Sudar svetova: Finale Zapada igraće Voriorsi i Spursi

Skener 1. maj 20179:44 > 9:47
Getty Images/Thearon W. Henderson

Golden Stejtu je prva runda poslužila za zagrevanje (4-0), a Portland nema za čime da žali, pogotovo bez Nurkića nisu mogli više, mada je jasno da moraju da ojačaju tim ako hoće da budu faktor na Zapadu.

Juta je pokazala da je na putu da ponovo postane ozbiljan tim, a i za košarku, verovatno i za same Kliperse bolje je što su Džezeri prošli u drugu rundu (4-3). Tim iz Los Anđelesa čeka burno leto i verovatno svi neutralni žele da se napokon rasformiraju i da Pol ode negde drugo jer ga je greh gledati u Klipersima.

U verovatno najboljoj seriji prve runde San Antonio je eliminisao Memfis sa 4-2 – čvrsta, dobra košarka u kojoj su Grizlisi sa Majkom Konlijem na čelu ponovo dokazali da nisu za potcenjivanje i šteta je što su sebi otežali nastojanje da dodatno poboljšaju ekipu.

Spursi su tu, pa su tu, ovo im je 20. plej-of sezona u nizu, a sada će u teksaškom derbiju igrati sa Hjustonom, koji je i bez svog najjačeg oružja izbacio Tander (4-1), što verovatno više govori o nedovoljnoj snazi Vestbruka i Oklahoma Sitija.

San Antonio Spurs (2) – Hjuston Rokits (3)

Andy Lyons/Getty Images

Teško da bi se u celoj ligi mogla naći dva tima sa različitijim stilom igre.

Spursi su postali sinonim za reč “sistem“, ne stide se šuteva sa distance, igraju u kontrolisanom ritmu i mnogo polažu na odbranu – u regularnoj sezoni bili su tim sa najboljim defanzivnim rejtingom.

Zajednički presek može se naći u tome što i Spursi i Rokitsi u pozicionom napadu vole da ustanove lep protok lopte i što imaju pojedince koji mogu da izvuku situaciju kada primarne akcije ne prođu.

Ipak, Hjuston beži od pozicionog napada i igra u što je bržem ritmu moguće, šutira ili trojke ili ide do kraja (82% šuteva u seriji sa Tanderom bili su ili trojke ili na metar udaljenosti od koša), a po ofanzivnom rejtingu bili su drugi u ligi u regularnoj sezoni.

U prvoj rundi doigravanja ni jedni ni drugi nisu blistali, a neke stvari su se i promenile – Spursi su u plej-ofu tim sa najboljim ofanzivnim rejtingom, a Rokitsi su delom zahvaljujući i dobroj odbrani kada je bilo potrebno nadomestili loš procenat šuta za tri kroz celu seriju (28%, najgore od svih timova u plej-ofu).

https://youtube.com/watch?v=xiHhnqaVYic

Gledaćemo još jedan okršaj MVP kandidata. Trener Grizlisa Dejv Fizdejl rekao je da je Lenard robot i da krvari antrifriz, a Kavaj nije uradio mnogo da ga demantuje – hladnokrvno je pogađao sve važne šuteve i njegova efikasnost, doprinos u poređenju sa potrošnjom, toliko bode oči da se primeti i u nehajnom posmatranju utakmice.

A onda čovek pogleda statistiku i potvrdi – 31,2 poena (55% iz igre, 48% za tri, 97% penali), 6 skokova, 3,8 asistencija i 2 ukradene lopte u šest mečeva prve serije. Uz svu priču o sistemu Spursa i Parkerove važne šuteve, “The Klaw“ je taj koji je napravio razliku u prilično izjednačenoj seriji sa iznenađujuće dobrim Grizlisima.

Primarni defanzivac na Džejmsu Hardenu biće Deni Grin, ali Lenard će ga sigurno uzimati u važnijim fazama mečeva. Brada se mučio sa procentima šuta u prvoj rundi (12-50 za tri, 41% iz igre), ali je prodorima i asistencijama to donekle nadomestio, mada je imao i obilatu pomoć saigrača, pre svih Lua Vilijamsa i Nenea iz drugog plana. Spursi su bolji defanzivni tim od Tandera, neće dozvoliti da Harden toliko često ostaje sa centrima i da ide do kraja, pa Bradi mora da proradi i šut.

Spursima je mnogo prijalo što su seriju s Memfisom završili u šest mečeva i tako dali sebi bar malo dodatnog odmora, ali nije mali broj onih koji prognoziraju Parkerov pad u drugoj rundi. Ipak, ne treba zaboraviti da je Mils sposoban da pogodi važne šuteve, a i Grin iza sebe ima takva iskustva.

J Pat Carter/Getty Images

Videćemo kako će Hjuston braniti Parkera, Grizlisi su mu dopustili mnogo prostora i za to su kažnjeni, ali je zato ograničen Oldridžov učinak. I Rokitsi imaju solidne defanzivce na postu (Nene) i u piku (Kapela), ali timski su daleko od odbrane Grizlisa, pa Greg Popović sigurno računa i na veći doprinos Oldridža.

Ipak, otkad je došao, utisak je da se Lamarkus nije potpuno saživeo sa sistemom Spursa i da su oni generalno slabiji, za nijansu sporiji i pasivniji tim nego što su bili. Njegov doprinos biće značajan i u odbrani, baš kao i Dedmonov, a Gasol i Li će morati da budu na nivou višem od uobičajenog u defanzivi jer će San Antonio po svaku cenu želeti da zatvori liniju za tri poena i to bi moglo da otvori više prostora za prodore rivala.

Vilijams i Gordon sa klupe mogu da promene celokupan tok meča, generalno je klupa možda i najveća komparativna prednost Rokitsa, a D’Antoni se nada i buđenju Rajana Andersona – dinamika oko njega biće vrlo važna jer Rajnoa na pik-en-popu malo ko od Spursa može da isprati, a sa druge strane on sigurno ne može da brani na niskom postu ni Lija ni Gasola ni Oldridža.

U predstojećoj seriji naročito značajan biće Trevor Ariza – Beverli je defanzivni specijalista Raketa, ali zbog svoje konstitucije jednostavno ne može da čuva Lenarda. Taj zadatak pripašće Arizi, koji i inače u timu Hjustona ima ulogu onog koji smiruje strasti kada se tim previše zaleti, a u duelu sa iskusnim Spursima jedan takav veteran sa NBA prstenom u biografiji mogao bi da bude od ogromne koristi.

https://youtube.com/watch?v=Q5pwwVX34SM

Od četiri teksaška derbija ove sezone Spursi su dobili tri, ali je svaki meč bio neizvestan do kraja. I tada, a i tokom sezone, obe ekipe pokazale su da mogu da se vrate posle velikog zaostatka, s tim što Rokitsi nešto lakše ispuštaju prednost.

Jedno je sigurno, čeka nas đavolski dobra serija u ovom sudaru košarkaških svetova, mi samo treba da uživamo.

I sad ti budi pametan, pa prognoziraj… Ali hajde da pokušam:

Spurs 4-3

Golden Stejts Voriors (1) – Juta Džez (5)

Jonathan Ferrey/Getty Images

I drugi par druge runde na Zapadu takođe je okršaj između ekipa sa izraženim kontrastom u stilu igre.

Voriorsi su u regularnoj sezoni bili tim sa najboljim ofanzivnim rejtingom (113,2 poena na 100 poseda) i prototip su modernog, “smol bol“ tima koji napade završava rano i šutira mnogo trojki.

Kari, Tompson i Durent garancija su uspešnosti takve strategije, ali ogromna razlika u odnosu na Hjuston jeste što Golden Stejt igra i odličnu timsku odbranu – bili su najbolja odbrana u prvoj rundi plej-ofa, ali još bolji pokazatelj jeste što su u regularnoj sezoni bili drugi po defanzivnom rejtingu, a prvi kada se gledaju jedino mečevi sa deset najboljih napada u ligi.

Dok su Voriorsi delili prvo mesto sa Portlandom po ritmu u kojem igraju, Juta je ubedljivo poslednja – Džezeri nastoje da kontrolišu skok i da se u pozicionom napadu oslanjaju na nesebičnost i vrhunski protok lopte, a kontre trče samo onda kada je verovatnoća velika da će biti i realizovane.

Timska odbrana najjači je adut Džezera – Džo Ingls, čovek koji je nosio dres Barselone i Makabija, transformisao se u defanzivnog specijalistu i odličan je šuter za tri poena (44,1% u regularnoj sezoni). Ima veliki raspon ruku, baš kao i Džordž Hil i Rodni Hud, a ni Hejvord nije zanemarljiv faktor u odbrani.

Džezeri će agresivno braniti liniju za tri poena, a koliko će mirne savesti moći to da rade, zavisi od zdravlja Rudija Gobera, centra koji je najbolji odbrambeni igrač lige u reketu, ali koji je u prvoj rundi lakše povredio i koleno i levi skočni zglob.

U prvoj rundi sa Klipersima ekipa Kvina Snajdera predstavila je svoju verziju smol-bola sa Džoom Džonsonom i Fejvorsom, a u seriji sa Voriorsima verovatno će još značajniju ulogu na obe strane parketa igrati Boris Dijao – u napadu pospešuje protok lopte, dok je u odbrani lukav iako fizički nije sila i mogao bi da se nadmudruje sa Drejmondom Grinom.

Sean M. Haffey/Getty Images

Golden Stejt je imao više vremena za odmor, a i celu tu seriju s Portlandom prošli su bez trunke znoja – Blejzersi su pretili u prvoj, trećoj i četvrtoj utakmici, ali sticao se utisak da Voriorsi samo malo treba da pojačaju gas i da reše pitanje pobednika. Tako je i bilo.

Durent je imao još nedelju dana da se oporavi i uđe u ritam, isto važi za Šona Livingstona i Meta Barnsa, ali će Golden Stejt morati da prolije mnogo više znoja u drugoj rundi jer je Juta disciplinovaniji, borbeniji i, na kraju krajeva, bolji tim od Portlanda.

Od tri meča ove sezone Golden Stejt je dobio dva, mada se na osnovu tih duela ne može mnogo zaključiti – u dve pobede Voriorsa u decembru Juta je bila skrhana povredama, a Džezeri su slavili u aprilu u meču u kojem je tim iz Ouklenda već mislima bio u doigravanju.

https://youtube.com/watch?v=q6fMM_MwniI

Džezeri su dobili svoju prvu plej-of seriju još od 2010. godine, a menadžment je tako pokazao Gordonu Hejvordu da ga i u Juti može čekati lepa budućnost i da bi trebalo dugoročno da joj se obaveže. Juta će biti rasterećena, biće to lepa prilika i za Hejvorda i za ceo tim da vide gde su trenutno u odnosu na najvećeg favorita za osvajanje prstena.

Uz malo sreće, mogli bi da unervoze Golden Stejt dovoljno da seriju učine uzbudljivom, a mladi tim Jute sigurno mašta i o senzaciji. Ipak, ona u ovom trenutku nije realna.

Voriors 4-1