Popović za SK: Sa Dibom u elitu Emirata!

Blog 9. jun. 202110:29
Podeli:
Zoran Popović
foto: Sport klub

Malo Nušića. Za početak. Viđen si za Ivanjicu (preteća rečenica gospođe ministarke izrečena nevoljenom zetu). A, sad neko drugi, iz Sport kluba: Viđen si za arapski svet. U najpozitivnijem smislu.

Zbog „Brđanina“, trenera Zorana Popovića (56), novog trenera Dibe (UAE), u Maradoninom gradu ( emirat Fudžeira), koji je svojevremeno, pleo mrežu uspeha sa olimpijskom selekcijom Jordana, zatim i Al Vahdadom, klubom iz pomenute zemlje, onda i ovogodišnjim kuvajtskim šampionom Al Arabikom (pamti se i prepričava ulazak u polufinale Kupa Azije), ne bledi ni njegovo šefovanje na klupi, Florijane, Valete (Malta), Sahama (Oman)…

Fudbal:

Posle svega, šta drugo reći, nego: pravi čovek kad je nekome potrebno pokloniti znanje, usaditi pobednički mentalitet, dati podršku i odvesti tamo gde rukovodstvo može jedino da sanja. Srećno, gospodine Popoviću!

Nadam se da ću i ovoga puta dostojno reprezentovati srpsku trenersku školu i ući u elitu Emirata“, ističe Zoran Popović za SK.

Sumnja? Šta je sumnja u Popovićevom slučaju? Nešto strano, potpuno strano. Njemu se veruje. Uvek. Verovao mu je i Dragan Gale Obradović, gazda Čukaričkog, kada mu je poverio ulogu direktora škole belo-crnih, potom ga izabravši i za naslednika Vladana Milojevića u radu sa prvim timom… Ostali su rezultati, ostala su svedočanstva nečega dobrog, vrednog…

Preda mnom je novo poglavlje u karijeri, znam šta je cilj i ići ću ka njemu. Da li sam oklevao kada je osvanuo poziv iz Emirata? Ni najmanje, iako je drugoligaški klub. Nadasve što i finansije zaslužuju respekt. Rekoh u sebi: moraš i to da iskusiš, takmičar si gde god bio, gde god se zatekao, prihvataj! I, potpisao sam jednogodišnji ugovor. Prilka koja se ne propušta. Pritom su me razumeli ljudi sa Malte, njima se i ovom prilikom zahvaljujem, omogućili su mi da promenim smer, iako sam, praktično, imao dogovorenu dvogodišnju saradnju. Sve se super završilo, čak će Maltežani dobiti određeno obeštećenje.“

Zoran Popović
foto: Sport klub

Nekad je slavni, po mnogima neuporedivi Dijego Armando Maradona, predstavljao ikonu Fudžeire, udaljene 120 kilometara od Dubaija, smeštene nedaleko od granice sa Omanom. Šta je još zanimljivo za Fudžeiru, osim što je Maradona, sa klupe, komandovao u tom podneblju?

Klub se podelio na Fudžeiru i Dibu. Obe ekipe će novu sezonu početi u drugoligaškom rangu, Fudžeira je ispala na kraju prošlog šampionata, dok Diba već dve godine pokušava i ne uspeva da se domogne elitnog društva. Po procenama tamošnjih fudbalskih zaljubljenika, Fudžeira i Diba nalaze se u krugu najozbiljnijih kandidata za ulazak u krem ovdašnjeg fudbala. Ako mene pitate, smatram da stranci mogu da budu prevaga, od njih zavisi. Raspisan je konkurs za dve pozicije, napadača i desetku, javilo se više od 90 fudbalera, mahom iz Brazila, Kolumbije…Ima ih i iz Afrike. Ne sme, ni pod razno, da se potkrade greška u odabiru, toga sam apsolutno svestan.“

Pomenuste izbor, pa, kad ste već pomenuli, da li ste izabrali saradnike u stručnom štabu?

Pored mene će, izvesno, budući da smo u istom danu predstavljeni, sedeti analitičar Jovan Dabić, doskorašnji član struke kruševačkog Napretka, kondicioni trener doći će iz Italije, o golmanima će, najverovatnije, brinuti čovek iz Srbije…U zaista izuzetnim, ma, idealnim uslovima. Diba će igrati utakmice na novom, modernom, klimatizovanom stadionu, sa 10.000 stolica, a stari, u kojem su i medicinski blok, teretana i prostorije za oporavak, poslužiće kao pomoćni objekat. Otvaranje je predviđeno za septembar, na programu je domaći Kup, prvenstvo startuje tek u novembru.“

Pripreme u Emiratima?

Možda i u Srbiji, na Zlatiboru. Tri nedelje. Zasad je Dubai u prvom planu.

Prošetali ste Dubaijem, sretoste li poznata lica iz srpskog sveta fudbala?

Na areodromu sam ugledao Andriju Pavlovića, nekadašnjeg igrača Čukaričkog, reprezentativca Srbije, osvajača šamipionske krune u dresu danskog Brondbija, baš smo se lepo ispričali, čuo sam da bi ga rado video emiratski Benijas, no, po svemu sudeći, ostaće i dalje u Evropi, godinu ili dve, a, kad istekne taj period…Emirati ne mogu da pobegnu“, dodaje Popović.

Za one zaboravne: upravo je Zoran Popović najzaslužniji za eksploziju Pavlovića na srpskim terenima. Evo istorije: stasiti fudbaler je iz Rada doveden kao levo krilo, tek mu je Popović, po preuzimanju klupe u Čukaričkom (tim je u to vreme bio na deobi sedme pozicije u prvenstvu), pružio šansu u špicu, igre su hrabrile, golovi se ređali, otud i unosan, dvoipomilionski transfer u Kopenhagen, mesto u nacionalnom timu… A, koliko je, zapravo, Popović ostavio traga na Banovom brdu, uočava se i po nizu igrača stvorenih u mlađim kategorijama popularne „Čuke“, predodređenih za nešto značajno u fudbalu.

Iz Pirota je angažovao tada petnaestogodišnjaka Dimitrija Kamenovića, nedavno prodatog Laciju za tri miliona evra, iz Novog Pazara je doveo Erhana Mašovića (1,8 miliona evra obeštećenja za paraf u Brižu)… U Popovićevom mandatu pojavio se i Zehrudin Mehmedović, projektovan za velika dela, ali put ga je odveo u nižerazredni BASK, da bi sad, u Singapuru, pričali i pisali bajke o njemu (proglašen za najboljeg). Uopšte, Popovića se rado sećaju i večito, uz pregršt komplimenata, obasipaju svi sa kojima je sarađivao, nije ga preskočio ni dvometraš Stefan Šapić, stub odbrane Čukaričana, u danu kada je odigrao jubilarni, stoti meč: Popović mi je ukazao šansu, pod njegovim vođstvom sam debitovao u seniorskoj konkurenciji… Sve se piše. I mnogo činjenica ne briše. Popović je, konačno, razdvojio Crvenu zvezdu i Partizan na tabeli, Čukarički je imao pet bodova više od crno-belih i Vojvodine. Zašto se, posle šest meseci, neočekivano povukao sa klupe Čukaričkog?

Pa, nigde nije zapisano da Gale Obradović i ja čitav život moramo da provedemo zajedno“, nasmejao se Popović.

Jednom prijatelji, uvek prijatelji?

Obradović je primer kako se vodi klub. Mudar, precizan, skroz pozitivan, od reči. Da, ostali smo prijatelji.

Kada ste, iz nekih svojih razloga, napustili Čukarički, verovali ste da ćete dobiti ponude nekoliko srpskih superligaških klubova?

Prevario sam se u proceni. Iznenadilo me, priznajem, što niko nije registrovao ono što sam postigao u Čukaričkom?! Umesto srpskih sredina, zainteresovala se švedska Asiriska, iskrsnuo je i poziv iz Omana, odlučio sam se za Oman, odakle sam kasnije odleteo u maltešku Valetu, igrao u Evropi, ispao od holandskog Utrehta, kojim je kormilario Erik ten Hag, aktuelni trener Ajaksa, Kod kuće 0:0, u gostima 1:3. Sa Erikom sam se čak i sprijateljio… Fudbal je čudo!

U razgovoru nabrajamo i dolazimo do podatka kako je Valetu zamenio Kaspijem (Kazahstan), a, kad se i s njim rastao, usledila je jednoipogodišnja pauza. Kraj je nabrajanju klubova. Spuštamo loptu.

Sad ide ono najvažnije, najbitnije u Popovićevom životu. Dakle, u međuvremenu, se desilo nešto veće i lepše od svega sa čim se suočavao u prethodnih pedeset i kusur godina, u dom, iznad crkve na Banovom brdu, ušetala je najveća svetlost, rodio se sin, naslednik Andrej.

Sreća se zove njegovim imenom“, zaključio je trener Dibe za Sport Klub.

Neka vas sreća uvek prati, da ste živi, zdravi i veseli!

Komentari

Vaš komentar