Čilić za SK: Mari prvi jer je igrao više od Novaka

Saša Ozmo 17. jan 201721:00
Michael Dodge/Getty Images

Osvajač je US opena 2014. godine, a 2010. je u Melburnu ostvario svoj prvi značajniji Gren slem rezultat plasmanom u polufinale.

Sa 28 godina Marin Čilić na vrhuncu je sposobnosti, trenutno je sedmi na svetu, a ove sezone nastojaće da se popne još koji stepenik više.

U intervjuu za Sport klub momak iz Međugorja govorio je o saradnji sa Jonasom Bjorkmanom, ciljevima u predstojećoj sezoni, Đokoviću i Mariju, psihičkoj pripremi…

Veliki je broj onih koji smatraju da je ovogodišnji Australijan open jedan od najzanimljivijih turnira u poslednje vreme, a jedan od razloga jeste i povratak Rodžera Federera, kao i pitanje može li Rafael Nadal ponovo da se vrati u vrh.

“Federer i Nadal sada su u situaciji da nisu više u vrhu, počinju sezonu sa nižih pozicija nego što su navikli i biće interesantno videti kako će oni reagovati na taj izazov sa kojim se nisu često suočavali u karijeri“, počinje Čilić priču za Sport klub.

Novak Đoković i Endi Mari nastaviće trku za prvom pozicijom na svetu u mestu gde su se često sastajali, uključujući i finala u prethodne dve sezone.

“Stvarno su imali neverovatnu borbu do kraja sezone. Istina, Novak nije igrao toliko mnogo turnira kao Mari i možda je upravo tu Škot napravio prevagu na kraju. Definitivno će biti zanimljiva sezona i sada je nemoguće reći ko će je završiti na prvom mestu. Moj cilj je da dođem u Top 5, idem korak po korak“.

Quinn Rooney/Getty Images

Marin se mučio na startu Australijan opena, ali uspeo je da preokrene posle 0-2 u setovima i da savlada Ježija Janoviča.

“Očekivao sam težak posao – pogotovo protiv igrača kao što je on nije lako uči u meč jer sam znao da će rizikovati maksimalno i ići na sve ili ništa. Dodatna otežavajuća okolnost jeste što je to bio meč prvog kola, bio sam malo nesiguran u početku, a on je potegao mnogo dobrih riterna u prva dva seta. Brejk početkom trećeg seta promenio je tok meča, posle toga sam našao svoju igru“.

Čilić je zbog finala Dejvis kupa vrlo kasno završio sezonu, pa vremena za prave pripreme nije ni bilo.

“Jeste, vrlo kratke pripreme, onda sam u Čenaju rano ispao, pa smo u Melburnu proveli desetak dana pre turnira i još malo sređivali detalje za prvi deo sezone. Verujem da će mi više mečeva pomoći da sve dođe na svoje mesto, mada zbog tog gustog rasporeda nisam previše ni pao u formi, održao sam je“, kaže hrvatski teniser i dodaje:

“Naravno, trebalo mi je malo odmora posle prošle naporne sezone, a zbog tog nedostatka vremena nisam uspeo da podignem fizičku spremu na viši nivo, rekao bih da sam na nivou od prošle sezone. Nije idealno, ali sa druge strane pozitivno je što sam igrao toliko mečeva i osećam se sveže i motivisan uprkos tome što samo potrošio mnogo emocija u poslednjem delu sezone“.

Clive Brunskill, Getty Images

Posle razlaza sa Goranom Ivaniševićem, od avgusta prošle godine Marin sarađuje sa nekadašnjim četvrtim igračem sveta Jonasom Bjorkmanom, koji je u dublu osvojio devet Gren slem titula.

“Obojica su veliki profesionalci i posvećeni radnici, razlika je jedino u detaljima. Sa mnom je i Ivan Cinkuš (nekadašnji profesionalni teniser), zajedno radimo na celokupnoj igri, ali osnovna ideja sa Jonasom jeste da poboljšam igru na mreži i da na pravi način spojim osnovnu liniju sa mrežom. Sada je na meni da to primenim u mečevima“.

Sportisti na vrhunskom nivou često potraže i pomoć psihologa kako bi se izborili sa pritiskom koji nose mečevi sa velikim ulogom.

“Ja to nikad nisam radio, mislim da sam sa mentalnog aspekta bio dobar tokom cele karijere – naročito je za to zaslužan Bob Bret (sarađivali 2004-2013), to je čovek sa ogromnim znanjem i iskustvom i za tenisku i za mentalnu pripremu. Mnogo sam naučio od njega, ali moram da istaknem da sam taj mentalni aspekt igre podigao na još viši nivo u poslednjih šest meseci – samouvereniji sam i više pokazujem emocije“.

Michael Dodge/Getty Images

Navijače često zanima o čemu teniseri razmišljaju u toku meča, na pauzama između gemova.

“U globalu razmišljam o meču, o tome šta bi trebalo da uradim sledeće, ali potkrade se i neka misao sa treninga ili iz razgovora sa timom. Takođe, desi se i da se koncentrišem na nešto drugo kako bih se opustio, ali kažem, uglavnom su to misli o samom meču“.

Za kraj, uz ogradu da je kraj karijere još daleko pitali smo Marina šta planira da radi kada se povuče.

“Nema još ništa na tom planu, a i trend je da teniske karijete traju sve duže, tako da ne znam ni kako će mi karijera izgledati do kraja ni kada ću se povući. Ono što je sigurno jeste da ću biti u tenisu na neki načim – obožavam ovu igru, volim da pratim mlade i da im pomažem, pa možda bude nešto u tom smeru“, zaključio je Čilić za Sport klub.

Saša Ozmo (@ozmo_sasa)