Na zapadu nešto novo

Juan Manuel Serrano Arce/Getty Images

Prethodnog proleća, prvi put od 2013. godine, u finalu dva najkvalitetnija evropska klupska takmičenja nije bilo španskih klubova. Engleska finala Lige šampiona i Lige Evrope donela su dilemu, da li je dominacija španskih klubova na Starom kontinentu okončana, ili je u pitanju samo izolovani slučaj?

Iako će tek predstojeće godine doneti tačan odgovor na to pitanje, već sada se mogu izvesti određeni zaključci. Barselona je drugu godinu zaredom ponižena u pokušaju da se domogne svog prvog finala od 2015. godine. Liverpul je Kataloncima učinio isto ono što je Roma uradila godinu dana ranije, a traumatična noć na Enfildu je potvrdila da Barselona u ovom trenutku na terenu, kao i na klupi nema kvalitet potreban da se dođe do „ušatog pehara“.

Još suroviji je bio način na koji je okončana trogodišnja vladavina madridskog Reala evropskim terenima. Fudbalski čas Dušana Tadića na Santjago Bernabeu izučavaće se u fudbalskim akademijama širom sveta, a spoj mladosti i iskustva u ekipi Erika ten Haga učinio je da skupo plaćene zvezde Santjaga Solarija izgledaju poput početnika pred mašinom kojom je upravljao najbolji srpski fudbaler u godini na izmaku.

U domaćem šampionatu Barselona je bez muke došla do svoje 26. titule prvaka, međutim trijumf Valensije u finalu Kupa kralja onemogućio je potpunu dominaciju Katalonaca domaćim fudbalom.

Gonzalo Arroyo Moreno, Getty Images Sport

Letnja pauza donela je mnogo zanimljivih i dugo čekanih transfera, pa od ove sezone Antoana Grizmana gledamo u dresu Barselone, Luka Jović je postao prvi Srbin koji je zaigrao za Real Madrid nakon 20 godina, a jedan od najvećih talenata svetskog fudbala preselio se iz susedne Portugalije u glavni grad Španije, pa sada svojim majstorijama (doduše povremenim) uveseljava navijače Atletika.

Prvi meč u novoj sezoni pamtiće se po spektakularnom golu Arica Adurisa, 30 sekundi nakon što je ušao u igru u završnici susreta sa Barselonom. Aktuelni šampion je odbranu titule započeo očajnim igrama pre svega u gostima, pa se Barselona sa prva tri gostovanja vratila kući sa samo jednim bodom u džepu. Odsustvo Lea Mesija, povreda Luisa Suaresa u prvom kolu i loša forma nekada ključnih igrača poput Đerara Pikea, Serhija Buskeca i Ivana Rakitića, uticali su na rezultate na startu sezone, tako da je Blaugrana nakon pet kola bila van mesta koja vode u Ligu šampiona naredne jeseni.

Da teška vremena donose nove prilike, pokazalo se na primeru Ansua Fatija. Momak rođen u Gvineji Bisao oborio je mnoge rekorde kluba i nagovestio da bi La Masija konačno, nakon 10 godina, mogla da stvori kvalitetnog igrača za prvi tim. Fati je postao drugi najmlađi debitant kluba u ligi, u meču protiv Osasune postao je najmlađi strelac gola u ligi u istoriji kluba, dok je protiv Intera postao i najmlađi strelac u istoriji Lige šampiona.

Alex Caparros/Getty Images

Kada se na teren vratio Leo Mesi, došli su i očekivani rezultati. Barselona je u prvih pet kola ispustila 8 bodova, da bi u narednih 13 utakmica sa Mesijem na terenu, ispustila jedan manje.

Manje problema na startu sezone imao je madridski Real. Prvi i za sada jedini poraz doživljen je u devetom kolu na gostovanju Majorki, ali je veliki broj nerešenih rezultata pred kraj 2019. godine ekipu nakon 18 kola ostavio na drugom mestu, sa dva boda zaostatka za najvećim rivalom. Luka Jović je uglavnom šansu dobijao sa klupe, u susretu sa Leganesom postigao je i svoj prvenac u dresu „kraljevskog kluba“, međutim fantastična forma Karima Benzeme onemogućila je srpskog napadača da dobije značajniju priliku da se nametne Zidanu.

Martin Edegor, Ašraf Hakimi, Serhio Regilon i Dani Sebaljos blistaju na pozajmicama pa je Zidan već najavio kako na pomenuti kvartet najozbiljnije računa u narednoj sezoni. Kada njima dodamo igrače poput Fedea Valverdea, Rodriga, Vinisijusa Žuniora i Luke jovića, jasno je da se budućnost dočekuje sa mnogo više optimizma na Santjago Bernabeu negoli na Kamp Nou.

Prethodnog leta na Ramon Sančes Pishuanu dogodile su se velike promene. Najbolji igrači Sevilje u minuloj sezoni, Pablo Sarabija i Visam Ben Jeder unovčili su svoje sjajne igre u Francuskoj, a legendarni Monći je još jednom pokazao svoje operativne sposobnosti, angažovanjem čak 12 novih fudbalera. Do promene je došlo i na klupi, Đulen Lopetegi je brzo preneo svoju fudbalsku filozofiju na igrače, tako da je Sevilja beležila dobre rezultate, iako igra nije bila previše atraktivna.

Denis Doyle/Getty Images

Atletiko i ove sezone ima najbolju odbranu u ligi, ali je napad potpuno podbacio. Jorgandžije na čak 6 mečeva u ligi nisu uspele da zatresu mrežu rivala, što ovu sezonu čini najneefikasnijom otkako je na klupi Čolo Simeone. Alvaro Morata jedini je raspoloženi napadač na koga se Argentinac oslanjao u ofanzivi. Dijego Kosta je, pre nego što se povredio, delovao kao fudbaler čije su najbolje godine odavno iza njega, a Žoao Feliks još uvek ima problem da se privikne na fizički mnogo zahtevniju ligu nego što je portugalska.

Najprijatnije iznenađenje svakako predstavljaju igre Real Sosijedada. Prethodnog leta na Anoeti su povučeni pravi potezi, dolazak Martina Edegora na jednogodišnju pozajmicu, kao i kupovina Portua i Aleksandera Isaka, učinili su tim iz San Sebastijana ofanzivnom silom u Španiji. Samo su Barselona i Real dali više golova od baskijskog velikana, a da Edegor zbog povrede nije propustio nekoliko mečeva u novembru, Sosijedad bi u 2020. godinu ušao kao ozbiljan konkurent vodećem tandemu u borbi za šampionski pehar.

Igre Hetafea više ne predstavljaju iznenađenje za one koji prate rad Hosea Bordalasa. Mnogi su sumnjali da će sastav iz predgrađa Madrida biti u stanju da vodi bitke na više frontova, ali je plasman u eliminacionu fazu Lige Evrope rutinski obezbeđen, a da pritom dobri rezultati u domaćem šampionatu nisu izostali. Doprinos Nemanje Maksimovića sjajnim igrama je nemerljiv. Iako u toku utakmice nema mnogo kontakata sa loptom, momak rođen u Banji Koviljači svojim izvrsnim taktičkim karakteristikama i kretanjem na terenu unapređuje igru tima u oba pravca.

Getty Images/Eric Alonso

Još jedan predstavnik Baskije je prvi deo sezone odigrao iznad očekivanja. Atletik je nakon sezone u kojoj se borio za opstanak, tekuću započeo uzevši meru aktuelnom šampionu, na način koji je već opisan na početku teksta. Slabije igre u oktobru kao i pred kraj prethodne godine udaljile su ekipu od vrha tabele, ali je borba za plasman u Ligu Evrope ili Ligu šampiona sasvim realan cilj na San Mamesu do kraja sezone.

Sredinom septembra mnoge je šokirala vest da je Marselino dobio otkaz na klupi Valensije. Čovek koji je „slepe miševe“ vratio u vrh španskog fudbala, otpušten je nakon sukoba sa predsednikom Piterom Limom, a u njegovog naslednika promovisan je Albert Selades. Nekadašnjem vezisti Barselone i Reala posao na Mestalji predstavljao je prvi ozbiljan izazov u trenerskoj karijeri. Dramatična borba vođena u Ligi šampiona uticala je na nešto slabije igre i rezultate u La ligi, no i pored toga četvrto mesto je udaljeno svega četiri boda, tako da rad Alberta Seladesa za sada zaslužuje prelaznu ocenu.

Valensijin gradski rival igra sezonu u skladu sa svojim kvalitetom i ambicijama i sve iznad izborenog opstanka predstavljaće veliki uspeh za ekipu koju sa klupe predvodi Pako Lopez. Spektakularan preokret i pobeda u meču sa Barselonom svakako su ostavili najjači utisak kod navijača Levantea, a veliki doprinos u dobrim igrama pružio je Nemanja Radoja. Nakon izgubljene godine u Vigu, rođeni Novosađanin je na gradskom stadionu u Valensiji uspeo da oživi svoju karijeru, a upravo protiv Barselone je odigrao svoju najbolju utakmicu u dresu novog kluba.

Viljarealom se završava spisak klubova od kojih se očekuje visok plasman na kraju sezone. Žuta podmornica je igrala promenljivo prethodne jeseni, ali kako je tekuća sezona u Španiji najujednačenija u prethodnih nekoliko godina, čak ni deseta pozicija ne znači odustajanje od zacrtanih ciljeva, pošto četvrtoplasirani Atletiko ima dostižnih 7 bodova prednosti.

Dennis Doyle/Getty Images

Cilj Granade i Osasune u povratničkoj sezoni u eliti jeste isključivo opstanak u ligi. Sastav iz Andaluzije je na startu nadmašio očekivanja, pa je Granada u jednom trenutku bila čak i šokantni lider La lige. Logično, u nastavku šampionata ekipa je pala u formi, pošto je na poslednjih 8 utakmica upisala samo jednu pobedu. Međutim, zaliha koja je stečena na startu predstavlja odličnu osnovu za nastavak sezone, gde tim sa Los Karmenesa na bi trebalo da ima velikih problema u ostvarenju zacrtanog cilja.

Osasuna se pokazala kao ekipa koja ume da igra na rezultat. Veliku snagu tima iz Pamplone predstavljao je domaći teren. Barselona je na startu izvukla bod na El Sadaru, Valensija i Viljareal ni toliko, a tek su Atletik Bilbao i Real Sosijedad u završnici jesenjeg dela pronašli recept kako doći do trijumfa na stadionu u Navari. Darko Brašanac je pronašao pravu sredinu i ekipu u kojoj ima značajnu ulogu.

Kada je prethodnog leta objavljeno da je Nabil Fekir postao novi fudbaler Betisa, mnoge je iznenadila odluka reprezentativca Francuske u izboru nove sredine. Odmah su porasli i apetiti kod navijača na Benito Viljamarinu, ali za sada zeleno – beli ne igraju u skladu sa očekivanjima. Vreme će pokazati da li je trener Rubi najslabija karika u timu koji svakako poseduje veći kvalitet nego što pozicija na tabeli to trenutno pokazuje.

Valjadolidom na 14. poziciji počinje grupa timova koji će se do kraja boriti za goli prvoligaški život. Svega 15 postignutih pogodaka na 18 utakmica onemogućili su ekipu sa stadiona Hose Zorilja da stekne veću zalihu u borbi za opstanak, pa je opasna zona udaljena svega šest bodova. Kada već nije obezbedio kvalitetnija pojačanja prethodnog leta, možda bi predsednik kluba mogao da doprinese rešavanju problema sa realizacijom, mada će nekoliko desetina kilograma viška i pozne godine sprečiti povratak Ronalda na teren.

Juan Manuel Serrano Arce/Getty Images

Asijer Garitano se za sada ne snalazi najbolje kao naslednik Abelarda na klupi Alavesa. Tim iz Vitorije je, od hita prošle sezone, došao u situaciju da strepi za opstanak u ligi. Samo zahvaljujući sjajnim partijama Lukasa Pereza i Hoselua, ekipa iz Vitorije za sada drži glavu iznad vode, ali je pred timom sa Mendisorose vrlo neizvesno proleće.

Još jedan mali klub iz Baskije se muči u pokušaju da parira mnogo bogatijim i kvalitetnijim rivalima. Eibar je tek u šestom kolu došao do prve pobede, a četiri od ukupno pet trijumfa ostvareno je na Ipurui. Marko Dmitrović bio je nezamenljiv na golu, nakon nekoliko kiskeva na startu šampionata podigao je nivo forme, što svakako može da raduje i selektora Srbije, Ljubišu Tumbakovića, uoči martovskih baraž mečeva za plasman na Evropsko prvenstvo.

Navijači Majorke će minulu polusezonu pamtiti po pobedi njihovih ljubimaca nad Realom, a da bi se opstalo u ligi kvalitetnoj kao što je španska, potrebne su mnogo bolje igre u gostima, gde je sastav sa Balearskih ostrva osvojio samo jedan bod na osam mečeva.

Selta je najveće razočaranje u dosadašnjem delu prvenstva. Odlazak Maksija Gomeza sa Balaidosa se pokazao kao veliki udarac po ambicije kluba, a usamljeni Jago Aspas čini sve što može da probudi ekipu. Svega 15 postignutih pogodaka do sada su, od nekada jedne od najefikasnijih ekipa u ligi, Seltu svrstali u red ofanzivno najslabijih timova u Španiji, pa čak ni veliki Aspas ne uspeva da nadoknadi odlazak urugvajskog napadača. Oskar Garsija je nakon dva meseca od starta sezone na poziciji trenera nasledio Frana Eskribu, ali kako nije doneo boljitak u igrama i rezultatima, vrlo je moguće da će u Vigu uskoro tražiti novo rešenje na klupi.

Cenu slabih igara svog tima platio je i Maurisijo Pelegrino. Leganes je od prvog kola ispod crte, pa se uprava kluba u oktobru zahvalila Argentincu na saradnji a poziv za spas upućen je iskusnom meksičkom stručnjaku, Havijeru Agireu. Sedam osvojenih bodova u poslednja tri kola u 2019. godini doneli su tračak nade na Butarke, ali je pred ekipom Leganesa još mnogo teških izazova kako bi se nadoknadilo sve propušteno u prvoj polovini šampionata.

Aitor Alcalde Getty Images Sport

Iako su godinama unazad navikli svoje pristalice na nerviranje i strepnju, verovatno ni najveći pesimisti među navijačima Espanjola nisu mogli da zamisle da će njihov tim nakon 18 utakmica imati 10 bodova i biti zakucan za poslednje mesto na tabeli. Ekipa iz Barselone je pred svojim navijačima osvojila samo dva boda na devet mečeva, a jedine dve pobede ostvarene su u gostima. David Galjego je počeo sezonu na klupi, ubrzo ga je zamenio Pablo Maćin ali se ni nekadašnji trener Đirone i Sevilje nije dugo zadržao na Kornelja el Pratu. Nakon poraza od Leganesa, došlo je do nove promene na klupi, pa ostaje da vidimo da li će Abelardo biti u stanju da učini ono što njegovi prethodnici nisu uspeli.

Pogled na tabelu La lige jasno ukazuje da pratimo najinteresantniju sezonu u poslednjih nekoliko godina. Barselona i Real sa gotovo podjednakim šansama ulaze u nastavak borbe za šampionski pehar, a svoju priliku će vrebati i Sevilja, Atletiko kao i Sosijedad. Biće i vrlo neizvesna bitka za preostala mesta koja vode u Ligu šampiona, odnosno Ligu Evrope, a nema sumnje da će biti mnogo drame i kada je u pitanju borba za opstanak.

Ni za najveće španske klubove više nema lakih gostovanja, pa La liga po ujednačenosti i zanimljivosti počinje da parira Premijer ligi. Barselona i Real su pobedili na manje od 50 posto mečeva odigranih u gostima, što je do pre nekoliko godina bilo nezamislivo.

Kada pogledamo tabelu Premijer lige, dolazimo do zaključka da se u dve najkvalitetnije evropske lige događaju velike promene. U čiju korist, pokazaće vreme.