9. 18.

Skener 21. feb 202118:09 34 komentara
Novak Đoković
Photo by Daniel Pockett/Getty Image

Ritern pod noge na servis od 203 km/č. Odličan prilazni udarac uprkos tome što je bio malo daleko od lopte. Dubok volej. Viner smečom. Novak Đoković je na leđima i proslavlja svoju 18. grend slem titulu, čak devetu na Australijan openu – pobeda nad izazivačem Danilom Medvedevom 7:5, 6:2, 6:2.

U taj poslednji poen stalo je skoro sve što je Novaku donelo pobedu u finalu, evo i kako.

Sekvenca prva – ritern

Novak Đoković
Photo by Darrian Traynor/Getty Images

Dileme već odavno nema, njegov ritern najbolji je svih vremena, ali u svetlu izvrsnog servisa, nije se sada toliko govorilo o riternu.

Đokovićev broj 18

Đoković jeste vraćao mnogo protivničkih servisa u dosadašnjem toku turnira, ali sada u finalu znatno je češće uspevao da već riternom nepovratno preuzme inicijativu. Znate ono njegovo – u pertle suparniku. Nijednom tokom turnira Medvedev nije osvojio manje od 77 posto poena na prvi servis, protiv Cicipasa i 88 posto. A u duelu s Novakom – 69.

Pri tom je Rus veoma dobro servirao, ali Novak mu je potpuno ušao u servis, impresivno je s kolikom lakoćom može da šalje metke pod noge protivniku. U poslednjem gemu prvog seta, iz ove perspektive ključnom u meču, Đoković je vraćao i vraćao prve servise, uključujući i onaj na set lopti od 207 km/č posle kojeg je Medvedev poslao forhend u mrežu.

I prvi brejk u meču Đoković je napravio uprkos tome što je Rus pogodio svih šest prvih servisa, tako nešto ne događa se često, a i na set lopti u drugom setu smestio je ritern na liniju. Samo neki od primera.

Sekvenca druga – prilazni udarac

Novak Đoković
Photo by Darrian Traynor/Getty Images

Kada Novak nije potpuno fokusiran, često mu se desi da na tako neočekivano kratke lopte rivala ne uspe adekvatno da napade. Sada je fokus, taj neuhvatljivi i potencijalno najvažniji činilac svakog meča, bio tu skoro sve vreme.

Đoković je mentalno verovatno najjači teniser u istoriji, ali doživljavao je vidne padove u poslednja dva slem finala koja je dobio – sa Federerom na Vimbldonu 2019. i sa Timom prošle godine u Melburnu. Uz ubedljiv poraz od Nadala na Rolan Garosu, bilo je razloga za bojazan u tom smislu.

Mislim, bilo je možda u našim glavama, ali ne i u Đokovićevoj koji se opasno približio nestvarnom standardu iz finala Australijan opena 2019. sa Nadalom. Blage padove početkom drugog i trećeg seta smenila je furiozna igra i pobeda ubedljivija nego što je bilo ko pretpostavljao.

Sekvenca treća – volej

Novak Đoković
Photo by Matt King/Getty Images

Nije to bio volej kojim se dobija poen, ali dovoljno dobar da Medvedev ne može da ga probije. U najavi meča naznačili smo koliko će Novakove promene ritma po dužini, ne samo po širini, biti značajne. I jesu bile, paradigma toga jeste briljantan servis-volej tokom trećeg seta, ali više lukavi kratki slajsovi/drop-šotovi koje Đoković često koristi protiv Medvedeva – nekad ne uspeju, ali taktički su jako važni.

Na kraju je osvojio 16 od 18 poena kada je izašao napred, a to je samo jedan od segmenata koji ilustruje kako je Novak izuzetno složenu taktiku sproveo u delo.

Nekoliko poena u prvom setu tako je fino i pametno izgradio, tako da čovek koji voli tenis oseti i fizičko zadovoljstvo u stomaku. Naročito u 12. gemu u kojem je napravio ključni brejk. „Kao hirurg“, konstatovao je trener Sven Greneveld na tviteru i bio je u pravu.

Danil Medvedev
Photo by Quinn Rooney/Getty Images

Tražio je Đoković oštre uglove u razmeni forhend dijagonalama, što je možda jedina pozicija na terenu u kojoj se Medvedev ne oseća komforno kada ima samopouzdanja, ali nije insistirao jedino na tome – ne, spuštao je forhende po paraleli, nikad nije dao Medvedevu dva uzastopna ista udarca i savršeno je dozirao rizik unutar razmena.

Takođe, bio je spreman psihički na duže razmene, gde ćete bolji dokaz od gema na 5:2 i poena na 30-30 kada je u jednoličnoj razmeni dočekao grešku suparnika i u stilu Stana Vavrinke pokazao kažiprstom na slepoočnicu i pogledao u smeru svoje lože. U razmenama sa devet i više udaraca bilo je 18-13 za Đokovića.

Sekvenca četvrta – smeč

Novak Đoković
Photo by Matt King/Getty Images

Najslabiji udarac u Đokovićevom repertoaru, koštao ga je pretrpljenog brejka u prvom setu, ali kada smečom završi meč, pa još onako komplikovanim, to je znak da je iza Novaka partija blizu idealnoj.

Najveći uspeh sastoji se u tome što je Medvedeva, čoveka koji je bio u seriji od 20 pobeda, naterao da uđe u stanje autodestrukcije. Znao je Đoković da uzrokuje osećanje nemoći u suparnicima, a sada je to uradio Danilu na najvećoj pozornici. Spomenutim riternom i fokusom, čvrstinom i malim brojem grešaka (samo 17 u celom meču), ali i servisom koji je opet bio tu kada je bio potreban.

Ne toliko možda kao u meču sa Zverevom, ali svakako u najvećem broju teških situacija – opet je efektan bio slajs servis sa djus strane. Još važnije, na onim dodatnim loptama koje Medvedev vraća a drugi ne bi, Đoković se nije libio da napadne drugim udarcem, najčešće forhendom.

Osećalo se da je Danil nervozan, počeo je da poklanja u drugom setu mnogo više nego što se očekivalo, a Đoković mu je ukazao najveće poštovanje time što se ni u jednom trenutku nije opustio, pa ni na 2-0 i brejk prednosti. Odbio je Novak i sve ili ništa nalet Medvedeva na 4:2, neutralisao ravnjače i fantastičnom defanzivom izvojevao prelomni gem, posle kojeg smo gledali pesmu na riternu i kraj posle samo sat i 53 minuta igre.

Ko bi to očekivao?!

Srpski Melburn

Navijači Đokovića
Photo by Cameron Spencer/Getty Images

Ove godine turnir pratim kod kuće, ali sam se u nedelju u nekoliko navrata bogami osetio kao da sam u Melburnu. Uroš, Vladan, Branka, Željko, Krle, neki od junaka mojih priča kad sam na licu mesta u Australiji, od ranog jutra obaveštavali su me o pripremama, sujeverijima, slali snimke atmosfere, fotografije u lokalima itd.

Ne zaboravite iz Peroni bara da krenete da ne bude baksuz.

Sve je neobično ove godine, ali Nole je Nole. Idemo sad.

Samo da znaš, reket je bacio svojoj školskoj drugarici Dragani Obradović. Novak im je dao i ulaznice.

Pola tribina za Novaka, pola protiv Novaka, a niko za Medvedeva. Dok ih Novak nije utišao!, i malo posle: Sve isto, ništa se ne menja. Još samo da saznam u kom delu parka sutra slavimo.

Sale, bio je kao granit dok Danil nije puko.

E, Sale, Sale, šta si rekao, biće gusto, 50-50? A šta sam ja rekao – boj se ovna, boj se… Pozdrav!

Hvala vam, ljudi, na svim porukama i emocijama, i hvala Đokoviću što je svoje carstvo izgradio baš u Melburnu.

„Nedostajete, ljudi! E, uslikao sam, Uli je odštampao vaše fotke i slikali smo se u svlačionici, poslaće vam“, rekao je Novak kad smo se ponovo videli putem ekrana.

Tradicija je tu da se poštuje, pa makar i virtuelno, evo fotografije:

Dogodine la decima, nadamo se uživo.

Pogled u budućnost

Novak Đoković
Photo by Mackenzie Sweetnam/Getty Images

Od Đokovićeve imperije u Melburnu sada je jedino prostranija Nadalova u Parizu (13 titula), a Federerovih osam na Vimbldonu pali su na treće mesto. Devet puta na Australijan openu, a ukupno 18. grend slem titula. Hej, bre – 18!

Đokovićev broj 18

„Rodžer i Rafa me inspirišu, to sam govorio i ranije, ponoviću i sada. Dokle god oni guraju dalje, guraću i ja. Mislim da je to trka ko će duže igrati i ko će više pobeđivati. To je takmičenje između nas u svim segmentima. Zato i jesmo to što jesmo – zato što motivišemo i guramo jedni druge do granica“, kaže Novak.

Kad razmišljam o Novakovim monumentalnim dostignućima, često se setim finala Vimbldona 2014. godine, po mom mišljenju verovatno najznačajnijeg meča u Novakovoj karijeri. I kako posle gubitka četvrtog seta Endi Rodik na tviteru brani Novaka govoreći da je legenda i da ima šest najvećih trofeja. Pred taj peti set Đoković je imao negativni skor u najvećim finalima (6-7), a sada je na 18-10.

Potera se nastavlja, Đoković sada zaostaje dve najveće titule za Federerom i Nadalom, a kako će uskoro postati čovek sa najviše provedenih nedelja na prvom mestu ATP liste, usredsređenost na slemove sada biće još izraženija. Novak je i tako redukovao raspored prethodnih godina, tako da ostaje da vidimo kako će to zapravo izgledati, mada u sadašnjoj situaciji ništa nije pouzdano i definitivno.

Ono što je ipak definitivno jeste da se Novak Đoković izborio sa medijskim napadima, povredom i sa protivnicima. I da je opet najbolji.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare