, sledeće jutro smo morali da odletimo u taj grad, kako bih se ja pripremio. Pekinško finale je uvek kasno, oko sedam, osam uveče. To je moja prva titula tamo posle Olimpijskih igara 2008. i bronze. Proslavili smo malo i kasno smo otišli na spavanje. Tu je bio Marjan, zatim Džidži – moj gepard, bivši kondicioni trener i Miljan – moj kum i fizioterapeut. Probudili smo se u šest, imali smo let u osam, ili tako nešto. Ne znam da li Kinezi proveravaju kočnice, ali njima su toliko tvrde kočnice, ili oni nagaze na njih. To je samo slučaj u Kini, u toj meri nisam to doživljavao bilo gde u svetu. Oni kada stisnu kočnice, mi smo izudarali glavu jedno sto puta u sedište ispred nas, da bi Miljan, poludeo od svega toga, umoran, neispavan i crvenih očiju, uzeo pojas za sedište i obmotao sebi dva kruga oko glave. Vezao je čvor i svaki put kada ovaj ukoči, samo mu je vrat išao napred, a glava ostala nazad. Naravno, vrat nije osećao dva dana posle toga„.

U videu pogledajte celo gostovanje Novaka Đokovića.