Filipusis za SK: Mala ste zemlja, a tako mnogo šampiona

Saša Ozmo 23. jan. 201719:00 > 6:25
Podeli:
Morne de Klerk/Getty Images

Živopisan lik i na terenu i van njega, nekadašnji osmi teniser sveta Mark Filipusis danas je mnogo zreliji i smireniji.

U moru novinara koji su želeli da razgovaraju sa njime, pogotovo domaćih u njegovoj Australiji, uspeli smo da uhvatimo nekoliko minuta za Sport klub sa finalistom Vimbldona iz 2003. godine.

Počeli smo tenisom, tačnije ranim i neočekivanim eliminacijama Novaka Đokovića i Endija Marija.

“Mislim da rani poraz u Melburnu neće promeniti sezonu ni za Novaka ni za Endija, ali ovaj turnir i te kako je promenilo – otvorilo je žreb i dalo ogromnu šansu svima. Samo su trojica bivših Gren slem prvaka još u žrebu i moguće je da vidimo nekog ko prvi put osvaja taj trofej. Siguran sam da nas čeka interesantna druga nedelja“, počeo je 40-godišnji Filipsusis priču za Sport klub.

Australijanac smatra da su uspešni srpski teniseri i teniserke u prethodnih petnaestak godina učinili mnogo za reputaciju Srbije u svetu.

“Velika je to stvar – tako ste mala zemlja, a imate neverovatne šampione. Uradili su mnogo stvari za Srbiju, ali bili su uzori i deci širom sveta – onda ta deca kada čuju da su oni iz Srbije, žele da saznaju više o vašoj zemlji“, kaže Filipusis i dodaje:

Paul Kane/Getty Images

“Moje je mišljenje da su ljudi i ranije znali za Srbiju, ali teniseri jesu otvorili mnoga vrata. Uz to, Đoković je bio broj jedan na svetu i siguran sam da su svi u Srbiji ponosni kada vide zastavu kraj njegovog imena, kao što je i on ponosan. Ali ne samo za Srbiju, mislim da su generalno mnogo učinili za tenis“.

Uvek je bio poznat po interesovanjima van terena, voli i druge sportove, a jedan se posebno izdvaja.

“Surfovanje je moja strast i svakog dana bavim se njime. Obožavam vodu, privlači me okean i to je deo moje prirode – ako se slučajno nekad desi da ne surfujem više od nedelju dana, postajem malo mrgudan i moram da se nađem u vodi. Osim toga, volim NFL i košarku, znam da je Srbija imala i ima mnogo kvalitetnih košarkaša, dosta njih i u NBA, očigledno ste talentovani za sport“.

Alex Goodlett/Getty Images

Mnogi smatraju da bi Filipusis bio idealan trener Niku Kirjosu, ali on se za sada ne vidi ponovo kao deo teniskog sveta tokom cele godine.

“U ovom trenutku nisam zainteresovan da se vratim na ATP tur, ali ko zna, možda… Zavisi od toga ko je igrač, mada sam sada srećan i oženjen, tako da ne znam koliko bi mi putovanja prijala. Neću biti trener sa punim radnim vremenom“.

Tokom karijere Filipusisu su postavljana brojna neugodna pitanja – koje ga je najviše nerviralo?

“Kada je stvar previše privatna, kada pitanje nema nikakve veze sa tenisom – razumem s jedne strane tu potrebu, ali to me je iritiralo“, zaključio je Filipusis za Sport klub.

Saša Ozmo (@ozmo_sasa)