Ćorić: To što si najbolji junior sveta ne znači ništa

Nebojša Višković 27. jul. 202022:21 > 22:22
Podeli:
Print screen/SK

Hrvatski teniser Borna Ćorić bio je gost „Wish & Go“ Podcasta i tom prilikom je govorio o vremenu provedenom u izolaciji, nedavno održanom Adria Turu, tranziciji od juniorskog ka seniorskom tenisu i najčešćim greškama koje mladi igrači u tom uzrastu prave.

Žao mi je što se Adria Tur tako završio. To je bio sjajan događaj sa jako dobrom namerom. Kada me je Novak pozvao, bilo mi je veoma drago što ću konačno odigrati neki meč. Tri meča su mi bila garantovana, što mi je u tom trenutku bilo super. Osim toga, trebalo je da igram pred domaćom publikom. Iz Zadra imam najlepša sećanja. Stvarno sam bio presrećan i stvarno mi je bilo krivo što se sve završilo kako se završilo. Na kraju je ispalo dosta negativno, bilo je dosta negativnih komentara. Nije ispalo lepo, a priča je trebalo da bude super“, istakao je Ćorić i dodao:

Povezano

Možda smo se svi zajedno previše opustili, s obzirom da je u tom trenutku u Hrvatskoj bilo nula zaraženih, ili jedan, dva. Možda smo svi mislili da je gotovo i da možemo da se vratimo na staro. Nažalost, nije tako bilo. Novak je radio sve što su mu Hrvatska i Srbija dozvolile, ništa nije bilo van propisa. Jedina zamerka koju imam ne prema Novaku, već prema svima nama je da smo se možda previše opustili“.

Vreme provedeno u izolaciji usled koronavirusa proveo je družeći se sa porodicom i prijateljima.

Nisam našao nikakve nove hobije. Probao sam da čitam knjige. Nisam veliki fan toga, moram da budem iskren. Probao sam da učim italijanski, ali ni to nije išlo. Ja sam jako društven tip, a u poslednjih deset godina nisam imao toliko prilika da se družim sa svojim prijateljima, ni sa svojom sestrom sa kojom sam jako blizak. Tako da sam ovo vreme najviše iskoristio baš za to – da se družim sa prijateljima, da se malo više viđamo i da provodimo vreme zajedno jer poslednjih deset godina nisam za to baš imao vremena, a to mi najviše nedostaje. Nisam razmišljao o tome da slikam, pevam ili šta već, već sam odlučio da radim ono što mi predstavlja zadovoljstvo, a to je da se družim sa meni bliskim ljudima“.

Kevin Lee, Getty Images Sport

Borna je bio najbolji junior sveta i osvajač Gren slema. Upitan šta je potrebno da uradi mlad igrač kako bi napravio uspešnu tranziciju iz juniorske konkurencije i nastavio putem uspeha u borbi sa seniorima, 23-godišnjak je kazao:

Dosta momaka u mlađem uzrastu privuku pažnju kvalitetom i pomisle da su već postali igrači. Jesam bio dominantan u Hrvatskoj u tom uzrastu i kao takav sam navikao na pobede. Govorimo o periodu od moje 16. do 20. godine, kada sam zaradio prvi novac i kada sam sazreo u neku ruku, a opet ne dovoljno da bih svatio da to što sam osvojio US Open i što sam bio prvi junior sveta zapravo ništa ne znači. Super je, pomoći će ti malo oko sponzora, ali mimo toga ne znači ništa. Opet, uđem u to razmišljanje da sam već napravio karijeru. Zapostavio sam rad, ali ne kada je kvantitet u pitanju, već kvalitet. Malo sam se opustio, počeo sam da izlazim. Imao sam sreću, a iz ove perspektive gledano možda i nesreću, da sam se brzo probio sa fjučersa do ATP tura. Trebalo mi je manje od godinu dana. Nisam se razvio u te dve, tri godine, kada sam ‚zapeo‘ na 50, 60. mestu, gde sam proveo tri godine. Nisam se razvijao. Bio sam najbolji junior sveta, za šest meseci sam bio 100, za šest meseci sam bio 50, pa sam mislio da ću za šest meseci biti 20. i onda ću biti prvi. Ali, to ne ide baš tako. Dve, tri godine nisam mogao da se pomerim sa 50. mesta. Kada sam promenio tim, kada shvatio neke stvari i sazreo, počeo sam više da radim na sebi i na svojoj igri. Samim tim sam napravio tranziciju od 50. mesta do svog najboljeg renkinga“.

ATP ga je proglasio zvezdom sutrašnjice svetskog tenisa. Na pitanje da li mu je to stvorilo dodatni pritisak, trenutno 33. igrač sveta rekao je:

Ne mogu da kažem da mi je to stvorilo dodatni pritisak, budući da ga nemam ni od javnosti, ni od svojih roditelja. Ne osećam ga. Imam pritisak samog sebe, da kada se pogledam u ogledalo znam da sam učinio sve kako bih bio najbolji. To mi je zapravo najveći pritisak. Ipak, ono što mislim da se desilo i što se dešava mnogim igračima je da se navikneš da slušaš da si najbolji, da si sledeći Novak, ili sledeći Federer, da si za godinu dana tamo. Ljudi počnu da prognoziraju i ja sâm počnem da očekujem ono što nije realno, a nije realno da sa 18 godina za tri meseca dođem od 33. do 20. mesta. Sećam se da sam tada razmišljao: ‚Sada sam 33, do kraja godine bih mogao ući u Top 20, pa onda u Top 10‘. Moram da radim dalje i da napredujem u stvarima koje su mi loše, a ja sam ih mnogo imao. Kada gledam sebe od pre pet godina, ne znam kako sam bio 33“.

Quinn Rooney, Getty Images Sport

Zanimljivo je da je Ćorić levoruk, a tenis igra desnom rukom.

Koliko se sećam, a slabo se sećam jer sam imao četiri godine, došao sam na teren i tata je rekao treneru da pišem i jedem levom rukom, ali da sam loptu u fudbalu par puta šutnuo desnom nogom. Trener je rekao da uzmem reket i da vidi forhend. Uzeo sam ga u desnu ruku, nažalost. Nije bilo ništa na silu, jednostavno sam ja uzeo reket u desnu ruku. Sve sportove igram desnom rukom. U košarci, na primer, bacam desnom rukom. Možda sam tako napravljen da sportove i malo teže stvari radim desnom, a sve finije stvari, da tako kažem, levom“.

Viško se prisetio meča na kojem je 23-godišnjak naručio kafu.

Sada kada gledam na to – dosta glupo, moram priznati. Bio sam jako nervozan tokom celog meča. Imao sam osećaj da sam spor jer je bilo jako kasno i da su mi jako spore reakcije. Zapravo, nije bilo to nego je protivnik servirao bombe. Da sam popio deset espresa, ne bih mogao da vratim servis. Tada kada sam imao meč računao sam da je zato što je kasno, bilo je oko deset uveče. Sećam se da nisu mogli da mi daju espreso zbog dopinga jer da sam pao posle na tom testu, ne daj Bože, mogao bih da se žalim da su mi oni stavili nešto. Espreso je zapravo donet mom teniskom treneru i on ga je dao meni. To jest, dao je skupljaču da mi ga on doda“.