Od Novaka zavisi do polufinala, a onda…

Dennis Grombkowski/Getty Images

Jurio je svoj pariski san još otkad je 2005. godine isprašio Robija Džineprija kao tinejdžer i konačno ga je ostvario 2016, pošto je prethodno nekoliko puta mogao i da omiriše Kup Musketara, ali nije uspevao i da ga osvoji.

Novak Đoković ove godine na konferencijama za medije neće morati da odgovara na pitanja o tome koliko bi mu značilo da kompletira karijerni Gren slem, koliki pritisak oseća, šta ako ga nikada ne osvoji i sl.

Međutim, sve što se događalo od trenutka kada je Novak podigao toliko željeni pehar, dalo je povoda za druga pitanja koja bi mahom mogla da se sažmu u jedno: Šta se dogodilo s teniserom koji je od početka 2015. do sredine 2016. godine igrao na visinama do tada nepoznatim?

Upravo pitanje sadrži i deo odgovora, pad je bio neminovan, ali za ponovno ustajanje potrebno je više vremena nego što je bilo ko mogao da predvidi, pogotovo uzevši u obzir dosadašnju putanju Đokovićeve karijere.

Novak je u Rimu dao naznake starog sebe u mečevima s Del Potrom i Timom, u međuvremenu je postao “krokodil“ i u tim je doveo Andrea Agasija. A šta je njemu doneo žreb?

1. kolo, Marsel Granoljers – u osam dosad odigranih setova sa Špancem Novak je ukupno izgubio deset gemova, ali do sada se nisu sastajali na šljaci.

Granoljersu zemlja jeste omiljena podloga, ali je ove sezone u skandalozno lošoj formi, pri tom se i povukao iz Liona zbog povrede, pa problema ne bi trebalo da bude.

2. kolo, Žoao Sousa/Janko Tipsarević – srpski okršaj bio bi prilično realan da Janko u Ženevi nije dobio upalu pluća. Pokušava da se oporavi, ali pitanje je u kakvom će se izdanju pojaviti.

Sa Sousom je Đoković takođe odigrao osam setova i nije izgubio nijedan, a pre tri godine u Parizu bilo je 6:1, 6:2, 6:4.

Portugalac je 57. na svetu, ali još od početka marta nije vezao dve pobede. Poseduje jak forhend, ali je prilično predvidljiv, nema varijacija u igri i ne bi trebalo da može da naškodi Đokoviću.

3. kolo, Miša Zverev – stariji Aleksanderov brat nije sigurna opklada za treće kolo jer tu je i omaleni šljakaš Švarcman, a možda je došlo vreme i da Rubljov eksplodira.

Šljaka ne bi trebalo da pogoduje Mišinoj igri, izgubio je šest od poslednjih sedam mečeva pre nego što je zablistao u Ženevi. Pun samopouzdanja će stići u Pariz, ali i s manjkom vremena za odmor i pripremu.

Zverev je namučio Novaka prošle godine u Šangaju, ali na šljaci njegova igra ne prolazi tako lako i Đoković će imati pravu gozbu ukoliko bude koncentrisan.

Julian Finney/Getty Images

4. kolo, Luka Puj/Albert Ramos – Francuz je talentovan, dopadljiv teniser koji je igrao u polufinalu u Monte Karlu, potom je osvojio turnir u ne toliko jakoj konkurenciji u Budimpešti, ali je u Madridu i Rimu gubio u prvim mečevima.

Još se Đoković nije sastajao sa njime, a šljaka je pogodno mesto za prvi susret. Ramosa je Novak deklasirao nedavno u Dejvis kupu, ali Španac igra sezonu karijere – igrao je finale Monte Karla i četvrtfinale Barselone pre nego što je ostao bez gasa i gubio na startu u Madridu i Rimu.

Prošle godine je Ramos u Parizu igrao četvrtfinale, levoruk je i na šljaci može da bude opasan, ali samo pod uslovom da Novak ima loš dan.

U tom delu žreba su i Beluči, Lajović i perspektivni Danil Medvedev.

1/4finale, Dominik Tim/David Gofan – upravo su Austrijanac i Belgijanac odigrali verovatno najbolji meč na Rolan Garosu prošle godine i generalno su njihovi dueli lepi za gledanje.

U ranjivosti Đokovića obojica vide šansu – jeste da je Novak održao lekciju Timu u Rimu, kao i u Parizu prošle godine, ali Dominik se neće uplašiti dođe li eventualno do novog okršaja i znaće da mora da bude za nijansu strpljiviji, mada mu Đoković ne odgovara jer može umešno da menja ritam i po dubini i po širini.

Sa druge strane, Gofan je u Monte Karlu u šestom pokušaju pobedio Đokovića, ali tek sa 7:5 u trećem setu iako je Novak igrao vrlo loše i iako je Belgijanac mogao i trebalo je još ranije da završi meč. U prevodu: ako Đoković bude igrao ne spektakularno, nego samo dobro, Gofan nema mnogo šansi.

Julian Finney, Getty Images

1/2finale, Rafael Nadal – devetostrukog osvajača Rolan Garosa žreb je pogledao, kao da ga je Toni crtao. U redu, Per je nepredvidljiv rival za start, ali nosioci na Nadalovom putu su Simon, Sok/Bautista i Raonić/Dimitrov/Karenjo Busta.

Uzevši u obzir formu u kojoj se nalazi, bilo bi čudo da Nadal ne dođe do polufinala i da se tamo sastane sa jednim od dvojice igrača koji su ga u karijeri pobedili na Rolan Garosu. Sada su se uloge obrnule, Rafa je u Madridu lako dobio Novaka, prvi put još od Garosa 2014. godine.

To bi u eventualnom novom duelu mnogo značilo Nadalu na polju samopouzdanja, ali to polufinale toliko je daleko i do tada može mnogo šta da se izmeni u korist jednog ili drugog.

Finale, Stan Vavrinka – gornji deo žreba još je otvoreniji od donjeg, a kada je tako, treba tipovati na Vavrinku. Igrao je Švajcarac užasno celog proleća sve do Ženeve, ali kao i uvek, biće opasan ako prođe prvih nekoliko kola.

Kao što rekosmo, dve nedelje su dug period, možda se i Endi Mari ponovo pronađe, a možda dobijemo i neočekivanog finalistu u vidu Monfisa, Nišikorija…

“Nepredvidljivost“ je epitet koji se nije mogao pripisati Đokoviću tokom najvećeg dela njegove karijere, ali to u poslednje vreme nije slučaj. Uz ogradu da je Novak u takvom trenutku da su “iznenađenja očekivana“, ipak je žreb takav da put do polufinala deluje prilično verovatno, do tada će uglavnom sve zavisiti od srpskog tenisera.

A od polufinala je sve moguće sa čovekom koji iza sebe ima 12 Gren slem titula i koji deluje sve gladniji da dokaže da je ponovo na pravom putu.