Zimonjić: Rafa ne bi bio Rafa kad bi odustao

Nebojša Višković 25. avg. 202012:25 > 12:26
Podeli:
Print screen/SK

Srpski teniser Nenad Zimonjić bio je gost „Wish & Go“ Podcasta i tom prilikom je govorio o svojim počecima i teškoćama sa kojima se kao sasvim mlad igrač susretao tokom devedesetih, poznanstvu koje ga je odvelo u dubl, Rafaelu Nadalu i dugoj i bogatoj karijeri.

Zimonjić ima 44 godine i još ne planira da napusti tenis.

Povezano

Ima više razloga. Prvi je moja ljubav prema sportu, prema tenisu i takmičenju. To je razlog zašto sam počeo da se bavim tenisom. Imao sam prilike da kao dete probam druge sportove, drugačija su vremena bila nego što su danas. Napolju sam provodio mnogo vremena – da li u školskom dvorištu, da li u kraju gde sam živeo, da li na teniskom terenu. Jednostavno, kako je vreme odmicalo, ta ljubav je rasla. U životu sam se često sâm borio i tražio načine da se bavim tenisom u vreme kada je to bilo gotovo nezamislivo i kada su svi ostali imali finansijskih problema, ne samo moji roditelji. Mnogima nije bilo ni na kraj pameti da se bave sportom, a ponajmanje tenisom koji tada uopšte nije bio popularan. Ljubav i želja koju sam ja imao prema tenisu me je dovela dovde gde sam danas“, istakao je Zimonjić.

I danas se rado seća treninga sa Rafaelom Nadalom na Majorki 2013.

Toni i Rafa su me zvali više puta da dođem na Majorku da treniramo zajedno jer smo imali prilike da zajedno treniramo na turu. Ja sam pored dubla voleo da treniram sa singl igračima, to mi je predstavljalo zadovoljstvo, da sparingujem sa njima i da odigram neke setove. Ukazala se prilika da baš te 2013. odemo na Majorku, da provedemo tamo neko vreme, da se odmorim i onda počnem sa treninzima i tako smo i organizovali. Morao sam svaki dan da vozim oko 45 minuta do treninga. Trenirali smo u hali koja nije bila klimatizovana, niti je imala bilo kakvu ventilaciju. Eventualno se otvori sa jedne strane i to je to. Napolju je bilo oko 35 stepeni, unutra skoro 40, velika vlažnost. Rekao sam Rafi da nisam trenirao sedam dana, a on mi je odgovorio na to da će biti lagano, samo sat i po. Počeli smo da treniramo i trening je prvog dana trajao tri sata. Onda sam ukapirao da je on mislio na štopericu i sat i po aktivnog igranja. Na kraju, meni to nije teško palo. Toni se iznenadio kako sam mogao da pratim taj ritam i pitao je koliko imam godina. Kada mu je Vlade Kaplarević rekao koliko imam, on se začudio i kazao mi da sam baš fit kada sve to mogu da izdržim sa njim“.

Teniski savez Srbije/Srđan Stevanović

Čuveni Španac mu je tada na primeru pokazao od čega je satkan i kakvu snagu i odlučnost nosi u sebi.

Trenirali smo svaki dan, to je bio trenutak kada je imao problema sa kolenima i kada je radio razne terapije. Nije mogao baš mnogo da trči. Onda se desilo da mu je zbog treniranja u tim uslovima, gde je bilo toliko sparno, na ruci pukao žulj. Igrao svaki dan, nije pravio pauzu. Radi se o velikoj vlažnosti. Zatim mi je pokazao ruku, zaista mu je pukao žulj i ja sam mislio da će reći: ‚Ok, izvini, ne mogu više da igram‘. Međutim, Rafa ne bi bio Rafa da kaže ‚Ok‘. Kazao je: ‚Hajde da vidim da li me boli kada igram slajs, možda me tu ne boli‘. Probao je i rekao da ga ne boli, da će mi igrati slajs i nastavili smo da vežbamo. Posle toga je probao volej, zaključio je da ga ne boli i nastavili smo i to da radimo. Kasnije sam ja servirao, on je reternirao, samo je blokirao. Znači, vežbao je neke stvari“, prisetio se Zimonjić i dodao:

Upravo od stvari koje sam ja ceo život radio, u svakom trenutku sam pokušavao da izvučem neki maksimum kako god sam se osećao na terenu ili tog dana, da li je bio trening ili meč… Upravo je to on uradio. Pokazao je veliko poštovanje prema meni. U smislu – vozio si se 45 minuta, došao si ovde zbog mene: ‘Ok, ne mogu da treniram, ali hajde da i tebi ne propadne trening, nisi ti kriv što je meni pukao žulj’. Kažem, sa njim imam fenomenalan odnos, momak je baš na mestu. Velika zasluga njegovim roditeljima i Toniju, koji je toliko vremena proveo sa njim. Ostala mi je neostvarena želja, par puta smo se dogovarali da odigramo dubl zajedno i tri puta se desilo da se on povlačio sa istog turnira; ne samo iz dubla, nego i iz singla. Tako da nam nije bilo suđeno“.

Alex Pantling/Getty Images

Upitan iz kog razloga u singlu nije napravio veći rezultat, čuveni teniser je rekao:

U pitanju su bile finansije. Situacija je bila takva da sam u Jugoslaviji bio prvi do 12 godina na rang listi. Do 14 sam bio u prvih pet, igrao sam masterse na kraju. To je bio momenat kada sam menjao forhend hvat koji sam imao. Onda sam sa 15 sam odigrao finale poslednjeg državnog prvenstva do 16 godina, znači sa godinu dana starijima. U Zagrebu sam izgubio od Orešića. Išli smo na Evropsko prvenstvo u Barselonu i to je bio poslednji turnir na kome sam predstavljao tadašnju Jugoslaviju. Posle toga, konkurencija u Srbiji je bila jako loša. Meni je bio zabranjeno da igram juniorske turnire. Nisi smeo da predstavljaš svoju zemlju. Ako igraš juniorske turnire, predstavljaš svoju zemlju a ne sebe, a ako igraš profesionalne turnire, igraš kao profesionalac i tu ne zastupaš nikoga. Ali, ako igraš Dejvis kup, zastupaš svoju zemlju. Zato nismo ni mogli da igramo Dejvis kup od ‘92. do ‘95. godine zbog politike i sankcija koje smo imali. S druge strane, ako nam za neku zemlju ne treba viza, onda nam ta federacija zabrani da učestvujemo na takmičenju. Bio sam pozvan kao jedan od najboljih 16 juniora do 16 godina Evrope, odnosno sveta, da igram na turniru u Francuskoj, ali nisam dobio vizu za to. Nisam dobijao vizu za evropska prvenstva, nisam dobio mogućnost da igram EP u Švajcarskoj kada sam imao 18 godina“.

Posledice političkih zbivanja imale su posledice i po njegovu karijeru, koja je obećavala.

Igrao sam na par Gren slem turnira i tu sam gubio od najboljih na svetu. Bio sam stvarno u tom vrhu. Zahvaljujući tome sam imao sponzore, koji su zbog datih okolnosti morali da odustanu i došao sam u situaciju da nisam imao više para, da moji nisu imali mogućnosti da mi pomognu. Situacija je bila takva da su ljudi preživljavali i niko nije razmišljao da nekoga sponzoriše u sportu. Pogotovo u sportu koji nije toliko popularan. Pričamo o sredini devedesetih i o tome da sam pet godina putovao sâm po svetu kada sam imao 18 godina“.

Susret sa jednim američkim teniserom promenio mu je tok karijere.

Igrom slučaja sam došao do Roberta Segusa i upoznao ga, igrača koji je bio prvi na svetu u dublu i 16. u singlu, koji je igrao za američku reprezentaciju. On je u dublu, u Seulu meni otvorio vidike. Odrastao sam na šljaci i igrajući turnire na šljaci. Kretanje na betonu i na šljaci je potpuno drugačije, tehnika je drugačija. On mi je pomogao mnogo, s tim da mi je otkrio mogućnosti kako sve može da se igra i kako može da se radi. Ali, morao sam da menjam tehniku“.

Kompletan intervju pogledajte u narednom videu.