20: Najslađe je „ludak“ biti u vreme Novaka Đokovića

Skener 11. jul 202122:22 > 12. jul 2021 8:27 21 komentara
Novak Đoković
Photo by AELTC/Ben Solomon - Pool/Getty Images

Nije ni propisno podigao trofej namenjen pobedniku Rolan Garosa, a već su mu svi upisali i vimbldonski pehar. I to ovaj koji je nosio posebnu težinu. Pa zlatni slem, pa osvojiće ih još pet, deset... Gigantski je to pritisak na ramenima, ali Novak Đoković živi u nekom svom svetu iz kojeg izađe, dođe na teniski teren, pobedi, pa se vrati. Sada je u finalu pao Mateo Beretini sa 6:7 (4-7), 6:4, 6:4, 6:3 za šestu vimbldonsku i 20. grend slem titulu.

Nešto me uhvatila nervoza odjutros, ne podnosim te unaped upisane pobede, pa još u vimbldonskim finalima, ni manje ni više.

Tri duple greške u prva dva gema (jedna više od metar u autu), drugi servisi koji jedva prelaze mrežu – jasno je da je i Đoković nervozan. Planirao sam da sedim barem na početku meča, ali me Novak takvim startom podiže. Do kraja meča više nisam seo.

Trideseto grend slem finale, ali na neke stvari ni najveći šampioni ne mogu da ostanu imuni. Zna i on šta je na talonu, zna i on sve ono iz uvoda. I gura nekako, kako i koliko može u datim okolnostima.

Mateo Beretini
Peter Nicholls – Pool/Getty Images

E, sad, ovo „nekako“ obično ima ne tako pozitivnu konotaciju, ali u Đokovićevom slučaju nije tako. Još jednom je demonstrirano na ovom Vimbldonu – Novak je teniser čiji bazni nivo igre je ubedljivo najveći u istoriji. Mislim da neću biti nepošten ako kažem da na ovom turniru nije igrao… Da se ne frljam brojevima, ali siguran sam da nije išao na više od 80 posto svojih igračkih mogućnosti. I opet je osvojio turnir pri tom izgubivši samo dva seta.

Novakov broj 20:

Nervozan je Đoković, ali nervozan je i Beretini. Razliku u startu pravi ritern, onaj najbolji svih vremena, dileme nema. Ne mogu da se otmem utisku da je za ishod prvog seta najvažniji bio gem na Beretinijev servis na 5:2. Ne zato što je Italijan tada spasao set loptu, već što je bilo osam izjednačenja i što je imao vremena da ga trema prođe.

Novak nije komforan, ruka stegnuta. Servira za set, prvog servisa ni od korova, a loše donošenje odluka, nešto u čemu je Đoković inače bez premca, jasno sugeriše ni da um nije potpuno bistar od nerava.

Nedovoljno dobar drop šot na brejk lopti, prethodno promašen forhend u drugom udarcu iz relativno izgledne pozicije, malo je i sreća okrenula leđa – 5:5. Italijan se razmahao, noge su proradile, krv prostrujila, a forhende je počeo da smešta bliže uglovima terena nego sredini.

Odvažan taj brejk, uz još jednu lošu odluku Novaka (drop šot na 4-5), i Beretini vodi, iako ne bi trebalo da vodi. Takva je tenis igra, nije verovatno ni Novak u petak trebalo da vodi 1-0 protiv Šapovalova.

Još sam u neverici od gubitka prvog seta, ali onaj koji treba da zaboravi, već je zaboravio na to. I nije prvi put u karijeri da Đoković poput vampira isisa svu pozitivnu energiju iz rivala koji je taman pomislio da je na pravom putu. Praktično niotkud, Novak pravi brejk od 40-15, a u tom preokretu videli smo mnogo od onoga što je Đokoviću i donelo trijumf.

Na brejk lopti je završio volejom. Na mreži je ukupno imao 34 od 48 realizaciju (servis-volej 7/9). Da ste nekome rekli da će Đoković u finalu Vimbldona biti 48 puta na mreži, verovatno bi pomislio da niste često gledali tenis. Bio je to deo taktike, pošto je Beretinijev drajv bekhend relativno sigurno utočište. Ponovo, kao u meču sa Šapovalovom, Novak je u važnim trenucima izlazio napred i, po pravilu, osvajao poene. Npr:

Takođe, obe brejk lopte sredinom trećeg seta Novak je spasao izlaskom na mrežu, a taj gem, uz početak drugog seta, bio je ključ meča. Posle svega što je uradio u karijeri, i u 35. godini pronalazi Đoković način da iznenadi, i to u finalu Vimbldona.

Premotavamo opet na prvi gem drugog seta. Na 40-15, Đoković dobija poen napadom u forhend. To je taktička dilema slična onoj koju je Novak imao sa Del Potrom u finalu US opena 2018. Koliko napadati u forhend, upadljivo jači udarac rivala? Sa Beretinijem je potreba da se tako menja ritam bila i nešto veća, jer ni Novaku ne prijaju niski slajsovi Italijana. Možda je u nekoliko navrata i preterao insistiranjem na forhendu, ali to mu je omogućilo da u onim najvažnijim poenima ipak nemilosrdno forsira bekhend stranu rivala. I da osvoji većinu takvih poena. Kao onaj na brejk lopti u ranoj fazi trećeg seta.

Sve vreme je Novak u Beretinijevom servisu, to je ono što me je ohrabrivalo i pored gubitka prvog seta. Pravi dupli brejk u drugom setu Đoković, jedan prosipa, a pred gem na 5:4 verujem da smo svi pomislili „ne opet“. U glavi vrtim mečeve u kojima su se dešavale slične situacije.

Wimbledon
Photo by AELTC – Pool/Getty Images

Prvo mi pada na pamet poslednji set finala s Federerom na US openu 2015 – tada je imao dva brejka prednosti, od 5:2 se došlo do 5:4, a u poslednjem gemu spasao je 15-40, pre nego što je napokon pobedio. Posle toga u mozak mi dolaze mečevi u kojima je Đoković u takvim situacijama bio nemilosrdan – takav je i sada, uzima drugi set, na početku smo.

Đoković je usporio drugi servis u odnosu na ostatak turnira – zbog nesigurnosti, ali delom i taktički, pošto Beretini takvim bekhendom nije nikakva pretnja. Rizik je ostavio Novak za druge servise u forhend, na servisu u bekhend nije bilo potrebno rizikovati.

Novak nije još do kraja pustio ruku, ali kontroliše situaciju na terenu – jedan pasing iz punog streča donosi brejk loptu na startu trećeg seta, a onda dočekuje grešku Beretinija u dugom poenu.

Novak Đoković
Photo by AELTC/Simon Bruty – Pool/Getty Images

Samo će još jednom do kraja meča Beretini imati brejk šanse, u šestom gemu je bilo 15-40, ali Novak dvaput izlazi napred i osvaja poene. Prvi put je bilo malo i sreće, ali vratilo se za prvi poen u tom gemu, u kojem je Beretini dvaput nepravilno zahvatio loptu, kao i za dva servisa koji su po nekoliko milimetara završili u autu.

Nema duplog brejka, a tako bismo rado izbegli golgotu serviranja za set… Nije Novak najsigurniji, ali i Beretini malo poklanja – 2-1, još samo jedan, je.. te.

Na startu četvrtog seta, Italijan ubacuje skoro sve prve servise, nije Đoković ni blizu brejk lopti. Očekivao sam možda mali pad na 1-2 u setovima, ali ne dâ se Mateo, svaka čast…

I, onda, onaj poen od kojeg je onim neutralnima pala brada, a nama ne tako neutralnima zastao dah. Ne vredi da opisujem, to se mora pogledati. I da, primetite kako je buka bila veća, pre nego što su shvatili da je Đoković osvojio poen (toliko o publici u ovom tekstu, i to je previše).

U sledećem gemu, Mateu malo staje servis, a Novak na 30-30 igra možda i najbolji poen u meču, od početka do kraja: precizno, kontrolisano, sa savršenim nameštanjem na loptu. Završava se tako što u penjanju kupi Beretinijev slajs i smešta skraćenu forhend dijagonalu za viner.

Razmena je bila duga, a Italijan iscrpljen čini ono što retko radi – dupla greška, jedna od samo tri u celom meču, i to na brejk lopti. Desetak minuta kasnije, Đoković je bio na leđima i dopuštao sebi da mu do mozga dopre sledeća činjenica: „Osvojio sam 20. grend slem titulu u karijeri“.

Lepo je rekao posle Ivanišević: Novak je kao u onim filmovima, ubijete ga 27 puta, ali on opet ustane i tu je, spreman da ugrize.

„Ako bih morao da odaberem nešto što se izdvaja u mom napretku tokom karijere, to je sposobnost da se nosim sa pritiskom“, rekao je Đoković. Ozbiljno, nismo primetili?! Evo jednog podatka: pred Vimbldon 2014, Novak je u grend slem finalima imao skor 6-7, a sada je na 20-10. Đoković solidan.

Od prvobitnog delirijuma, nismo videli slavlje, pa sada vraćamo da natenane uživamo i slušamo Viškov komentar, posle i završnu reč. Junački ju je održao.

Pa pravac društvene mreže da vidimo šta se piše – ima li išta slađe posle tako velike pobede, od listanja, čitanja i gledanja svih mogućih stavova, mišljenja i izjava.

Gola sam voda, ljudi, gola voda, kao i mnogi od vas, verujem, evo i nekoliko sati posle finala. Hvala, majstore, i neka smo mi ludaci kojima sport znači više nego što „treba“ – u ovakvim trenucima, najslađe je takav ludak biti!

6. 20.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare