Da li je vreme za Zvezdin presudni korak?

Skener 16. mar 20175:21 > 6:51
Turkish Airlines EuroLeague

Nijedna pobeda u Evroligi nije sigurna i to nije fraza, nešto što se kaže tek tako, dokazi u prilog tome samo pristižu iz nedelje u nedelju.

Turkish Airlines EuroLeague

Ipak, navijači Crvene zvezde kao “sigurnu“ označili su pobedu nad Uniksom u Beogradu, to i jeste najrealnije, a pre nje tražiće se još jedna koja bi trebalo da osigura novi plasman među osam najboljih timova Evrope.

Prva sledeća karta bačena je na gostovanje u Milanu (četvrtak, 20.45, Sport klub), timu koji je Zvezda deklasirala u Areni i koji tokom čitave sezone nije uspeo da pronađe svoj identitet, pa je još jednu evroligašku godinu pustio niz vodu.

Crveno-beli su dobili jak udarac pred ključni niz mečeva – Stefan Jović, verovatno najznačajniji igrač, zbog povrede leđa neće igrati protiv Emporio Armanija, ali ni protiv Budućnosti u prvom meču polufinalne serije ABA lige.

Turkish Airlines EuroLeague

Zebnja je razumljiva, trenutak nije mogao da bude gori, ali Zvezda će nastaviti da se bori, a samopouzdanje akumulirano tokom čitave sezone sada bi trebalo da dođe do izražaja.

Od velikog je značaja povratak u tim Nemanje Dangubića – zbog svega što on donosi, pre svega u odbrani, ali i zbog još jednog igrača u rotaciji na pozicijama dva i tri. U duelu sa Bambergom, koji je Jović takođe propustio, Dženkins je igrao uglavnom na poziciji plejmejkera, posao je obavio odlično, ali Zvezdi bi i te kako značilo da se Nejt Volters bolje uklopio i da se na njega može računati u potpunosti u takvim situacijama.

Uprkos tome što je imao dobrih individualnih partija, Volters ne pruža ono što se od njega očekivalo u organizaciji napada, ali ako sada zablista, sve će se zaboraviti.

Prvi ispit za ovu nešto drugačiju Zvezdu jeste Armani, a bazični skauting Repešinog tima nije komplikovano uraditi – odbrana je slaba, napad je dobar.

Turkish Airlines EuroLeague

Armani ima ubedljivo najlošiji defanzivni rejting u Evroligi, prima 119,2 poena na 100 poseda, a posebno su ranjivi u pik-en-rolu, pa je dodatna šteta što Jović neće biti na parketu.

Milanezi su tim koji može vrlo brzo da ispusti veliku prednost, ali koji isto tako lakše nego većina može i da anulira veliki nedostatak. Dakle, skloni su ogromnim usponima i padovima i vole da igraju vrlo brzo, pa će Zvezda nastojati da igra u kontrolisanom ritmu na pola terena – u takvoj postavci stvari odbrana crveno-belih trebalo bi da bude ključni faktor.

Iako je delovalo da se konsolidovao posle odlaska Đentilea, italijanski tim trenutno je u seriji od četiri poraza, i nekolicina igrača pruža partije znatno ispod svog pojedinačnog kvaliteta.

Prvi strelac tima je Rakim Senders, raznovrstan napadač koji pokriva više pozicija – napada i sa posta, šutom za tri, ali i prodorom.

Turkish Airlines EuroLeague

I Armani ima problema sa povredama – Zoran Dragić izgubljen je do kraja sezone, ali Slovenac je i tako igrao vrlo lošu sezonu, dok bi mnogo veći hendikep bilo eventualno odsustvo Krunoslava Simona.

Pouzdani Hrvat koji je tokom sezone znao da stane na loptu kada treba, i kod kojeg je ona često u rukama kada se meč lomi, zbog problema sa leđima propustio je poslednja dva evroligaška kola, a nije igrao ni u nedelju u meču nacionalnog prvenstva sa Sasarijem.

Takođe, Armani će biti bez Mantasa Kalnietisa, koji je ove sezone bio odličan i u šutu za tri, uz sve drugo što ekipi donosi. Zato će veliki teret pasti na Rikija Hikmena, a Zvezda će upravo zbog skraćene rotacije Armanija moći da mu posveti još više pažnje i da tako u korenu saseče napade rivala – Hikmen ima 23 asistencije na poslednja četiri evroligaška meča (8, 0, 8, 7).

Veću minutažu sada će dobiti i iskusni Ćinćarini – igrač je solidne košarkaške inteligencije i dobro koristi odsustvo direktnih konkurenata u timu.

Dvojica igrača koji dobijaju više minuta u odnosu na prvi meč dva rivala i generalno na ranu fazu sezone jesu Avudu Abas i Davide Paskolo.

Abasu, pojačanju iz Kantua, trebalo je nešto više vremena da se uklopi, ubacio je dvocifren broj poena na dve od poslednje tri evroligaške utakmice, ali ni to ne znači da će mnogo igrati u meču sa Zvezdom – u Milanu je mnogo toga proizvoljno. Paskolo je snalažljivi krilni centar kojem otpaci po pravili završavaju u rukama, a uz to je i precizan šuter za tri poena.

Turkish Airlines EuroLeague

Džamel Meklin dobar je pik-en-rol igrač, ali Zvezda sada u Dionu Tompsonu ima idealnog “parnjaka“, dok je Miroslav Raduljica sve manje na parketu kako sezona odmiče. U veoma dobroj formi je Milan Mačvan, na kojeg se Repeša sve više oslanja u poslednjih mesec dana.

Armani je sklon izgubljenim loptama i Zvezdin zadatak biće da natera rivala da uđe u stanje kada srlja, ne misli i brzo odustaje – videli smo već takav Armani ove sezone. Uz spomenuti kontrolisani ritam, važna će biti i koncentracija na skoku – Milanezi nisu izrazito skakački tim, ali mnogo igrača ide na loptu i zato je povećana pažnja neophodna.

Kada se sve sabere i oduzme, Zvezdine šanse u Milanu sasvim su pristojne, a broj srpskih navijača u hali biće priličan, što bi moglo da predstavlja dodatni vetar u leđa.

Da li je vreme za presudni korak?