Rouč za SK: Rodžer osvaja AO, ali u Novaku su još 4 GS

Getty Images, Michael Dodge

Tokom trenerske karijere radio je sa Ivanom Lendlom, Patrikom Rafterom i Rodžerom Federerom, a kao teniser je osvojio Rolan Garos u singlu i još 13 Gren slem titula u dublu.

U intervjuu za Sport klub Toni Rouč ističe da veruje u svog bivšeg učenika iz Bazela.

“Federer izgleda kao onaj stari i mislim da će brojni teniseri biti zabrinuti zbog toga. Zdrav je, sjajno se kreće, a ovi uslovi mu savršeno odgovaraju, pa će biti izuzetno teško pobediti ga. Nema velike razlike u odnosu na pre recimo godinu dana, ali Rodžer sada ima više samopouzdanja – odmoran je i svež, odigrao je tri dobra meča u Pertu, a ohrabrujući su i mečevi do sada ovde. Znajući Rodžera, siguran sam da veruje u trofej, a i ja mislim da bi to moglo da se desi“, počinje Rouč priču za Sport klub.

U drugoj strani žreba vreba Rafael Nadal, ali njegov put je trnovit – četvrtfinalna prepreka zove se Miloš Raonić.

“Obično bih bio siguran u Rafinu pobedu, ali uslovi su veoma brzi ove godine i to više odgovara Raoniću. Sa druge strane, i Nadal može da pronađe nešto pozitivno za sebe u brzoj podlozi, pod uslovom da igra agresivno i da bude onaj iz dobrih starih dana i da dominira forhendom. Takođe, podloga može da mu pomogne i kod servisa, što je naročito važno protiv Raonića. Biram pobedu Nadala“.

Getty Image/ Pat Scala

Jedna od glavnih priča dosadašnjeg toka teniske 2017. godine jesu izvrsne igre Grigora Dimitrova – u duelu sa Davidom Gofanom Bugarin će pokušati da dođe do Gren slem polufinala drugi put u karijeri, posle Vimbldona 2014.

“Velika je to prilika za obojicu, a naročito mi je drago što je Grigor konačno u tako dobroj poziciji. Bilo mu je potrebno vreme da razvije i da razume svoju igru, mislim da je sada u fazi u kojoj zna kako treba da mu izgleda igra – i u prošlosti je imao sve dobre udarce, ali sada je taktički pametniji“.

Za kraj, Rouč se osvrnuo na ranu eliminaciju Novaka Đokovića, uz optimističan pogled na budućnost srpskog tenisera.

Getty images/Scott Barbour

“Đoković je već dokazao koliko je veliki šampion i siguran sam da će se vratiti. Svako u nekoj fazi karijere prođe kroz težak period, nemoguće je biti sve vreme na vrhu. Suočava se s nekim problemima, ne znam šta se desilo krajem prošle godine, ali takvi porazi umeju da naruše samopouzdanje. Mora da se vrti vrednom radu – kada počne ponovo da dolazi do završnica turnira, sve će se vratiti na svoje mesto“.

Na pitanje još koliko Slemova Novak može da osvoji do kraja karijere, Rouč je odgovorio:

“Teško mi je da odredim tačan broj, ali može da osvoji još nekoliko Slemova, po mom mišljenju. Ako bih morao da biram, rekao bih još četiri“. 

Saša Ozmo (@ozmo_sasa)