Neverovatne priče iz UFC „Holivuda“: Medićev intervju za SK

SK Fight 31. mar 202212:00 > 13:24 3 komentara
Uroš Medić
(Photo by Louis Grasse/PxImages) (Icon Sportswire via AP Images) via Guliver

Neverovatan put je prošao srpski MMA borac Uroš Medić – od odrastanja u novosadskom predgrađu Budisavi, do elitnog MMA kluba u Los Anđelesu i mesta na UFC rosteru. U LA trenira sa najvećim svetskim zvezdama ovog sporta, dok im u posetu dolazi holivudski džet-set, ali i jedna od najvećih ikona borilačkog sporta – Majk Tajson. U intervjuu za Sport klub 28-godišnji Medić govorio je o tome kako se Darijuš povredio pred veliku borbu, kako Vetori ne želi da prihvati da ga je Adesanja pobedio, o radu pod legendarnim „masterom Kordeirom“, ali i o svom narednom protivniku.

Ukoliko povrede ne umešaju prste, maj 2022. godine trebalo bi da bude najznačajniji mesecu istoriji srpskog MMA. U samo dve nedelje u najvećoj svetskoj promociji UFC nastupiće trojica srpskih boraca. Aleksandar Rakić će u glavnoj borbi priredbe „UFC Fight Night 209“ na megdan bivšem prvaku Janu Blahoviču, Duško Todorović će imati prvu borbu novog ugovora sa Čidijem Endžokuanijem, a Uroš Medić će protiv Omara Moralesa još jednom pokušati da demonstrira zbog čega je jedan od najuzbudljivijih potencijala svoje divizije.

UFC priredbe pratite u direktnim prenosima na kanalu SK Fight – 14. maja na programu će biti „ivent“ sa Blahovičem i Rakićem u glavnoj borbi, dok su za sedam dana kasnije zakazane borbe Todorovića i Medića sa svojim rivalima. Mesto održavanja ove dve priredbe tek treba da bude potvrđeno.

Medić ima vrlo atraktivan stil – tehnički je vrlo potkovan, ali kad „namiriše krv“, ispaljuje „rafale“, sprema se u legendarnom klubu „Kings MMA“. Pažnju javnosti skrenuo je na sebe već na UFC debiju – što retko viđenom dominacijom nad rivalom u oktagonu, što simpatičnim intervjuom sa slavnim Džoom Roganom posle pobede. Medić ima sve predispozicije da postane istinska zvezda.

U prethodnom boravku u „kavezu“ doživeo je prvi poraz u profesionalnoj karijeri, ali je i te kako spreman da se vrati na pobendički put protiv Moralesa.

U intervjuu za Sport klub srpski borac ispričao je šta šta su njegove prednosti protiv sledećeg rivala, kako se Džejlin Tarner, onoliki čovek, bori u kategoriji do 70 kilograma, kako se Giga Čikadze oporavlja posle „rata“ sa Kelvinom Kejtarom, kako Amerikanci gledaju UFC i kako su Dagestanci za UFC ono što su Srbi za NBA.

Uroš Medić
xDiegoxRibasx via Guliver

Naredni ispit – iskusni Venecuelanac

Morales, 36-godišnjak iz Karakasa, koji trenutno živi i trenira na Floridi, ima skor od 11 pobeda (2 KO, 5 sabmišna) i 2 poraza u profesionalnom „kavezu“.

Ako volite UFC, pročitajte i:

„Morales je bio slobodan u periodu u kojem sam ja želeo da bukiram borbu. Menadžer me je pitao da li sam zainteresovan, a ja sam njega dobro poznavao odranije jer on borio sa mojim kolegom iz kluba Gigom Čikadzeom u kategoriji ispod – do 66 kg. Odmah sam rekao menadžeru da prihvati – pomagao sam Gigi da se spremi za Moralesa i znam šta me očekuje, tako da ćemo samo nastaviti gde smo stali. Giga je imao pravi ‘rat’ sa Kelvinom Kejtarom – ozbiljno su se ‘peglali’, a Čikadze je posle tog poraza išao na operacije, često je posećivao lekare, pa od te borbe nisam trenirao sa njim. Međutim, u maju se vraća sparinzima, nešto ranije kreće i da trenira, pa ću moći ponovo da radim sa Gigom i to će mi biti od velike važnosti za pripreme za duel sa Moralesom“, govori za Sport klub Uroš Medić.

Srpski borac u profesionalnoj karijeri ima skor od sedam pobeda (sve prekidom – pet nokauta, dva sabmišna) i jednog poraza.

„Mislim da su nas ‘mečmejkeri’ UFC dobro uparili – slični smo po fizičkim predispozicijama, skorovima, iskustvu… Smatram da sam ja ipak favorit u ovoj borbi, najviše zbog svoje visine i dužine u odnosu na Moralesa. Sarađujem sa istim trenerom sa kojim je i Giga radio kada ga je pobedio, tako da očekujem isti rezultat, a možda čak i bolji. Morales je sada u kategoriji do 70 kg – ovde su udarci malo čvršći i rekao bih da postoji velika mogućnost da ću završiti posao pre nego što ‘zvono zazvoni’. Morales je, baš kao i ja, udarač i ne očekujem mnogo rvanja i brazilskog džiudžicua, već borbu na nogama. Mislim da će razliku napraviti moj boks – dodaću ja ‘kikove’, ali sa malim rukavicama boks ‘čini čuda’ i mislim da će ga moja eksplozivnost zateći nespremnog“, kaže srpski borac.

Medićev put je impresivan – od kik-boks početaka u Novom Sadu, preko putovanja u Aljasku i početaka na regionalnoj sceni, do iskorišćene šanse na „Dana White’s Contender Series. O svemu opširnije pročitajte u prvom intervjuu koji je dao za Sport klub pre nego što je i zvanično postao UFC borac.

Kako teku pripreme za narednu borbu?

„Uvek gledam da unapredim svoje veštine tamo gde je potrebno. Rvanje je jedna od stvari na kojima najviše radim u poslednje vreme – dajem mu primat u odnosu na kik-boks, kako bih što više napredovao. Kako god da okreneš – moraš da budeš kompletan borac. Ako ne radiš, pre ili kasnije negde će te sačekati ‘rupe’ – nije ovo više vreme ‘specijalaca’. To je moglo da prođe devedesetih. U zavisnosti od kampa prilagođavam plan, a za Moralesa prevashodno gledam da rvačku snagu dovedem ‘pod konac’“, objašnjava Medić.

Na istoj priredbi svoj duel sa Čidijem Endžokuanijem imaće još jedan srpski borac – Duško Todorović. Biće to njegova peta UFC borba, a za sada ima skor 2-2 u najznačajnijoj svetskoj promociji.

„Drago mi je što će Duško biti tu – nadam se da će u Srbiji priredba biti lepo ispraćena. Na svom UFC debiju pored mene je na ‘kardu’ nastupao i Aleksandar Rakić, to je bilo sjajno. Mislim da UFC namerno tako bukira, kako bi motivisao veću gledanost u našim krajevima. Pametni su oni – nedavno je na ‘iventu’ u Ohaju bila nekolicina boraca baš iz te savezne države. Veoma sam srećan što će tu biti i Todorović, verovatno ćemo deliti i svlačionicu. Bilo bi lepo da stignemo i da se družimo. Čujem se stalno sa Duletom preko interneta, dopisujemo se konstantno preko instagrama, ali se za sada nismo upoznali. Ja ga zovem da me poseti u Kaliforniji, pa se nadam da će se i to dogoditi. Nadam se da ćemo zajedno moći da proslavimo pobede.“

Uroš Medić
REUTERS/Gary A. Vasquez-USA TODAY Sports

Prvi poraz u karijeri

Prethodni nastup doneo je prvi poraz u Medićevoj karijeri – u septembru ga je u prvoj rundi gušenjem na predaju naterao Amerikanac Džejlin Tarner.

„Prvi put sam se borio u velikoj i ispunjenoj areni – to je odigralo ulogu na psihičkom planu. Skidanje kilograma mi je teško palo i neke sitnice mi se nisu poklopile, pa se nisam osećao konforno koliko generalno umem. Tarner je stvarno dobar, dugačak je i kada je ušao u kavez sam se iznenadio – zaista je bio veliki! Momčina, ima ga, toliki nije bio na merenju. Sigurno je u trenutku borbe imao 80 kilograma, deset više nego na vagi dan ranije. To sam osetio i kada smo bili u parteru. Ja sam jedan od većih boraca u diviziji do 70 kilograma, visok sam 185 cm, ali osetio sam da mi je nedostajalo snage protiv njega. Tarner je visok 190 cm, mislim da je najviši u diviziji. Kada je borba krenula, on me je par puta dobro pogodio i uzdrmao me je. Uzeo mi je leđa, završio je koristeći ‘rear naked choke’ i svaka mu čast“, iskreno govori srpski borac.

Ako volite UFC, pročitajte i:

Tarner se smatra budućnošću lake kategorije (do 70 kg) – u seriji je od četiri pobede i ima neverovatne fizičke predispozicije. Ipak, lekcije se mogu izvući.

„Kada razmislim, sve me je donekle iznenadilo. Ljudi u areni su vršitali dok sam prolazio kroz tunel, bili su na metar-dva od mene, bilo je naših ljudi, gledao me je i moj brat… I sada se naježim kada pomislim na to, možda mi je atmosfera oko oktagona bila i najveći utisak u tom trenutku i najviše mi je odvukla pažnju. Istovremeno mi je bilo i drago i strašno što sam tu. Strah od borbe nikad nisam imao, ali mi je bilo neprijatno što je sve bilo novo. Kao klinac sam zamišljao borbu u Las Vegasu i to mi je delovalo nemoguće. A onda sam u roku od dve godine od regionalnog borca postao neko ko nastupa na svetskoj sceni . Naravno da mi nije drago što sam izgubio, ali mi je drago što sam tu lekciju naučio, a da nisam završio izlomljen, pokoren… Nema šta, glava gore i idemo opet da se bijemo. To je sastavni deo našeg sporta, ali i sastavni deo života – ne može uvek sve da ti ide od ruke i da te dočeka onako kako si ti planirao.“

Uroš Medić
REUTERS/Gary A. Vasquez-USA TODAY Sports

Najbliži saradnik najvećih zvezda današnjeg MMA

Jedan od boraca sa kojima Medić svakodnevno sarađuje u „Kings MMA“ je i Amerikanac asirskog porekla Benil Darijuš, od kojeg se u narednom periodu očekuje i napad na pojas u lakoj kategoriji. U seriji je od sedam pobeda u najjačoj diviziji UFC, a za kraj marta bila je zakazana njegova borba sa Islamom Mahačevom. Međutim, isprečila se povreda.

„Bio sam na treningu zajedno sa Benijem kada se povreda dogodila. Ja sam njemu dosta pomagao u pripremama za taj meč jer sam levoruk, pa stojim u kontrastavu kao Mahačev. Moje rvanje nije kao Islamovo, ali stend-ap nam je veoma uporediv. Svakog dana smo sparingovali, barem po nekoliko rundi, a ‘master’ nas baš zbog toga često stavljao zajedno da. Došao nam je na trening i poznati novinar Bret Okamoto, pa nas je on čak i snimao kako radimo. Kada je završio ‘udaračku’ rundu sa mnom, Beni je radio rundu rvanja sa nekadašnjim UFC borcem Spajkom Karlajlom. Spajk je super lik i građom podseća na Mahačeva – ‘nabijen’ je i dobar je rvač, suprotno od mene koji sam dugačak i dobar udarač – to je dobar miks za trening. Darijuš je podigao Karlajla, ali mu je palac nekako zapeo za tatami i obojica su pali na Benijevu nogu. Beni je slomio fibulu, manju kost potkolenice. Vrisnuo je, nikada nisam čuo da je tako reagovao i znao sam da nije dobro, iako su momci u sali govorili da će biti sve u redu. Darijuš nije mogao da stane na nogu i posle nekoliko sati, kada su ga snimili, saznao je da je kost slomljena. Nosio je gips par nedelja i sada polako opet staje na nogu – trenutno trenira, ali veoma lagane drilove. Sledi mu dug oporavak. Ko zna, kako sada stoje stvari, možda ga borba sa Mahačevom i sačeka kad se oporavi“, ispričao je Medić.

Još jedan od „polaznika“ u „Kings MMA“ je i Marvin Vetori, nekadašnji izazivač za pojas šampiona u srednjoj kategoriji (do 84 kg) i dobar Medićev prijatelj. Uroš je objasnio kako Vetorijev mentalitet može da mu bude najveće oružje, ali i najveći neprijatelj.

„Vetori je bukirao veliku borbu i sprema se za Roberta Vitakera, nekadašnjeg šampiona. Nedavno sam pričao sa Marvinom i složili smo se – ako pobedi Vitakera, mora samo dovoljno da sačeka da dobije narednu priliku da se bori za pojas. Naravno, postoje i druge okolnosti, Adesanja treba da odbrani pojas protiv Kanonira, još jednog borca sa kojim sam nekada trenirao, dok sam još bio na Aljasci. Ne bih ja tako lako otpisao Kanonira, on je veoma opasan, nekada je čak bio i teškaš. Međutim, Adesanja je mnogo dobar. Marvin ne želi to da prizna, ali ja mu uvek govorim da mora da ga poštuje – Adesanja ga je pobedio dvaput i to je to. Može da se analizira borba, da se govori o tome ko je koliko bio ofanzivan, ali jasno je da je Izi bio pobednik, iako Vetorija nije nokautirao kao neke druge rivale. Marvin kaže da je Adesanja ‘samo bežao’… Vrlo je tvrdoglav, ja se sa njim ponekad oko toga i posvađam, iako smo jako dobri prijatelji. To veče, posle poraza u meču za titulu, mi smo se posvađali. Pitao me je da li mislim da je izgubio. ‘Pa naravno da mislim da te je pobedio, kako nije?! Pogodio je 45 kikova, nijedan nisi blokirao’, to sam mu rekao jer sam mu dobar drug i iskren sam prema njemu. Taj način razmišljanja je od njega i napravio izuzetno uspešnog borca – on prosto ne želi da prihvati da je neko bio bolji od njega. Nema šanse. Mislim da ga neki ljudi zbog toga i ne vole, rekao sam mu da bi imao više fanova da iskazuje više poštovanja prema rivalima – to ljudi cene. Marvin i ja smo istih godina, ali je on borac već 12 godina i uspešniji je od mene, ali sam mu rekao da ga stižem. To mu i govorim – ‘Marvine, ako ja tebe pobedim na sparingu, niko u kategoriji do 70 kg neće moći da me zaustavi!’ Mnogo mi znači što treniram sa njim – ogroman je, a odličan je u defanzivi i teško ga je udariti. Ratujemo na treninzima i ne štedi me uopšte, vrlo jako radimo. Nekad kad gledam snimke pomislim – pa ovo baš i ne izgleda lepo. Tako je i sa Marvinom, i sa Benijem… Jednostavno, moramo – tako se napreduje.“

Čuveni trener

Čitav klub vodi istinska MMA legenda – brazilski trener Rafael Kordeiro.

„Master Kordeiro ima izuzetno čvrstu veru u sebe, u Boga, u svoje borce i svoju školu. Time se izuzetno ponosi. Pre i posle treninga uvek drži govor od po pet ili deset minuta. Tu govori o onome na čemu treba da radimo, a posle treninga analizira i ocenjuje – daje povratne informacije korisiteći pojedinačne primere. To je veoma korisno za napredak jer se dobija ‘fidbek’ u realnom vremenu. Svi stojimo oko njega i slušamo ga. On je radio sa pravim legendama – krenuo je sa Andersonom Silvom, koji je izrastao u jednog od najvećih boraca svih vremena, potom je radio sa Šogunom Ruom, Fabrisiom Verdumom, Kris Sajborg, Rafaelom dos Anžosom, Vanderlejom Silvom… To su borci za sva vremena. Sada je i kao Marvinov trener napadao pojas.“

Kako je raditi sa „masterom Kordeirom“, kakve su njegove metode?

„U nekom trenutku dođe vreme da se saradnja sa trenerom i završi, MMA je takav sport. Kad osetiš da si od nekoga naučio sve što si mogao, naročito posle deset i više godina kao Anderson Silva, ideš dalje… Jedan od ključnih razloga da donesem odluku da dođem u Los Anđeles bila je i činjenica da bih radio sa Kordeirom, čovekom koji je prošao sve u ovom sportu – otkad je MMA nastao, pa do danas. On je poslednji od stare škole trenera koji je i dalje relevantan. Vremenom mnoge trenere je ‘pregazilo vreme’, nisu stigli da se adaptiraju na nove okolnosti jer se naš sport razvija neverovatnom brzinom. Ipak, trener Kordeiro se istovremeno drži i starih stavova – nama su sparinzi uvek tvrdi, srčani… To ima dve strane – ako se maltene svaki drugi dan na treningu ozbiljno pobiješ, izgradićeš čvrstoću. Opet, treba da imati prostora i za odmor, stabilizovati se, smiriti se pred borbu. Ja gledam da sâm sebi napravim raspored i sve prilagodim onome kako se ja osećam. Ne želim da budem premoren – tada dobro refleksi ne rade ni, usporene su reakcije… Sve je pod znakom pitanja. Komuniciram sa trenerom i on sve razume.“

MMA je takav sport da morate raditi na svim veštinama koje vam mogu koristiti u borbi.

„Mnogo vremena provodim radeći i sa svojim trenerom boksa koji se zove Džulijan Čua. On je, između ostalog, trener meksičkog boksera Zurda Ramireza, koji sada ima skor 43-0. Džulijan je mlad momak i stvarno je genije što se tiče boksa. Moderniji je, ima neke nove tehnike i metode – to mi je takođe potrebno.“

Jedan od čestih gostiju „Kings MMA“ prostorija je i jedan od najznačajnijih sportista 20. veka – „Gvozdeni“ Majk Tajson. Kako to izgleda kada Majk dođe?

„Majk je ikona, nikada nije sâm. Nismo mi baš u poziciji da se družimo sa njim, ali dolazi u naš klub. Uvek je oko njega pet ili deset ljudi, često su tu i kamere… Uvek ima džoint u ruci i često je jasno da ga nije briga ni za šta. To mu je sada stil života, ali i posao – on ima ranč na kojem uzgaja kanabis i bavi se prodajom proizvoda od te biljke. Nedavno je lansirao proizvod – bombone sa kanabisom u obliku zagrizenog uha, što je aluzija na njegov incident sa Ivanderom Holifildom. Trener Kordeiro, koji je Majka trenirao tokom priprema za veteranski egzibicioni meč sa Rojem Džonsom juniorom, takođe je sa Tajsonom u tom poslu, pa ga često viđamo. Naš klub ‘Kings MMA’ nalazi se u Los Anđelesu i kroz njega prolaze mnoge svetske zvezde – ovde je jedno vreme trenirao i Džastin Biber. Interesantno je biti u tim holivudskim krugovima – ponekad se osetiš kao da si deo jedne velike slagalice,“ objašnjava Medić.

Rasplet u lakoj kategoriji

Diviziju do 70 kilograma mnogi smatraju najjačom u UFC, i to sa debelim razlogom – Čarls Oliveira je šampion, a na njegov pojas pretenduju „ubice“ od boraca – Džastin Gejdži, Dastin Poarije, Benil Darijuš, Islam Mahačev, Majkl Čendler… Pitanje za Medića je – ko je najbolji?

„Impresioniran sam načinom na koji se Čarls Oliveira bori – izgleda da je najzad sklopio sve potrebne elemente. Izgleda da se oseća komforno tokom borbi, da je konačno sve rešio. Ipak, on prima dosta udaraca – uzdrmali su ga i Majkl Čendler i Džastin Poarije. Ne znam kako će proći protiv Džastina Gejdžija, jedva čekam to da vidim jer malo ko udara kao Džastin. Ne znam kome bih tu dao prednost, ali je jasno da će Oliveira, ukoliko bude imao i najmanju priliku, udaviti Gejdžija. Oliveira ima veliku prednost u parteru u odnosu na rivale, može da završi svakog protivnika, baš kao što je to radio i Habib Nurmagomedov. Mislim da ‘Du Bronksu’ u tom pogledu jedino može da parira Islam Mahačev, ali ja bih izabrao Oliveiru.“

Kakav će ishod biti?

„Jednostavno, voleo bih da se malo promeni to što je Habib postigao. Ako dođe Mahačev i ponovo uspostavi dominaciju na isti način kao Habib, mislim da bi to bilo malo nezanimljivo, iako ih ja veoma poštujem. To bi onda značilo da Dagenstanci dominiraju svojim stilom, da su ‘prešli igricu’ i da će biti nadmoćni do daljeg. Momci iz Dagestana se rvu od šeste godine i niko ne može da dostigne vreme koje su oni proveli vežbajući to. To je kao kada mi u Srbiji igramo fudbal ili košarku kao klinci i družimo se – isto tako se momci iz Dagestana rvu kada god imaju priliku. Imaju tu kulturu, kao što na primer mi igramo basket. Koliko Dagestanaca ima u NBA? A kod nas se stalno igra basket, pa kako da onda ne budemo jedni od najboljih na svetu u tome?! U svakom slučaju, biće Čarlsu veoma teško protiv Mahačeva i njegovog rvanja, ma koliki on BJJ majstor bio.“

MMA nezadrživo ide napred

Uroš Medić
(Photo by Louis Grasse/PxImages) (Icon Sportswire via AP Images) via Guliver

„Mislim da svi primećuju koliko je MMA kao sport ‘porastao’ i koliko se sada prati. Meni konstantno stižu poruke i ljudi mi žele sreću i zdravlje, a ja bih želeo da se zahvalim svima koji prate. U poslednjih par godina, posle proboja koji je napravio Konor Mekgregor, došli smo na novi nivo. Kad smo bili klinci MMA se smatrao ‘životinjskim’ ili ‘marginalnim’ u očima mnogih ljudi. Zbog toga su svi zahvalni Konoru, baš kao i ja. Sada se ljudi ovde u SAD skupljaju subotom uveče, gledaju borbe, komentarišu, analiziraju, druže se… Znam da je tako u nekim slučajevima i u Srbiji. Amerikancima je lakše jer je vreme borbi njima prilagođeno – puni su barovi, a borce prepoznaju na ulicama. I mene su zaustavljali fanovi i tražili da se slikaju sa mnom, i to Amerikanci, ne samo naši ljudi. Bude mi puno srce posle takvih trenutaka, ipak nisam ja Novak Đoković, pa da mi se to stalno događa. Zahvalan sam svima zbog toga.“

Popularnost mešovite borbe će tek rasti, a po svemu sudeći, rašće i zastupljenost srpskih boraca u „eliti“ ovog sporta. Uroš Medić je neko ko ima sve potrebne alate da ode do samog vrha, a naredna stanica na tom putu zakazana je za 14. maj.

Nikola Novaković (@nikolanvkvc)

Uroš Medić
xDiegoxRibasx via Guliver

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare