215 minuta spektakla: Utisci o epu Đokovića i Alkaraza

Saša Ozmo 7. maj. 202222:09 > 22:1430 komentara
Podeli:
Novak Đoković, Karlos Alkaraz
LaurentLairys via Guliver

Prvi međusobni duel Novaka Đokovića i Karlosa Alkaraza. Tolika se fama stvorila da je bilo praktično nemoguće da se očekivanja ispune. A prevaziđena su: posle tri časa i 35 minuta igre, mladi Španac pobedio je najboljeg na svetu sa 6:7 (5-7), 7:5, 7:6 (7-5).

Ono što je najimpresivnije od svega jeste što su krešendo dosegli u trenucima kada bi već trebalo da jedva stoje. Oni momenti kada su obojica igrali na gornjoj granici došli su u drugoj polovini trećeg seta, stvarajući utisak da mogu tako unedogled.

To je posebno povoljna vest za Đokovića, koji je u Monte Karlu i finalu Beograda bio kao izduvani balon u trećim setovima duela sa Davidovičem Fokinom i Rubljovom.

Nije to jedina pozitivna vest za Đokovića, a one će postati vidljive kada se raščisti magla razočaranja zbog poraza.

Za početak: servis. Tokom celog meča je Novak uglavnom odlično servirao, dobro kombinovao različite vrste servisa i dobijao ono što želi servisom. Pogotovo je drugi servis delovao bolje u odnosu na prethodni period.

Meč je počeo da se okreće onog trenutka kada je Alkaraz počeo bolje da čita Novakove servise i da ih vraća. Bilo je tu briljantnih riterna, ali više onih koji su Đokoviću ostavljali mnogo opcija. Dakle, i tada je servis obavljao posao, ali onaj “plus jedan” nije bio pravi, onaj prvi udarac posle servisa, nešto što Đoković naglašava u kasnijoj fazi karijere.

Ni kratke riterne nije Novak odlučno napadao i generalno je Karlos bio taj koji je odlučivao o ishodu poena. Nije Đokoviću strano da igra takve mečeve, da promenama ritma, dubine i širine lopte nastoji da iznudi greške, ali i tada obično nagazi u nekoliko ključnih poena.

Sada je to izostalo, ne računajući drugu polovinu trećeg seta, kada je Đoković počeo jače i slobodnije da udara loptu.

Propustio je Novak mnogo šansi i polušansi u drugoj polovini drugog seta, a posebno je bolna brejk lopta na 5:5. Celo popodne Novak se mučio sa kik servisom Alkaraza sa prednost strane u bekhend. Tada ga je vratio idealno, ušao u poen, ali nije održao inicijativu insajd in forhendom koji se nudio. Ne, odabrao je neutralnu loptu i ubrzo je bio kažnjen jednim u nizu Alkarazovih drop šotova.

Ritern sa te strane bio je daleko od onoga na šta nas je Novak navikao, toliko da je i balonima pribegao… Zato je i pošteno što je poslednji poen u meču bio baš takav: kik servisom je Alkaraz izbacio Đokovića s terena i završio forhend paralelom.

Uz servis i znatno bolju kondiciju, finiš meča posebno ohrabruje. U spomenutoj drugoj polovini trećeg seta delovalo je da se Novak oslobodio stega, da je počeo da igra po instinktu i da češće pušta ruku. Drugi presudni poen na meču za Novaka došao je baš u tom intervalu: na 4:4 je došao do 0-30, stvorio sebi izglednu poziciju bekhend paralelom, samo da bi zakucao forhend u mrežu.

Podsetilo je sve malo na prošlogodišnji meč sa Cicipasom u Rimu, samo što je ishod bio drugačiji. Tada je Novak imao sreće, sada nije. Iako sreća jeste faktor, i Cicipas nije mnogo toga pogrešnog učinio u Rimu tada, pa je izgubio, nestvarno je ono što radi 19-godišnji Karlos Alkaraz.

Španac već ima otpornost šampiona, ništa mu ne remeti um. Propusti brejk lopte. Ništa, idemo dalje. Propusti meč loptu. Uzme sledeći gem s nulom.

Novak Đoković
REUTERS/Juan Medina

“Dobro se izborio s nervima. Impresivno je koliko je zrelo i hrabro odigrao, naročito kada se uzmu u obzir njegove godine”, rekao je Nicak.

Stvarno je Karlitos kao hibrid Nadala i Đokovića, baš je teško ne pasti u potpunu euforiju i ludilo u vezi sa njime. Logika i istorija nalažu da će udariti u zid, da će doći pad, ali ono što dečko u kontinuitetu prikazuje na terenu viče nam u lice: “Ovaj dečko je budući broj jedan, i to ne u tako dalekoj budućnosti”.

Dug je put do zvezda, ali svi alati su tu: mogućnost da se igra različitim stilovima igre, brzina i snaga, glava, intenzitet, radna etika, izvrstan izbor udaraca, đokovićevska anticipacija udaraca suparnika… Mogao bih još, ali biće vremena, tek ću potrošiti strane i strane pišući o momku koji će biti tu narednih petnaestak godina.

Karlos Alkaraz
AntoineCouvercelle via Guliver

“Ključ je bio u tome što sam bio agresivan i konstantan. U taj brejku sam želeo da ja budem taj koji će odlučivati, pa šta bude”, rekao je Alkaraz reči koje smo već dosta puta čuli u njegovoj kratkoj karijeri.

Kada su Karlitosa nedavno pitali šta govori sebi u ključnim trenucima mečeva, nasmejao se, malo stidljivo spustio glavu i rekao:

„Uvek se setim šta mi deda govori. To su tri C (cabeza, corazón, cojones) – glava, srce i m.da. Toga se držim“.

Bilo je od svega pomalo i sada, a i ne može drugačije za pobede nad Nadalom i Đokovićem u dva dana.

Sigurni smo da Novak jedva čeka revanš, ali i da Karlos jedva čeka da opet zaigra protiv Đokovića.

I mi jedva čekamo.

Masters u Madridu možete pratiti na Sport Klubu uz SBB ili ukoliko još niste korisnik SBB usluga – putem EON aplikacije uz EON pakete van SBB mreže koji su dostupni preko bilo kog interneta u Srbiji. EON sport paket dostupan je za 799 dinara, bez ugovorne obaveze u narednih 30 dana. (PROMO)

Komentari

Vaš komentar