Bivši selektor Škotske predviđa penale

Neven Cvijanović 11. nov. 202011:32 > 11:36
Podeli:
REUTERS/Russell Cheyne

Škoti su se protiv Izreala provukli kroz ušice igle. Utakmica koju su gosti, po svemu prikazanom, morali dobiti, na kraju je otišla u najneizvjesniju završnicu, do udaraca s bijele točke. Kao što znamo, u tom dijelu igre sve je moguće, te nerijetko ne pobijeđuje bolja, već sretnija momčad.

Tako je bilo i te suhe, prohladne večeri na Hampdenu kad je Kenny McLean završnim penalom izvadio vizu za Srbiju I ogled s Orlovima.

Povezano

Škoti dugo čekaju pravu prigodu za odlazak na veliko natjecanje. Mladići koji su na svjetskoj smotri najboljih 1998. navijali za Škotsku danas su dovoljno odrasli da svojim unucima prepričavaju zgode iz Francuske.

Tada ih je vodio trenutačni direktor Aberdeena, danas osamdesetogodišnji Craig Brown.

Mislim da će I beogradsku utakmicu riješiti penali, te da će nam McLean ponovno donijeti veselje. Susret protiv Izraela pokazao je da imamo kvalitetne igrače, te da se možemo nositi s momčadima koje dominiraju. Treba pametno ući u utakmicu, pokušati prvenstveno zatvoriti puteve prema našem golu.

Ništa posebno revolucionarno ovom posljednjom rečenicom nije rekao Craig Brown. Savjet današnjem selektoru Škotske je dobrodošao, ali općepoznata je činjenica da će se Škoti na Marakani većinom braniti i čekati prigodu iz kontre

REUTERS/Russell Cheyne

.Drugi je par rukava hoće li takvu prigodu I dočekati. Vitalni osamdesetogodišnjak misli da hoće.

Ne trebamo se zamarati njihovom igrom. Srbi imaju opasne napadače, ali mi imamo uigranu I vrlo discipliniranu momčad. Robertsonovi ubačaji su naša prigoda. Neka od lopti će proći, a nakon toga mi ne smijemo pogriješiti.

Povezano

Ipak, glavninu svojeg optimizma Brown ne gradi na taktici, procjenama snage momčadi ili nekom visokotehnološkom trenerskom pomagalu. Ovaj dedica se najviše uzda u dobri stari osjećaj.

Moj me nos rijetko kad vara, a sad nekako imam osjećaj da će I ova utakmica ostati bez pobjednika nakon 120 minuta, te da ćemo ponovno otići u vrtljak penala. Naravno, u tom dijelu mi slavimo!

Naravno, ovakav razvoj situacije kakav predviđa bivši škotski selektor nikako ne ide u prilog Srbiji, koja se nada kako će utakmica biti riješena puno prije isteka 90-te, a nikako čak 120-te minute, kako to Brown predviđa. Ipak, u jednom je ovaj iskusni dedica u pravu.

Iako, poput domaćina, ne raspolažu s raskošnim pojedincima, Škoti su vrlo discipliniran tim. Nemaju igrača tadićevske lucidnosti, mitrovićevskoga instinkta ili SMS-ova pregleda igre, ali imaju tu dosadnu upornost i nešto za što mi nemamo jednoznačan prijevod, a ovdje se to zove “resilience”. Prijevod kaže da je to “sposobnost brzog oporavka od problema ili nepogoda”.

Dobro rečeno, upravo su zbog toga izborili utakmicu sa Srbijom. S druge strane, ništa što domaćin s pravim lijekom (čitaj: dva gola u prvom dijelu) ne bi mogao riješiti!