U..rali su se i trude se to ne pokazati

Skener 12. nov 202012:07 > 12:10
Dean Mouhtaropoulos, Getty Images Sport

Iz perspektive nekoga tko na Otoku živi već neko vrijeme, mogu reći da su ovdašnjem življu gaće pune već na sam spomen Balkana.

Put u Srbiju, Hrvatsku ili, nedajbože Bosnu ili Makedoniju, egzotičan im je poput odlaska u Medellin na sastanak s Escobarom. Nikada ne znate što vas čeka, možete se provesti kao nikad u životu, a možete I najebat’, također kao nikad u životu!

Dakle, koliko god se trudili biti društveno-politički korektni, na kraju smo mi “svima njima” ipak prljavi Balkanci. Iako su mnogi od “njih” bili na jadranskoj obali na ljetovanju, kad ispiju posljednji koktel na terasi hotela Park u Makarskoj, Poreču, Dubrovniku ili Budvi, tu I završava njihovo druženje s tim “drugim I posebnim” svijetom. Imamo mi sve što I oni ovdje, I više od toga, ali drugačije pričamo, drugačije se ponašamo I drugačije izgledamo. Kako je to davno stručno objasnio jedan moj, sada već pokojni, profesor: “naše su glave lijepe okrugle, a njihove uske I dugačke, k’o konji!”. Znao je Budimir vrlo brzo detektirati svaki problem, Bog da mu dušu prosti. Njegove bi se riječi ovdje okarakterizirale kao uvreda civilizacijskim tekovinama, ali mislim da je samo njihov papir za umatanje puno ljepši. Ispod tog celofana I oni su jednako “jednostavni”.

Kod nas se trivijalno kaže “što južnije, to tužnije” (iako su se, uz turističke pare stvari stubokom promijenile), ovdje je slika obrnuta. Jug Otoka smatra se bogatim I naprednim, a što si sjevernije, to si i siromašniji I drugačiji. Iz moje perspektive – normalniji. Poznata je “sjevernjačka duša”, koja lakše I srdačnije prihvaća pridošlice. Ispada I da su Škoti ipak drugačiji od Engleza. Ne treba generalizirati, ali ukupno gledajući, jesu. Barem malo! Samim time, predlažem da ih danas u Beogradu lijepo ugostite, ionako su već dovoljno isprepadani.

Povezano

Prije par dana uvjeravali su me, a I sami sebe, kako nemaju što izgubiti, te da u Beograd putuju otvorena garda. Kako se dan odigravanja utakmice bližio, tako su se počeli uvjeravati da se možda ipak mogu nositi sa Srbijom, te kako je to povijesna prilika koju ne smiju propustiti. I tu su napravili ključnu pogrešku. S promjenom stava, stigao je I strah od pogreške, strah od domaćina, strah od poraza. Ipak, bez obzira na polarnu temperaturu ispod kilta, Srbija mora sama odraditi posao.

Škotska će se braniti od prve minute I čekati prigodu iz kontre. To rade zaista dobro, ali rani pogodak razbio bi im gard, te otvorio put novim udarcima. Nije nikakva tajna – Robertson je njihov najbolji igrač. Malo je reprezentacija na svijetu kojima je bek organizator igre, ali I to dovoljno ilustrira o kakvom se sastavu radi I kakva im je taktika.

Prilično sam uvjeren da će Srbija večeras izboriti odlazak na Europsko prvenstvo. Također, mislim da će pitanje pobjednika riješiti puno prije isteka 90-te minute. Nemojte da se sutra moram crveniti zbog ovoga što sam danas napisao, dajte da ispadnem pametan, a ne budala!