Selektor Klark škotska je najjača karika

Neven Cvijanović 10. nov. 202013:02 > 13:06
Podeli:
Ian MacNicol/Getty Images

Kako smo već naučili iz prethodne lekcije, Škotske se ne treba bojati, ali ne treba ih niti podcijeniti. Njihova je najveća prednost složan kolektiv i borben duh, za što je uvelike zaslužan njihov selektor Stiv Klark.

Možda ga se neki od vas sjećaju I kao braniča Čelsija, gdje je u više od deset godina odigrao 330 utakmica, te je bio član sjajne momčadi koja je početkom devedesetih harala Premijer ligom. Nakon prilično uspješne igračke karijere vodio je, između ostalih, Vest Bromvič Albion i Reding, te kao “caretaker” Njukasl i Aston Vilu. Neko je vrijeme proveo u Čelsiju, kao pomoćni trener. Kao što se već iz navedenog može zaključiti zanat je učio u poprilično ozbiljnim timovima, s ozbiljnim mentorima, poput Žozea Murinja, Henka Ten Katea, Ruda Gulita, Đanfranka Zole…

Povezano

Kao i na terenu, tako I na klupi; čvrst, postojan, nepopustljiv. Steve Clarke je, kako naš narod voli reći, a oprostit ćete mi na izrazu, ne mogu sad pronaći bolju riječ – vrlo “zajeban” lik! ‘Ladan k’o špricer u najozbiljnijim trenucima mirno vodi svoju momčad, bez uzbuđenja, s kamenim izrazom lica. Škoti kažu da je upravo on najzaslužniji za šahovsku partiju protiv Izraela i put ka Mitru Miriću, kako je jednom zgodom, velebni beogradski stadion Rajko Mitić, nazvao jedan moj zagrebački kolega.

Stiven Rid je bio Klarkov igrač u Vest Bromu, bio je član njegova stožera u Redingu, te mu je sad pomoćnik u reprezentaciji. Za Klarka kaže da je čovjek čeličnih živaca. “Njemu je teško bilo što isčitati na licu. Nikad ga nisam vidio uspaničenoga ili s bilo kakvom pretjeranom reakcijom. I dok sam bio njegov igrač sjećam se kako je uvijek bio pozitivan, s pravovramenim savjetom. Takav je i sad kao trener, uvijek igračima daje dobar savjet, nikada ne podiže glas.”

Pomoćnik je nahvalio svojega šefa, ali čini se da je bio prilično iskren, pa nadalje kaže: “Čak kad Džon (op.a. Karver, drugi pomoćni trener) i ja poludimo zbog nekih nepromišljenih poteza igrača, Steve je taj koji nas smiruje. Dovoljno je da ga samo vidimo, pa da i mi znamo da moramo primiriti strasti. Također, ono što je bitno, zna povući pravi potez u pravom trenutku”.

Vidjet ćemo kakve će poteze povlačiti u četvrtak I može li smisliti nešto kako bi domaćinu pokvario veselje. Steven Reid kaže kako njegova momčad nije bez izgleda. “Svjestan sam da je domaćin favorit u ovoj utakmici, ali mi smo jači nego što smo bili u prethodne tri utakmice koje smo dobili. Vratili su nam se Armstrong, Kristi, Mekkena i Tirni. Očekujem da ćemo protiv Srbije biti bolji nego što smo bili protiv Izraela.”

U ovim riječima Clarkeova pomoćnika može se isčitati da su Škoti svjesni kako u Beogradu moraju biti u boljem izdanju nego u prethodnoj utakmici. Srbija je ipak puno kvalitetnija momčad od Izraela, kojega su uspjeli dobiti na penale. Sumnjam da će se protiv Srbije uspjeti obraniti u 90 ili 120 minuta. Što god Rid rekao, mislim da se Škotsko veselje na Rajku Mitiću može dogoditi samo ukoliko to bude jako loša večer Srbije i jako dobra Škotske. No, niti to, nije nemoguće. Zato, hrabro i pametno, ali i oprezno!