"Uspela sam da se izborim, nisam samo Sašina ćerka"

Skener 14. jul 20200:08 > 0:20
Princscreen

Srpska teniserka Olga Danilović govorila je u „Wish & Go“ Podcastu Sport Kluba o detinjstvu, počecima, sportovima kojima se bavila pre tenisa, o ocu Saši i problemima sa kojima se ženski tenis suočava, kako u Srbiji, tako i u svetu.

Povezano

Hiperaktivna sam osoba, pogotovo kada sam bila mlađa. Morala sam da se bavim nekim sportom jer nisam mogla da zaspim od energije. Pokojna baka mi je bila balerina i prvo u čemu sam se ozbiljno oprobala je balet. Pre toga sam išla na gimnastiku, tata me je tada vodio u Pionir. Balet mi je u tom momentu bio najlepše čime sam mogla da se bavim, ali ja volim da se takmičim. Stalno se takmičim – sa bratom i sa sestrom ko će prvi da pojede, da pomeri tanjir sa stola… Sve je ‚ko će prvi‘. Probala sam i klizanje, ali ništa me nije povuklo kao tenis posle prvog puta. Kada sam kročila na teren i odradila prvi trening, rekla sam: ‚Ljudi, ovo je za mene‘“, istakla je Danilovićeva i dodala:

„Moj prvi trening je bio kod Autokomande, u nekom privatnom klubu. Bila sam veoma mršava tada, kost koža. Od tada nisam stala. Prve ozbiljne treninge imala sam sa čuvenim Jocom Zlatanovićem iz Partizana. Svi živi smo trenirali na terenu 7. Odlazila sam u osam ujutru i vraćala se kući u pet popodne“.

Upitana koliko je veliki pritisak osećala zbog činjenice da je ćerka Saše Danilovića, rekla je:

I pre nego što sam krenula da se bavim sportom i da pravim rezultate, znalo se da on ima ćerku Olgu. To kažem zato što sam od malena naučena da smo ‚pod reflektorom‘. Ljudi su njega prepoznavali, a samim tim i mene, kao njegovu ćerku. On je jednom rekao: ‚Ja sam najsrećniji čovek na svetu. Ja nisam Saša Danilović, već sam Olgin tata‘. On kaže da mu je najlepša stvar na svetu da me prepoznaju kao Olginog tatu. U početku me je to malo nerviralo, govorila sam da nisam ćerka Saše Danilovića, nego Olga Danilović, ali sam se izborila i pomirila sam se sa tim. Mislim, to mi je tata. Ne možeš da biraš roditelje. Sada mi je i prelepo. To je tako i ne može da se menja. On će da bude moj tata i Saša Danilović, a meni je mnogo drago što sam se izborila da imam svoju ličnost i što sam Olga, a ne ćerka Saše Danilovića“.

19-godišnjakinja je učestvovala na nedavno održanom Adria Turu, kako u Beogradu tako i u Zagrebu.

Obratila sam se tim povodom svima na Instagramu i ne bih ništa dodala jer je to bilo iz srca, kada se sve završilo. Moram samo da kažem da je to najlepše iskustvo koje sam doživela, pogotovo u Beogradu. Nisam imala priliku da igram pred toliko naše publike. Fed Kup je ove godine trebalo da igramo kod nas, ali se to nažalost pomerilo. Osećaj kada sam izašla na teren sa Zikijem, protiv Noleta i Jelene… To je bila moja velika želja, koja se ostvarila. Iskreno sadam da će toga biti još, naravno ne sa ovakvim krajem“.

Na pitanje zašto trenutno nema dovoljno kvaliteta u srpskom ženskom tenisu, kazala je:

„Ne bih rekla da ima malo kvaliteta. Imamo Ivanu Jorović, moju dobru drugaricu, koja se nažalost povredila. Zatim je tu Nina Stojanović koja je sada 80. na svetu. Ja sam bila 95. Imamo igračica i mislim da još nismo dostigle vrhunac naše igre, nismo ni blizu toga. Imamo kvalitet i potencijal da budemo u samom vrhu, kao što je slučaj u muškom tenisu. Stvarno to mislim“.

Danilovićeva je potom prokomentarisala problem ženskog tenisa na globalnom nivou i nedovoljno interesovanje za njega.

„Nemamo veliku trojku. Imamo Serenu, Naomi Osaku koja je trenutno zvezda… Ženski tenis je odličan tenis, ali kada Simona Halep u šest popodne igra sa Ešli Barti, a onda u osam igra Nole protiv Federera, gde ćeš da odeš? Nažalost je tako. Ženski tenis je trenutno vrhunski tenis i on se igra i na manjim turnirima. Kod Janka su, na primer, vrhunski mečevi, ali kada imaš Noleta, Federera i Nadala, uvek ćeš njih da odeš da gledaš“.

Celo gostovanje Olge Danilović pogledajte u videu.