Rodžer na Rafu: Najvažnije Gren slem finale u istoriji

Lucas Dawson, Getty Images

Gotov je. Nema šanse. Nikada više. Prošlost. U taj kontekst naročito je smeštan Rafael Nadal, ali nisu bili retki ni oni koji su se na sličan način “pozdravljali“ sa Gren slem titulama Rodžera Federera.

“Čista magija“, prokomentarisao je Džon Njukomb novo finale Federer – Nadal. Jedan je šest meseci odsustvovao sa terena i nije osvojio najveću titulu od Vimbldona 2012, drugi se činio nemoćnim i pogubljenim i skoro tri godine nije došao do polufinala Gren slema.

Nekada superiorni u odnosu na konkurenciju, nisu dozvolili da ih ego pobedi onoga trenutka kada su to prestali da budu – naprotiv, naučili su da prihvate novu podelu karata, borili su se još jače i jedan od njih u nedelju će biti nagrađen za to na najlepši mogući način.

Jedino pitanje jeste – ko? Fizički, ni jedan ni drugi neće biti u svom A izdanju – Federer je priznao da ga muči primicač, a Nadal uprkos tome što davno nije delovao spremnije ipak iza sebe ima petočasovno polufinale (u subotu je trenirao 40 minuta solidnim intenzitetom).

“Nekada nije baš sjajno ni imati dva dana odmora, izgubi se ’momentum“, smatra Patrik Rafter, “Dao bih prednost Rafi, ali ne znam koliko mu je snage oduzelo polufinale. Ukoliko hoće da pobedi, Federer mora da bude agresivniji, da izlazi na mrežu češće“.

Cameron Spencer/Getty Images

Istina, Rodžer će češće morati da skraćuje poene i da koristi svaku pliću loptu Nadala za napad. Tih lopti bilo je i u meču sa Dimitrovom, Federer će se na njih sigurno još žešće obrušavati, a biće mu neophodan i visok procenat prvog servisa.

Sa druge strane, Rafa i te kako ima načina da se suprotstavi Švajcarcu – niko poput njega ne uspeva da se izbori sa niskim i oštrim Federerovim slajsovima, a njegov visoki spin tradicionalno čini Rodžerov bekhend hronično nesigurnim.

Dugo nisu igrali na Gren slem turniru – poslednji put u polufinalu u Melburnu pre tri godine (pobeda Nadala u tri seta), a poslednje finale igrali su još u Parizu 2011. godine.

Zato je još teže pretpostaviti kako bi meč mogao da izgleda, kao i koliku težinu ima sve ono što se dešavalo u prošlosti – i Nadal i Federer sada su drukčiji teniseri, sa više iskustva, ali i više rana i pređenih kilometara.

Međutim, ostaje osnovna premisa da je Nadal kriptonit za Federera, skor 23-11 dovoljno je jasan, a i Rodžer je posle pobede nad Vavrinkom izjavio da je na njegove mečeve sa Rafom uticalo to što su prečesto igrali na šljaci (13-2). Na molbu na konferenciji da pojasni na šta je tačno mislio, Federer je rekao:

Getty images/Scott Barbour

“Ne bih baš to da radim. Zašto da mu dajem dodatnu prednost? Rekao sam dovoljno. Možda sam izgubio finale Vimbldona 2008. jer smo igrali prethodno previše na šljaci, jer me je uništio u finalu Rolan Garosa (6:1, 6:3, 6:0). Mislim da je to uticalo na moja prva dva seta na Vimbldonu, možda sam zato izgubio“, rekao je Federer i dodao:

“To sam mislio da kažem, možda je bilo više mentalno u nekim trenucima, ali sada je druga priča, mnogo je vremena prošlo. Znam da mi ovaj teren omogućuje da igram protiv Rafe onako kako ne mogu na centralnom terenu na Rolan Garosu“.

Iz ove izjave zaključuje se da je Nadal još “u glavi“ Federeru, ali to ne osporava tačnost izrečenog – podloga u Melburnu brža je nego prethodnih godina i to će Rodžer nastojati da iskoristi do maksimuma.

“Pričam sa svima ovde i 80% ljudi volelo bi da Federer pobedi“, rekao je Džon Njukomb misleći na razgovore sa kolegama bivšim teniserima, a slično raspoloženje vlada i među navijačima.

Ako trijumfuje, Rodžer će zacementirati svoje mesto najboljeg svih vremena. Ako Nadal pobedi, argumenti za to da je on najbolji u istoriji postaju još ubedljiviji. U tom kontekstu je i Endi Rodik rekao da nas čeka najvažnije Gren slem finale do sada.

Ali o tome više posle meča, kada saznamo ko je najbolji u istoriji – jer to je ovde zapravo ulog, zar ne?

Clive Brunskill, Getty Images

A najboljA u istoriji već neko vreme se zna, pa je u subotu Serena dodala još jedan kamen u svoju tvrđavu koju verovatno niko nikada neće srušiti – savladala je sestru Venus i došla do 23. Gren slem titule, jedne više od Štefi Graf.

Osim emotivne dimenzije zbog sestrinskog okršaja i činjenice da finalistkinje zbirno imaju 71 godinu, malo je šta impresivno bilo u vezi sa tim mečom – naprotiv, desilo se tačno ono što se očekivalo, ni milimetar odstupanja.

Utisak je kao da je bilo neizvesno sve dok Serena nije odlučila koja sestra treba da pobedi, a po običaju se opredelila za sebe. Venus je vodila 3:2, a onda je izgubila tri uzastopna gema u kojima je uzela prva dva poena, potom i set.

Clive Brunskill, Getty Images

U drugom setu Sereni je bio dovoljan jedan brejk, uz ukupno sedam izgubljenih poena na svoj servis za sedmu titulu u Melburnu.

U septembru će napuniti 36 godina, a osvojila je Gren slem titulu bez mnogo znoja – nije izgubila nijedan set, ma nijednom se čak nije ni stvarno iznervirala.

Takva rutina i neinspiršuće finale možda stvaraju utisak da je tako nešto normalno, ali normalno je samo za Serenu i ni za koga drugog.

Ako je to uopšte važno, Serena se vraća na prvo mesto na WTA listi od ponedeljka, iako to ni sama nije znala – trener Patrik Muratoglu priznao je da ju je slagao kako prvo mesto nije ulog u pokušaju da smanji pritisak. Ali kao da bez toga nismo znali da je najbolja…

Spremite se za nedelju ujutru, a do tada pročitajte…

Crtice iz Melburna

Jack Thomas/Getty Images

– Komentar Patrika Raftera na muško i žensko finale? “Ljudi, osećam se kao da ja igram ponovo – samo Rafa nije bio tu u moje vreme“. Dvostruki osvajač US opena povukao se 2002.

– Ukrajinka Marta Kostjuk, devojčica rođena 2002. godine, juniorska je šampionka u Melburnu, a ono što je impresivno jeste što joj je Australijan open bio prvi Gren slem turnir. Bila je prilično zbunjena na konferenciji za medije, što je i logično s obzirom na godine, ali otkrila je nekoliko stvari o sebi – majka joj je trener, ima menadžera po imenu Ivan i on ju je upoznao sa Federerom, nikada nije imala teniske uzore i uglavnom se školuje kod kuće.

– Matek-Sends i Šafaržova osvojile su titulu u dublu, a Amerikanki je malo nedostajalo da pogodi Andreu Hlavačkovu u glavu. Znate kako u rukometu uče da se nekad golman gađa u glavu iz sedmerca – ovo me je podsetilo na to:

– “Venus protiv Serene. Osećam se kao da imam osam godina“, napisala je Judžini Bušar na Tviteru. Zamalo da pogodi, zapravo je imala sedam kada su se Serena i Venus prvi put sastale u Gren slem finalu.

– Za epsko finale Federer – Nadal organizatori su spremili poseban ugođaj za gledaoce – biće otvorena vrata i Margaret Kort arene, u kojoj će na velikom ekranu gledaoci moći da prate zbivanja. Tu će moći da uđu svi sa dnevnom kartom za ulazak u kompleks, tzv. ground pass, a unutar Melburn parka biće postavljeno još pet ekrana.

– Pročitajte intervju sa Ivom Majoli, kao i vrlo duhovite i interesantne odgovore legendarnog Džona Njukomba, a u toku dana dvojica bivših Gren slem šampiona za Sport klub najavljuju predstojeće finale.

Siguran sam da ste uzbuđeni koliko i ja, 

Saša (@ozmo_sasa)