Partizan se nada da je dobio spasioca, ali još je veoma rano

Blog 14. jan. 202114:21 > 14:405 komentara
Podeli:
Josh Perkins
KK Partizan NIS

Košarkaši Partizana više su nego ubedljivo startovali Top 16 fazu Evrokipa – rezutlatom 71:43 pobedili su Trento u hali „Ranko Žeravica“ i stavili do znanja rivalima da su, uprkos nekim katastrofalnim partijama u ABA ligi, sposobni da odigraju dobro na oba kraja terena.

Centralna nit meča, pored veoma ubedljive pobede koja je nakratko skrenula pažnju navijača crno-belih sa veoma loših partija poslednjih nedelja, svakako je bila debi novog plejmejkera. Džoš Perkins je posle zapažene univerzitetske karijere kao profesionalac počeo da gradi praktično „od nule“ – u poljskim Gljivicama. Sledeća etapa razvoja njegove karijere je nastup za Partizan i takmičenje u Evrokupu.

Pošto protiv Borca nije igrao zbog bolova u vratu, ali je protiv Trenta na veoma lep način pružio navijačima Partizana uvid u to za šta je sposoban. Kada je ušao sredinom prve četvrtine, Perkins je u nekoliko akcija demonstrirao da može da bude opasan po protivnički koš iz driblinga, da odlično dodaje, ali i da je u stanju da kreira svoj šut. Partizanu, koji je odlaskom Nemanje Gordića i povredom Ognjena Jaramaza ostao samo sa Kodijem Milerom-Mekintajerom kao spoljnim kreatorom, ovo pojačanje je veoma vredno.

Igranje u timu iz Humske nosi neuporedivo više pritiska nego nastup u bilo kojoj ekipi iz poljskog prvenstva, ali Perkins, nekadašnji član Gonzaga Buldogsa, zna kako je igrati pod teretom visokih očekivanja. Angažman u Partizanu služiće mu kao odskočna daska za dalji razvoj karijere i sigurno će biti motivisan – verovatno se nada scenariju koji je u crno-belom proživeo njegov nekadašnji saigrač Najdžel Vilijams-Gos, koji je posle Partizana stigao i do NBA minuta. Sigurno je da je dovođenje Perkinsa pozitivan potez iz ugla budućih partija ekipe Saše Filipovskog.

Međutim, postavlja se pitanje – da li je Perkins taj spasilac koji će svojeručno preokrenuti sezonu Partizana? Šanse da je odgovor „da“ ekstremno su niske. Perkisnov dolazak biće veoma značajan za beogradski tim, naročito u kontekstu Jaramazove povrede, ali očekivati da će srpski predstavnik u Evrokupu samo na račun Perkinsovih partija biti na novom nivou kvaliteta, više je nego preambiciozno.

Crno-beli i dalje imaju velike probleme u organizaciji napada i efikasnosti, u određenim petorkama odbrana je ispod zadovoljavajućeg nivoa i veoma ubedljiva pobeda nad Trentom previše „ružičasto“ predstavlja trenutno stanje tima. Partizan jeste igrao angažovano u odbrani, igrači jesu dobro reagovali na dolazak novog plejmejkera i odigrali su nekoliko akcija koje su podsetile na prethodnu sezonu, ali ne treba smetnuti sa uma ofanzivni kvalitet Trenta, koji je dosta upitan.

Partizanova odbrana je bez dileme odradila dobar posao i ograničila Italijane na užasne procente šuta, ali ne treba tako brzo zaboraviti nastupe iz mečeva protiv Krke i Borca u kojima je delovalo da Partizan ni po koju cenu ne može da dođe do poena.

Po ko zna koji put treba podsetiti da je ovaj igrački kadar sposoban za bolje nastupe, to smo veoma jasno imali prilike da vidimo pod vođstvom Andree Trinkijerija u sezoni koju je prekinula pandemija koronavirusa. Kvalitativni skok Partizana u 2021. godini nije nemoguć, a dobar žreb u Top 16 fazi i bitna pobeda na otvaranju Grupe F daju razlog za optimizam crno-belima i ne bi bilo šokantno da se Partizan domogne četvrtfinala.

Za to će im biti potrebno mnogo više discipline, ali i bitna promena u hemiji. Da li će nesumnjivo kvalitetni plejmejker Perkins uspeti da je donese bez pomoći ostatka ekipe? I dalje je veoma, veoma daleko od toga.

Komentari

Vaš komentar