58: Može li Đoković da sruši Nadalovu tvrđavu?

Saša Ozmo 11. jun. 20219:3223 komentara
Podeli:
Đoković Nadal Rolan Garos 2015.
REUTERS/Jean-Paul Pelissier

Rafael Nadal u karijeri ima samo dva poraza na Rolan Garosu. Kada bi došao do polufinala, a to se dosad dogodilo 13 puta, svaki put bi osvajao titulu. Opštepoznato, ali svejedno zastrašujuće. Upravo zbog toga zastrašujući je i zadatak koji Novak Đoković ima pred sobom u petak na stadionu Filip Šatrije – savladati Kralja šljake u njegovoj kući.

Duel Nadal – Đoković na programu je ne pre 17.30 sati, ali možda počne i kasnije ukoliko duel Stefanosa Cicipasa i Aleksandera Zvereva bude nešto duži. Prvo polufinale počinje od 14.50.

*Sve epizode iz serijala Ozmo i RG21 pogledajte OVDE, uključujući i poslednju u kojoj sa gostom najavljujemo duel Nadala i Đokovića.

Istorijat na RG i da li je Novaku sad komfornije nego 2020?

Đoković Nadal
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Ukupno su igrali 58 puta, a Nadal bi eventualnom pobedom izjednačio na 29-29 u međusobnom skoru. Ni na jednom stadionu na svetu nisu se Đoković i Nadal sastajali češće nego na Šatrijeu. Biće im to deveti put, što je više nego na svim ostalim grend slem turnirima zajedno (US open i Vimbldon po triput, u Melburnu dvaput), a Nadal vodi sa 7-1.

Prvi put sastali su se još davne 2006. godine, kada je Novak predao nakon što je izgubio prva dva seta, da bi na konferenciji za medije dao čuvenu izjavu u kojoj je proglasio Nadala „pobedivim“ na šljaci. Često će se spominjati ta Đokovićeva izjava u međunarodnoj javnosti, u negativnom kontekstu.

U naredne dve sezone Rafa je u Parizu sa po 3-0 dobijao Novaka, a onda je 2011. godine Đoković pronašao recept na šljaci – u razmaku od sedam dana dvaput je dobio Rafu, u Madridu i Rimu, ali je poraz od Federera sprečio obračun na Rolan Garosu. Mnogima i dalje na ustima stoji ono „šta bi bilo da je…“

Na šljaci je Đoković ukupno sedam puta pobedio Nadala, uključujući i trijumf u četvrtfinalu Rolan Garosa 2015. godine, i to u tri seta. Daleko je tada Rafa bio od maksimuma, ali Novak je bio vrlo blizu pobede i jednom prilikom kada je Nadal igrao u skladu sa reputacijom Kralja šljake. Bilo je to polufinale 2013. godine, brejk prednosti u petom, antologijsko pecanje i na kraju poraz sa 9:7.

Godinu ranije, u finalu je Nadalu kiša išla na ruku kada je Đoković počinjao preokret u četvrtom setu. Meč je prekinut, a Rafa slavio u ponedeljak. Zatim je Novak 2014. osvojio prvi set, obojica su bili ekstremno napeti, ali srpski teniser više – čak je i povraćao u svlačionici i izgubio je u četiri seta.

Jedno vreme je Đoković bio više nego konkurentan na šljaci, ali sada je Nadal vezao pet uzastopnih pobeda. Neke od njih možda nisu relevantne za raspravu, poput one iz Rima 2019, kada je Đoković bio iscrpljen, ili Rima 2018, kada se Novak tek vraćao u vrhu posle pada i povrede.

Ipak, u prošlogodišnjem finalu Rolan Garosa, Đoković je ušao sa nikad većom ambicijom, a čitav meč bio je antiklimaks. Igrao je Novak odlično tokom celog turnira i uslovi su mu više odgovarali, barem na papiru. Međutim, Nadal je bio nadmoćan i pobedio je 6:0, 6:2, 7:5.

Zato je i osećaj u susret predstojećem okršaju potpuno drugačiji: dok se pre osam meseci potencijalna pobeda Đokovića u široj javnosti smatrala realnom, sada je Nadal apsolutni favorit. S razlogom, ali možda je to pozicija iz koje Novak može komfornije, rasterećenije da igra.

Šta Đoković i Nadal crpe iz prethodnih pet mečeva?

Rafael Nadal
Photo by Julian Finney/Getty Images

Za okršaje Đokovića i Nadala važi isto što i za najveće derbije u fudbalu ili košarci: prethodna forma zaista ne znači mnogo. Zapravo, često se dešavalo da slavi onaj koji u prividno slabijoj formi dočeka međusobni meč. Ipak, način na koji su ostvarene određene pobede uvek može da pruži vetar u leđa.

Đoković – Nadal, broj 58:

Ono što je glavno jeste da bi obojica trebalo da budu na vrhuncu moći – nisu imali fizički iznurujuće mečeve, pogotovo ne Nadal. Ipak, i Đoković je više puta ovog proleća isticao koliko se dobro kondiciono oseća, naročito posle onoga što je iskusio u Rimu.

Sa mentalnog aspekta, Nadalu svakako prija što je potencijalno nezgodan test u vidu Janika Sinera položio sa tako malo muka, mada je tome doprineo i Siner time što se blokirao kada je imao šansu da osvoji prvi set, da bi posle potpuno potonuo.

Više, u tom smislu, Rafi znači trijumf nad Švarcmanom – nije baš bio na konopcima, ali njegovim navijačima sigurno je bilo nelagodno u prvoj polovini trećeg seta. Tada je Argentinac bio u naletu, vidno sigurniji sa osnovne linije. Utoliko je zadovoljstvo veće što je Nadal bez štete na semaforu pregrmeo oluju, a onda slomio Pekenja i završio tako što je dobio devet poslednjih gemova.

Posle pobede nad Muzetijem, prvo što je Đoković rekao treneru Marjanu Vajdi bilo je to da mu je drago što je slavio na takav način. I na konferenciji za medije ponovio je to nekoliko puta, pozivajući se na pređašnja iskustva kada je osvajao turnire posle tako teških iskušenja. I rukama i rečima demonstrirao je Novak kako je probio led.

Zatim, dobru vest Novak će pronaći i u mentalnoj čvrstini i načinu na koju mu fokus nijednom nije pao tokom za nerve napornog duela sa Mateom Beretinijom. Izazov zvani Rafael Nadal teniski je suprotan onom koji predstavlja Beretini, ali osnovni preduslov je isti – sve vreme Đoković mora da bude mentalno u meču.

Zapravo, s Beretinijem bi možda i preživeo kratkotrajni pad koncentracije, dok je s Nadalom apsolutni fokus nužni preduslov da bi se o pobedi moglo govoriti. Nužni, ne i dovoljni.

Đokovićev put do polufinala:
Sandgren 6:2, 6:4, 6:2
Kuevas 6:3, 6:2, 6:4
Berankis 6:1, 6:4, 6:1
Muzeti 6:7 (7-9), 5:7 (2-7), 6:1, 6:0, 4:0, predaja
Beretini 6:3, 6:2, 6:7 (5-7), 7:5

Nadalov put do polufinala:
Popirin 6:3, 6:2, 7:6 (7-3)
Gaske 6:0, 7:5, 6:2
Nori 6:3, 6:3, 6:3
Siner 7:5, 6:3, 6:0
Švarcman 6:3, 4:6, 6:4, 6:0

Šta Đoković mora da uradi kako bi pobedio Nadala?

Novak Đoković
Photo by Adam Pretty/Getty Images

Pitanje iz podnaslova je tako formulisano zato što je, figurativno rečeno, loptica u Đokovićevom polju. On mora da analizira, smisli, vidi, shvati… Koji god glagol želite, da ustanovi šta bi mogao bolje da uradi u odnosu na prethodne duele, pogotovo na ono parisko finale prošle jeseni. Akcenat je na „bolje“, ne na „drugačije“, s obzirom na to da se toliko dobro poznaju da taktičkih iznenađenja teško da može da bude.

„Kontrolisana agresivnost“ sinagma je koju Đoković često koristi, a za duele s Nadalom ona je neophodnost. Ako se delikatna ravnoteža ne pronađe, svako klizanje u jedno od dve krajnosti vodi u neminovni poraz. Ukoliko Novak svaku loptu napada i po svaku cenu skraćuje poene, to na duže staze ne može da donese rezultat (može na kratke!).

S druge strane, ako se Đoković povuče i odluči se za konstantne duge razmene, rizikuje da bude uvučen u Nadalovu mašinu: ta mašina sastoji se od udaraca koji su istovremeno prodorni i visokoprocentni (mala mogućnost greške), a sve zahvaljujući neverovatnoj količini spina na udarcima Španca.

Nije tajna da je sudar dijagonala, Đokovićev bekhend na Nadalov forhend, najčešće jedan od odlučujućih faktora. Kada je 2011. pronašao recept za Rafu, on se uglavnom sastojao od toga da kratkim dijagonalama, ili dubokim i prodornim, probija Nadalovu forhend stranu ili dobija kraću loptu za napad forhendom.

Na papiru, taktika je jasna, ali ekstremno ju je teško na duže staze sprovoditi u delo – ona podrazumeva da se Nadalov spin konstantno hvata u penjanju, što je zamorno i fizički i mentalno. Pogotovo kada, zbog odbrane Španca, isti poen treba osvojiti dva ili tri puta.

Biće drop šotova, možda i večernjeg tenisa

Adam Pretty/Getty Images

Iz spomenutog šablona po dijagonali, otvaraju se opcije za obojicu, opcije koje su i za Đokovića i Nadala barometar samopouzdanja u datom trenutku – Novakova bekhend paralela i Nadalova forhend paralela, njegov čuveni laso.

Na šljaci imaju slične šablone servisa – obojica vole slajs koji šalje protivnika van terena po širini, a Đoković za nijansu češće koristi kik i nešto više rizikuje na drugom servisu. U većini od svojih 29 dosadašnjih pobeda, Novak je Rafu izludeo riternom: ako bi neko izvukao statistiku za to na koji udarac je u karijeri Nadal najčešće sa nevericom gledao ka svojoj loži, to bi bio Đokovićev ritern.

Novakovi navijači proklinju često drop šot. I jeste Novak preterivao u prošlom finalu, ali to je najčešće dolazilo iz nužde, u nedostatku drugih rešenja. Kada je Đoković u naletu, drop šotovi mogu dodatno da ubiju u pojam i/ili da nateraju Nadala da preispita svoje pozicioniranje na riternu i u razmenama. Ono što hoću da vam kažem – biće drop šotova, da se spremite unapred.

Verovatno je da će barem deo meča biti igran uveče, a ako Cicipas i Zverev oduže, možda to bude i poveći deo. Na papiru, večernji uslovi trebalo bi da odgovaraju Đokoviću, jer lopta ne odskače tako visoko. To treba imati na umu, iako nas je prošlogodišnje finale naučilo da papir ipak ne vredi mnogo.

Rekli su pred finale

Novak Djokovic
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Đoković: Njegov forhend je dominantan. Spin, rotacija, izuzetno se dobro brani iz tog ugla i visokim loptama se vraća u poen. Mudar je i iskusan u igri na šljaci. Definitivno je napredovao na servisu, a njegova odbrana je među najboljima u istoriji, pogotovo na šljaci. Moram da budem agresivan, ali taktički pametan, da otvaram teren.

To što je polufinale, a ne finale, ne menja ništa. Siguran sam da barem da ću odigrati bolje nego u prva dva seta prošlogodišnjeg finala, tada je sve išlo naopako. Mnogi su želeli i iščekivali naš meč – verujem u svoju pobedu, svoj kvalitet i sposobnost. Tako ću i izaći na teren – samouveren i sa velikom željom.

Nadal: Kada igrate sa Novakom, najbolja stvar je što znate na čemu ste i šta da očekujete, znam da moram da igram najbolje što mogu kako bih pobedio, a to je veliki izazov. To je dobro jer za tako velike momente treniramo i živimo, za te momente. Loša stvar jeste što je to mnogo teško, Đoković je jedan od najboljih igrača svih vremena.

Biće to važan meč za obojicu, ali nije finale, što predstavlja veliku razliku – pobednik predstojećeg meča mora da nastavi u istom tempu, pošto mu predstoji još mnogo posla kako bi ostvario konačni cilj ovde.

Ko pobeđuje – Novak Đoković ili Rafael Nadal?

Komentari

Vaš komentar