Družina Vestbruka – koji je plafon Tandera?

Skener 10. feb 201712:39 > 12:55
Michael Reaves/Getty Images

Kevin Durent otišao je prethodnog leta i niko nije mogao da zna šta je sledeće za Tander.

Podrazumevala se jedino zverska statistika Rasela Vestbruka, što smo i dobili – u pobedi nad Kavsima ostvario je 26. tripl-dabl u sezoni, u proseku ima 30,9 poena, 10,5 skokova i 10,2 asistencije, a njegov usage rate (procenat timskih akcija koje je iskoristio igrač tokom svog boravka na parketu) ubedljivo je najveći u NBA sa 41%.

Ipak, košarka se ne igra radi brojki, pa ni u NBA ligi, a sada kada je Ol-star vikend iza ćoška, Oklahoma Siti na sedmoj je poziciji na Zapadu (skor 31-23) i samo čudo može da spreči ekipu da se ne domogne plej-ofa. Zato je jasno da Ras može samostalno na leđima da nosi uspešan tim, ali jasna je i još jedna stvar – Tander ipak nije samo Vestbruk.

Ekipa Bilijan Donovana nastoji da igra u što bržem tempu, to je jasno svima koji su pogledali makar jedan meč Tandera, a najviše zahvaljujući Vestbruku i Oladipu treći su u ligi po prosečnom broju poena u kontrama.

Gregory Shamus/Getty Images

Ipak, zbog tog brzog ritma zamaskirana je još jedna činjenica, a to je sasvim dobra odbrana Tandera – trenutno su sedmi u ligi po defanzivnom rejtingu, najviše zahvaljujući čvrstini na perimetru, brzom vraćanju u odbranu, dobrim preuzimanjima i sposobnosti igrača da sprovedu u delo ono što im je prezentovano na skautingu protivnika.

Trejdom u kojem je Džerami Grent završio u Tanderu dodatno je ojačana odbrana, a bila je to win-win situacija, pošto se i Iljasova lepo snašao u Siksersima. Timska odbrana jeste glavna, ali jedan čovek se ističe – Andre Roberson po pravilu je zadužen za najboljeg protivničkog košarkaša, stigne da pokrije i rupe i da izmigolji ničije lopte. Iako je u poslednje vreme imao nekoliko ofanzivno dobrih partija, u napadu je ipak hendikep i sa njega protivnik pomaže bez ikakve griže savesti.

Uprkos prisustvu Adamsa, Oklahoma i dalje dopušta previše poena iz reketa. Suprotno modernim trendovima, Tander često igra sa četvorkom i peticom koji su “teški“, a direktni rivali po pravilu su hitriji i od Lovernja i od Sabonisa. Na terenu umeju zajedno ponekad da se nađu i Kanter i Adams, a Turčin nije neko ko živi od odbrane.

Maddie Meyer/Getty Images

Postoji i druga strana, a to je da Tander nije ranjiv sa niskog posta – Sabonis ima čvrsto težište, Lovernj je karijeru izgradio na borbenosti i obavljanju prljavih poslova, Adamsova odbrana nikada nije bila upitna, a čak je i Kanter u tom smislu nekoliko puta zadovoljavajuće uradio posao.

Takođe, u vrhu su u svim skakačkim kategorijama, mnogo poena postižu iz reketa posle prodora i pik-en-rola, ali jedna od najvećih slabosti im je šut za tri poena – ni ne stvaraju dovoljno otvorenih pozicija, a po procentu su pretposlednji u ligi (32,2).

Aleks Abrines na početku sezone delovao je uplašeno i pogubljeno, sada je nešto bolji, a Entoni Morou, čovek kojem je šut za tri jedini zadatak i kvalitet, ove sezone je na samo 29%. Oladipo na velikom uzorku ima 35% uspešnosti, što je zadovoljavajuće, Sabonis i Lovernj umeju da pogode iz pik-en-popa, ali Tanderu treba konstantnija pretnja u šutu. Nadaju se da bi oporavljeni Kameron Pejn mogao da pomogne u tom smislu – ne toliko svojim šutom, koliko time što može da probije prvu liniju odbrane i da podeli pâs.

Streeter Lecka/Getty Images

Osim Vestbruka, najsigurnije poene u rukama ima Enes Kanter – leđima ka košu, šut sa distance, siguran je i sa penala, pa prosečno sa klupe beleži 14,4 poena. I dalje je jedan od kandidata za najboljeg šestog igrača sezone, ali je učinio sebi medveđu uslugu kada je 26. januara iznerviran udario stolicu i polomio ruku. Trebalo bi da se vrati na teren za mesec dana, a do tada će druga postava Tandera izgledati krnje i ceo tim će gubiti više energije nego što bi trebalo.

Delovalo je u završnici prošle sezone da je Stiven Adams na putu da usavrši igru leđima ka košu, možda sada ima i za nijansu finiji osećaj oko obruča, ali njegove osnovne vrline ostaju nepromenjene – defanzivni je stub u reketu, postavlja izuzetne blokove i poentira uglavnom iz pik-en-rola.

Viktor Oladipo je drugi strelac tima, odgovara mu visok tempo i oslanjanje na kontre, ali u ovakvom timu on mora da ima još veći uticaj na obe strane parketa. Ovo je dobra prilika za njega da napravi dodatni iskorak i da pokaže da je igrač za velika dela, ako to jeste.

Getty Images, Michael Reaves

Tander je mlad tim i prostora za poboljšanja svakako ima – nešto hrabriji Sabonis i Abrines, veće razumevanje između Vestbruka i Oladipa, Pejn da uradi ono što se od njega očekuje i da opravda nekad možda i preveliki kredit koji mu daju, procenti za tri malo da se povećaju…

To su sve upitnici i, iako mogućnost napretka postoji i realna je, plafon nije posebno visok, pa će Tanderu sigurno biti potrebna pojačanja ako želi ponovo da bude u vrhu Zapada. Toga su i oni svesni, inače ne bi zagrizli za Karmela.

A ova sezona? Rezultati su već sada iznad očekivanja, Vestbruka i Tander lepo je gledati kako se bore, ali više od časnog poraza u prvoj rundi plej-ofa teško je očekivati.