Sportska priča godine: Košarka je strast!

Saša Ozmo 31. dec. 201613:43 > 13:47
Podeli:
CSKA

Utakmica je bila spektakularna, nema spora. Vodio je CSKA sa 20 poena razlike, igrao je kao mašina i u odbrani i u napadu, ali Fenerbahče se vratio i činilo se da će se nastaviti prokletstvo Moskovljana.

Ipak, nebo je pogledalo Crvenu Armiju (kakva ironija, zar ne?), Hrjapa je pogodio za produžetak, a onda je tim Dimitrisa Itudisa napokon uspeo, napokon je osvojio sedmu titulu prvaka Evrope.

Međutim, za mene tog dana prva zvezda nije bio nijedan igrač, nijedan trener, prva zvezda bio je predsednik CSKA Andrej Vatutin. Bio je kao zaleđen tokom celog meča, skamenjeni izraz lica nije menjao ni na +20, crvena boja ga je preplavila u uzbudljivoj završnici i činilo se da će da “eksplodira“.

Njegovi momci poštedeli su ga srčanog udara, CSKA je pobedio. A onda… Onda je usledio izliv emocija koji mogu da razumeju samo oni koji košarci prilaze jednako strastveno, bilo da su igrači, treneri, navijači… Urlao je, grlio koga je stigao, zatim je jedva dolazio do vazduha, a onda je ponovo vikao.

Vredelo je ostati u CSKA, vredelo je odbiti bogatu ponudu Mihaila Prohorova i Bruklin Netsa, vredelo je boriti se za svoju ljubav.

https://youtube.com/watch?v=mazuBQjigyQ

Posle poraza u Beogradu od Crvene zvezde, Andrej Vatutin užurbano je prolazio hodnikom, bila je to prilika koju nisam smeo da propustim. Bum, odmah sam tresnuo pitanje o prošlosezonskom finalu znajući da vremena nema mnogo.

Logično, bio je nervozan zbog poraza i počeo je sporo…

“Uh, to je prošlost. Bio je to san za mene i za CSKA, što smo osvojili Evroligu posle osam godina poraza, ali sada ne treba da slavimo“, reče mi.

Ipak, kako su sekunde prolazile, kao da se raskravljivao i kao da su mu navirala sećanja.

“Ma to je jedan od najboljih trenutaka u mom životu! Ipak, nisam izgubio želju za radom posle toga, nastavio sam vredno da radim i očekujem da osvojimo drugu titulu“, kaže sada već nasmejani Vatutin.

Turkish Airlines EuroLeague

Sledeće pitanje ponovo ga je malo smračilo, videlo se da mu je to slaba tačka: Da li bi u Moskvi voleo istu atmosferu kao u Beogradu?

“Uh, sanjam o tome, obožavam kada igramo u Beogradu, neverovatno je. Teško je to pitanje za mene, to je pitanje popularnosti košarke u Rusiji i pitanje ruskog mentaliteta. Mislim da zaslužujemo ambijent kao što je u Beogradu, ali nemoguće je stvoriti ga veštački“.

Kratku priču zaključili smo rečima o Crvenoj zvezdi, Vatutin nije krio da je impresioniran.

“Veoma sam iznenađen Zvezdom – izgubili su dva-tri ključna igrača iz prošle sezone, a igraju i dalje sa velikim srcem i pravim stavom. Pobedili su Real Madrid i nas, predstavljaju Srbiju u najboljem mogućem svetlu u Evroligi“.

Turkish Airlines EuroLeague

Ko je Andrej Vatutin? Rođen je u Moskvi 1973. godine, diplomirao je novinarstvo 1995. godine na Moskovskom univerzitetu, a potom je radio u novinskoj agenciji Itar-Tas i kao portparol nacionalnog košarkaškog saveza.

Kao funkcioner je u košarci od 2000, sa Uralom je osvojio dve titule prvaka Rusije, a dve godine kasnije usledio je poziv iz zavičaja i mesto potpredsednika.

Odmah po dolasku na mesto trenera doveo je Dušana Ivkovića i započeo renesansu CSKA – Dudu nije zaboravio ni kada je slavni srpski trener rešio da se povuče.

Godine 2007. postao je izvršni direktor, a godinu kasnije tome je dodata i funkcija predsednika.

“Na svim igračima bio je pritisak, ali i na njemu – ne samo sada u Berlinu, nego i na ranijim završnim turnirima. Nisam video srećniju osobu od njega posle te titule, znam koliko mu je značio taj uspeh“, rekao je Miloš Teodosić u intervjuu za Sport klub i dodao:

“Vatutin je jedan od najzaslužnijih za taj trofej, čovek je koji sa ogromnom ljubavlju vodi klub. Maksimalno je posvećen svakom detalju. On je imao ponudu da postane generalni menadžer Bruklina, odbio je to zbog CSKA, želeo je da ostane u Moskvi. Sjajna je osoba, najbolji predsednik kojeg ću imati“.

Kada sledeći put budete gledali utakmicu CSKA, obratite pažnju na Andreja Vatutina. To je čovek koji je Armiju učinio najorganizovanijim klubom u Evropi i jednim od najuspešnijih.

To je čovek koji istinski voli košarku.