5 zaključaka posle meča Đokovića i Marija

Saša Ozmo 8. jan. 201710:26
Podeli:
AK BijuRaj/Getty Images

Skoro tri sata borbe, mnogo emocija na obe strane i neki poeni koji su bili dostojni i Gren slem finala.

Skoro tri sata borbe, mnogo emocija na obe strane i neki poeni koji su bili dostojni i Gren slem finala. Na takvom nivou sada je rivalstvo Novaka Đokovića i Endija Marija, a sada je srpski teniser izašao kao pobednik – 6:3, 5:7, 6:4. Bila je to savršena uvertira za Melburn – iako će Australija biti nešto sasvim novo, i Doha nam je dala osnovu za određene zaključke.

1. Nekoliko stvari mogu da raduju u Đokovićevoj igri. Konstantnost u dubini udaraca, pogotovo u najvećem delu prva dva seta. Zatim, opuštenija ruka kada je nastojao da bude agresivniji forhendom, prolazio je kroz lopticu i udarao bez zadrške. Treće, menjao je pravac loptice kao u najbolja vremena, i iz pozicija koje nisu bile idealne – otuda nekoliko briljantnih udaraca po paraleli.

AK BijuRaj/Getty Images

2. Oscilacije na mentalnom nivou i dalje su prisutne. Ne može se Novaku ništa zameriti na gemu koji je izgubio kada je servirao za meč u drugom setu. Jeste imao tri meč lopte, na dve jeste i pogrešio, ali to su bile greške unutar rezona, unutar dotadašnjeg plana igre. Uz to, tada se najbolje videlo dodatno samopouzdanje koje je stekao Mari kao broj jedan, dvaput je u tom intervalu raspalio forhend kako inače retko čini u prelomnim trenucima.

Ono što Đoković ne bi trebalo sebi da dozvoljava jeste pad koncentracije u narednom gemu na svoj servis, kada je potpuno izgubio strpljenje i kretao na mrežu bez plana. To mu se već dogodilo u dva meča sa Marijem, jednim u bližoj drugim u daljoj prošlosti, i oba puta je kažnjen.

3. Ono što je obično prevaga u Novakovu korist u mečevima sa Endijem jeste drugi servis. Na njemu je Mari mnogo radio, ali i dalje je Đoković taj koji je sposoban da kada je gusto odservira agresivni drugi u T liniju ili da “pojača“ dubinu, promeni stranu… Otuda je najupadljivija statistička razlika upravo tu – Đoković je osvojio 61% poena na drugi servis (19-31), a Mari samo 47% (16-34).

Osim toga, osnovna borba vodi se u tome ko će kontrolisati razmene sa osnovne linije – koji spektakularni poen iz defanzive proizvešće obojica, ali u krajnjem zbiru obično će pobediti onaj koji više češće diktira igru. Novak je imao 36 vinera i 31 grešku, a Mari 30 direknih poena i 33 neiznuđene greške – bitka za kontrolu bila je žestoka, u tu svrhu je Đoković čak 35 puta izašao na mrežu (osvojio 24 poena).

AK BijuRaj/Getty Images

4. Trijumf će više značiti Novaku nego što će naškoditi Endiju, pogotovo kada se uzme u obzir način na koji se meč odvijao – nije nimalo prijatno izgubiti od najvećeg rivala posle tri meč lopte, pa makar i turnir ne bio toliko značajan. Ovako, postavljena je solidna osnova za Australijan open, koji je Đokovićeva druga kuća.

Endi se reakcijom na mreži posle meča potrudio da stavi do znanja svima da mu poraz nije posebno teško pao. I on je svestan da je Melburn jedina istinski važna bitka u ovom trenutku, ali broj u koloni “porazi od Đokovića“ ponovo se povećao, sada je 25.

5. Ko je favorit u Melburnu? U ovom trenutku nemoguće je reći, ali zbog prošlosti bismo rekli da je Novak u blagoj prednosti, 51-49. Šest puta je Đoković slavio na Australijan openu, od toga je u četiri finala pobedio upravo Marija, uključujući i prethodne dve godine. Jeste, karte su sada nešto drugačije podeljene, ali i pritisak je veći na Endiju. Uz to, kao što je Novak rekao prošle godine u Parizu: “Vuk je gladniji kada se penje na brdo nego kada je na njegovom vrhu“.